Από τη δράση μας

2η σύσκεψη αντιφασιστικών συλλογικοτήτων και φορέων στο Νέο Ηράκλειο

Ρεπορτάζ του Antinazi Zone

Έγινε στις 11/10 η δεύτερη σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων στο Νέο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά και με αφορμή την  πανευρωπαϊκή συγκέντρωση που καλούν οι Ναζί στην περιοχή, την Τετάρτη 1 Νοέμβρη.

Αυτή τη φορά η σύσκεψη έγινε κανονικά στον χώρου του πολιτιστικού κέντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» αφού ο Δήμος παραχώρησε την αίθουσα μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η άρνηση παραχώρησης του χώρου στην προηγούμενη σύσκεψη της 1ης Οκτώβρη.

Η σύσκεψη ήταν και αυτή την φορά μαζική και πολύ ενδιαφέρουσα. Ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν εκτός του Αντιφασιστικού Συντονισμού οι εξής:

  • Βίκυ Βασιλάτου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής εκ μέρους των Παρεμβάσεων
  • Μάγδα Σκούντζου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου.
  • Παντελής Βλασσόπουλος, τέως δήμαρχος Νέου Ηρακλείου και νυν δημοτικός σύμβουλος
  • Κυριάκος Κουτρούλης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΝΟΗ Συνεργασίας
  • Γιάννης Παντελάκης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου
  • Ηλίας Λοϊζος, τέως πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου

Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων 2ου ΓΕΛ Ηρακλείου, της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Ηρακλείου, του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής, της ΑΡΕΝ, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΔΕΑ, κα.

Όλοι οι ομιλητές και οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στη σημασία της αντιφασιστικής συγκέντρωσης της 1ης Νοέμβρη και της αντιφασιστικής συναυλίας που προγραμματίζεται το Σάββατο 28 Οκτώβρη στο θεατράκι απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο.

Το σωματείο εργαζομένων του Δήμου ενημέρωσε ότι αποφάσισε τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση, καθώς και στην κάλυψη των εξόδων της συναυλίας. Πιθανά θα παρθεί απόφαση και για στάση εργασίας, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων εξήγησαν ότι πήραν απόφαση για συμμετοχή στη συγκέντρωση που καλεί ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης», ότι θα μπει πρόταση για στήριξη και συμμετοχή στη συναυλία της 28ης Οκτώβρη και ότι καλούν πλατιά σύσκεψη για το θέμα σε σχολείο της περιοχής την Τετάρτη 18 Οκτώβρη.

Η Βίκυ Βασιλάτου είπε ότι θα μπει το θέμα στο ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ καθώς και στην πανελλαδική σύσκεψη προέδρων των ΕΛΜΕ στις 21 Οκτώβρη.

Θα γίνει προσπάθεια για κήρυξη στάσης εργασίας από την τοπική ΕΛΜΕ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είπαν ότι θα βάλουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα πρέπει ο δήμαρχος, αλλά και η κάθε παράταξη να πάρουν καθαρή θέση. Όλοι τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης στην περιοχή σε σχολεία, εργατικούς χώρους, γειτονιές κτλ.

Ένα σημείο που απασχόλησε τη σύσκεψη είναι το κάλεσμα δύο συγκεντρώσεων την 1η Νοέμβρη για το ίδιο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που καλούν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός  και 30 -μέχρι στιγμής-  πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες στις 4.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Ηρακλείου 420, δηλαδή στο σημείο όπου καλούν 2 ώρες αργότερα οι Ναζί. Η δεύτερη είναι αυτή που καλεί ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Γιώργος Σεφέρης» στις 6.00 μ.μ. στη διασταύρωση των λεωφόρων Ιφιγένειας και Ηρακλείου.

Όλοι ωστόσο καταλήξαμε από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι δύο συγκεντρώσεις δεν είναι αντιπαραθετικές, αλλά μπορούν και πρέπει να είναι ενωτικές. Δυστυχώς ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη. Ωστόσο η διάθεση επικοινωνίας και η προσπάθεια συντονισμού θα συνεχιστεί, καθώς ο στόχος είναι κοινός. Τώρα, είναι σημαντικό το θέμα να γίνει ευρύτερα γνωστό ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τη διεθνή ανταπόκριση στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα που έχει στείλει ο Αντιφασιστικός Συντονισμός.

  • Ήδη υπάρχουν ψηφίσματα αλληλεγγύης από Γερμανία, Σουηδία, Ιρλανδία, τη διεθνή οργάνωση ISL κα.
  • 5  βουλευτές του Ιρλανδικού κοινοβουλίου έστειλαν σχετικό κείμενο στον πρέσβη της Ελλάδας στην Ιρλανδία.
  • 4 δημοτικοί σύμβουλοι της σουηδικής πόλης Ουμέα έστειλαν ψήφισμα στο ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • Πολιτικές συλλογικότητες από την Γερμανία δηλώνουν διαθεσιμότητα να στείλουν κόσμο στην Ελλάδα την ημέρα της συγκέντρωσης και να μπει το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Συνοψίζοντας, το μήνυμα που βγήκε από τη δεύτερη αντιφασιστική σύσκεψη στο Νέο Ηράκλειο είναι ότι συνεχίζουμε μαχητικά και ενωτικά με στόχο την ακύρωση της φασιστικής φιέστας της 1ης Νοέμβρη.

Ρεπορτάζ από τη διεθνιστική κατασκήνωση της ΝΕΔΑ στην Κύπρο 

Ρεπορτάζ της ΝΕΔΑ (Νέα Διεθνιστική Αριστερά) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο. 

Η κατασκήνωση της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς (ΝΕΔΑ) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6-8 Οκτωβρίου με επιτυχία. Η κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη χρονιά, στα ξύλινα σπιτάκια στην Καρπασία, όπου περιτριγυριζόμασταν από όμορφη φύση και μια υπέροχη παραλία σε κοντινή απόσταση, γεγονός που βοήθησε να συνδυαστούν οι καλές πολιτικές συζητήσεις με τον ελεύθερο χρόνο και την ξεκούραση.  

Στην κατασκήνωση συμμετείχαν 29 άτομα, από διάφορες οργανώσεις όχι μόνο από την ΝΕΔΑ και την Internationalist Standpoint, αλλά και από το TİP (Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας), το Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση στην Ελλάδα, το Diem25 – Κύπρου, το YKP – Κόμμα Νέα Κύπρος, το Δίκτυο για τη Στέγη και την Πόλη, το Kazma Birak – Μας Σκάβουν τον Λάκκο – Don’t Dig, και άλλες. 

Η συμμετοχή στις συζητήσεις ήταν ζωντανή με τους συμμετέχοντες να θέτουν σημαντικές ερωτήσεις και σχόλια που εμβάθυναν το θέμα. 

Την πρώτη συζήτηση παρουσίασε η Ecehan Balta, μέλος της εκστρατείας Kazma Birak και της Συμμαχίας για την Κλιματική Δικαιοσύνη στην Τουρκία. Ο τίτλος ήταν «Κλιματική καταστροφή, οι ζωές μας είναι αναλώσιμες». Η Ruyam O. μέλος της ΝΕΔΑ στη βόρεια Κύπρο, παρουσίασε την εκστρατεία για τη δίωξη του ξενοδοχείου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 35 παιδιά Κυπρίων κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία. Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τα ευρήματα της εκστρατείας σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτών των κτιρίων και τη διαφθορά ως προς το πώς πήραν τις άδειες για να χτιστούν. Η συζήτηση ταξίδεψε από τις καταστροφές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, στην αδυναμία του συστήματος να σώσει τους ανθρώπους από αυτές τις καταστροφές, στο ποιες πηγές ενέργειας είναι καλύτερες για το περιβάλλον και πώς όλα αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας εδώ στο νησί.

Το βράδυ του Σαββάτου συζητήσαμε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και πού οδηγεί ο ανταγωνισμός. Τη συζήτηση άνοιξε ο σύντροφος Ανδρέας Παγιάτσος, που εκπροσώπησε το Ξεκίνημα και το Internationalist Standpoint. Η σύγκρουση που επηρεάζει τα πάντα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα μικροτσίπ και την τεχνολογία μέχρι τις πηγές ενέργειας, δεν εξυπηρετεί καθόλου τους λαούς. Ως εκ τούτου, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το να συνταχθεί με τη μία ή την άλλη υπερδύναμη. Προσθέτοντας σε αυτό, η Irem Aydemir, μέλος του Συνδικάτου Ενωμένων Εργατών Αυτοκινήτου στις ΗΠΑ, μίλησε για τις εκπληκτικές απεργίες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και το εργατικό κίνημα που αναπτύσσεται. 

Η τελευταία συζήτηση ήταν για την ανάγκη και τα σχέδια μιας νέας αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η Αθηνά Καριάτη από την ΝΕΔΑ στη νότια Κύπρο έκανε μια ιστορική αναδρομή της Αριστεράς διεθνώς από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι σήμερα και πώς αυτή η διαδικασία έχει επηρεάσει την Κύπρο. Ο Nihat Boyraz, από το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας – TIP, περιέγραψε τις διαδικασίες για το πώς δημιουργήθηκε το TIP αλλά και πώς εξελίχθηκε μέχρι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και μετά. Στη συζήτηση αναφέρθηκαν και περιγράφηκαν περισσότερα παραδείγματα αριστερών συμμαχιών, όπως το FIT -U στην Αργεντινή και οι νέοι αριστεροί συνασπισμοί που σχηματίστηκαν στην Ελλάδα για τις δημοτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, παραδείγματα τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη εμπειρία για το πώς μπορεί να είναι επιτυχής ένας νέος αντικαπιταλιστικός αριστερός σχηματισμός. 

Φυσικά, στη συζήτηση υπήρξαν τοποθετήσεις για το ρόλο της παραδοσιακής αριστεράς στην Κύπρο, και στις δύο πλευρές του νησιού και πως τελικά λειτουργεί ως ανάχωμα στο προχώρημα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και πρέπει να ξεπεραστεί. 

Κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, συζητήσαμε επίσης την εκστρατεία του Αντιφασιστικού Συντονισμού στην Ελλάδα, ενάντια στο πανευρωπαϊκό νεοναζιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου. Όλοι οι συμμετέχοντες θέλαμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στην καμπάνια του Αντιφασιστικού Συντονισμού και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς έβγαλε μια φωτογραφία μαζί με την αφίσα της καμπάνιας. 

Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης ο καιρός ήταν υπέροχος, οπότε μπορέσαμε να απολαύσουμε την παραλία αλλά και να περπατήσουμε στο χωριό. Ετοιμάσαμε συλλογικά το φαγητό μας και απολαύσαμε συνταγές από τη Νικαράγουα μέχρι το Ιράν. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες και θα ξανασυναντηθούμε στους επόμενους αγώνες και στην κατασκήνωση του χρόνου.

Απολογισμός της συνέλευσης του Χωματερή STOP (1/10/2023)

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Χωματερή STOP»

Στον ανοικτό χώρο δίπλα στην παιδική χαρά του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/10/2023 η πρώτη φθινοπωρινή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χωματερή STOP στην Πετρούπολη. Περίπου 20 συμπολίτες μας συμμετείχαν σε μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Χωματερής της Φυλής και των σχεδίων για εισαγωγή της καύσης απορριμμάτων αλλά και με προτάσεις για της επικείμενες δράσεις της Πρωτοβουλίας μας.

Η επιλογή του τόπου της Συνέλευσης είχε και συμβολικό χαρακτήρα καθώς στον συγκεκριμένο χώρο, στις παρυφές του άλσους Πετρούπολης και στο σημείο που δρούσε επί 14 χρόνια ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος, σχεδιάζεται η κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης με δυσμενείς συνέπειες για το αστικό πράσινο και τους χώρους αναψυχής της πόλης.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι επικείμενες δράσεις της Πρωτοβουλίας μας προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα της επέκτασης του ΧΥΤΑ και των σχεδίων για υιοθέτηση της καύσης. Αν και από το μέτωπο της Κυβέρνησης/Περιφέρειες φαίνεται να υπάρχει μια επιβράδυνση των ενεργειών λόγω βουλευτικών και περιφερειακών/εκλογών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νέες Περιφερειακές Αρχές θα δρομολογήσουν τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του πλούτου των απορριμμάτων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. 

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε μοιράσματα υλικού και σε προετοιμασία της εκδήλωσης, καλώντας και όλους τους φορείς της πόλης που συμμερίζονται τις ανησυχίες μας να συμμετέχουν σε αυτή τη προσπάθεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα