Από τη δράση μας

Πετυχημένο το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

Το 24ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7-9 Ιούλη στο Άλσος Βεΐκου, ήταν από τα πιο μαζικά και πετυχημένα που έχουν γίνει ποτέ, παρά το γεγονός ότι μόλις λίγες μέρες νωρίτερα η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ πήρε πίσω την άδεια που είχε δώσει μήνες πριν, με αποτέλεσμα να πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθεί νέος χώρος για τη διεξαγωγή του. 

Το πρόσφατο έγκλημα στην Πύλο, η άνοδος της ακροδεξιάς όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές του Ιούνη, η εκδίωξη του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ από το ΕΚΠΑ, κάνουν τη μαζική παρουσία κόσμου στις εκδηλώσεις του ακόμη πιο σημαντική και ελπιδοφόρα. Δείχνουν με καθαρό τρόπο, ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει διάθεση για αντίσταση στις επιθέσεις που θα δεχτούν το επόμενο διάστημα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της κοινωνίας. 

Την ίδια ώρα όμως, το Φεστιβάλ δεν είχε μόνο θετικά. Το βράδυ του Σαββάτου 8 Ιουλίου έξω από το χώρο των εκδηλώσεων, σημειώθηκαν επεισόδια με πέτρες και μολότοφ, στα οποία τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη χημικών ως και μέσα στην είσοδο του Φεστιβάλ. Αυτές οι πρακτικές είναι εξοργιστικές, εχθρικές απέναντι στο κίνημα και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ συγκεκριμένα, ενισχύοντας πρακτικά τις μεθοδεύσεις απαγόρευσης του.

Εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Η εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά στο φετινό αντιρατσιστικό φεστιβάλ ήταν από τις πιο πετυχημένες και μαζικές που έχει πραγματοποιήσει στα 10 χρόνια της δράσης του. Είχε σαν θέμα: «Η ακροδεξιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Νέες προκλήσεις για το αντιφασιστικό κίνημα» και ομιλητές/ομιλήτριες τους/τις:

 • Αγγελική Βαλσαμάκη, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά
 • Σεραφείμ Σεφεριάδη, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο
 • Κατερίνα Λαμπρινού, διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου
 • Γιώργο Σουβλή, περιοδικό Jacobin Greece
 • Τακή Γιαννόπουλο, Antinazi zone

Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν η Μάγδα Φύσσα, και το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 250-300 άτομα ενώ η συζήτηση ήταν πολύ ζωντανή και ξεπέρασε τις δύο ώρες. Το επόμενο ραντεβού – στοίχημα όλων μας είναι οι πορείες στις 18 Σεπτέμβρη που συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που πρέπει να είναι οι μαζικότερες της δεκαετίας!

Ελληνοτουρκικά: Μια σημαντική εκδήλωση στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας

Το Σάββατο 8 Ιούλη, στα πλαίσια του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα- Τουρκία: Οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε», με ομιλητές:

 • Μπιλγκέ Τσετίνκαγια, TIP (Κόμμα Εργατών Τουρκίας)
 • Πάνος Κοσμάς, δημοσιογράφος, Κόκκινο Νήμα
 • Χουσεΐν Μπεμπρέ, Αποστολή Αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας
 • Ανδρέας Παγιάτσος, Διεθνιστική Σοσιαλιστή Οργάνωση Ξεκίνημα
 • Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο Χρήστος Σταυρακάκης από το Rproject.

Η Μπιλγκέ Τσετίνκαγια έδωσε μια καλή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τους αγώνες για την οικολογία, το φεμινισμό, τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και άλλους αγώνες που έδωσε η Αριστερά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. 

Ο Χουσεΐν Μπεμπρέ, Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, μίλησε αρχικά την ανάγκη πρωτοβουλιών που σαν στόχο θα βάζουν φρένο στον εθνικισμό και θα στέκονται απέναντι στον ανταγωνισμό Ελλάδας -Τουρκίας. Ανέφερε ότι τα κινήματα σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να δώσουν από κοινού τη μάχη για ειρήνη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ισότητα.

Ο Ανδρέας Παγιάτσος, ανέφερε ότι καμία «προσπάθεια» από τις δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Τουρκίας, δεν πρόκειται να δώσει λύση στην Ελληνοτουρκική διαμάχη, καθώς πρόκειται για μια σύγκρουση πραγματικών συμφερόντων ανάμεσα στις δυο άρχουσες τάξεις. Τόνισε την ανάγκη για το χτίσιμο μιας αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που θα μπορεί να αναπτύξει στενές και αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

Τέλος, ο Πάνος Κοσμάς, ανέφερε ότι ότι ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Σημείωσε πως όντως υπάρχουν διαφορές και η σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να προβεί επικίνδυνη για την περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πάνω σε μια διεθνιστική βάση.

Στην κουβέντα που ακολούθησε τονίστηκε η ανάγκη ένα κοινό μέτωπο των εργαζομένων και της νεολαίας σε Ελλάδα και Τουρκία που σαν στόχο θα έχουν να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη και να σταθεί απέναντι στον εθνικισμό και τις πολεμικές ιαχές.

Μαζική συνέλευση της Πόλης Ανάποδα, στον δρόμο για τις δημοτικές εκλογές!

Η Τρίτη 4 Ιούλη, ήταν μια πολύ όμορφη μέρα. Μέσα στο κατακαλόκαιρο μαζευτήκαμε πάνω από 200 άτομα για να συζητήσουμε για τις θέσεις του σχήματος. Καταλήξαμε σε ένα αρκετά πλήρες και ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια (δείτε τη -σχεδόν- τελική του μορφή, ipolianapoda.gr: Πρόγραμμα). Αυτό είναι προϊόν σκληρής δουλειάς, θεωρητικής αλλά και πρακτικής, παρουσίας μας, δηλαδή, στον δρόμο και τις γειτονιές.

Στις εκλογές του Οκτώβρη χρειάζεται να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο το σχήμα, να διαδώσουμε τις θέσεις και προτάσεις του, μιλώντας με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Η Πόλη Ανάποδα πρέπει να είναι ενισχυμένη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κρίσιμο για τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

30ο Κάμπινγκ Antinazi Zone – YRE, 21 – 30 Ιουλίου στο Γύθειο

Το 30ο κάμπινγκ ANTINAZI ZONE – YRE θα γίνει στο κάμπινγκ ΔΙΑΣ στο Γύθειο από την Παρασκευή 21 Ιουλίου ως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023.

Το κάμπινγκ ΔΙΑΣ www.campingdias.gr βρίσκεται στο Βαθύ λίγα χιλιόμετρα μετά το Γύθειο, πάνω σε μία πανέμορφη παραλία.

Για 10 ημέρες θα ξεκουραστούμε, θα διασκεδάσουμε, θα γνωριστούμε, θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα πάρουμε τις αναγκαίες ανάσες για τους αγώνες που έρχονται ενάντια σε ένα σύστημα που το μόνο που έχει να μας προσφέρει είναι ανισότητα, καταπίεση, φτώχεια, κλιματική κρίση και πολέμους.

Τα 30 χρόνια του κάμπινγκ μας θα τα γιορτάσουμε όπως τους αξίζει!

Συζητήσεις

Όπως κάθε χρόνο, το κάμπινγκ Antinazizone – YRE δεν προσφέρει μόνο φτηνές και ποιοτικές διακοπές, αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Στα πλαίσιά του διοργανώνονται συζητήσεις για θέματα που αφορούν το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, αλλά και τη γυναικεία καταπίεση και τη σεξιστική βία, το περιβάλλον, τη νεολαία και πολλά ακόμη. Δείτε παρακάτω τις βασικές συζητήσεις του φετινού κάμπινγκ:

 • Νέα μορφώματα & άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη
 • Από την Χιπ-Χοπ στην Τραπ – η κοινωνία και τα κοινωνικά πρότυπα που αντανακλώνται 
 • Τοπικές αντιστάσεις και κινήματα γειτονιάς σήμερα
 • Η επιρροή των πολιτικών ταυτότητας στο φεμινιστικό και ΛΟΑΤ κίνημα & γιατί δεν μπορούν να αλλάξουν την κοινωνία 
 • Εργατικοί Αγώνες στην Ευρώπη 
 • Νερό – Δημόσιο Αγαθό όχι Εμπόρευμα! 
 • Συζήτηση πάνω στον «Ουτοπικό και Επιστημονικό Σοσιαλισμό» του Φ. Ένγκελς
 • Οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης
 • Pushbacks και δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα

Οι συζητήσεις του «Ξ»

Στα πλαίσια του κάμπινγκ, διοργανώνονται επίσης δύο συζητήσεις από το «Ξεκίνημα»:

 • Χτίζοντας τους αγώνες και την Αριστερά που χρειαζόμαστε
 • Πάντα Φεμινίστρια και Πάντα Αντιφά

Βιβλιοπωλείο

Εάν ξεχάσεις το βιβλίο σου δεν υπάρχει πρόβλημα. Πέρνα μια βόλτα από τον πάγκο του βιβλιοπωλείου που θα λειτουργεί καθημερινά.

Μέσα από ποικιλία βιβλίων σε πολύ καλές τιμές, σίγουρα θα ξεχωρίσεις αυτό που θα σου κάνει παρέα στην παραλία!

Παραδοσιακή βραδιά με το σχήμα «Κανελόριζα», 27 Ιουλίου

Το μουσικό σχήμα «Κανελόριζα» είναι ένα γυναικείο γκρουπ που δημιουργήθηκε το 2016.Η μουσική του κατεύθυνση προσανατολίζεται σε παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον ελλαδικό χώρο καθώς και σε πολίτικα, ρεμπέτικα, σμυρνέικα και έντεχνα τραγούδια, μέσα από μια προσωπική προσέγγιση ερμηνείας κι ενορχήστρωσης. Κοντά μας θα είναι τα δύο από τα τρία μέλη του σχήματος: 

 • Λουκία Γκαρδιακού, ακορντεόν – φωνή
 • Χριστίνα Κυπρίδου, μπεντίρ – φωνή

Συναυλία με τους Kugaya, Τετάρτη 26 Ιουλίου

Οι Kugaya σχηματίστηκαν στην Αθήνα τον χειμώνα του 2022 και οι συνθέσεις τους είναι μια μίξη διαφόρων ειδών μουσικής που κουβαλούσε κάθε μέλος τους από πριν και που σε κάθε κομμάτι αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο. Η βάση γυρίζει γύρω από το afrobeat και την funk, αλλά δεν λείπουν και latin στοιχεία και ρυθμοί. Το καλοκαίρι του 2023 θα βρίσκονται για περιοδεία στην Μεσσηνία και στις 26 Ιουλίου θα επισκεφτούν και το Γύθειο και το camping Δίας για να συμμετέχουν στο Camping Antinazi Zone – YRE.

 • Κιθάρες: Γιώργος Κόκκινος, Θανάσης Σίψας
 • Μπάσο: Σταύρος Σίψας
 • Ντραμς: Δημήτρης Ζερβός
 • Κρουστά: Κώστας Μέρος
 • Προβολές ταινιών 

Στο χώρο του 30ου camping Antinazi Zone -YRE στο Γύθειο, με τη δύση του ηλίου, θα προβάλλονται ταινίες για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα