Από τη δράση μας

Ίμια 2023: Μία σημαντική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος

Το Σάββατο 28 Γενάρη η πλατεία Ρηγίλλης παρέμεινε για 8η συνεχή χρονιά αντιφασιστική, διεθνιστική και αντιπολεμική.

500 αντιφασίστες κατέλαβαν από νωρίς την πλατεία Ρηγίλλης εμποδίζοντας τη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει την πανελλαδική φιέστα που είχε εξαγγείλει για την επέτειο των γεγονότων στα Ίμια.

Από την άλλη 150 ορφανά του Χίτλερ μαζεύτηκαν στο Πολεμικό Μουσείο εγκαταλείποντας την πλατεία Ρηγίλλης και τα όνειρά τους για υλοποίηση του στόχου τους.

Ήταν μία νίκη του αντιφασιστικού κινήματος με ιδιαίτερη σημασία.

Καταρχήν γιατί ακύρωσε την πρώτη δημόσια εξαγγελθείσα επανεμφάνιση της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Ρηγίλλης, μετά την καταδίκη της τον Οκτώβρη του 2020.

Έπειτα γιατί αποκάλυψε σε πλατιά στρώματα της κοινωνίας ότι ο Δήμος Αθήνας και η ηγεσία της ΕΛΑΣ επέτρεψαν σε μία καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση που είχε κίνητρο τη ναζιστική της ιδεολογία να κάνει δημόσια συγκέντρωση μεταφέροντας οπαδούς της με λεωφορεία από Θεσσαλονίκη κ.α.

Τα ψέματα Μπακογιάννη και ΕΛΑΣ

Ο δήμαρχος Κ.Μπακογιάννης έβγαλε ανακοίνωση διαψεύδοντας το ότι έδωσε άδεια στην ΧΑ. Το ίδιο και η ΕΛΑΣ.

Όμως η δημόσια ανακοίνωση της αστυνομίας στο www.astynomia.gr στις 27/1 ήταν ξεκάθαρη. Έλεγε ότι «περιορίζει» και όχι «απαγορεύει» την συγκέντρωση των νεοναζί.

Ανέφερε ότι είχε κατατεθεί στις 11/1/23 γνωστοποίηση της συγκέντρωσης  στον δήμο από τη Μαριάνα Καλαποθαράκου  ως οργανωτή εκ μέρους της Χρυσής Αυγής.

Ανέφερε επίσης ότι είχε ζητηθεί από την ΕΛΑΣ με email στις 27/1/23 η γνώμη του δημάρχου Αθηναίων ο οποίος συμφώνησε για την παραχώρηση της πλατείας Ρηγίλλης στην ΧΑ, επίσης με email.

Η Χρυσή Αυγή στο σάιτ της ανέφερε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας τη διαβεβαίωναν ότι θα διώξει τους αντιφασίστες από τη Ρηγίλλης για να γίνει κανονικά η φιέστα των ναζί.

Η αλήθεια επομένως είναι ότι ο Κ. Μπακογιάνης και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση έδωσαν άδεια για τη συγκέντρωση των νεοναζί και μόνο έπειτα από την πίεση του κινήματος και τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε το γεγονός ότι επιτράπηκε η συγκέντρωση των ναζί, άλλαξαν ρότα επιχειρώντας να κρυφτούν παίζοντας με τις λέξεις.

Η σημασία της νίκης του αντιφασιστικού κινήματος γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι έγινε κόντρα και σε αντιλήψεις που κυκλοφορούν στην κοινωνία και στο κίνημα  ότι «τελειώσαμε με τον φασισμό μετά την καταδίκη της ΧΑ» ή υποτιμούν την σημασία και την αυτοτέλεια του αντιφασιστικού αγώνα.

Οι πάνω από 25 κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες που είτε ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά και της καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι – οι Ναζί στην φυλακή» είτε έβγαλαν δικά τους καλέσματα και που αποτέλεσαν τον κορμό της πολύωρης αντιφασιστικής συγκέντρωσης, αποτελούν μια πολύτιμη μαγιά που πρέπει να συνεχίσει να δρα ενωτικά. Που δεν πρέπει να «περιμένει» το επόμενο φασιστικό χτύπημα για να δραστηριοποιηθεί μαζικά αλλά παίρνοντας έγκαιρα πρωτοβουλίες πολιτικών και κοινωνικών δράσεων ενάντια στους Ναζί και την Ακροδεξιά σε όλες τις εκφάνσεις της να εμποδίσουν νέα χτυπήματα.

Από τις ιδιαίτερες στιγμές της κινητοποίησης ήταν όταν η συντρόφισσα Cigdem Ozbas από τη διεθνιστική πρωτοβουλία κατά των εξορύξεων σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο Μας σκάβουν τον λάκκο/Kazma Birak απηύθυνε χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Εκεί, ένιωθες πολύ χειροπιαστά τη σημασία του κοινού αγώνα  ενάντια στον εθνικισμό, την Ακροδεξιά και τον πόλεμο που απειλούν ολοένα και περισσότερο την γειτονιά μας.

Η αντιφασιστική συγκέντρωσε έκλεισε με δυναμική πορεία στο Σύνταγμα δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε ακόμα πιο ενωτικά ακόμα πιο μαχητικά!

Κυριακή 12/2:  Συνέλευση των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου

Ανοιχτή συνέλευση των Μ&Ε Βόλου θα γίνει την Κυριακή, 12/2/23, στις 6:00 το απόγευμα, στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (συγκρότημα Παπαστράτου), στην αίθουσα «Μανώλης Γλέζος» στο ισόγειο. 

Στη συνέλευση θα συζητήσουμε για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: για το ιστορικό της πλαίσιο, πως θεσπίστηκε, τι σημαίνει για τις σημερινές γυναίκες, τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις διεκδικήσεις για τις οποίες χρειάζεται να παλέψει το φεμινιστικό κίνημα σήμερα.  

Στόχος μας είναι και φέτος να πραγματοποιηθεί μια μαζική κινητοποίηση στο Βόλο με τη συμμετοχή φεμινιστικών οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και κινηματικών συλλογικοτήτων. Για αυτό και η καμπάνια για την κινητοποίηση στις 8 Μάρτη θα συζητηθεί επίσης στη συνέλευσή μας. Σας καλούμε να πάρετε μέρος στη συνέλευση και στον αγώνα μας ενάντια στην πατριαρχία και το σύστημα που την γεννά!

Θεσ/νίκη, Πέμπτη 23/2: Προβολή της ταινίας «Yuva» στο Τακίμ!

Την Πέμπτη 23/2 στις 19:30, στο ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25 – 4όροφος) στη Θεσσαλονίκη, η  πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο «Μας σκάβουν τον λάκκο-Kasma birak-Don’t Dig», προβάλει την ταινία «Yuva», μια ταινία παραγωγής της «Istos Films».

Δυο λόγια για την ταινία: Η άγρια μοναχική ζωή του Veysel στο δάσος διαταράσσεται όταν η γη που κατοικεί πωλείται σε επενδυτές. Μια μέρα, ο μικρότερος αδελφός του Hasan έρχεται από την πόλη για να τον πείσει να φύγει. Καθώς η επικείμενη απειλή της έξωσης αυξάνεται ραγδαία, η καθυστερημένη αντιπαράθεση των δύο αδελφών οδηγεί στην ανακάλυψη ενός μαγικού σπιτιού: Ενός σύμπαντος κάτω από τη γη.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη  Emre Yeksan μέσω ζουμ.

Θεσ/νίκη, Σάββατο 11/2: Πορεία Υπεράσπισης της ΒΙΟΜΕ

Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ!

Πορεία Υπεράσπισης της ΒΙΟΜΕ | 11 Φεβρουαρίου | 12:00 | Καμάρα

Ο πλειστηριασμός του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΕ από fund του εξωτερικού αποτελεί ένα τεράστιο κίνδυνο για το μέλλον του εργοστασίου.

Τα τελευταία 10 χρόνια το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο δέχθηκε την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων μέσα από επιθέσεις των ΜΑΤ και διακοπές ρεύματος προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στο εγχείρημα.

Χρειάζεται σηκώσουμε ένα τοίχος προστασίας προκειμένου να υπερασπιστούμε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. 

Τσικνοπέμπτη με το σχήμα Κανελόριζα στο Rosa Parks

Την Τσικνοπέμπτη 16/2 γλεντάμε στον χώρο Rosa Parks (Αιόλου 68-70, 3ος όροφος) με το μουσικό σχήμα Κανελόριζα. Από τις 20.00 και βλέπουμε…

Θεσ/νίκη, 21/2: Αντιπολεμική πορεία

Ένας χρόνος από την έναρξη 

του πολέμου στην Ουκρανία

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Ανεπιθύμητος 

ο εκπρόσωπος των φονιάδων!

Αντιπολεμική-Αντιϊμπεριαλιστική Διαδήλωση

Τρίτη 21 Φλεβάρη

7.00 μ.μ. 

Άγαλμα Βενιζέλου

Σάββατο 18/3: Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο 

Αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ιες

Σάββατο 18 Μάρτη

Πλατεία Βικτωρίας, στις 2 μ.μ.

και πορεία στη Βουλή

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα