Από τη δράση μας

Πετυχημένη εκδήλωση των Μαχητικών & Ελεύθερων στο Βόλο

Με επιτυχία και συμμετοχή περισσότερων των 50 ατόμων ολοκληρώθηκε το Σάββατο 4/3/2023 η εκδήλωση των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε ενόψει της 8ης Μάρτη είχε θέμα «Οι ευθύνες των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας στο πατριαρχικό σύστημα – Trafficking, έμφυλη & ενδοοικογενειακή βία» και ομιλήτριες ήταν η Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος της 18χρονης από την Ηλιούπολη, η Έλενα Δημητρίου, συνταξιούχος νομικός, μέλος των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου και η Μαριάνθη Κυπρίδου, επίσης μέλος των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου. 

Την εκδήλωσε άνοιξε η Μαριάνθη Κυπρίδου, με μια συνοπτική αναφορά στις ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών και στην  αίθουσα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Περνώντας στο θέμα της εκδήλωσης, η ομιλήτρια έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στην καθιέρωση της 8ης Μάρτη. Στη συνέχεια μίλησε με παραδείγματα για την απροθυμία και ολιγωρία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών να προστατεύσουν τις γυναίκες που κακοποιούνται, παρά τις υποκριτικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας για το αντίθετο. Κατέδειξε ότι κοινός παρανομαστής σε κάποιες από αυτές τις υποθέσεις (Μπίκα, Φιλιππίδης, Λιγνάδης, αστυνομικοί του τμήματος Ομονοίας) είναι ότι οι δράστες έχουν στενές σχέσεις με την οικονομική ελίτ, τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση. Επιπλέον, όλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, μετά από προκλητικές παραλείψεις της αστυνομίας και σκανδαλώδεις αποφάσεις των δικαστικών αρχών. Τέλος, κατέθεσε τις προτάσεις των Μαχητικών & Ελεύθερων, όπου συνοψίζονται σε ένα συμπεριληπτικό φεμινιστικό κίνημα που αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ουσιαστική στήριξη των θυμάτων της. Ένα κίνημα που δεν αφήνει καμία μόνη απέναντι στην κακοποίηση και τους κρατικούς μηχανισμούς. Ένα κίνημα που παλεύει ενάντια στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή την πατριαρχία και τις σεξιστικές αντιλήψεις, που καλλιεργούνται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στις διακρίσεις, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλες και όλους να συμμετέχουν στους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος, με πρώτο επόμενο σταθμό την συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 8 Μάρτη. 

Τον λόγο πήρε η Έλενα Δημητρίου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν οδηγηθεί ενώπιον των αρχών και έχει στηρίξει η συλλογικότητα μας. Οι περιπτώσεις αυτές βρίθουν αφενός από παραλείψεις των αστυνομικών αρχών έως αποτροπές καταγγελιών και παρενοχλήσεις θυμάτων, και αφετέρου από παραβιάσεις των νόμων από τα δικαστήρια. Επίσης, επεσήμανε ότι νόμοι για την προστασία από την έμφυλη βία υπάρχουν, όπως ο νόμος που ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά δεν εφαρμόζονται. Επίσης, αναφέρθηκε στον νόμο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και τον ψευδοεπιστημονικό όρο «γονεϊκή αποξένωση». Τα παραπάνω χρησιμοποιούνται τελικά για να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των μητέρων για διακοπή της επικοινωνίας των παιδιών με τον κακοποιητή και έχουν λειτουργήσει ως εργαλεία για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος, επισήμανε ότι η ενεργή συμπαράσταση της συλλογικότητας Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου στις γυναίκες -μητέρες-θύματα  κατά την εκδίκαση  των υποθέσεών τους στο δικαστήριο ενθάρρυνε και ενδυνάμωσε τις γυναίκες αυτές και, σε συνδυασμό με τη σωστή νομική υποστήριξη, ανέτρεψε ακόμη και αποφάσεις προς όφελός τους.   

Στη συνέχεια η Αντωνία Λεγάκη, μαχητική δικηγόρος σε υποθέσεις trafficking, ξεκίνησε την ομιλία της καταθέτοντας σημαντικές πτυχές από την ιστορία της 19χρονης από την Ηλιούπολη. Η υπόθεση αυτή έφερε στο φως στοιχεία που καταρρίπτουν τον μύθο ότι θύματα εμπορίας ανθρώπων πέφτουν μόνο τα κορίτσια που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες λόγω χώρας καταγωγής ή κοινωνικής συμπεριφοράς. Παράλληλα αποδεικνύουν ότι πρωταρχικό μέλημα της αστυνομίας δεν ήταν η προστασία των επιζωσών, αλλά η προστασία των εύρωστων οικονομικά πελατών του κυκλώματος σωματεμπορίας, όπως και της ίδιας της υπηρεσίας. Τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, η Α. Λεγάκη κατέδειξε ότι τα στοιχεία που φανερώνουν ότι η υπόθεση της 19χρονης σχετίζεται με την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, και φανερώνουν την ανάμειξη της αστυνομίας στα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων –το λεγόμενο Greek Police Mafia– δεν προέκυψαν από αστυνομικές έρευνες, αλλά από τους δημοσιογράφους του Reporters United. Έκανε επίσης μια εκτεταμένη αναφορά στο ότι ο όλος χειρισμός και αυτής της υπόθεσης έμφυλης βίας αποτελεί μια διατράνωση της ελληνικής πολιτείας ότι οι μόνοι που ακούγονται ενώπιον των αστυνομικών και δικαστικών αρχών είναι οι «δικοί τους άνθρωποι». Όλοι οι υπόλοιποι αποτελούμε απλώς ένα προϊόν προς εκμετάλλευση στα χέρια τους. Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στην ελπιδοφόρα διαπίστωση ότι στις φεμινιστικές συλλογικότητες πλέον συνωθείται η αντίδραση απέναντι σε κάθε είδους καταπίεση και όχι μόνο απέναντι στην πατριαρχία. Αναφέρθηκε επίσης στα προχωρήματα που έχουμε κάνει ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια στα φεμινιστικά ζητήματα.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Οι Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου ευχαρίστησαν τους γονείς του Βασίλη Μάγγου που βρίσκονταν στην αίθουσα με αφορμή άλλη παράλληλη εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο και δήλωσαν την αλληλεγγύη των Μ & Ε Βόλου στον δίκαιο αγώνα τους. Έγινε επίσης κάλεσμα για παρουσία στα δικαστήρια του Βόλου τη Δευτέρα το πρωί 6/3/2023, για ένα ακόμη δικαστήριο με αντιδίκους αγωνιστές από τις Σταγιάτες και τον δήμαρχο του Βόλου.

5ο Art Against Fascism: Παρασκευή 28/4 στο WE στη Θεσ/νίκη

Ποιος είναι ο στόχος μας;

Στόχος του φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους/ες μαθητές/τριες, νέους και νέες που βλέπουν την τέχνη σαν όπλο ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία. Ονειρευόμαστε και παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο.

Ο φασισμός το δολοφονικό χέρι του συστήματος

Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, του Κασιδιάρη, ο Ιερός Λόχος , η ΣΑΡΙΣΑ, όποια μάσκα κι αν φορέσουν, αποτελούν θανάσιμη απειλή για τις ζωές μας. Μιλούν στο όνομα της πατρίδας αλλά χαιρετάνε ναζιστικά και η ιδεολογία τους είναι ο εθνικοσοσιαλισμός του Χίτλερ. Όσο κι αν θέλουν να το παίζουν «αντισυστημικοί», εξυπηρετούν πάντα τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Όταν ήταν στη βουλή υπερψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα κέρδη και τα συμφέροντα των πλουσίων σε βάρος μας. Εκτός βουλής εξαπέλυαν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες/τριες. ΛΟΑΤΚΙΑ, εργαζομένους/ες, νέους/ες που διεκδικούν κι αντιδρούν ενάντια στο σύστημα.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η Χρυσή αυγή έμεινε εκτός Βουλής – μία πολύ σημαντική εξέλιξη για το αντιφασιστικό κίνημα, που ήρθε μέσα από τους αγώνες μας. Το αντιφασιστικό κίνημα ήταν αυτό που μέσα από την οργανωμένη δράση του, τους έστειλε στη φυλακή και όχι όπως θέλουν με το ζόρι να μας πείσουν, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα συστημικά κόμματα που πάνω από 20 χρόνια τους ανέχονταν και τους εξέτρεφαν. Η Ακροδεξιά και ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι του συστήματος και παρότι τώρα φαινομενικά τους κυνηγούν, όταν θα χρειαστεί να ξανάχτυπήσουν τους αγώνες μας θα τους νεκραναστήσουν.  

Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας!

Καμία δημοκρατία για τους εχθρούς της δημοκρατίας!

Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει στο κόμμα του Κασιδιάρη να κατέβει στις επόμενες εκλογές. Προφανώς και δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που το υπερψήφισαν νοιάζονται για την πάλη ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Ο χρόνος που επέλεξαν να το κάνουν, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές, δείχνει καθαρά ότι οι προθέσεις τους είναι ψηφοθηρικές. Παρόλα αυτά όμως, το αντιφασιστικό κίνημα και η Αριστερά δεν πρέπει να έχουν κάποιου είδους ηθική προσέγγιση στο ζήτημα. Εάν στην επόμενη 4ετία δεν υπάρχει κάποιο νεοναζιστικό κόμμα στο κοινοβούλιο θα είναι θετικό για τους αγώνες μας. Εννοείται όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρξει λόγω αυτού κανένας εφησυχασμός! Η νεοναζιστική ιδεολογία που είναι συνυφασμένη με τα τάγματα εφόδου, τις επιθέσεις σε αριστερούς, αντιφασίστες, Λοατκι, Ρομά, κ.α., που αποδεδειγμένα πλέον έχει στην πλάτη της δυο δολοφονίες, αυτές του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, δεν θα επιτρέψουμε να έχει θέση στη Βουλή άλλα ούτε και δημόσιο λόγο.   

Πρέπει να φωνάξουμε NO PASARAN

Αυτό που σταμάτησε την άνοδο των φασιστών όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, με τις αντιφασιστικές επιτροπές σε σχολεία και γειτονιές, εκστρατείες, μαζικές πορείες κ.α.

Η απειλή της ανόδου των φασιστών είναι υπαρκτή και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε!

Για να μην θρηνήσουμε ξανά κανέναν άλλο Παύλο Φύσσα και Σαχζάτ Λουκμάν, χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονία. Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας ενάντια στους ναζί, συμμετέχουμε στο ART AGAINST FASCISM και δυναμώνουμε τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις.

Όπως ο φασισμός σκοτώνει τη φαντασία, έτσι η τέχνη την γεννά

Δήλωσε συμμετοχή:

τηλέφωνο: 6987000863

facebook: Art against fascism

Instagram: art_against_fascism

Βρυξέλλες: Διαμαρτυρία για το έγκλημα στα Τέμπη, Κυριακή 12 Μαρτίου

Κάλεσμα της συλλογικότητας Grec.que.s solidaires de Belgique

Ο ελληνικός λαός αντιδρά μαζικά ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους (επιβάτες και εργαζόμενους) στην Ελλάδα. Σε όλη τη χώρα, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι καλούν τεράστιες διαδηλώσεις που η αστυνομία προσπαθεί μάταια να διαλύσει βίαια. Η απεργία των σιδηροδρομικών στις 6 Μαρτίου μετατράπηκε σε εθνική διαμαρτυρία κατά της δεξιάς κυβέρνησης.

Η γενική απεργία που προκηρύχθηκε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου, ενώ είχαν ήδη προγραμματιστεί κινητοποιήσεις για τη διεθνή ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, σημείωσε τεράστια επιτυχία με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων. Η ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα κάλεσαν απεργία, σαν αντίδραση στο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ευθύνονται γι’ αυτό. Πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά. Η ίδια κυβέρνηση λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, κατέβασε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και του ογκολογικού νοσοκομείου Παίδων.

Δράσεις αλληλεγγύης έχουν οργανωθεί τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, τη Ζυρίχη, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο. Σειρά συντονισμένων δράσεων προετοιμάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαρτίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε μπρος εκστρατεία προπαγάνδας για να πείσει τον κόσμο ότι η μοιραία σύγκρουση της 1ης Μαρτίου στα Τέμπη οφειλόταν τάχα στο «ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη. Ωστόσο, τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών εδώ και καιρό προειδοποιούσαν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου δεν λειτουργούν και ότι όλη η διαχείριση γίνεται χειροκίνητα. Οργάνωσαν απεργίες για να διεκδικήσουν τη βελτίωση της ασφάλειας και είδαν αρκετές από αυτές να απαγορεύονται από τα δικαστήρια ως καταχρηστικές, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε πρόσφατα η σημερινή κυβέρνηση, ενώ κατήγγειλαν ότι ένα τέτοιο θανατηφόρο ατύχημα θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Πρόσφατα σημειώθηκαν και άλλα ατυχήματα, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εφάρμοσαν με συνέπεια νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποβάθμισαν τις δημόσιες υπηρεσίες και στη συνέχεια, με την κηδεμονία της Τρόικας, οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση πολλών από αυτές. Η ΤΡΕΝΟΣΕ, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013. Η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων αποφασίστηκε  το 2014 από την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε τελικά το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ιταλική εταιρεία που αγόρασε το κερδοφόρο τμήμα της ΤΡΕΝΟΣΕ, όπως κάθε ιδιωτική εταιρεία, δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των επιβατών ή για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη της. Ταυτόχρονα, τα συνεχιζόμενα προγράμματα λιτότητας έχουν αποδυναμώσει ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του ΟΣΕ, του δημόσιου φορέα που διαχειρίζεται το δίκτυο.

Ο ΟΣΕ διαθέτει αυτή τη στιγμή μόλις 700 εργαζόμενους, ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμά του θα έπρεπε να έχει 2.500. Η έλλειψη λειτουργικών συστημάτων σηματοδότησης, τηλεχειρισμού και αυτόματης ακινητοποίησης οφείλεται επίσης στις περικοπές και τις πολιτικές λιτότητας.

Το δικαίωμα όλων των Ελλήνων σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, νερό, ενέργεια και ασφαλείς και ποιοτικές μεταφορές πρέπει να κατοχυρωθεί και οι υπηρεσίες αυτές να παραμείνουν/επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο και να χρηματοδοτηθούν κατάλληλα!

Είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των θυμάτων και απαιτούμε δικαιοσύνη!

Απαιτούμε ασφαλείς και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και μεταφορές! Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους!

Στηρίζουμε τη γενική απεργία στις 8 Μαρτίου στην Ελλάδα! Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα όλων σε μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή.

Ανταποκρινόμαστε στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα και συμμετέχουμε στις δράσεις. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες (rue des Petites Carmes 10, 1000 Βρυξέλλες) αυτή την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11πμ.

Να είμαστε πολλοί!

Θεσ/νίκη, Κυριακή 12/3: Προβολή της ταινίας «The Navigators» στο TAKIM

Οι τελευταίες ημέρες έχουν σημαδευτεί από το έγκλημα στα Τέμπη, με όλες/ους μας να νιώθουμε θλίψη αλλά και οργή απέναντι στην κυβέρνηση (τη σημερινή και τις προηγούμενες) και τις ιδιωτικές εταιρείες που είναι στην ουσία υπεύθυνες για όσα συνέβησαν.

Παράλληλα όμως, βλέπουμε χιλιάδες κόσμου σε πολλές πόλεις της χώρας να βγαίνουν στους δρόμους και να εκφράζουν με αγωνιστικό τρόπο την αγανάκτησή τους, όχι μόνο για τα Τέμπη αλλά και συνολικά για το σύστημα της φτώχειας, των σκανδάλων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτό το κλίμα, προβάλουμε την –επίκαιρη όσο ποτέ- ταινία του Κεν Λόουτς «The Navigators», που αναφέρεται στις ζωές 5 εργαζόμενων στον σιδηρόδρομο της Αγγλίας και τις συνέπειες που έχει η ιδιωτικοποίηση του. Από τη συναδελφικότητα στον ανταγωνισμό, στις απολύσεις και στη μείωση του κόστους για τους εργοδότες, η ταινία δείχνει με γλαφυρό τρόπο τι σημαίνει όταν το ιδιωτικό κεφάλαιο εισβάλει στα δημόσια αγαθά.

Την Κυριακή 12 Μάρτη στις 18:00, συναντιόμαστε στο ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25 – 4ος όροφος), παρακολουθούμε την ταινία, προβληματιζόμαστε και συζητάμε για την ανάγκη να αντισταθούμε στις πολιτικές που μας δολοφονούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα