Από τη δράση μας

Πορεία στον Κάκαβο Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Με χιονόνερο και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν έγινε η διαμαρτυρία των «Επιτροπών Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» στο όρος Κάκαβος της Χαλκιδικής την Κυριακή 26/1. Στόχος της κινητοποίησης ήταν να δει ο κόσμος την καταστροφή που έχει προκαλέσει η Eldorado Gold στο δάσος των Σκουριών και να διαμαρτυρηθούμε για τον βιασμό του περιβάλλοντος.

Με αυτοκίνητα και λεωφορείο ξεκίνησαν αγωνιστές από την Θεσσαλονίκη, καθώς και αντιπροσωπείες από τις Σέρρες και το Κιλκίς. Συναντηθήκαμε με τους κατοίκους στην Ιερισσό και ξεκινήσαμε αυτοκινητοπομπή, που περνώντας από την Μεγάλη Παναγιά έγινε μεγαλύτερη, προς το σημείο της εξόρυξης. Ο δρόμος έχει πια διανοιχτεί από τα συνεργεία της εταιρίας λες και πρόκειται για αυτοκινητόδρομο, δείχνοντας τις προθέσεις τους. Δεξιά και αριστερά των δρόμων έβλεπες παντού κομμένους κορμούς δέντρων στοιβαγμένους…

Φτάνοντας στο σημείο που σχεδιάζεται να γίνει το open pit ήμασταν περίπου 500 άτομα, σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες αλλά με αγωνιστική διάθεση. Εκεί μπορούσε να δει κανείς την καταστροφή που έχει συντελεστεί σε όλη της την έκταση: σαν να έχουν φτιάξει μια έρημο μέσα στο δάσος! Και να φανταστεί κανείς ότι αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση των εργασιών, στην πραγματικότητα η αποψίλωση του δάσους αποτελεί απλά την προετοιμασία μόνο για την διαδικασία της εξόρυξης και της επεξεργασίας που με τα χημικά τους παράγωγα θα έχουν δολοφονικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.

Η εταιρία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για να γεμίσει φράχτες ένα σημαντικό κομμάτι του βουνού, μην επιτρέποντας την πρόσβαση σε κανέναν.

Στη συνέχεια περπατήσαμε προς άλλο σημείο του εργοταξίου όπου υπάρχουν τα γραφεία της εταιρίας. Και εκεί φυσικά υπήρχε αστυνομική δύναμη για να μας κόψει το δρόμο. Μάλιστα το μπλόκο που είχαν στήσει ήταν μια κοινή αλυσίδα αστυνομικών της ΟΠΚΕ με σεκιουριτάδες της εταιρίας! Αυτά για να θυμόμαστε τι φούμαρα είναι η «ουδέτερη» στάση της ΕΛΑΣ.

Στο σημείο εκείνο παραμείναμε φωνάζοντας συνθήματα, τραγουδώντας και μιλώντας με τους αστυνομικούς και τους σεκιουριτάδες, εξηγώντας ότι αυτοί είναι απλά αναλώσιμα πιονάκια στα χέρια της εταιρίας.

Στην επιστροφή μας η χιονόπτωση έγινε ακόμα πιο πυκνή, ενώ το να βλέπει κανείς διμοιρίες των ΜΑΤ χιονισμένες ήταν ένα αρκετά ενδιαφέρον θέαμα.

Η κινητοποίηση αυτή είχε συμβολικό χαρακτήρα, έδειξε όμως ότι παρά τις ανόδους και τις κοιλιές που αναπόφευκτα περνάει κάθε κίνημα, υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος πυρήνας που κρατάει την αγωνιστική του διάθεση. Στόχος μας αυτή την περίοδο είναι να κρατήσουμε το θέμα ανοιχτό, αφενός με συνεχείς κινητοποιήσεις στο βουνό που παρενοχλούν την εταιρία, αφετέρου με πίεση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Φεύγοντας, η εικόνα των γυναικών όλων των ηλικιών, από μαθήτριες μέχρι ηλικιωμένες, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, να φωνάζουν «Ο Κάκαβος δεν είναι τσιφλίκι κανενός, να φύγει τώρα η Ελληνικός Χρυσός» έμεινε χαραγμένη στο μυαλό μας, δίνοντας μας κουράγιο να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στους παγωμένους αυτούς καιρούς.

Νίκος Αναστασιάδης

Πρωτοβουλία απεργών-κατοίκων ενάντια στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ Νέου Κόσμου

Την Παρασκευή 24 Γενάρη  στο ΙΚΑ του Νέου Κόσμου πραγματοποιήθηκε κοινή συνέλευση των απεργών γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τη μια και συλλογικοτήτων της περιοχής από την άλλη, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων ενάντια στη διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας. Στη συνέλευση αυτή συμμετείχαν περίπου 40 άτομα από 10 συλλογικότητες των περιοχών Νέου Κόσμου, Κουκακίου, Νέας Σμύρνης και Δάφνης.

Έτσι, δημιουργήθηκε η «Πρωτοβουλία απεργών-κατοίκων» η οποία έχει ήδη προχωρήσεις στις πρώτες της δράσεις. Την Τρίτη 28/1 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Δάφνης-Υμηττού το οποίο πήρε απόφαση ενάντια στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ, την Τετάρτη 29/1 έγινε συγκέντρωση κάτω από το ΙΚΑ της Νέας Σμύρνης και το Σάββατο 1/2 μαζική παρέμβαση στη λαϊκή του Νέου Κόσμου.

Την Τετάρτη 5/2 στις 17.00 έξω από το ΙΚΑ του Νέου Κόσμου διοργανώνεται συγκέντρωση και πορεία.

Πάρης Μακρίδης,
μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Νέας Σμύρνης

Σάββατο 8/2: Ρεμπέτικο γλέντι της Οργάνωσης του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 8 Φλεβάρη το «Ξ» Θεσσαλονίκης οργανώνει βραδιά με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια στο Στέκι Νεολαίας Αμπελοκήπων (Βύρωνος και Τζον Κένεντι). Μουσική θα παίξουν οι Κώστας και Άγγελος Μπουρνάς, θα υπάρχει φαγητό και κρασί με 5 €, ενώ θα γίνει και μια ανασκόπηση των δράσεων του 2013 με φωτογραφίες, βίντεο και μικρούς χαιρετισμούς από αγωνιστές του κινήματος.

Απολογισμός συνάντησης Β. Ελλάδας με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων

Το Σάββατο 25/1 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση συλλογικοτήτων και πολιτών της Β. Ελλάδας, με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων, που καλέστηκε από την «Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση Απορριμμάτων» (Θεσσαλονίκη) και την «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» (Αθήνα). Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη και εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Συλλόγων, Δημοτικών Παρατάξεων και τοπικών κινημάτων από Θεσσαλονίκη, Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Χαλκιδική, Ημαθία.

Η κουβέντα διήρκησε 3 ώρες και έγινε σε πολύ συντροφικό κλίμα. Σε αυτή συζητήθηκαν τόσο ο συνολικός σχεδιασμός για την καύση των απορριμμάτων όσο και οι κινηματικές διεργασίες στους τοπικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σαν «Ξ» βάλαμε εμφατικά πως η μόνη πραγματικά λειτουργική και υλοποιήσιμη αντιπρόταση είναι το μοντέλο της αποκεντρωμένης διαχείρισης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, (πρόταση που έτσι κι αλλιώς διατυπώνουν και οι ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ΠΚΔΑ). Παράλληλα, επισημάναμε την ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας και του χτισίματος των τοπικών κινημάτων.

Κατερίνα Κλείτσα

Τετάρτη 5/2: εκδήλωση της Αντιφασιστικής Επιτροπής Μεταξουργείου

Την Τετάρτη 5/2 στις 20.00 στο cafe – bar Kreuzberg (Πλαταιών και Σφακτηρίας, Μεταξουργείο) η «Αντιφασιστική Επιτροπή Μεταξουργείου-Κεραμεικού-Ακαδημία Πλάτωνος» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ο φασισμός στα γήπεδα» με ομιλητές το Γιώργο Χελάκη (δημοσιογράφο) το Διονύση Ελευθεράτο (δημοσιογράφο) και το Χουάν Ραμόν Ρότσα (παλαίμαχο ποδοσφαριστή).

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Διονύσης Δεσύλλας.

Άλλα νέα

Περισσότερα νέα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει και τις δράσεις στις οποίες συμμετέχει το «Ξ», μπορείτε να δείτε στις πολιτικές σελίδες (4 και 5) τις συνδικαλιστικές σελίδες (6 κι 7), όπως και στις σελίδες 10 και 12. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα