Από τη δράση μας

Antinazi Zone Βόλου: Δυναμική η πορεία για τον Β. Μάγγο

Η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20/1 για την υπόθεση του βασανισμού του Β. Μάγγου χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή νεολαίας και μαχητικό κλίμα. Την κινητοποίηση κάλεσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου και σε αυτή συμμετείχαν πολιτικές οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς, αναρχικές/αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, κινηματικές συλλογικότητες αλλά και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Χωροταξίας, της Αρχιτεκτονικής και του Γλωσσικών-Διαπολιτισμικών Σπουδών με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους. Αρκετοί ήταν αυτοί που ταξίδεψαν από άλλες πόλεις (Λάρισα, Λαμία, Αθήνα κα) για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας, έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των οργανώσεων που ήταν παρούσες. Εκ μέρους του Antinazi Zone μίλησε ο Αλέκος Χατζηχαραλάμπους ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι:

«Η υπόθεση του Βασίλη δεν είναι “μεμονωμένη”. Η κλιμακούμενη αστυνομική βία και ο αυξανόμενος αυταρχισμός είναι η μόνιμη απάντηση της κυβέρνηση της ΝΔ στα κινήματα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, στους αγώνες της νεολαίας για δημόσια παιδεία, στους αγώνες των εργαζομένων για δικαιώματά, στους αγώνες της κοινωνίας για ζωή με αξιοπρέπεια. Η βία της αστυνομίας είναι η άλλη πλευρά της οικονομικής και κοινωνικής βίας που ζούμε όλες και όλοι καθημερινά.»

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε την ηχηρή απουσία, για ακόμη μια φορά, των περισσότερων και μεγαλύτερων φορέων που αναφέρονται στο μαζικό εργατικό και ευρύτερο κίνημα. Η υπόθεση του Βασίλη Μάγγου αφορά πρώτιστα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το αν η αστυνομία μπορεί να βασανίζει κάποιον χωρίς επιπτώσεις. Αφορά ταυτόχρονα και την καύση σκουπιδιών και το ρόλο της ΑΓΕΤ-Lafarge που μολύνει ανεπανόρθωτα την πόλη και για λογαριασμό της ψηφίζονται νόμοι και εξαπολύθηκε η άγρια καταστολή των ΜΑΤ στις 13 και 14 Ιουνίου του 2020. Κι αν η απουσία του ΕΚΒ, της ΑΔΕΔΥ, του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ κοκ εξηγείται από το γεγονός ότι ελέγχονται πολιτικά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (που ως κόμματα βρίσκονται στην υπηρεσία της ΑΓΕΤ-Lafarge και έχουν εφαρμόσει σκληρή καταστολή σε πλείστες άλλες περιπτώσεις) δεν έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο και με το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς με ισχυρή παρουσία σε σωματεία, τον Δήμο Βόλου κοκ που συμμετείχε μάλιστα στις κινητοποιήσεις κατά της καύσης σκουπιδιών, όφειλε να στηρίξει τον αγώνα για τη δικαίωση του Βασίλη, την καταδίκη των βασανιστών του και για την αποκάλυψη του αντιδημοκρατικού κατήφορου και αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα, δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε και τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία «έθαψαν» τη χθεσινή κινητοποίηση και φυσικά τα στοιχεία που διαρκώς προσπαθεί να δημοσιοποιήσει η οικογένειά του Βασίλη Μάγγου. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν αφού ο ρόλος των ΜΜΕ (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας προς όφελος της αστυνομίας, της δημοτικής αρχής και φυσικά της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι δράσεις και κινητοποιήσεις για τη δικαίωση του Βασίλη Μάγγου θα συνεχιστούν στο Βόλο. Επόμενα ραντεβού είναι η Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στα δικαστήρια του Βόλου (δίκη αστυνομικών-βασανιστών) και η Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου (δίκη συμμετεχόντων στη διαδήλωση της 13/6/2020).

Αντιφασιστική πορεία μνήμης για τον Λουκμάν

Το Σάββατο 20 Γενάρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στα Πετράλωνα με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιφασιστών/στριων για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες Δ. Λιακόπουλο και Χ. Στεργίοπουλο.

Η πορεία διέσχισε κεντρικούς δρόμους των Πετραλώνων, ενώ σταμάτησε στο σημείο της δολοφονίας φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και το σύστημα που τα γεννά. 

Στην πορεία συμμετείχαν η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, φοιτητικοί σύλλογοι Παντείου που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, η δημοτική κίνηση «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα», αναρχικές συλλογικότητες κ.ά.

Όχι στη δίωξη κατά της ΠΕΝΕΝ

Την Τρίτη 6 Φλεβάρη στο Πρωτοδικείο Πειραιά στις 9.00 π.μ. παραπέμπεται σε δίκη κατ’ εντολή του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, ο οποίος κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια απεργίας στις 10/6/21 παρεμπόδισε την εκτέλεση όλων των δρομολογίων των πλοίων, που είτε ματαιώθηκαν είτε καθυστέρησαν.

Πρόκειται για ξεκάθαρη δίωξη του προέδρου της ΠΕΝΕΝ για τη συνδικαλιστική του δράση, αλλά και συνολικά του σωματείου! Στην ουσία οι εφοπλιστές προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την απεργιακή δράση, να επιτεθούν στο δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία! 

Αυτή η πρόκληση δεν θα περάσει! Όλες & όλοι στη συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Πειραιά στις 6 Φλεβάρη στις 9.00 π.μ. 

Θεσσαλονίκη: Πετυχημένη η εκδήλωση για την επίθεση στις δομές απεξάρτησης

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του «Ξ» Θεσσαλονίκης με θέμα «Γιατί μας αφορά όλους κι όλες η επίθεση στις δομές απεξάρτησης. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ και η πολιτική για τα ναρκωτικά».

Ομιλητές ήταν οι:

  • Στέλιος Γκιουζέπας, Επιστημονικά Υπεύθυνος στο Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ»
  • Φαίδων Καλοτεράκης, εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων και πρόεδρος των κέντρων πρόληψης του δήμου Θεσσαλονίκης ΣΕΙΡΙΟΣ
  • Κώστας Μάντζος, κοινωνικός ανθρωπολόγος

Τον συντονισμό έκανε η Σύλβια Κωνσταντινίδου, εργαζόμενη στην «ΑΡΓΩ».

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες με κρύο και χιόνι, περίπου τριανταπέντε άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις στη συζήτηση που ακολούθησε. Όλοι και όλες έφυγαν από τον χώρο πολύ ικανοποιημένοι/ες από το αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρθηκε εισηγητικά, η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία, ξεκίνησε επίθεση στις δομές απεξάρτησης, με αποκορύφωμα το νέο νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει με τη συγχώνευση όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης σε έναν ενιαίο φορέα, κάτω από ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο. 

Το νομοσχέδιο αυτό, εντάσσεται στην ξεκάθαρα ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα όπως κατάργηση 8ωρου και συνολικά η ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας κτλ.

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης γέρνει προς τις πολιτικές της «ιατρικοποίησης» και της «μείωσης της βλάβης», που α) προσπαθούν να μετατρέψουν το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης σε ατομικό πρόβλημα του κάθε εξαρτημένου ατόμου και β) εστιάζουν στην αντιμετώπιση κάποιον συνεπειών αντί να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο αποβάλλουν από πάνω τους κάθε ευθύνη για τις κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν κάποιους ανθρώπους στην αναζήτηση ανακούφισης στις εξαρτήσεις.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα απεξάρτησης έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις για να σταματήσουν αυτή την επίθεση, και έχουν προαναγγείλει και συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό η κοινωνία και η Αριστερά να σταθούν δίπλα τους στον αγώνα αυτό γιατί η μάχη κατά των εξαρτήσεων δεν αφορά μόνο κάποιες περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως θέλουν να μας πείσουν. Αφορά την συνολική λειτουργία της κοινωνίας και πως αντιμετωπίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της. 

Στηρίξτε τη Λαχειοφόρο του Antinazi Zone!

Το 2023 ήταν μια χρονιά που είχαμε αρκετά σημαντικά γεγονότα για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, τόσο αρνητικά όσο και θετικά. Ήταν η χρονιά του εγκληματικού ναυαγίου στην Πύλο με τους εκατοντάδες πνιγμένους πρόσφυγες, έγκλημα για το οποίο οι ελληνικές λιμενικές αρχές φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Τον Ιούνη είχαμε τη σημαντική άνοδο της Ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές με την είσοδο στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση – της Ελληνικής λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και οι τοπικές προσπάθειες που κάνουν διάφορες ακροδεξιές ομάδες να επανεμφανιστούν δυναμικά, ιδιαίτερα μέσα στα σχολεία. 

Το 2023 όμως είχε και κάποιες επιτυχημένες και πολύ σημαντικές στιγμές για το αντιφασιστικό κίνημα! 10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η πορεία που έγινε στο Κερατσίνι ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ήταν μαχητική με έντονη την παρουσία της νεολαίας. Και βέβαια είχαμε την πολύ σημαντική νίκη της 1ης του Νοέμβρη, όπου το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε να ακυρώσει την πανευρωπαϊκή ναζιστική συγκέντρωση που προετοίμαζαν για μήνες οι φασίστες στην Αθήνα.

Παρά τις μικρές και μεγάλες νίκες του αντιφασιστικού κινήματος, θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε γιατί ο κίνδυνος του φασισμού παραμένει όσο παραμένουν οι αιτίες που τον γεννούν. 

Απευθυνόμαστε στους φίλους και υποστηρικτές του Antinazi Zone, στους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που πιστεύουν ότι συλλογικότητες σαν τη δική μας έχουν να παίξουν ρόλο και να συμβάλουν σε αυτόν τον αγώνα. Και τους ζητάμε να μας στηρίξουν και με αυτό τον τρόπο.

Η λαχειοφόρος αγορά θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 24 Φλεβάρη 2024 και κληρώνει μια σειρά δώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι προσφορές υποστηρικτών και φίλων. Συγκεκριμένα:

  • 1 Laptop Dell Inspiron 3511 (15.6” – i3 – 8GB RAM – 256GB SSD)
  • 3 διανυκτερεύσεις στα Λαγκάδια Αρκαδίας για 2 έως 6 άτομα στο Γκιλέρι eco & design Residences (www.gileri.gr)*
  • 3 διανυκτερεύσεις στην Άνδρο, για 2 ή 3 άτομα, στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Ραστώνη» που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου (rastoni-andros.gr)*
  • 2 ατομικές συμμετοχές στο 31ο κάμπινγκ του Antinazi Zone
  • 3 πακέτα βιβλίων

Ο κάθε λαχνός κοστίζει 1 ευρώ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε είτε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Antinazi Zone, είτε μετά από επικοινωνία από την σελίδα μας στο instagram και το facebook. 

Αθήνα: 6972426166

Θεσσαλονίκη: 6944421153

Βόλος: 6973322182

Μυτιλήνη: 6986940109

Τέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε λαχνούς μέσω paypal με χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας) και στη συνέχεια να μας ενημερώσετε μέσω e-mail στο [email protected] για να σας στείλουμε τους λαχνούς σας.

*Οι διανυκτερεύσεις αφορούν στην τουριστική περίοδο 2024 και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες

26/1 – Αλληλεγγύη στον Ζήση, την Ειρήνη και 17 ακόμα παιδιά που δικάζονται με κατασκευασμένες κατηγορίες

Τη Παρασκευή 26/1 συνεχίζεται μετά από δυο αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη της υπόθεσης του Ζήση Σούρλα και της Ειρήνης Εμινίδου όπως και 17 ακόμη ατόμων που συνελήφθησαν αναίτια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019 στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου. Διαβάστε ρεπορτάζ από την έναρξη της δίκης στο xekinima.org: «Συνεχίζεται η δίκη των 19 συλληφθέντων του Πολυτεχνείου του 2019». Για την εξέλιξη της υπόθεσης μείνετε συντονισμένοι/ες στο xekinima.org.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα