Από τη δράση μας

Πετυχημένη η εκδήλωση «Πάντα Φεμινίστρια και Πάντα Antifa»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσαν το Antinazi Zone και οι «Μαχητικές & Ελεύθερες» την Τετάρτη 7 Ιούνη στον χώρο Ρόζα Παρκς με θέμα «Πάντα Φεμινίστρια και Πάντα Antifa». Την εκδήλωση παρακολούθησαν 35-40 άτομα, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

***
Λόγω σοβαρών θεμάτων στον επαγγελματικό της χώρο η ομι- λήτρια Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα, δημοσιογράφος του Documento, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Ετσι, η Ελένη Μήτσου από τις «Μαχητικές & Ελεύθερες» άνοιξε την συζήτηση αναφέροντας αρχικά τα σημαντικά προχωρή- ματα που έχουν γίνει από το 2015 και μετά, τόσο στο γυναικείο κίνημα όσο και στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε πα- γκόσμιο επίπεδο. Αυτά τα προχωρήματα προκάλεσαν την αντί- δραση της Ακροδεξιάς και των φασιστών, που έκαναν κεντρικό ζήτημα τη μάχη ενάντια στα γυναικεία και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Η ελληνική Ακροδεξιά έχει επίσης ιεραρχήσει πολύ ψηλά την προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση, κάτι που είναι ταυτόσημο με το δικαίωμα των γυναικών να αποφα- σίζουν για το σώμα και τη ζωή τους.

Επιπλέον, η Ακροδεξιά και οι φασίστες απειλούν το δικαίωμα των γυναικών στην εργασία. Σύμφωνα με το κόμμα του Κασι- διάρη «Ελληνες», τα παιδιά των εργαζόμενων γυναικών είναι «ιδιότυπα ορφανά που μεγαλώνουν χωρίς τη μητρική αγκαλιά». Το κόμμα «Νίκη» μάλιστα, κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως το να επιδοτούνται οι γυναίκες που μένουν στο σπίτι! Η Ακροδεξιά και οι φασίστες είναι η εφεδρεία του συστήματος και θα υπερασπιστούν ακόμη και τις πιο ακραίες του «αξίες», όπως το τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

***
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Μαίρη Καϊκτζόγλου, επίσης από τις «Μαχητικές & Ελεύθερες», η οποία στάθηκε αρχικά στο τι λέει και πως πράττει η Ακροδεξιά και οι φασίστες στην Ελλάδα σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Η Χρυσή Αυγή επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας πως προσπαθεί να είναι προσφιλής στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Παράλληλα, παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ του νομοσχεδίου που εφάρμοσε ο Πούτιν για την απαγόρευση προβολής μη ετεροκα- νονικών εικόνων στην τηλεόραση.

Μέσα στη βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης και την Ταυτότητα Φύλου και συνόδευσε αυτή τη στάση με προκλητικές δηλώσεις, κατηγορώντας την τότε κυ- βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι νομοθετεί τους «ανώμαλους».

Ενα βασικό καθήκον που έχει μπροστά του το γυναικείο και ΛΟ- ΑΤΚΙ κίνημα, είναι η κοινή δράση με το αντιφασιστικό κίνημα. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντική η συμμετοχή ΛΟΤΑΚΙ και γυναικείων συλλογικοτήτων σε πρωτοβουλίες όπως ο Αντι- φασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά. Προκειμένου να δοθεί αυτός ο αγώνας από κοινού, χρειάζεται το ΛΟΑΤΚΙ και το γυναι- κείο κίνημα να συμμετέχει σε αντιφασιστικές και αντιρατσιστι-

κές κινητοποιήσεις, αλλά και το αντίστροφο.

***
Τελευταία ομιλήτρια ήταν η Βάλια Τσιριγώτη, κοινωνιολόγος και μέλος της συλλογικότητας «Μωβ Μέδουσες», η οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι την ίδια στιγμή που τα φεμινιστικά κινήματα πλημ- μυρίζουν τον κόσμο, σημειώνεται η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε Ακροδεξιά κόμματα (κυρίως της Ευρώπης). Πρόκει- ται για μια ακόμη προσπάθεια από την πλευρά της Ακροδεξιάς να εμφανίσει ένα πιο φιλικό πρόσωπο, μαζί με τη σχετική άμ- βλυνση κάποιων από τις πιο ακραίες της απόψεις.

Τα Φασιστικά κινήματα του 20ου αιώνα ώθησαν έναν σημαντι- κό αριθμό γυναικών να «υπηρετήσουν την πατρίδα», δίνοντάς τους βοηθητικούς ρόλους. Στην προπαγάνδα της Ναζιστικής Γερμανίας και της Φασιστικής Ιταλίας και Ισπανίας, αυτού του είδους ο ρόλος μεταφράστηκε σε «λειτούργημα», δίνοντας στις γυναίκες την ψευδαίσθηση του σεβασμού και της αξίας.

Σήμερα, η θηλυκοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των Ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία, στη Νορβηγία, τη Δανία και την Φινλανδία εντάσσονται στα πλαίσια του Φεμοεθνικισμού.

Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη προσπαθεί να χτίσει εκστρατείες που να την παρουσιάζουν ως την εναλλακτική απάντηση που δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να δοθεί απ’ όλες τις άλλες δυνάμεις για τα γυναικεία προβλήματα.

***
Η συζήτηση που ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις ήταν πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα καθώς μπήκαν στην κουβέντα δι- άφορες πτυχές για τις διεκδικήσεις του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Την ίδια ώρα κυριάρχησε η ανάγκη ενός συντονισμού του αντιφασιστικού, γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος προκει- μένου να μην δοθεί κανένας χώρος παρέμβασης στην Ακροδε- ξιά και τους φασίστες που προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Παράλληλα με τα παραπάνω, σημαντικό κομμάτι της συζήτη- σης ήταν η ανάγκη για τη συνολική μάχη που πρέπει να δοθεί απέναντι στο σύστημα που αναπαράγει τις διακρίσεις, το μίσος και τις ανισότητες.

30o κάμπινγκ ΑΝΤΙΝΑΖΙ ΖΟΝΕ – YRE! 21 – 30 Ιουλίου, Γύθειο

Το 30ο κάμπινγκ ANTINAZI ZONE – YRE θα γίνει στο κάμπινγκ ΔΙΑΣ στο Γύθειο από την Παρασκευή 21 Ιουλίου ως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023.

Το κάμπινγκ ΔΙΑΣ http://www.campingdias.gr/ βρί- σκεται στο Βαθύ λίγα χιλιόμετρα μετά το Γύθειο, πάνω σε μία πανέμορφη παραλία.

Για 10 ημέρες θα ξεκουραστούμε, θα διασκεδάσου- με, θα γνωριστούμε, θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα πάρουμε τις αναγκαίες ανάσες για τους αγώνες που έρχονται ενάντια σε ένα σύστημα που το μόνο που έχει να μας προσφέρει είναι ανισότητα, καταπίεση, φτώχεια, κλιματική κρίση και πολέμους.

Τα 30 χρόνια του κάμπινγκ μας θα τα γιορτάσουμε όπως τους αξίζει!

• Με συζητήσεις και workshops γύρω από τον αντιφασιστικό αγώνα και την ακροδεξιά, το φεμινιστικό και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, το περι- βάλλον, την μουσική, την εκπαίδευση, τις αντι- στάσεις των κινημάτων σε όλο τον κόσμο κτλ.

• Με εκδρομές σε πανέμορφα μέρη όπως τη Μο- νεμβασιά, τα Σπήλαια Δυρού, την Ελαφόνησο, τον Μυστρά κα

• Με πολλά events, live, parties, έκθεση βιβλίου, καθημερινές προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους.

Στον χώρο θα λειτουργεί όπως πάντα, από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ

– ταβέρνα με τιμές που σέβονται την λογική και την τσέπη μας.

Για όσες και όσους θέλουν υπάρχουν δωμάτια κο- ντά στο κάμπινγκ που όμως πρέπει να κλειστούν έγκαιρα καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.campingyre.gr και στο www.antinazizone.gr για κρατήσεις θέσεων, περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται σταδιακά.

Για πιο άμεση επικοινωνία μπορείτε να καλείτε στα ακόλουθα τηλέφωνα:

• 6976436302 στην Αθήνα
• 6987000863 στην Θεσσαλονίκη • 6973322182 στον Βόλο
• 6986940109 στην Μυτιλήνη
• 6987125789 στην Πάτρα

Κόστος συμμετοχής (περιλαμβάνει οργανωμένη με- ταφορά με λεωφορείο, 9 διανυκτερεύσεις στο κά- μπινγκ με δική σας σκηνή και συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις μέσα στο κάμπινγκ)

• ΑΘΗΝΑ: 120 ευρώ
• Θεσσαλονίκη/ Βόλος: 140 ευρώ
• Για όσες/ους έρθουν μόνες/οι τους: 10 ευρώ το

άτομο ανά διανυκτέρευση • Παιδιά ως 5 ετών: δωρεάν

6 – 12 ετών: 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση

3-4/6: Επιτυχημένες συναντήσεις της GAS στο Βουκουρέστι

Το Σαβατοκύριακο 3-4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι συνάντηση της GAS (Ομάδα για τη Σοσια- λιστική Δράση) η οποία συμμετέχει στο Internationalist Standpoint όπως και το Ξεκίνημα.

Κατά τη διάρκεια του 2ήμερου πραγματοποιήθηκαν τρεις συζητήσεις. Η πρώτη αφορούσε την πολιτική κατάσταση στη Ρουμανία, τους εργατικούς αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα καθήκοντα του GAS. Η δεύτερη επικεντρώ- θηκε στην ενίσχυση των δυνάμεων και της παρέμβασης της GAS που έχει κάνει σημαντικά βήματα μέσα σε μόλις 7 μήνες από την ίδρυσή του (Νοέμβρη 2022). Η τρίτη, ήταν μια ανοιχτή εκδήλωση στο πλαίσιο των Ομάδων Μελέτης που οργανώνει η GAS και είχε ως θέμα την άνοδο του φα- σισμού στην Ιταλία και τη Γερμανία τις δεκαετίες του 20 και του 30 καθώς και την πάλη ενάντια στο φασισμό και την Ακροδεξιά στη Ρουμανία και διεθνώς. Στις τρεις συζη- τήσεις συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 30 σ/φοι και σ/ισες, τόσο δια ζώσης όσο και διακτικυακά.

Κατά τη διάρκεια του μικρού διαστήματος από την ίδρυ- σή του, η GAS έχει κάνει σημαντικά προχωρήματα και έχει αναπτύξει πλούσια δράση. Για παράδειγμα η GAS είχε, την τελευταία περίοδο, παρουσία και παρέμβαση σε αγώνες όπως η απεργία των Εκπαιδευτικών που βρίσκεται ακό- μα σε εξέλιξη, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Σιδη- ροδρομικών, στις κινητοποιήσεις των γυναικών στις 8 Μαρτίου, σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστι- νιακό λαό αλλά και σε κοινωνικά κινήματα όπως αυτό για το δικαίωμα στην κατοικία και ενάντια στις εξώσεις.

Παράλληλα η πρωτοβουλία της GAS να προχωρήσει σε ανοιχτές «Ομάδες Μελέτης» όπου συζητιούνται κλασικά θέματα από Μαρξιστική σκοπιά έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις. Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν κυρίως νέοι και νέες αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών. Στη διήμερη συ- νάντηση συμμετείχε ο σ. Νίκος Κανελλής εκ μέρους του Internationalist Standpoint και του «Ξ».

Σάββατο 24/6:11o Thessaloniki Pride

Από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2023, η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το 11ο Thessaloniki Pride.

Το 11ο Thessaloniki Pride κορυφώνεται το Σάββατο, 24 Ιουνίου, στις 18:00 με τη παρέλαση, που θα ξεκινήσει και θα καταλήξει στην πλ. ΧΑΝΘ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα