Από τη δράση μας

8 Μάρτη: Όλες & όλοι στις συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το «Ξεκίνημα» και οι «Μαχητικές & Ελεύθερες», θα συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις της 8ης Μάρτη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο και καλούν όλες και όλους να πάρουν μέρος, αλλά και να δώσουν τη μάχη ενάντια στο σεξισμό, τη βία και την ανισότητα, μπαίνοντας μπροστά στην πάλη για ίσα δικαιώματα και ενάντια στο ίδιο το σύστημα.

Αθήνα  

Aπεργιακή Συγκέντρωση: 13:00 – πλ. Κλαυθμώνος 

Συγκέντρωση & Πορεία: 18:30 – Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη 

Απεργιακή συγκέντρωση: 13:00 – Άγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση & Πορεία: 19:00 – Άγαλμα Βενιζέλου

Βόλος

Συγκέντρωση & Πορεία: 18:00 – πλατεία Αγίου Νικολάου

Βόλος, 4/3: Εκδήλωση από τις Μαχητικές & Ελεύθερες για trafficking, & έμφυλη βία

Στο δρόμο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!

Στις 8 Μαρτίου τιμάμε τους αγώνες των γυναικών σε όλη την ιστορία. Μέσα από αυτούς τους αγώνες κατακτήθηκαν δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα όπως η ψήφος και η άμβλωση. Όμως, η καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες δεν έχει εξαλειφθεί αλλά εντείνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και λόγω των διαχρονικών κυβερνητικών πολιτικών.

Η πατριαρχία, ο σεξισμός, η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις, η βία, οι γυναικοκτονίες, τα κυκλώματα trafficking, η επισφαλής απασχόληση, η φτώχεια, η απλήρωτη οικιακή εργασία συνεχίζουν και βαραίνουν τις γυναίκες, ειδικά των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Για αυτούς όλους τους λόγους τιμάμε την 8η Μάρτη αγωνιστικά με συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 6:00μμ στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Απευθύνουμε κάλεσμα στις γυναικείες-φεμινιστικές οργανώσεις, στα εργατικά σωματεία και συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς της εκπαίδευσης (Φοιτητικοί Σύλλογοι, ΕΛΜΕ, Σύλλογοι ΔΕΠ και Εργαζομένων στο ΠΘ κοκ) να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην φετινή φεμινιστική κινητοποίηση.

Επιπλέον, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 6:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (παραλιακό συγκρότημα, 3ος όροφος) θα πραγματοποιήσουμε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα:

«Οι ευθύνες των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας στο πατριαρχικό σύστημα – Trafficking, έμφυλη & ενδοοικογενειακή βία»

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

  • Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος της 18χρονης θύματος Trafficking από την Ηλιούπολη
  • Έλενα Δημητρίου, νομικός – Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου
  • Ελένη Μήτσου -Μαχητικές & Ελεύθερες Αθήνας

Θεσ/νίκη, 4/3, συνέλευση Πόλης Ανάποδα: «Η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές»

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα)

Συνέλευση της Πόλης Ανάποδα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, 5 μμ, ΕΔΟΘ (4ος όροφος)

Με θέμα: «Η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές» 

7 μήνες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα» καλεί τα μέλη του και φίλους/ες στην 15η τακτική γενική συνέλευση, με κύρια θεματολογία:

  • Το πολιτικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες της εκλογικής παρέμβασης
  • Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της εκλογικής μας καμπάνιας
  • Τη στόχευσή μας για τις εκλογές του Οκτωβρίου
  • Τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, τον προγραμματισμό των δράσεων, τον οικονομικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό
  • Τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου
  • Την εκπροσώπηση μας (συλλογική εκπροσώπηση & τυπικά επικεφαλής)

Η συνέλευση είναι πάντα ανοιχτή ακόμα και για όσους/ες δεν είναι μέλη, αλλά και για την εγγραφή νέων μελών.

Πετυχημένο το γλέντι του «Ξ» την Τσικνοπέμπτη

Με την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης το «Ξ» πραγματοποίησε στον χώρο Ρόζα Παρκς μια βραδιά που είχε απ’ όλα: Ψήσιμο, κρασί, ζωντανή μουσική και πολύ κέφι.

Περίπου 100 άτομα πέρασαν από τον χώρο, ενώ το γλέντι και ο χορός είχαν ξεκινήσει από νωρίς με το μουσικό σχήμα Κανελόριζα να δίνει τον τόνο.

Τέτοιες βραδιές δίνουν τις απαραίτητες ανάσες προκειμένου να συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο.

Πετυχημένη η 1η δια ζώσης διεθνής συνάντηση του Internationalist Standpoint! 

Το Internationalist Standpoint πραγματοποίησε την πρώτη δια ζώσης διεθνή σύσκεψή του, από τις 10 έως και τις 15 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Πήραν μέρος σύντροφοι και συντρόφισσες από ομάδες και οργανώσεις που συμμετέχουν στο Internationalist Stanpoint από την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Κύπρο (ελληνοκύπριοι από τον νότο και τουρκοκύπριοι από τον βορρά), την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ταϊβάν, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένοι σύντροφοι/ες από άλλες χώρες δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν για διάφορους λόγους. Στον σύντροφό μας από τη Νιγηρία κλάπηκαν όλα τα χαρτιά του δύο μέρες πριν ταξιδέψει, ενώ σύντροφοι από την Ιρλανδία, το Ιράν και το Αφγανιστάν δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν για λόγους υγείας ή λόγω της πίεσης της πολιτικής δουλειάς. Επιπλέον είχαμε μια σειρά από σημαντικούς επισκέπτες: από τη Βραζιλία (Resistencia), την Ιταλία (ControCorrente), την Ιρλανδία (RISE) και τις ΗΠΑ (Reform and Revolution).

Ουσιαστικές συζητήσεις

Οι συζητήσεις έγιναν στη βάση κειμένων που είχαν ετοιμαστεί για αυτόν τον σκοπό. Η συνάντηση ξεκίνησε με τη συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις, έγινε ειδική κουβέντα γύρω από την κατάσταση στο εσωτερικό της επαναστατικής Αριστεράς διεθνώς με αναφορές στην εμπειρία από τις πρόσφατες διασπάσεις στην CWI και την ISA, ενώ υπήρξαν ακόμα 2 συζητήσεις για το περιβάλλον και για τους φεμινιστικούς αγώνες. Η τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στο πώς θα προχωρήσουμε στο χτίσιμο των δυνάμεων μιας μαζικής διεθνούς επαναστατικής οργάνωσης, ενώ έγιναν και 2 σύντομες συζητήσεις- ενημερώσεις για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική και στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.

Οι συζητήσεις ήταν ουσιαστικές, πολύ ενδιαφέρουσες και υψηλού πολιτικού επιπέδου. Υπήρξαν, βέβαια, και διαφορετικές προσεγγίσεις που εξέφρασαν ορισμένοι από τους επισκέπτες, οι οποίες συζητήθηκαν σε συντροφικό κλίμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορέσει να γίνει μια συζήτηση σε βάθος, κάτι που ήταν προς όφελος όλων των συμμετεχόντων. 

Αποφάσεις

Η διεθνής σύσκεψη ενέπνευσε τους συμμετέχοντες/ουσες, καθώς ορισμένοι σύντροφοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά (!) λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά και λόγω της ποιότητας και του ανοιχτού χαρακτήρα των συζητήσεων, καθώς και της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε από ορισμένες από τις οργανώσεις που συμμετείχαν. Επιπλέον, μπορέσαμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας με τις ομάδες που ήταν εκεί ως επισκέπτες.

Υπήρξε συμφωνία σχετικά με τις τροποποιήσεις στα κείμενα που προτάθηκαν, οι οποίες θα ενσωματωθούν έτσι ώστε τα κείμενα να δημοσιευθούν στην τελική τους μορφή στην ιστοσελίδα στο internationaliststandpoint.org. 

Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι σήμερα το Internationalist Standpoint ήταν μια «πρωτοβουλία», που λειτουργούσε με βάση τη συναίνεση. Ο χρόνος έδειξε ότι υπάρχει επαρκής συμφωνία σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, οπότε το επόμενο βήμα είναι να συζητήσουμε το καταστατικό και να εκλέξουμε επίσημες δομές. Ασφαλώς, αν άλλες οργανώσεις με τις οποίες συζητάμε αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την αλλαγή του ονόματος, κ.λπ. 

Συνολικά, η διεθνής σύσκεψη αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο για να συνεχίσουμε και να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα την πολιτική μας παρέμβαση την επόμενη περίοδο!

Πετυχημένη συνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η πόλη ανάποδα» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα)

Πολύ πετυχημένη η προχθεσινή συνάντηση του Δικτύου Πρωτοβουλιών Κατοίκων Θεσσαλονίκης για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο στην πόλη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από ανοιχτό κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου. Συμμετείχαν και πήραν τον λόγο δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Μια σειρά από γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όπως το Κρυονέρι, η Αλυσίδα, η Οδός Κρήτης, τα Τροχιοδρομικά βρίσκονται σε κίνηση και δίνουν σημαντικές μάχες. Το ίδιο και οι Πρωτοβουλίες για τη μετατροπή της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο και της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο πρασίνου και ιστορικής μνήμης. Το παρόν έδωσε και η Καλαμαριά με Πρωτοβουλίες στο Καραμπουρνάκι, την ακτή Ντωβίλ, το Μικρό Έμβολο.

Επίσης, τοποθετήθηκαν και ακτιβιστές/ριες που δραστηριοποιούνται στην ομάδα «Σώστε τα δέντρα» και άτομα που παλεύουν για την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στην κοινωνία της πόλης ως χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων υπήρξε η ανάγκη συντονισμού των επιμέρους αγώνων. Το βασικό συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι οι αγώνες θα φέρουν επιτυχίες μόνο αν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μαζικοποιήσουμε τις αντιστάσεις, οργανώσουμε δράσεις σε μια τακτική βάση.

Μέλη της Πόλης Ανάποδα συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση και τοποθετήθηκαν κάνοντας προτάσεις για τη συνέχιση αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας. Η κινηματική δράση, η οργάνωση των κατοίκων στις γειτονιές, ο συντονισμός και ο σχεδιασμός των αγώνων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας του δημοτικού μας σχήματος.

Μετά από μια πολύ ζωντανή και πλούσια συζήτηση, αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

Δελτίο Τύπου με σύντομη αναφορά για το Δίκτυο και τον στόχο της κάθε Πρωτοβουλίας.

Δευτέρα 20 Φλεβάρη 6:00μμ κάλεσμα στο Δημαρχείο ενάντια στη νέα καρατόμηση δέντρων που σχεδιάζει η διοίκηση Ζέρβα.

Σάββατο 4 Μάρτη 11:30πμ στην Πλατεία Ελευθερίας συγκέντρωση όλων των Πρωτοβουλιών της Θεσσαλονίκης που παλεύουν για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του πρασίνου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Κυριακή 12 Μάρτη 12:00 συγκέντρωση στο Καραμπουρνάκι για την προστασία του παραλιακού μετώπου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα