Από τη δράση μας

Κάμπινγκ Antinazi Zone – YRE, 21 – 30 Ιουλίου στο Γύθειο

Το 30ο κάμπινγκ ANTINAZI ZONE – YRE θα γίνει στο κάμπινγκ ΔΙΑΣ στο Γύθειο από την Παρασκευή 21 Ιουλίου ως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023.

Το κάμπινγκ ΔΙΑΣ www.campingdias.gr βρίσκεται στο Βαθύ λίγα χιλιόμετρα μετά το Γύθειο, πάνω σε μία πανέμορφη παραλία.

Για 10 ημέρες θα ξεκουραστούμε, θα διασκεδάσουμε, θα γνωριστούμε, θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα πάρουμε τις αναγκαίες ανάσες για τους αγώνες που έρχονται ενάντια σε ένα σύστημα που το μόνο που έχει να μας προσφέρει είναι ανισότητα, καταπίεση, φτώχεια, κλιματική κρίση και πολέμους.

Τα 30 χρόνια του κάμπινγκ μας θα τα γιορτάσουμε όπως τους αξίζει!

Με συζητήσεις και workshops γύρω από τον αντιφασιστικό αγώνα και την ακροδεξιά, το φεμινιστικό και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, το περιβάλλον, την μουσική, την εκπαίδευση, τις αντιστάσεις των κινημάτων σε όλο τον κόσμο κτλ.

Με εκδρομές σε πανέμορφα μέρη όπως τη Μονεμβασιά, τα Σπήλαια Δυρού, την Ελαφόνησο, τον Μυστρά κα

Με πολλά events, live, parties, έκθεση βιβλίου, καθημερινές προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους. 

Στον χώρο θα λειτουργεί όπως πάντα, από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ – ταβέρνα με τιμές που σέβονται την λογική και την τσέπη μας.

Για όσες και όσους θέλουν υπάρχουν δωμάτια κοντά στο κάμπινγκ που όμως πρέπει να κλειστούν έγκαιρα καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση.

Μείνετε συντονισμένοι www.campingyre.gr για κρατήσεις θέσεων, περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται σταδιακά.

Για πιο άμεση επικοινωνία μπορείτε να καλείτε στα ακόλουθα τηλέφωνα:

6976436302 στην Αθήνα

6987000863 στην Θεσσαλονίκη

6973322182 στον Βόλο

6986940109 στην Μυτιλήνη

6987125789 στην Πάτρα

Κόστος συμμετοχής (περιλαμβάνει οργανωμένη μεταφορά με λεωφορείο, 9 διανυκτερεύσεις στο κάμπινγκ με δική σας σκηνή και συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις μέσα στο κάμπινγκ)

ΑΘΗΝΑ: 120 ευρώ

Θεσσαλονίκη/ Βόλος: 140 ευρώ

Για όσες/ους έρθουν μόνες/οι τους: 10 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση

Παιδιά ως 5 ετών: δωρεάν

6 – 12 ετών: 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση 

2ήμερο εκδηλώσεων του Antinazi Zone στον Βόλο: 29 & 30/6

Στον δρόμο προς το 30ο Camping antinazizone-YRE, το antinazizone διοργανώνει στο Βόλο ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 29 και 30 Ιουνίου. Την Πέμπτη 29 Ιουνίου, στις 7:00 μ.μ. στο Transistor Café (Ερμού 6),  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ναυάγιο στην Πύλο – η Ευρώπη Φρούριο δολοφονεί». Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί σουαρέ και λαχειοφόρος αγορά οικονομικής ενίσχυσης, στις 9:00μμ στο Café Society (Τ. Οικονομάκη 70Α). 

Το ναυάγιο στην Πύλο ανέδειξε το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στους πρόσφυγες. Το αποτέλεσμα της Ευρώπης Φρούριο είναι 27.000 καταγεγραμμένοι νεκροί πρόσφυγες στην Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία. Αυτή η απάνθρωπη πολιτική εφαρμόζεται στο όνομα της «ασφάλειας» των ντόπιων. Όμως την ίδια ώρα τα πλατιά εργατικά – λαϊκά στρώματα και η νεολαία, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν διαρκή πόλεμο στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο. Η μόνιμη και ασφαλής εργασία, το λαϊκό εισόδημα, το δημόσιο σύστημα υγείας, η δημόσια εκπαίδευση, το δικαίωμα στη στέγη βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών που διατείνονται πως μας «προστατεύουν» από την «απειλή» των προσφύγων. 

Κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις εφαρμόζουν την πολιτική των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων. Η «κανονικοποίηση» των ακροδεξιών αντιλήψεων στο όνομα της φύλαξης των συνόρων» οδηγεί εν τέλει στην ενίσχυση κάθε λογής ακροδεξιών, ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων. Το που οδηγεί αυτό το έχει δείξει η ιστορία. 

Το antinazizone σας καλεί να πάρετε μέρος στις δυο αυτές εκδηλώσεις αλλά και να συμμετέχετε ενεργά στους αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και κατά του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και του φασισμού. 

Θεσ/νίκη: Οι πρώτες υποψηφιότητες της «Πόλης Ανάποδα» στις Δημ. Εκλογές του Οκτώβρη

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες θα συμμετέχει και πάλι το αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα» που παρεμβαίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ως «Ξ» στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην «Πόλη Ανάποδα» από την ίδρυσή της, μαζί με πολλές ακόμα δυνάμεις από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς (Αναμέτρηση, ΔΕΑ, ΑΡΑΣ, ΑΡΑΝ, ΛΑΕ και πιο πρόσφατα ΜέΡΑ25 και ΝΑΡ) και βέβαια πολλούς/ες ανένταχτους/ες αγωνιστές και αγωνίστριες – κάτι που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε με την ίδια ένταση.

Στις εκλογές του Οκτώβρη από το «Ξεκίνημα» θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Πόλης Ανάποδα» οι εξής σύντροφοι και συντρόφισσες, όπως έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής:

Μαρίνης Θανάσης, ως μέλος της Συλλογικής Εκπροσώπησης του σχήματος, καθώς επίσης και οι  Κουστολίδης Θοδωρής, Μεζιλτσόγλου Ρένα, Νικολάου Γιάννος, Παππά-Πρίφτη Δώρα, Πράσινος Ραφαήλ, Σακαλή Χριστίνα και Συμεωνίδου Ξένια.

Στο xekinima.org (με ημερομηνία 14/6) μπορείτε να διαβάσετε το συνοδευτικό κείμενο της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων της «Πόλης Ανάποδα» καθώς και τις λίστες με τις δύο πρώτες «ομάδες» που ανακοινώθηκαν 31/5 και 13/6 αντίστοιχα.

4η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή: Μια γιορτή για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την αλληλεγγύη

Η 4η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή που έγινε την Κυριακή 11 Ιούνη στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ήταν μια γιορτή που τα είχε όλα. Μουσική, κατασκευές, χορό, τραγούδι και μεγάλη συμμετοχή. Γύρω στα 200 άτομα (συνοδοί και παιδιά) συμμετείχαν στη γιορτή που διοργάνωσαν το  Antinazi Zone  και η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου – Από Κοινού».  

Όλες οι δραστηριότητες όπως και η προετοιμασία και η καθαριότητα του χώρου στο τέλος, έγινε στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής. Η γιορτή συνολικά συνδιαμορφώθηκε από εθελοντές/τριες μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Τα παιδιά ζωγράφισαν συλλογικά, έφτιαξαν με πηλό κούπες και άλλα αντικείμενα εμπνευσμένα από την κεραμική τέχνη διαφορετικών πολιτισμών, έπαιξαν κινητικά παιχνίδια, κατασκεύασαν μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας ως βασική ύλη καθημερινά ανακυκλώσιμα αντικείμενα, δημιούργησαν πολυεθνικές φιγούρες και τις κρέμασαν στο «δέντρο του κόσμου», γνώρισαν και δοκίμασαν να παίξουν αφρικανικά μουσικά όργανα (μπάλαφον και τύμπανα) και τραγούδησαν το «Τραγούδι του Βόλου» που είναι γραμμένο για την καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο.  

Παράλληλα, είχαν όλοι την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανά χορωδιακά τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η γιορτή έκλεισε με μικρούς και μεγάλους να χορεύουν και να τραγουδούν υπό τους ήχους αφρικανικών κρουστών μουσικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια της γιορτής είχε στηθεί βιβλιοπωλείο μεταχειρισμένων παιδικών βιβλίων όπου γονείς και παιδιά άφησαν και πήραν βιβλία. Τα έξοδα της παιδικής γιορτής καλύφθηκαν πλήρως μέσα από την ελεύθερη οικονομική συνεισφορά των γονέων στο βιβλιοπωλείο καθώς και μέσα από το μικρό κυλικείο που στήθηκε, τα παιδικά μπλουζάκια με αντιρατσιστικό μήνυμα κ.α.

Η καθιέρωση της Παιδικής Αντιρατσιστικής Γιορτής προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάγκη συλλογικών δράσεων για τα παιδιά,  με αντιρατσιστικό περιεχόμενο μέσα σε έναν ανοιχτό χώρο δημιουργίας και ψυχαγωγίας.  

Όποια και όποιος θέλει να συμμετέχει στη διοργάνωση της επόμενης παιδικής γιορτής αλλά και άλλων δράσεων με αντιρατσιστικό, αντισεξιστικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο μέσα στον χρόνο, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με το  Antinazi Zone  και το  «Από Κοινού».  

Θεσ/νίκη – Η Πόλη Ανάποδα: Πλωτός σταθμός LNG;

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα ανακοίνωσης (για λόγους χώρου) του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης  «Η  πόλη ανάποδα»  (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα). Ολόκληρη η ανακοίνωση στο xekinima.org με ημερομηνία 12/6.

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή η πρόθεση της Elpedison να κατασκευάσει  Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG  εντός του όρμου της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση μόλις  τριών χιλιομέτρων  περίπου από την πόλη και τις ακτές.  

Η μονάδα θα έχει έκταση  80 στρέμματα  και σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το  2026. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα  χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών  που θα συνδέει τον σταθμό (FSRU) με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison στη Θεσσαλονίκη (μία υφιστάμενη και μία υπό σχεδιασμό), καθώς και με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή. 

Ούτε στη Θεσσαλονίκη…

Οι  περιβαλλοντικές επιπτώσεις  μιας τέτοιας βιομηχανικής εγκατάστασης αναμένεται να είναι  εξαιρετικά σοβαρές. Πρώτα από όλα, κατά την καύση ή τη μεταφορά LNG, υπάρχει συχνά μια  απρογραμμάτιστη διαρροή μεθανίου  (CH4) και  υποξειδίου του αζώτου  (Ν2Ο) στην ατμόσφαιρα. 

Δεύτερο, η  αεριοποίηση του LNG  πραγματοποιείται συνήθως με  άντληση  μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, το οποίο  χλωριώνεται  και χρησιμοποιείται για να θερμαίνει το υγροποιημένο LNG, ώστε αυτό να μετατραπεί ξανά σε αέριο. Η θερμοκρασία του υγροποιημένου αερίου είναι στους -160ο C. Έτσι,  το νερό που επιστρέφεται στη θάλασσα βλάπτει τη θαλάσσια ζωή,  τόσο εξαιτίας του χλώριου όσο και της διαφοράς θερμοκρασίας… 

Να οργανώσουμε 

την αντίσταση της πόλης

Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου στην πόλη μας, που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, τις συλλογικότητες και τους φορείς, όλους τους πολίτες και τις πολίτισσες που συμφωνούν στο  «ούτε εδώ, ούτε πουθενά». 

Θεσ/νίκη: 11ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας με μαχητικότητα και γιορτινή διάθεση!

Το Σάββατο 24/6, πραγματοποιήθηκε η πορεία υπερηφάνειας, κορύφωση της εβδομάδας του 11ου Thessaloniki Pride με κεντρικό σύνθημα «Ανήκω σε εμένα». Χιλιάδες κόσμου κυρίως νεολαίας άλλα και όλων των ηλικιών, συμμετείχε στην πορεία στο κέντρο της πόλης,  γεμίζοντας την χρώματα και μηνύματα για την αγάπη, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος κτλ.

Στο τελευταίο μπλοκ της παρέλασης, βρισκόταν το «Κινηματικό Μπλοκ στο Thess Pride», με σύνθημα «Για να ανήκουμε σε έναν κόσμο που θα μας ανήκει». Το Κινηματικό Μπλοκ φέτος για πρώτη φορά κατέβασε δικό του άρμα, καταφέρνοντας για μια ακόμα φορά να συνδέσει τον κινηματικό χαρακτήρα των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας με την ανάγκη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να γιορτάσει τη μια μέρα του χρόνου που κυκλοφορεί «ελεύθερη».

Οι φασίστες απειλούν ακόμα μια φορά

Για μια ακόμα φορά, επί της Μ. Αλεξάνδρου, μια ομάδα ανηλίκων φασιστών, έκανε χειρονομίες, έβριζε και πέταξε πέτρες στην πορεία. Με την παρέμβαση της αστυνομίας οι φασίστες απομακρύνθηκαν και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλες τις πρόσφατες διοργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, (Thess Pride, Αυτό-οργανωμένο  Pride), νεαροί φασίστες προσπάθησαν να επιτεθούν στους/ις διαδηλωτές, φραστικά και σωματικά.

Είναι πολύ σημαντικό το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα την επόμενη περίοδο να πάρει πρωτοβουλίες και να  οργανώσει τις αντιστάσεις του και τον αγώνα ενάντια στις φασιστικές ομάδες που έχουν βάλει την ελεύθερη έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στο στόχαστρο.

Το pride είναι γιορτή των δικαιωμάτων!

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας πρέπει να είναι υψηλά στην ατζέντα και  πρέπει να αγωνιστούμε  ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με πραγματική ισότητα, όπου θα είμαστε πραγματικά ελεύθερες/οι, έναν κόσμο όπου θα μας ανήκει.

17/6: πετυχημένη συνέλευση της κίνησης «Χωματερή STOP»

Δημοσιεύουμε απολογισμό της συνέλευσης της κίνησης «Χωματερή STOP» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιούνη.

Το Σάββατο 17/6/2023 πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της Πρωτοβουλίας Χωματερή STOP στην Πετρούπολη. Στη Συνέλευση συμμετείχαμε περισσότεροι από 15 συναγωνιστές-τριες.

Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τον σχεδιασμό Κυβέρνησης και Περιφέρειας για τις επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής και για τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων τα οποία είναι ο διακαής πόθος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Παρά την σχετική ύφεση στην πρόοδο των σχετικών διαδικασιών, λόγω της προεκλογικής περιόδου, όλοι οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν θέσεις για το μεγάλο «πάρτι» που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις εκλογές.

Ήδη μέσω διαρροών στον Τύπο, διακινούνται τα σενάρια για εργοστάσιο καύσης στο Λαύριο, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να καίγονται ακόμα και σύμμεικτα απορρίμματα (κατευθείαν από τον κάδο) με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στο τι μπορούμε να κάνουμε σε τοπικό επίπεδο ως Πρωτοβουλία. Οι ιδέες που κατατέθηκαν είχαν ως επίκεντρο την εκδήλωση/γιορτή που προγραμματίζουμε για τον Σεπτέμβριο σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων εκδηλώσεων. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα