Από τη δράση μας

Ούτε στην Πετρούπολη, ούτε πουθενά!

Αποσπάσματα ανακοίνωσης του «Ξ» Πετρούπολης με αφορμή τη φασιστική επίθεση στο στέκι «Βοτανικός Κήπος» την Τετάρτη 19/4/23

Ναζιστική ομάδα κρούσης εισέβαλλε στον «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Βοτανικό Κήπο» Πετρούπολης το βράδυ της Τετάρτης 19/4/2023, ενώ στον χώρο διεξάγονταν μάθημα χορού. Μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων νεαρής ηλικίας φορώντας κουκούλες, έφτασαν ως την είσοδο του κτιρίου, έβρισαν χυδαία και απείλησαν τους παρευρισκόμενους για να αποχωρήσουν, αφού πρώτα έγραψαν φασιστικά συνθήματα και σβάστικες στην περιοχή. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδες κρούσης των νεοναζί επιτίθενται σε μέλη και στέκια κινηματικών συλλογικοτήτων ή αριστερών οργανώσεων στην περιοχή. Παλιότερα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ είχαν επιτεθεί σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, όπως επίσης και στα γραφεία που στεγαζόταν η δημοτική παράταξη ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ. Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ και τα μέλη του στην πόλη είχαμε απειληθεί κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής μας εκστρατείας με στόχο να ξεριζωθεί από τα σχολεία ο φασιστικός πυρήνας «Ηλιοφόρος» που δρούσε τότε στην Πετρούπολη. Συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός, μέλος του ΚΚΕ, απειλήθηκε το 2019. 

Φυσικά η δράση των φασιστών δεν είναι ξεκομμένη από τα μεγάλα συμφέροντα και το κατεστημένο που πάντα τους χρησιμοποιούν όταν το επιβάλουν οι συνθήκες. Ήταν πάντα η ουρά τους, υπερασπίζοντας κάθε πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων, από τα μνημόνια και την κερδοσκοπία των μεγαλοεργολάβων του ΧΥΤΑ Φυλής, μέχρι την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων που επιδιώκουν την καταπάτηση και την εκμετάλλευση του Άλσους του Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης

Όπως συνέβη και παλιότερα, έτσι και τώρα, την απάντηση πρέπει να δώσουν από κοινού όλες οι δυνάμεις του κινήματος, ώστε να μην επιτρέψουμε στους ναζί να εγκατασταθούν στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας.

Αγία Παρασκευή: πόλη καθαρή από φασίστες!

Αποσπάσματα προκήρυξης του Antinazi Zone που μοιράζεται αυτό το διάστημα στην Αγία Παρασκευή.

Μπροστά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές η Ακροδεξιά σε όλες τις μορφές της προκαλεί και απειλεί.

 • Ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης με το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» εμφανίζει δημοσκοπικά ποσοστά εισόδου στη Βουλή, αν ξεπεράσει τον σκόπελο της απαγόρευσης από τον Άρειο Πάγο.
 • Τα ακροδεξιά κόμματα των Τζήμερου-Κρανιδιώτη (Εθνική Δημιουργία) και Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου (Πατριωτική Ένωση) βρίσκονται στο 1 με 1,5%.
 • Ο Βελόπουλος και το κόμμα του είναι ήδη στη Βουλή και όλα δείχνουν πως θα είναι ξανά.
 • Το παλιό ακροδεξιό ΛΑΟΣ και η ηγεσία του είναι υπουργοί στην κυβέρνηση της ΝΔ.
 • Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ξαναγυρίσει στους δρόμους, διαθέτει site, στέκια, εκλεγμένους εκπροσώπους σε δήμους και περιφέρειες και όλη της η ηγεσία θα βρίσκεται έξω από τη φυλακή ως το καλοκαίρι του 2025.

Όλοι αυτοί προσπαθούν να εμφανιστούν σαν «αντισυστημικοί» και «έξω από το κατεστημένο». Στην πραγματικότητα είναι ό,τι πιο παλιό, αντιδραστικό και επικίνδυνο έχει να παρουσιάσει το πολιτικό σύστημα και το κατεστημένο.

 • Στις θέσεις τους υποστηρίζουν πάντα ό,τι συμφέρει τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
 • Καλούν διαρκώς σε πόλεμο με όλες τις γειτονικές μας χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).
 • Θέλουν τη γυναίκα να μην έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει ή όχι να κάνει παιδιά και να είναι πάντα μέσα στο σπίτι σαν υπηρέτρια του άντρα.
 • Θέλουν τη νεολαία από τα 18 στο στρατό και να μαθαίνει όλες τις παραλλαγές του χουντικού τρίπτυχου «πατρίς θρησκεία οικογένεια» από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο.
 • Θεωρούν την κλιματική κρίση ανύπαρκτη και «παραμύθι».
 • Υποστηρίζουν φανατικά τις εξορύξεις που απειλούν να καταστρέψουν τα δάση, τις θάλασσες, τοπικές επαγγελματικές δραστηριότητες όπως η αλιεία, η γεωργία και ο τουρισμός, και που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
 • Διατηρούν όλες τις βασικές ρατσιστικές θεωρίες ενάντια στους μετανάστες, στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις μειονότητες.

Αν τους δοθεί η δυνατότητα, θα ξανακάνουν αυτό που πάντα θέλουν: να βγάλουν τάγματα εφόδου στους δρόμους για να κάνουν επιθέσεις σαν αυτές με τις οποίες δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους και άλλες.

Ούτε στην Αγία Παρασκευή, ούτε και πουθενά!

Στη γειτονιά μας οι φασίστες προσπαθούν να βρουν άκρες στην τοπική κοινωνία και κυρίως στη νεολαία.

Τον Ιούλιο του 2021 ομάδα πολύ νεαρών σε ηλικία φασιστών θέλησε να ματαιώσει το μοίρασμα αντιφασιστικού υλικού του Antinazi zone στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής  λέγοντας ότι «απαγορεύεται να μολύνουμε την πλατεία με κομμουνιστικές ιδέες».

Σε σχολεία της περιοχής έχουν εμφανιστεί μαθητές που κάνουν ρατσιστικό μπούλινγκ σε μετανάστες μαθητές, σχολικούς φύλακες και καθηγητές.

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ρατσιστικά αυτοκόλλητα, τρικάκια και συνθήματα σε τοίχους της περιοχής.

Πρέπει να αντισταθούμε σε όλα αυτά πριν να είναι αργά. 

Να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο από τοπικούς φορείς, σωματεία εργαζομένων, προοδευτικές δημοτικές παρατάξεις, 15μελή μαθητικά συμβούλια, συλλόγους γονέων κλπ, που δεν θα αφήσει χώρο δράσης στους ναζί και την ακροδεξιά.

Στόχος μας είναι η Αγία Παρασκευή να παραμείνει μια πόλη καθαρή από φασίστες!

Βόλος: προβολή του ντοκιμαντέρ «Φασισμός ΑΕ» από το Antinazi Zone

To Antinazi Zone θα πραγματοποιήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Φασισμός ΑΕ» τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 8:30μμ στο Café Society (Τ. Οικονομάκη 70Α) στο Βόλο. Το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της δημοσιογραφικής ομάδας InfoWar κυκλοφόρησε το «μακρινό» 2014, ένα μόλις χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν από τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. 

Ο κεντρικός άξονας του ντοκιμαντέρ είναι η στενή σχέση ανάμεσα στο φασισμό και τις άρχουσες τάξης των μεγαλο-καπιταλιστών, ιστορικά αλλά και σήμερα. Ενώ, ο δηλωμένος σκοπός των δημιουργών είναι να συμβάλουν στο αντιφασιστικό κίνημα σαν απαραίτητο όρο για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του φασισμός που αποτελεί απειλή και σήμερα. 

Στο χώρο του φιλόξενου Café Society θα υπάρχει πλούσιο αντιφασιστικό και αντικαπιταλιστικό υλικό (βιβλία, μπλούζες, τσάντες κα).   

5ο Art Against Fascism: 28/4 στο WE στη Θεσ/νίκη

5ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας

Art Against Fascism στη Θεσσαλονίκη

την Παρασκευή 28 Απριλίου στο WE 

30ο κάμπινγκ ANTINAZI ZONE – YRE, 21 – 30/7 στο Γύθειο

Το 30ο κάμπινγκ ANTINAZI ZONE – YRE θα γίνει στο κάμπινγκ ΔΙΑΣ στο Γύθειο από την Παρασκευή 21 Ιουλίου ως την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023. Το κάμπινγκ ΔΙΑΣ βρίσκεται στο Βαθύ, λίγα χιλιόμετρα μετά το Γύθειο, πάνω σε μία πανέμορφη παραλία.

Για 10 ημέρες θα ξεκουραστούμε, θα διασκεδάσουμε, θα γνωριστούμε, θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα πάρουμε τις αναγκαίες ανάσες για τους αγώνες που έρχονται ενάντια σε ένα σύστημα που το μόνο που έχει να μας προσφέρει είναι ανισότητα, καταπίεση, φτώχεια, κλιματική κρίση και πολέμους.

Τα 30 χρόνια του κάμπινγκ μας θα τα γιορτάσουμε όπως τους αξίζει!

 • Με συζητήσεις και workshops γύρω από τον αντιφασιστικό αγώνα και την ακροδεξιά, το φεμινιστικό και το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, το περιβάλλον, τη μουσική, την εκπαίδευση, τις αντιστάσεις των κινημάτων σε όλο τον κόσμο κτλ.
 • Με εκδρομές σε πανέμορφα μέρη όπως τη Μονεμβασιά, τα Σπήλαια Δυρού, την Ελαφόνησο, τον Μυστρά κα.
 • Με πολλά events, live, parties, έκθεση βιβλίου, καθημερινές προβολές ταινιών για μικρούς και μεγάλους. 

Στον χώρο θα λειτουργεί όπως πάντα, από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, αυτοδιαχειριζόμενο μπαρ – ταβέρνα με τιμές που σέβονται τη λογική και την τσέπη μας.

Για όσες και όσους θέλουν υπάρχουν δωμάτια κοντά στο κάμπινγκ που όμως πρέπει να κλειστούν έγκαιρα καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη ζήτηση.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.antinazizone.gr για κρατήσεις θέσεων, περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα που θα ανακοινώνεται σταδιακά.

Για πιο άμεση επικοινωνία μπορείτε να καλείτε στα ακόλουθα τηλέφωνα:

6976436302 στην Αθήνα

6987000863 στην Θεσσαλονίκη

6973322182 στον Βόλο

6986940109 στην Μυτιλήνη

6987125789 στην Πάτρα

Κόστος συμμετοχής (περιλαμβάνει οργανωμένη μεταφορά με λεωφορείο, 9 διανυκτερεύσεις στο κάμπινγκ με δική σας σκηνή και συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις μέσα στο κάμπινγκ):

Αθήνα: 120 ευρώ

Θεσσαλονίκη/ Βόλος: 140 ευρώ

Για όσες/ους έρθουν μόνες/οι τους: 10 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση

Παιδιά ως 5 ετών: δωρεάν

6 – 12 ετών: 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση 

Πετυχημένο το bazaar των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου

Πολύ πετυχημένο ήταν το bazaar οικονομικής ενίσχυσης που πραγματοποίησαν οι Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου στις 8 και 9 Απριλίου.

Σε έναν άνετο εξωτερικό χώρο, στο καφέ μπαρ Σπείρα που μας έχει φιλοξενήσει και άλλες φορές, συγκεντρώσαμε κυρίως μεταχειρισμένα (σε πολύ καλή κατάσταση) αλλά και καινούρια ρούχα, βιβλία, παιχνίδια κοσμήματα, πασχαλινά, διακοσμητικά κα. Πολύς κόσμος πέρασε από τη Σπείρα για να προσφέρει και να αγοράσει πράγματα με σκοπό να ενισχύσει τη φεμινιστική μας δράση.

Σαν αποτέλεσμα, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε ένα σημαντικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης που για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό αφού έχουμε επιλέξει να μην έχουμε χορηγούς, αλλά στηρίζουμε τη δράση μας στην υποστήριξη του κόσμου. Πολύ σημαντικό ήταν επίσης το ότι περισσότερα από 15 άτομα, κυρίως αλλά όχι μόνο γυναίκες, άφησαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους ώστε να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στις διάφορες δράσεις μας.

Ήταν μια πολύ όμορφη και πετυχημένη δράση και το σίγουρο είναι πως θα την επαναλάβουμε! 

Πρωτομαγιά στο ΤΑΚΙΜ

Τη Δευτέρα, κατά τις 13:00 και μετά την πορεία της εργατικής πρωτομαγιάς, συναντιόμαστε στο Τακίμ, για φαγητό, ποτό και μουσική!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα