Από τη δράση μας

19/12 – Αλληλεγγύη στον Ζήση, την Ειρήνη και 17 ακόμα παιδιά που δικάζονται με κατασκευασμένες κατηγορίες

Τη Τρίτη 19/12 συνεχίζεται τελικά μετά από νέα αναβολή η δίκη της υπόθεσης του Ζήση Σούρλα και της Ειρήνης Εμινίδου όπως και 17 ακόμη ατόμων που συνελήφθησαν αναίτια το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019 στα Εξάρχεια, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας του Πολυτεχνείου. Διαβάστε ρεπορτάζ από την έναρξη της δίκης στο xekinima.org: «Συνεχίζεται η δίκη των 19 συλληφθέντων του Πολυτεχνείου του 2019». Νεότερα για την εξέλιξη της υπόθεσης θα δημοσιευθούν επίσης στο xekinima.org και στο επόμενο τεύχος του «Ξ».

Θεσ/κη: Πολύ πετυχημένο το 4ήμερο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο!

Από το Σάββατο 2 Δεκέμβρη μέχρι και την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, αγωνιστές από περιβαλλοντικά κινήματα της Τουρκίας και της Ρουμανίας βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη Μεγάλη Παναγιά, σε ένα καραβάνι ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο.

Το 4ήμερο διοργανώθηκε από τις Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης και   Μεγάλης Παναγιάς ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και η πρωτοβουλία Μας σκάβουν τον λάκκο και κατά γενική ομολογία ήταν εξαιρετικά πετυχημένο. 

Σε μια περίοδο που τα κινήματα γενικά αλλά και ειδικά, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική βρίσκονται σε κάμψη, οι συναγωνιστές/τριες από Τουρκία και Ρουμανία αλλά και η μεγάλη συμμετοχή ντόπιων αγωνιστών, έδωσε πνοή αισιοδοξίας σε όλες/ους όσες/οι συμμετείχαν στις δράσεις του 4ημέρου. 

«Οι αγώνες ενάντια στη μεταλλευτική

δραστηριότητα σε Ελλάδα – Τουρκία – Ρουμανία»

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των 4 αυτών ημερών ήταν το πόσα κοινά έχουν από τη μία οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες εξόρυξης και στις 3 χώρες και από την άλλη, τα κοινά των αγώνων μας, σε μεθόδους και σε πείσμα ενάντια στους ισχυρούς. 

Αυτό φάνηκε από την πρώτη εκδήλωση στο «ΈΝΕΚΕΝ», στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 άτομα. Εισηγητικά, η Seyhan Yüksek από την Τουρκία, η Roxana Pencea Bradatan από τη Ρουμανία και ο Νίκος Αναστασιάδης από την Ελλάδα, αναφέρθηκαν στους αγώνες των 3 λαών ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και τον «κοινό εχθρό», τις πολυεθνικές εξορυκτικές εταιρίες. 

Και οι 3 περιέγραψαν την επιμονή των εταιρειών να επανέρχονται στις διεκδικήσεις τους για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, στις κυβερνήσεις που πέρασαν νόμους, έκαναν τα «στραβά μάτια» και έδωσαν τη μία άδεια μετά την άλλη ενώ χρησιμοποίησαν βάναυση κρατική καταστολή απέναντι στα κινήματα.

Την ίδια ώρα όμως, περιέγραψαν και τη ζωντάνια και τον δυναμισμό των κινημάτων, τις επίμονες εκστρατείες ενημέρωσης ενάντια στην προπαγάνδα για τα «οφέλη» των εξορύξεων, τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις μικρές και μεγάλες νίκες που σημείωσαν τα κινήματα. 

Η Πεζοπορία μέσα από το δάσος του Κακάβου 

στα τοπία της καταστροφής 

Η Κυριακή 3/12 ήταν η δεύτερη μέρα του 4ήμερου και είχε προγραμματιστεί πεζοπορία στο δάσος του Κακάβου, δάσος το οποίο πλήττεται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μεγάλη Παναγιά, με περίπου 70 αγωνιστές από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Τουρκία και τη Ρουμανία να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Το δάσος του Κακάβου, ένα πραγματικά πυκνό και αρχέγονο δάσος, εύκολα προσβάσιμο και περιηγήσημο, εντυπωσίασε τους αγωνιστές/τριες, ενώ αναδείχθηκε μέσω της περιήγησης η «κινηματική ιστορία» του, καθώς ήταν ο τόπος στον οποίο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες και σημαντικές συγκεντρώσεις από το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Η περιήγηση κατέληξε στο εργοτάξιο της Eldorado, όπου και πραγματοποιήθηκε σύντομη και ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις εξορύξεις στην περιοχή, τη μεταλλευτική δραστηριότητα σήμερα και τον αντίκτυπο της στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. 

«Τα κινήματα συζητάνε: ανταλλαγή εμπειριών για τους περιβαλλοντικούς αγώνες και το θέμα του πολέμου»

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με περιήγηση του καραβανιού στο δυτικό κομμάτι του κέντρου της πόλης με τον Γιάννη Γκλαρνέτατζη. Όσοι/ες συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περιοχές και κομμάτια της πολιτικής και κινηματικής ιστορίας της πόλης που δεν θα βρούμε σε κανέναν τουριστικό οδηγό. 

Η μέρα συνεχίστηκε στον χώρο Τακίμ, όπου περίπου 60 άτομα συμμετείχαν στη συζήτηση για τις εμπειρίες των κινημάτων σε Τουρκία και Ελλάδα. Ο αρχικός στόχος ήταν η συζήτηση να χωριστεί σε 3 «θεματικές»: στα κινήματα στην Τουρκία, στην Ελλάδα και τέλος, στο ζήτημα του πολέμου. Η συζήτηση για την Τουρκία όμως ήταν τόσο «ζωντανή» που η 3η θεματική για τον πόλεμο δεν συζητήθηκε γιατί είχε περάσει η ώρα, και συμφωνήθηκε να συνεχίσει η συζήτησε με άλλους τρόπους.

Η συζήτηση για τα κινήματα ανέδειξε και πάλι την κοινή εμπειρία και τις κοινές μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κινήματα για να μαζικοποιηθούν και να οργανώσουν τον αγώνα τους. 

Η βραδιά συνεχίστηκε με ρακί, μεζέ και «ανάμεικτες» παρέες που μας επιτρέψανε να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας.

Γλέντι Ελληνοτουρκικής Φιλίας

Το 4ήμερο δεν θα μπορούσε να τελειώσει αλλιώς, παρά μόνο με γλέντι – επιστέγασμα των σχέσεων φιλίας, αλληλεγγύης και συντροφικότητας που χτίσαμε κατά τη διάρκεια των 4 αυτών ημερών.

Οι 4 αυτές μέρες, τόσο για τον κόσμο που συμμετείχε στη διοργάνωση, όσο και για όσους/ες παρακολούθησαν κάποια από τις δράσεις και εκδηλώσεις, ήταν μια μεγάλη «ανάσα», που μας έδωσε δύναμη και διάθεση να οργανώσουμε τις επόμενες μάχες μας και κοινές δράσεις με τους συναγωνιστές μας από Ρουμανία και Τουρκία.

Βόλος: Διαδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Διαδήλωση καλέστηκε για 3η συνεχή χρονιά στον Βόλο από τις Μ&Ε στις 25/11, Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγ. Νικολάου και υπήρξε συμμετοχή και από άλλες συλλογικότητες της πόλης. 

Ο Βόλος έχει σχεδόν καθημερινά περιστατικά έμφυλης βίας. Ο δήμαρχος Α. Μπέος πρωτοστατεί στη σεξιστική φρασεολογία και στην κανονικοποίηση της βίας απέναντι σε όσους/ες διαφωνούν μαζί του, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρότυπο για αρκετό κόσμο.

Από τη διαδήλωση στις 25/11 πέρασε πολύς κόσμος που ενδιαφέρθηκε να ακούσει αυτά που έλεγαν οι Μ&Ε στο μικρόφωνο, να διαβάσει την ανακοίνωση που μοιραζόταν και να ενισχύσει τη συλλογικότητα οικονομικά για τις επόμενες δράσεις της. 

Ο αγώνας για εξάλειψη της βίας σε μια πατριαρχική κοινωνία δεν κρατάει μια μόνο μέρα, αλλά είναι καθημερινός και πολυεπίπεδος. Ραντεβού στο δρόμο ξανά και ξανά για να ακουστούν οι φωνές μας!

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων των «Μαχητικών & Ελεύθερων»

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών των «Μαχητικών & Ελεύθερων». Μπορείτε να τις βρείτε στις βδομαδιάτικες εξορμήσεις που οργανώνουμε σε μια σειρά πόλεις, σε πορείες και άλλες κινητοποιήσεις ή στέλνοντάς ένα μήνυμα στη σελίδα στο facebook «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Δεύτερο μάθημα πρώτων βοηθειών από το Antinazi Zone στο Βόλο

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 2ο μάθημα πρώτων βοηθειών από το Antinazi Zone στο Βόλο. Σε αυτό το μάθημα ο σ/φος Αλέξανδρος Χατζηχαραλάμπους, που είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής BLS, παρουσίασε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση απινιδωτή. 

Αρκετοί από τους περίπου 20 συμμετέχοντες/ουσες έκαναν μια πρώτη εξάσκηση στην κούκλα «Άννι» που είναι ειδικά κατασκευασμένη για την εκμάθηση ΚΑΡΠΑ. Η ΚΑΡΠΑ εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής και εφόσον αυτό γίνει μέσα στα πρώτα λεπτά του περιστατικού τότε αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά αποφυγής του θανάτου. 

Όλες/οι οι συμμετέχουσες/οντες έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την πρωτοβουλία του Antinazi Zone. Το τρίτο μάθημα θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου και σε αυτό θα γίνει περαιτέρω εξάσκηση στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση απινιδωτή. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα