Από τη δράση μας

Επιμέλεια Πάρης Μακρίδης

Δημιουργήθηκε η «Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη Φτώχεια και το Φασισμό»

Το Σάββατο 7 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της Πρωτοβουλίας στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη Φτώχεια και το Φασισμό. Σε αυτή συζητήθηκαν οι δράσεις οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή σε δύο επίπεδα: αφενός για την αντιμετώπιση της φασιστικής δράσης και αφετέρου πάνω στο ζήτημα των πολιτικών λιτότητας. Τις επόμενες μέρες έγιναν και τα πρώτα μοιράσματα της Πρωτοβουλίας σε τρεις λαϊκές της Νίκαιας. Στη δεύτερη συνέλευση (στις 21 Δεκέμβρη) συζητήσαμε αναλυτικότερα τις δράσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε ενάντια στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Η επόμενη συνέλευσή μας θα γίνει το Σάββατο 11 Γενάρη στις 19.00 στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου της Νίκαιας (Τσαλδάρη 10). Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν ακόμα πιο δυναμικά!

Εκδήλωση στην Τούμπα Θεσ/νίκης του «Συντονισμού ενάντια στους Πλειστηριασμούς»

Την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη ο Συντονισμός ενάντια στους πλειστηριασμούς στην Τούμπα Θεσ/νίκης πραγματοποίησε μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, με σχεδόν 40 άτομα. Στο Συντονισμό συμμετέχουν πολλές συλλογικότητες της περιοχής (Πρωτοβουλία Κατοίκων, Αντιφασιστική Επιτροπή, Αλληλεγγύη για Όλους κ.α). Η κουβέντα ήταν πλούσια και τονίστηκε η ανάγκη κινηματικής απάντησης στη νέα επίθεση της κυβέρνησης καθώς και η σημασία να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις δράσης. Ο Συντονισμός θα συνεχίσει την προσπάθεια να οργανώσει την αντίσταση στην περιοχή απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στην πρώτη κατοικία.

Ξεκίνημα Βόλου: μεγάλη επιτυχία της ετήσιας συνεστίασης

Η καθιερωμένη συνεστίαση της τοπικής οργάνωσης του Ξεκινήματος στο Βόλο ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενο τόσο από συμμετοχή όσο και από κέφι! Περίπου 65 σύντροφοι και φίλοι συμμετείχαν στο φετινό μας γλέντι που πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα του «Χρηστάρα» την Παρασκευή 20 Δεκέμβρη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μέλη και φίλοι του «Ξ» συμμετείχαν στη φετινή μας συνάντηση.

Εκτός από την μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά προσέλευση, αυτό που πραγματικά ξεχώρισε φέτος ήταν το κέφι και ο χορός, δείχνοντας ότι μέσα στη σημερινή πολύ δύσκολη εποχή όλοι έχουμε ανάγκη από πραγματική διασκέδαση ειδικά όταν βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους που δίνουμε καθημερινούς αγώνες.

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε και η λαχειοφόρος αγορά καθώς φέτος κληρώθηκαν 33 δώρα, τα οποία ήταν προσφορά συντρόφων και φίλων της Οργάνωσης και τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν φτιαγμένα στο χέρι με αγάπη και μεράκι. Σαν αποτέλεσμα της μεγάλης συμμετοχής και της πετυχημένης λαχειοφόρου η τοπική οργάνωση του Ξ πήρε μια γερή οικονομική ανάσα και όλοι οι σύντροφοι μια γερή ψυχική ανάσα για να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Μαζική αντιφασιστική πορεία στην Κέρκυρα – 27 Δεκέμβρη

Την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη, η Χρυσή Αυγή της πόλης είχε προγραμματίσει (μετά από πολλές αναβολές) τα εγκαίνια των νέων της γραφείων. Η πρόθεσή της αυτή, ενεργοποίησε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά συλλογικοτήτων της περιοχής. Αμέσως καλέστηκε αντιφασιστική πορεία, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 350 άτομα, την ίδια στιγμή που η συγκέντρωση των φασιστών μετά βίας έφτασε τα 70 και φυσικά υπό τη στενή προστασία της αστυνομίας. Η μαζική πορεία των αντιφασιστών ήταν μια σημαντική πρώτη απάντηση στα σχέδια της Χρυσής Αυγής να ενισχύσει την παρουσία της στην Κέρκυρα. Η αντιφασιστική πάλη θα συνεχιστεί μέσα από μαζικές κινηματικές δράσεις.

Αντιφασιστική διαδήλωση στο Βόλο – 18 Δεκέμβρη

Μαζική ήταν και η αντιφασιστική διαδήλωση που καλέστηκε στο Βόλο στις 18 Δεκέμβρη από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας (ΑΚΜ). Αιτία για το κάλεσμά της ήταν η επίθεση που δέχτηκε από φασίστες το φαρμακείο του σ. Θωμά Κλημόπουλου, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, δημοτικού συμβούλου και γνωστού αγωνιστή της πόλης. Η πορεία ήταν μαζική (με περίπου 300 συμμετέχοντες) από πολλές συλλογικότητες της πόλης (ΑΚΜ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, Ροσινάντε, Ξεκίνημα, κλπ) και κατέληξε στο δημαρχείο, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό κατατέθηκε ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα.  Η ΑΚΜ συνεχίζει την αντιφασιστική πάλη, η οποία ασφαλώς δεν εξαντλείται σε μια πορεία ή ένα ψήφισμα. Το χτίσιμο μαζικών αντιφασιστικών επιτροπών και η ενίσχυση των δικτύων αλληλεγγύης οφείλουν να είναι από τα πρώτα καθήκοντα του κινήματος.

Παζάρι μεταχειρισμένων από το «Ξ» Θεσ/νίκης

Δεκάδες άτομα πέρασαν από το φετινό παζάρι μεταχειρισμένων του Ξεκινήματος στη Θεσσαλονίκη, κλείνοντας τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. 

Το παζάρι έχει πια καθιερωθεί, καθώς είναι η 6η φορά που το διοργανώσαμε, και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Το κλίμα φέτος ήταν πολύ καλό μια και προωθώντας την λογική της επανάχρησης των αντικειμένων ο καθένας έβρισκε πραγματικά χρήσιμα πράγματα από αυτά που κάποιος άλλος δεν χρειαζόταν πια. Ταυτόχρονα, υπήρχε γιορτινή ατμόσφαιρα με σπιτικό φαγητό και γλυκά, καθώς και ζεστό κρασί. Το στήσιμο του παζαριού ήταν μια αρκετά δύσκολη υπόθεση, μια και η προσφορά πραγμάτων πραγματικά ξεχείλισε τα γραφεία, δείχνοντας ότι ο κόσμος έχει διάθεση να προσφέρει όταν νιώθει ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός σκοπός. Όλα αυτά συνέβαλαν σημαντικά και στην οικονομική ενίσχυση των προσπαθειών της Οργάνωσης.

Άλλα Αντιφασιστικά

  • Απολογισμός της πρώτης συνέλευσης του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά

Το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα-Πειραιά, πραγματοποίησε την πρώτη του συνέλευση. Σε αυτή συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, ενώ το λόγο πήραν 28 συλλογικότητες. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη συνάντηση αυτή μπορείτε να δείτε στη σελίδα 12

  • Νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη

Στις 22 Δεκέμβρη η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να κάνει διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το αντιφασιστικό κίνημα όμως απάντησε άμεσα, πραγματοποιώντας μαζική συγκέντρωση με σκοπό να μην αφήσει τους φασίστες δολοφόνους να κάνουν «άνετα» βόλτες στην πόλη. Περισσότερα στο σχετικό άρθρο στη σελίδα 12

Βόλος – ανοιχτή εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στις 18 Γενάρη

Η τοπική οργάνωση του «Ξ» στο Βόλο διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Η εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων», το Σάββατο 18 Γενάρη, στις 19:00 στο αμφιθέατρο Σαράτση του Παν. Θεσσαλίας (παραλία). Τις εισηγήσεις θα κάνουν ο Τάσος Κεφαλάς (από την Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων) και ο Βαγγέλης Στογιάννης (από το Ξεκίνημα). Επιπλέον έχουν προσκαλεστεί για να τοποθετηθούν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μεϊκόπουλος καθώς και εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Δρόμοι Συνεργασίας», των εργαζομένων στο Δ. Βόλου, της «Κίνησης Κατοίκων Πολιτών του Βόλου και του Πηλίου για το Νερό» αλλά μέλη του τοπικού ΤΕΕ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα