Από τη δράση μας

Βόλος, 13/5, 8.00 μ.μ.: 4o art against fascism!

4o art against fascism – Σάββατο 13 Μαΐου, 8.00 μ.μ., Αρχιτεκτονική

Οργάνωση κι αγώνας σε κάθε γειτονιά!

Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, στην οποία συμμετέχει το «Ξ», προχωρεί στην οργάνωση του 4ου art against fascism, ένα φεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ένα κάλεσμα για πάλη ενάντια στο φασισμό και ενάντια στο σύστημα που τον γεννά.

Όπως αναφέρει και η σχετική προκήρυξη που μοιράζεται για το φεστιβάλ, το 4ο art against fascism δεν είναι μόνο ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ αλλά και ένα κάλεσμα για δράση!

 • Ενάντια στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Για την παραδειγματική της καταδίκη.
 • Ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων για τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.
 • Ενάντια στο σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση.
 • Ενάντια στον καπιταλισμό, ένα σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια και δυστυχία.

Θα παίξουν:

 • Μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη Μαρία Θωΐδου και οι Smokin Blues
 • Voloderno
 • Scream for Bullets
 • The LawBreakers
 • Vama
 • Βλάσφημος – Lose – Ardor – Rigo

 

Νέο βιβλίο του Σ. Σεφεριάδη: το κόκκινο νήμα μιας δεκαετίας

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συντρόφου Σεραφείμ Σεφεριάδη, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Το κόκκινο νήμα μια δεκαετίας, αναλύσεις και κείμενα στα χρόνια της κρίσης» από τις εκδόσεις Τόπος.

Το βιβλίο μπορείτε να προμηθευτείτε στα βιβλιοπωλεία και στα γραφεία του Ξεκινήματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παραθέτουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Γραμμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας, ιδιαίτερα πυκνής δεκαετίας, ως άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και ως δημόσιες τοποθετήσεις-εισηγήσεις σε πολιτικές εκδηλώσεις και συνεντεύξεις, τα κείμενα του τόμου αυτού συνυφαίνουν ακαδημαϊκή και πολιτική γραφή προκειμένου να αναδείξουν μείζονα ζητήματα της περιόδου. Ο πολυπρισματικός τους χαρακτήρας αντανακλά και αναδεικνύει τις πολλαπλές -πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές- εκφάνσεις της κρίσης, με απώτερο στόχο τη διακρίβωση του «κόκκινου νήματος» που τις διατρέχει. Οργανωμένα σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες (Θεωρία, Ιστορία, Πολιτική) και σειρά αντίστοιχων υποενοτήτων, και διατηρώντας αυτούσια την μορφή της αρχικής τους δημοσιοποίησης, τα κείμενα αναμετρώνται αποφασιστικά με τη μεγάλη δοκιμασία του χρόνου. Στο βαθμό που οι επισημάνσεις, η κριτική και οι παραινέσεις τους υπήρξαν, τη στιγμή της υποβολής τους, καίριες, έχει σημασία να τονιστούν οι μεθοδολογικές και πολιτικές τους προϋποθέσεις. Δεσπόζουσα είναι στο πλαίσιο αυτό η διαχρονικά τεράστια σημασία της πολιτικής -όχι ως απλής αντανάκλασης των κοινωνικών συνθηκών αλλά, κυρίως, ως δημιουργού τους. Συνδιαλεγόμενα με τη σύγχρονη θεωρία της δημοκρατίας και το εξόχως δυναμικό πεδίο της Συγκρουσιακής Πολιτικής, τα κείμενα υπογραμμίζουν επίσης ότι η ενεργοποίηση του Δήμου ιστορικά υπήρξε ο κύριος δημοκρατικός καταλύτης και σήμερα αποτελεί βασικό όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τονίζεται όμως και ο παράγοντας που το δραματικό πολιτικό έλλειμμα της τελευταίας περιόδου επανέφερε επιτακτικά στο προσκήνιο: ότι πραγματική διέξοδος από το τρέχον κρισιακό αδιέξοδο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ούτε εντός του καπιταλιστικού συστήματος, ούτε εντός του εθνικού κράτους. Έναν αιώνα μετά την Οκτωβριανή επανάσταση το δίλημμα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

 

Φιλαδέλφεια – 15 Μάη

Στη Ν. Φιλαδέλφεια βασιλεύει τρόμος. Διακόσια περίπου άτομα που αυτοαποκαλούνται «οπαδοί» της ΑΕΚ χτυπούν αδίστακτα οποιονδήποτε τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τη δημιουργία του γηπέδου του Μελισσανίδη στην πόλη. Εδώ και δύο χρόνια δεν μπόρεσε να γίνει καμία μαζική διαμαρτυρία για το θέμα καθώς οι τραμπούκοι χτυπούν αδίστακτα υπό τα αδιάφορα βλέμματα της αστυνομίας, παρότι η δημοτική Αρχή έχει πάρει θέση ενάντια στην κατασκευή του γηπέδου όπως σχεδιάζεται. Στις 15 Μάη η Δημοτική Αρχρή μαζί με δεκάδες συλλογικότητες καλούν σε μαζική διαμαρτυρία. Το «Ξ» προσυπογράφει σχετικό κείμενο και θα συμμετέχει στη διαμαρτυρία.

 

Πατήσια: Ένα Πάρκο για τη γειτονιά μας!

Το στέκι «Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού» στα Πατήσια, στο οποίο έχει ενεργή εμπλοκή το «Ξ», έχει ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να αναβαθμιστεί το εγκαταλελειμμένο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καμπούρογλου και Σαμαρά στα Κάτω Πατήσια.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη που μοιράζεται στις γειτονιές των Κάτω Πατησίων, στη διασταύρωση των οδών Καμπούρογλου και Σαμαρά (κοντά στην πλατεία Αγ. Παρασκευής) υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο/παιδική χαρά. Με υποτυπώδη περίφραξη, ανεπαρκή φωτισμό, λίγα, παλιά και σκουριασμένα όργανα παιδικής χαράς, ένα γήπεδο μπάσκετ χωρίς μπασκέτες και ανάλογο δάπεδο, κλπ κλπ αποδεικνύουν το σκηνικό της εγκατάλειψης του πάρκου. Ο δημοτική αρχή του κ. Καμίνη έχει προφανώς άλλες προτεραιότητες… απαξιώνοντας τόσο το ίδιο το πάρκο όσο και την γειτονιά συνολικά.

Το «Π» σχεδιάζει σαν πρώτη δράση να προχωρήσει στον καθαρισμό του πάρκου και στην οργάνωση φεστιβάλ στο χώρο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της αναβάθμισής του με στόχο ένα πάρκο για όλους, όπου:

• τα παιδιά της γειτονιάς θα παίζουν σε μια πραγματική παιδική χαρά

• θα αποτελεί ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής

• θα αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των κατοίκων

• και όλα αυτά σ’ ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον.

 

Ιρλανδία: Ξεκίνησαν οι δίκες του Jobstown!

Τη Δευτέρα 24 Απρίλη, ξεκίνησαν οι δίκες του Jobstown, οι σημαντικότερες πολιτικές δίκες στην Ιρλανδία εδώ και δεκαετίες. Κατηγορούμενοι είναι 18 ακτιβιστές που παλεύουν ενάντια στην επιβολή τέλους ύδρευσης στη χώρα, ανάμεσά τους και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος –CWI (αδελφής οργάνωσης του «Ξ») Πολ Μέρφι.

Οι αγωνιστές αυτοί είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της «παράνομης παρακράτησης» (που ισοδυναμεί πρακτικά με την κατηγορία της απαγωγής) της –τότε– αναπληρώτριας πρωθυπουργού Τζόαν Μπάρτον, επειδή περικύκλωσαν το αμάξι της για περίπου 2 ώρες στα πλαίσια διαμαρτυρίας τους για την παρουσία της στη πόλη Τζόμπσταουν. Οι ποινές με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι μπορεί να είναι πολυετείς – η απαγωγή τιμωρείται μέχρι και με ισόβια. Ο Πολ Μέρφι, που είναι και ο κύριος στόχος του κατεστημένου, αν τιμωρηθεί με ποινή από 6 μήνες και πάνω αυτόματα χάνει τη βουλευτική του έδρα. (διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση στο xekinima.org «Ξεκινάνε σήμερα οι δικές του Jobstown!»)

Πρώτοι δικάζονται 7 από τους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και ο Πολ Μέρφι.

Ο Δημόσιος Κατήγορος είχε αρχικά προτείνει να αποκλειστούν από το σώμα των ενόρκων οποιοσδήποτε είναι από ή έχει σχέση με την περιφέρεια Τάλατ (στην οποία ανήκει η πόλη Jobstown), οποιοσδήποτε έχει εμπλοκή στην εκστρατεία ενάντια στα τέλη ύδρευσης και τέλος, οποιοσδήποτε έχει κάνει σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα των τελών ύδρευσης.

Αυτό πρακτικά σήμαινε τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη σύνθεση του σώματος των ενόρκων.

Αυτή η προσπάθεια του Δημόσιου Κατήγορου δεν ευοδώθηκε. Το δικαστήριο αποφάσισε πως αποκλείονται από το σώμα των ενόρκων μόνο όσοι μένουν στον δρόμο όπου έγινε η διαμαρτυρία και στις παρόδους αυτού του δρόμου. Επιπλέον, αποκλείονται μόνο όσοι έχουν σχολιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ίδια τη διαμαρτυρία στο Jobstown και όχι συνολικά τα τέλη ύδρευσης.

Αυτό αποτελεί μια πρώτη, μικρή αλλά σημαντική επιτυχία των αγωνιστών του Jobstown!

Έξω από το δικαστήριο οργανώνονται καθημερινά συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους κατηγορούμενους, ενώ το Σάββατο 22/4, μια μαζική διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών πορεύτηκε στους δρόμους του Δουβλίνου και κατέληξε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Άλλη μια μαζική διαδήλωση προετοιμάζεται για το Σάββατο 6/5 στο Jobstown.

Οι αγωνιστές του Jobstown διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως τα δικαστήρια δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν το κίνημα. Κι όλα δείχνουν ότι ο πραγματικά φοβισμένος είναι το ίδιο το ιρλανδικό κατεστημένο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όταν κατά την εξέταση της Τζόαν Μπάρτον από τους συνηγόρους υπεράσπισης, της αναφέρθηκε πως το κόμμα της (το «Εργατικό Κόμμα», ιρλανδικό αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ) πρόδωσε όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες του και εφάρμοσε σκληρή λιτότητα με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2016 να κερδίσει μόλις 7 (!) έδρες στο κοινοβούλιο η Μπάρτον απάντησε πως γι’ αυτό φταίνε «οι λαϊκιστές πολιτικοί» της «άκρας Αριστεράς» που θέλουν να «καταστρέψουν» το κόμμα της…

Αυτή βέβαια είναι μια κατηγορία που οι σύντροφοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI, ευχαρίστως θα αποδέχονταν.

Πράγματι, θέλουμε να καταστρέψουμε τα κόμματα και τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων. Αυτό γιατί έχουμε διαλέξει πλευρά. Όπως ακριβώς και η κυρία Μπάρτον. Η δικιά της πλευρά είναι αυτή των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών και η δικιά μας αυτή των εργαζομένων, των ανέργων και των φτωχών.

 

Παρασκευή 12/5, Δάφνη: συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το βιασμό της 22χρονης!

Η περίπτωση του βιασμού της 22χρονης στη Δάφνη έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο – παρά τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ «παίζουν» το θέμα (δείτε: www.xekinima.org, 08/05/2017).

Πρόκειται για μια από τις λίγες περιπτώσεις βιασμών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί ο δράσης πιάστηκε επ’ αυτοφώρω. Σ’ αντίθετη περίπτωση αν η νεαρή συμπολίτης μας επιζούσε και κατάγγελλε το περιστατικό ο δράστης θα μπορούσε και να αθωωνόταν, με βάση τους ισχυρισμούς του ότι όλα έγιναν συναινετικά… Αυτό δεν μας διδάσκει η πρόσφατη σκανδαλώδης δικαστική απόφαση σχετικά με τον βιασμό στη Ξάνθη;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι βιασμοί δεν καταγγέλλονται. Για ευνόητους λόγους – και πρώτα απ’ όλα γιατί καμιά γυναίκα δεν ξέρει αν θα βρει το δίκιο της ή αν απλά θα στιγματιστεί. Έτσι ενώ ο πραγματικός αριθμός των βιασμών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 4.000 το χρόνο, καταγγέλλονται μόνο ένας κάθε 3 μέρες!!!

Πράξεις σαν αυτές του 52χρονου πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις πιο σκληρές τιμωρίες.

Ακόμη σημαντικότερο είναι να σπάσει η άποψη που κυριαρχεί σε σημαντικά στρώματα της κοινωνίας ότι τα θύματα των βιασμών στην ουσία «τα θελαν και τα παθαν».

Είναι όμως ξεκάθαρο πως αυτό είναι θέμα ενός σκληρού αγώνα που θα χρειαστεί χρόνο!

Την Παρασκευή 12 Μάη στις 18.30 η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Δάφνης» οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σταθμό του Μετρό «Δάφνη».

Το «Ξεκίνημα» καλεί τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του να στηρίξουν και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

 

«Ποδονίφτης» – Ν. Ιωνία: Γλέντι οικ. ενίσχυσης, Σάββατο 13 Μάη

Ο Ποδονίφτης, η συλλογικότητα της Αριστεράς που δραστηριοποιείται στη Νέα Ιωνία Αττικής κυκλοφορεί το 5ο τεύχος του ομώνυμου εντύπου. Το έντυπο διανέμεται δωρεάν στη Νέα Ιωνία και στην υπόλοιπη Αττική και σε αυτό μπορείτε να διαβάσετε:

 • Το νερό ως δημόσιο αγαθό και η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, του Πέτρου Μπαστέα
 • Η Υγεία στα χρόνια των μνημονίων, του Ζήνωνα Πιτσέλη
 • Ο νέος ΟΑΕΔ και η βιοπολιτική πειθάρχηση των ανέργων, του Πρόδρομου Αβακουμίδη
 • Λίγα λόγια για την Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Βόλου, της Δανάης Τζίκα
 • Standing Rock, αγώνας για τη γη και την Ελευθερία, του Γιώργου Χριστοφόρου
 • El Systema, ένα σπουδαίο κοινωνικό, μουσικό, παιδαγωγικό πείραμα, της Ουρανίας Γαζέπη

Και επίσης αρθρογραφία για την πόλη της Νέας Ιωνίας και το περιβάλλον της: Μια πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, για το αμφιλεγόμενο έργο της αλλαγής των φωτιστικών σωμάτων στο δήμο και την εξοικονόμηση ενέργειας και η συνέχεια του Φακέλου για το ρέμα του Ποδονίφτη, τη σημασία του και τις δυνατότητες ανάδειξής του.

Για την κάλυψη των εξόδων του 5ου τεύχους η ομάδα του Ποδονίφτη διοργανώνει γλέντι οικονομικής ενίσχυσης.

Το Σάββατο 13 Μάη από τις 21:00 και μετά, στο ίδρυμα Μπούρχα στη Νέα Ιωνία (Ελευθερίου Βενιζέλου 51).

Θα υπάρχει φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική με τους:

 • Χριστόφορο Αχιλλέως, μπουζούκι, τραγούδι
 • Μανώλη Κόμη, κιθάρα τραγούδι

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα