Από τη δράση μας

Τρίτη 17/1: Αντιφασιστικό συλλαλητήριο για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Δημοσιεύουμε κοινό κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά, της Καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί  στη φυλακή», της ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η ΕΝΟΤΗΤΑ»

10 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τους χρυσαυγίτες.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο, Τρίτη 17/1, Πλατεία Μερκούρη 6.00 μ.μ.

Αντιφασιστική συγκέντρωση στη δίκη της ΧΑ, Παρασκευή 13/1, 8.30 π.μ., Εφετείο, Λ. Αλεξάνδρας

Καμία αποφυλάκιση ναζιστών δολοφόνων της Χρυσής Αυγής

Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, νόμιμοι οι μετανάστες 

Στις 17 Γενάρη 2023, κλείνουν δέκα χρόνια από την άγρια δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, με επτά μαχαιριές από τους χρυσαυγίτες Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο. Οι φασίστες τον καταδίωξαν με μηχανή την ώρα της μετακίνησης του στη δουλειά του με ποδήλατο από το σπίτι του στο Περιστέρι στη λαϊκή αγορά στα Πετράλωνα. Οκτώ μήνες μετά οι χρυσαυγίτες δολοφόνησαν στο Κερατσίνι τον Παύλο Φύσσα. Η αντιφασιστική έκρηξη οργής έβαλε τέλος στην ασυλία της Χρυσής.

Η κυβέρνηση του Σαμαρά και του Βενιζέλου είχε στρώσει τον δρόμο για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή το 2012, με τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της ΕΛΑΣ κατά των μεταναστών, τη συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους ναζί της ΧΑ και τη συγκάλυψη των επιθέσεων και των πογκρόμ των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές.

Η φυλάκιση των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, με την αναγνώριση για πρώτη φορά του ρατσιστικού κίνητρου, ήταν ένα ισχυρό προμήνυμα της καταδίκης της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης τον Οκτώβρη του 2020. Το αντιφασιστικό κίνημα τσάκισε τους φασίστες, έδιωξε τα τάγματα εφόδου και τα γραφεία τους, ενώ το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες υποδέχονταν τους κατατρεγμένους και έβαζε τα παιδιά τους στα σχολεία.  

Δέκα χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σε ένα κρεσέντο ρατσισμού και μισαλλοδοξίας στέλνει την Αστυνομία να δολοφονεί τον 16χρονο Ρομ Κώστα Φραγκούλη και το Λιμενικό να πνίγει με επαναπροωθήσεις πρόσφυγες στον Έβρο και το Αιγαίο, εξοστρακίζει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα γκέτο έξω από τον αστικό ιστό με την ρατσιστική εκκένωση του Ελαιώνα και την κατάργηση της φιλοξενίας σε σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Μαντρώνουν τους Λουκμάν στην Αμυγδαλέζα όταν δεν τους εξοντώνουν στις Μανωλάδες της άγριας εκμετάλλευσης. Καταδιώκουν και ποινικοποιούν τους αλληλέγγυους που διασώζουν πρόσφυγες στη θάλασσα. Έτσι κάνουν πλάτες στους φασίστες να προχωράνε σε επιθέσεις ξανά στα σχολεία και τις γειτονιές, όπως στην Θεσσαλονίκη, το Μαρούσι, το Ν. Ηράκλειο, την Κοκκινιά, τον Ασπρόπυργο.

Η κυβέρνηση που νομιμοποίησε από την πρώτη στιγμή την Μελόνι, την φασίστρια πρωθυπουργό της Ιταλίας έχει δώσει την κάλυψη στον Κασιδιάρη και τον Λαγό να κατεβαίνουν στις εκλογές ξανά. Ο Πλεύρης χαιρετά ναζιστικά στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Επιχειρούν να συσπειρώσουν ξανά τα τάγματα εφόδου παριστάνοντας ξανά τα «πολιτικά κόμματα».

Δεν θα τους αφήσουμε να πατήσουν ούτε σε μια σπιθαμή γης! Τιμώντας τη μνήμη του Σαχζάτ Λουκμάν αγωνιζόμαστε για χαρτιά και ίσα δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες, για άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες.

Καλούμε σε αντιφασιστική κινητοποίηση την Παρασκευή 13/1 στις 8.30 π.μ. στο Εφετείο, στη Λ. Αλεξάνδρας, την μέρα κατάθεσης της Δήμητρας Ζώρζου. Έτυχε να είναι αυτόπτης μάρτυρας ως περαστική στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και αποφάσισε να μιλήσει, να μην σιωπήσει, αλλά να σταθεί απέναντι στο τέρας, δίπλα στη Μάγδα Φύσσα.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες στις γειτονιές να δώσουν μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο την Τρίτη 17 Γενάρη στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν με συγκέντρωση στην Πλατεία Μερκούρη Μερκούρη και πορεία στον τόπο της δολοφονίας.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά

Καμπάνια «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή»

ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Θεσ/νίκη: Το φετινό Παζάρι Μεταχειρισμένων ήταν το πιο πετυχημένο!

Από τις 15 μέχρι τις 17 Δεκέμβρη διοργανώθηκε το 17ο Παζάρι Μεταχειρισμένων στο Τακίμ και κατά κοινή ομολογία ήταν το πιο πετυχημένο (μέχρι σήμερα)!

Πάνω από 150 άτομα πέρασαν μέσα στο 3ήμερο από τον χώρο, ήπιαν ζεστό κρασί και τσάι και ψώνισαν σε πολύ καλές τιμές (1-3-5 ευρώ) ρούχα, βιβλία, κοσμήματα κλπ μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση. Ειδικά την τελευταία περίοδο, με την ακρίβεια να μαστίζει την κοινωνία, η δυνατότητα να αγοράσουμε φτηνά και χρήσιμα αντικείμενα ήταν πολύ σημαντική.

Έτσι κι αλλιώς όμως, όλα τα τελευταία χρόνια τα παζάρια στο Τακίμ έχουν μετατραπεί σε «κλασικό ραντεβού» για αρκετό κόσμο, που έρχεται και κάνει τα ψώνια της «σαιζόν», γνωρίζοντας πως θα βρει χρήσιμα και όμορφα αντικείμενα σε πολύ καλές τιμές. 

Εξίσου σημαντική είναι η ανταπόκριση τόσο φίλων και συντρόφων/ισσων όσο και «άγνωστων» ανθρώπων που προσφέρουν μεταχειρισμένα πράγματα για να στηρίξουν το Παζάρι, τη λειτουργία του χώρου Τακίμ και των δράσεών του, αλλά και την ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης στην πράξη!

Η ανταπόκριση του κόσμου στο Παζάρι μας, μας βοήθησε να συγκεντρώσουμε ένα σημαντικό ποσό για τις ανάγκες του χώρου και τα καθημερινά του έξοδα, που όπως όλα τριγύρω μας, έχουν αυξηθεί.

Επόμενο ραντεβού για το Παζάρι μας, θα είναι αυτήν την άνοιξη, αφού μετά από «λαϊκό αίτημα», πλέον το Τακίμ θα διοργανώνει 2 Παζάρια τη χρονιά! 

Υ.Γ. Όποιος/α θέλει να στηρίξει το Τακίμ και τα Παζάρια Μεταχειρισμένων, μπορεί καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς να επικοινωνεί μαζί μας και να μας χαρίζει τα μεταχειρισμένα αντικείμενά του (ρούχα, βιβλία, κοσμήματα κλπ).

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της «Πόλης Ανάποδα» για το 2023!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος στη Θεσσαλονίκη «Η Πόλη Ανάποδα», στο οποίο συμμετέχει το «Ξ», για την κυκλοφορία ημερολογίου για το 2023.

Η Πόλη Ανάποδα ετοίμασε και παρουσιάζει το Ιστορικό και περιηγητικό ημερολόγιο 2023 «Στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης» που κυκλοφορεί από σήμερα!

Όπως αναφέρει το εισαγωγικό κείμενο, «…χρειάζεται να περπατήσουμε ξανά στην πόλη, να την αγγίξουμε, να τη θυμηθούμε ή να τη γνωρίσουμε. Αυτό είναι το φετινό μας Ημερολόγιο. Μια πρόσκληση να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην πόλη. Όχι όμως μόνο στο κέντρο, αλλά στις γειτονιές. Στους Άγιους Πάντες και την Ξηροκρήνη, την Φανερωμένη, τα Κάστρα, τις 40 Εκκλησιές, την Τριανδρία, την Παπάφη, την Τούμπα, την Αγία Τριάδα, την Ανάληψη, τη Χαριλάου, το Ντεπώ. Να δούμε και να δείξουμε που μένουμε οι άνθρωποι αυτής της πόλης, την ιστορία του κάθε τόπου, τα προβλήματα και τις ανάγκες.»

Το ημερολόγιο θα το βρείτε από σήμερα το απόγευμα σε μικρά βιβλιοπωλεία, καφέ και στέκια της πόλης.

Ακολουθεί ολόκληρο το εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου:

Από άκρη σε άκρη

Αγαπάμε ακόμα αυτή την πόλη; Το Καπάνι, τα παγώνια, τα γρασίδια της Γεωπονίας, τις αποθήκες στο λιμάνι της, τα γύφτικα, τα αγροτικά, τις τρύπες και τις λέξεις της, το φεστιβάλ, το εβραϊκό νεκροταφείο, το Στέκι στο Βιολογικό, τα πεζούλια στην παραλία, τα τζαμιά και τους χαμένους μιναρέδες, τα παγκάκια στο Σέιχ Σου, το πάρκο των σκύλων, την Ηλεκτρική του ΕΛΑΣ, τα παλιά σφαγεία, το καραβάκι, τα μαγαζιά των μεταναστών;

Ή μήπως μας νικήσανε τα πακτωμένα λεωφορεία, οι υπερχειλισμένοι κάδοι, τα διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ, τα κατειλημμένα πεζοδρόμια, τα καρατομημένα δέντρα, οι θαμμένες πλατείες, τα νοίκια, το κρύο; Για να απαντήσουμε, χρειάζεται να περπατήσουμε ξανά στην πόλη, να την αγγίξουμε, να τη θυμηθούμε ή να τη γνωρίσουμε. 

Αυτό είναι το φετινό μας Ημερολόγιο. Μια πρόσκληση να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην πόλη. Όχι όμως μόνο στο κέντρο, αλλά στις γειτονιές. Στους Άγιους Πάντες και την Ξηροκρήνη, την Φανερωμένη, τα Κάστρα, τις 40 Εκκλησιές, την Τριανδρία, την Παπάφη, την Τούμπα, την Αγία Τριάδα, την Ανάληψη, τη Χαριλάου, το Ντεπώ. Να δούμε και να δείξουμε που μένουμε οι άνθρωποι αυτής της πόλης, την ιστορία του κάθε τόπου, τα προβλήματα και τις ανάγκες. 

Και όταν λέμε πρόσκληση σε μια βόλτα, δεν το λέμε μεταφορικά, «μέσα από τις σελίδες κοκ». Το εννοούμε κυριολεκτικά: όπως ξεφυλλίζετε το ημερολόγιο, θα δείτε ότι κάθε διβδόμαδο αφιερώνεται σε μια γειτονιά της πόλης. Το ίδιο διάστημα, η Πόλη Ανάποδα θα επισκέπτεται τη γειτονιά αυτή, θα περιηγείται, θα θυμάται την ιστορία, θα ανακαλύπτει άγνωστα σημεία, θα αναδεικνύει προτάσεις, αιτήματα, αφηγήσεις, θα μαθαίνει από τους κατοίκους της.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα δυτικά. 

Ανοιχτή συνέλευση Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου, Σάββατο 14/1

Ανοιχτή συνέλευση των Μαχητικών & Ελεύθερων το Σάββατο 14/1 στις 6.00 μ.μ. στον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αίθουσα «Μανώλης Γλέζος»).

Η πρώτη συνέλευση της χρονιάς με θέμα συζήτησης «Η πατριαρχία: οι ρίζες της, πως ενισχύεται από το καπιταλιστικό σύστημα και πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε«. Θα γίνουν επίσης προτάσεις για τις επόμενες δράσεις μας.

Σας περιμένουμε!

Κοπή Πίτας από το «Ξ» Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 28 Γενάρη, το «Ξ» Θεσσαλονίκης κόβει την «ξε-κινηματόπιτα» του στο Τακίμ. Με συντροφική κουζίνα, πολιτικο-κοινωνικό-καλλιτεχνικό Quiz για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, σας περιμένουμε για να τα πούμε, να διασκεδάσουμε και να ετοιμαστούμε για τη νέα αγωνιστική χρονιά!

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων των «Μαχητικών & Ελεύθερων»

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών των «Μαχητικών & Ελεύθερων». Μπορείτε να τις βρείτε στις βδομαδιάτικες εξορμήσεις που οργανώνουμε σε μια σειρά πόλεις, σε πορείες και άλλες κινητοποιήσεις ή στέλνοντάς ένα μήνυμα στη σελίδα στο facebook «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα