Από τη δράση μας

Βόλος: Πετυχημένο το 4ο αντιφασιστικό φεστιβάλ art against fascism

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο φεστιβάλ της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας, «art against fascism». Περίπου 300 φοιτητές, μαθητές αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών πέρασαν από τον προαύλιο χώρο της Αρχιτεκτονικής όπου πραγματοποιήθηκε το φετινό art against fascism.

Κατά κοινή ομολογία τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Μαρία Θωΐδου «έκλεψαν την παράσταση» αφού ερμήνευσαν τραγούδια από την εποχή της δουλείας των μαύρων στις ΗΠΑ, τραγούδια που υμνούν τον αγώνα για ελευθερία. Βέβαια και όλα τα υπόλοιπα συγκροτήματα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο το αντιφασιστικό κίνημα.

Στο πολιτικό σκέλος, από την πλευρά της ΑΚΜ έγιναν δυο σύντομες παρεμβάσεις από μικροφώνου. Η πρώτη από τον Στέφανο Κοτό (μαθητή λυκείου) ο οποίος εξήγησε ότι χρειάζεται οργάνωση έτσι ώστε να παλέψουμε αποτελεσματικά τη φασιστική απειλή και το καπιταλιστικό σύστημα. Η δεύτερη παρέμβαση έγινε από την Εύα Κουκόσια (φοιτήτρια του ΠΘ) η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες (σεξισμός, διακρίσεις, καταπίεση, βία, βιασμοί) αλλά και για τους αγώνες τους σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα στον χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν τραπεζάκια με πολιτικό υλικό αλλά και τραπεζάκι με προϊόντα από το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.

Το φεστιβάλ, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη μια δυναμική αντιφασιστική παρέμβαση στην τοπική κοινωνία. Στα πλαίσια αυτής της παρέμβασης κολλήθηκαν περίπου 600 αφίσες, μοιράστηκαν 2,5 χιλιάδες φυλλάδια ενώ φτιάχτηκε και ραδιοφωνικό σποτ το οποίο έπαιζε από το NovaFM και άλλα ραδιόφωνα του Βόλου.

Τέτοιου είδους καμπάνιες αποτελούν μέσο για να αποκαλυφθεί και να αναδειχθεί ο ναζιστικός-εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής από τη μια, και για να ενισχυθεί το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα από την άλλη.

 

Σάββατο 10 Ιούνη: Φεστιβάλ του «π» στα Πατήσια

Το «Π – χώρος κινημάτων αλληλεγγύης και πολιτισμού» διοργανώνει φεστιβάλ, το Σάββατο 10 Ιούνη στο πάρκο της συμβολής των οδών Καμπούρογλου και Σαμαρά στα Κάτω Πατήσια.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται απέναντι από τον χώρο που στεγάζεται το «π», συνδυάζει και την δράση που έχει ξεκινήσει τις 3 τελευταίες βδομάδες σχετικά με την αναβάθμιση του συγκεκριμένου πάρκου, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την επίσημη έναρξη της εκστρατείας. (δείτε σχετικά στο xekinima.org: «Πατήσια – καμπάνια από το “Π”: Ένα Πάρκο για τη γειτονιά μας!»).

Έτσι, για 2η χρονιά το «π» θα οργανώσει ένα φεστιβάλ, όπου στο χώρο θα πραγματοποιηθεί

 • παιδικό θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα αλληλεγγύης που γίνονται στο στέκι
 • συλλογή τροφίμων για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν ανάγκη
 • συναυλίες

Θα παίξουν ζωντανά:

 • Δημήτρης Καρράς
 • Ενέδρα
 • και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με τους Συμπεθεριό 

Επίσης, στο χώρο θα υπάρχουν, σουβλάκια, μπύρες, κρασί και τσίπουρο.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

stekipi.gr

fb: Π – χώρος κινημάτων αλληλεγγύης & πολιτισμού

τηλ.: 6942945765 / 6948522221 / 6944740965 / 6976436302

 

26-27 Μάη: 1ο Αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride

Στις 26 και 27 Μαΐου διοργανώνεται το «Radical Pride» το 1ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride για τις Διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙΑ+ και την Απελευθέρωση Φύλου και Σεξουαλικότητας. Το διήμερο περιλαμβάνει εκδηλώσεις, προβολές, αλλά και πορεία το Σάββατο 27 Μαΐου στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, έχει εδώ και καιρό περάσει στα χέρια οργανώσεων που κεκλεισμένων των θυρών αποφασίζουν για το πρόγραμμα και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, ενώ την ίδια ώρα δέχονται χορηγίες από επιχειρήσεις, προξενεία κλπ.

Η συνέλευση του Radical Pride, που πλέον λειτουργεί περίπου δύο χρόνια, έθεσε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της ανάγκης ενός Pride που θα οργανώνεται μέσω συλλογικών αποφάσεων, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα έχει σύνδεση με τα υπόλοιπα κινήματα της πόλης. 

Η ύπαρξη όμως δύο διαφορετικών Φεστιβάλ δε βοηθάει στο να αναδειχθεί η μαζικότητα των ΛΟΑΤ+ ατόμων στους δρόμους, υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδέψει ένα κομμάτι των ΛΟΑΤ+ ατόμων που δεν θα καταλάβουν τους λόγους ύπαρξης δύο διαφορετικών Φεστιβάλ, ενώ γενικά η λογική του μικρότερου αλλά «καθαρού» ιδεολογικά Φεστιβάλ είναι μια λανθασμένη λογική γιατί καταλήγει να ελκύει πολύ μικρούς αριθμούς ιδεολογικά συγγενών ατόμων, στερώντας έτσι από οποιοδήποτε κίνημα το στοιχείο της μαζικότητας.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να στηριχθεί το νέο αυτό εγχείρημα για να ακουστούν οι ριζοσπαστικές φωνές μέσα στο ΛΟΑΤ+ κίνημα. Για αυτόν τον λόγο, το «Ξ» καλεί τους/ις φίλους/ες και συντρόφους/ισσες του να συμμετέχουν στο διήμερο, όπου και εμείς θα βρισκόμαστε με τραπεζάκι και υλικό.

 

Βιβλιοπαρουσίαση Θεσ/νίκη: Το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας

Την Κυριακή 28 Μάη στις 7 μ.μ., στο χώρο ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25, 4ος οροφος) το Συνεργατικό Βιβλιοπωλείο – Καφέ «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και οι Εκδόσεις «Τόπος», παρουσιάζουν το βιβλίο του Σεραφείμ Σεφερειάδη, «Το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας – (Αναλύσεις και κείμενα στα χρόνια της κρίσης)».

Θα μιλήσουν:

 • Λουκία Κοτρωνάκη
 • Αντώνης Γαζάκης
 • ο συγγραφέας

και θα ακολουθήσει συζήτηση

 

Ξεκινά η εκστρατεία για το 24ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: Πευκί, Β. Εύβοια 28/7 – 6/8

Το 24ο κάμπινγκ Antinazi zone – Y.R.E. πλησιάζει! Φέτος, το κάμπινγκ διοργανώνεται στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας, σε ένα καταπράσινο τοπίο τεράστιας φυσικής ομορφιάς. Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, θα διασκεδάσουμε, θα κάνουμε ποιοτικές και οικονομικές διακοπές, θα συμβάλουμε στην αυτοδιαχείριση της καθημερινότητάς όλων μας κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ, θα σεμμετάσχουμε σε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, προβολές, εργαστήρια, συναυλίες, προβολές και πολλά άλλα.

Το κάμπινγκ

Η διαμονή μας θα είναι στο πανέμορφο κάμπινγκ Πευκί στην Βόρεια Εύβοια. Ο χώρος διαθέτει καλή σκιά, ζεστό νερό όλο το 24ωρο, παιδότοπο, γήπεδο μπάσκετ και έχει μπροστά του μια μεγάλη, όμορφη και ήσυχη παραλία για μπάνιο. Έχει επίσης σε κοντινή απόσταση πολλά όμορφα μέρη και παραλίες για να επισκεφτεί κανείς. Περισσότερες πληροφορίες στο www.campingpefki.gr.

Μπαρ-Ταβέρνα

Μέσα στον χώρο του κάμπινγκ θα λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενη ταβέρνα και μπαράκι με μουσικές, γεύσεις και φαγητά για όλα τα γούστα. Θα υπάρχει πρωινό, μεσημεριανό (2 επιλογές) καθώς και μπάρμπεκιου το βράδυ με ειδική πρόβλεψη για χορτοφάγους και γενικά όσους κάνουν υγιεινή διατροφή. Θα υπάρχουν επίσης σνακ, μεζέδες, καφέδες, ποτά και ροφήματα όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όλα αυτά σε πολύ φτηνές τιμές.

Συζητήσεις

Οι συζητήσεις θα αφορούν όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα (περιβαλλοντικά, αντιφασιστικά, έμφυλες διακρίσεις, ιστορικά, προσφυγικό, διεθνή, εργατικά, κ.α.), ενώ θα έχουν τη μορφή εργαστηρίων ή πάνελ με εκπροσώπηση από ένα ευρύ φάσμα των κινημάτων και της Αριστεράς από όλη την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού. Θα υπάρχουν ομιλητές από ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, Κύπρο, Βέλγιο, Βρετανία, Ιρλανδία κ.α.

Θα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις 12 το μεσημέρι. Προφανώς η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Events

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, ρεμπέτικες βραδιές και λαϊκά γλέντια, beach party καθώς και ένα καθημερινό πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών. Όλα αυτά με ελεύθερη είσοδο.

Θα γίνει και μια ολοήμερη εκδρομή στην Σκιάθο ή εναλλακτικά σε επιλεγμένα μέρη της Βόρειας Εύβοιας.

Το πλήρες πρόγραμμα του κάμπινγκ μπορείτε να το βλέπετε στο www.campingyre.gr και το www.antinazizone.gr και στη σελίδα μας στο fb (Camping-YRE). Εκεί μπορείτε να κάνετε και δηλώσεις συμμετοχής στις διάφορες ομάδες εθελοντών (κουζίνα, μπάρ κ.α.) που συμβάλλουν στην καλύτερη διοργάνωση όλης της εκδήλωσης.

Κόστος

Η τιμή διαμονής (με δική σας σκηνή) για όσους έρθουν μόνοι τους είναι 6€ το άτομο τη βραδιά. Για όσους θελήσουν να έρθουν οργανωμένα μαζί μας με λεωφορεία από Αθήνα (μέσω Αρκίτσας) και Θεσσαλονίκη-Βόλο (μέσω Γλύφας) η τιμή συμμετοχής είναι 85€ και περιλαμβάνει τα μεταφορικά με επιστροφή, τα εισιτήρια του φέρρυ και 9 διανυκτερεύσεις με δική σας σκηνή στο κάμπινγκ. Επίσης εκπτώσεις σε μπαράκια και ταβέρνες στο Πευκί και σε κοντινά χωριά.

Υπάρχει και η δυνατότητα έκπτωσης 50% στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που πάνε Πευκί από Αθήνα για όσους θέλουν να έρθουν διαφορετικές ή λιγότερες ημέρες στο κάμπινγκ αρκεί να έχουν προπληρώσει την συμμετοχή τους.

Τρόποι πληρωμής

– Με επικοινωνία με τους ανθρώπους του Antinazi zone-YRE σε:

 • Αθήνα 2102283018-19 & 6976436302
 • Θεσσαλονίκη: 2301540432 και 6977646995
 • Βόλο 6973322182
 • Λάρισα 6984963862
 • Κέρκυρα 6982205897

– Με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (δείτε στο www.campingYRE.gr).

 

Κεφαλονιά: γιατί «θύμωσε» το ΚΚΕ;

Στα τέλη Απρίλη έγιναν οι εκλογές στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κεφαλονιάς. Ακολουθώντας την παράδοση του χώρου οι διάφοροι υποψήφιοι κατέβηκαν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως γίνεται σε πολλούς χώρους, και επαγγελματικούς και εργατικούς. Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο κατέβασε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ εξέλεξε 2 από τις 5 έδρες του Συλλόγου και το ενιαίο ψηφοδέλτιο τις υπόλοιπες 3. Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο Αργοστολίου το ΚΚΕ έκδωσε μία εμετική ανακοίνωση στην οποία έγραψε ότι υπήρξε συνεργασία των μεγάλων επιχειρηματιών, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της φασιστικής Χρυσής με στόχο να.. κτυπήσουν το ΚΚΕ. Το Ξεκίνημα, που συμμετείχε στις εκλογές, απάντησε με ανακοίνωσή του στην ανακοίνωση του ΚΚΕ και το μέλος του «Ξ», Μενέλαος Τουμαζάτος, που έχει εκλεγεί στο νέο Διοικητικο Συμβούλιο του Συλλόγου κατέθεσε επίσημη καταγγελία στην πρώτη σύσκεψη του ΔΣ. Περισσότερα στη σελ. 8

 

«Αβάντι»: νέα παράταξη στο δήμο της Αθήνας

Μια σημαντική εξέλιξη λαμβάνει χώρα στο Δήμο της Αθήνας καθώς μια σειρά εργαζόμενοι, ανάμεσά τους ο σύντροφος Διονύσης Χριστόπουλος, παίρνουν την πρωτοβουλία της συγκρότησης μιας νέας παράταξης που να μην περιορίζεται σε ένα μόνο χώρο αλλά να απλώνεται σε όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου της Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ). Το όνομα της νέας κίνησης, «Αβάντι».

Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας πως ο σ. Διονύσης Χριστόπουλος έχασε στις πρόσφατες εκλογές για εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ μετά από καραμπινάτη νοθεία από το κατεστημένο του Δήμου και μόνο για μία ψήφο (301 έναντι 302). Περισσότερα στη σελίδα 10. Το πλήρες κείμενο της ιδρυτικής ανακοίνωσης της νέας παράταξης, στο site του «Ξ»: www.xekinima.org, «Avanti – μια νέα αγωνιστική συσπείρωση εργαζομένων στο χώρο του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.» 24-05-17 .

7,128ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής