Από τη δράση μας

Μαχητική κινητοποίηση στα δύο χρόνια από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση που καλέστηκε έξω από το Εφετείο, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Μέσα στην αίθουσα, την ώρα της κατάθεσης της Μαγδας Φύσσα, το ακροατήριο από τη μεριά του αντιφασιστικού κινήματος ήταν γεμάτο, ενώ από τη μεριά των φασιστών οι καρέκλες ήταν άδειες. Να μην επιτρέψουμε ξανά να χρησιμοποιήσουν το δικαστήριο για την προεκλογική τους εκστρατεία, για να προπαγανδίζουν τις φασιστικές τους ιδέες και για να παρενοχλούν την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τους μάρτυρες.

Ποτέ ξανά φασισμός!

Εκδήλωση με ομιλητές από Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη!

Με μεγάλη χαρά δημοσιεύουμε τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο», που θα γίνει την Δευτέρα 31 Οκτώβρη στην Τουρκία. Αντιπροσωπεία 8 ατόμων της πρωτοβουλίας μας θα ταξιδέψει για να παραβρεθεί σε 2ήμερη εκδήλωση του «Kazma Birak», καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις του περιβαλλοντικού κινήματος στη γειτονική χώρα!

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι:

Η καταστροφή των ορυκτών καυσίμων και οι προοπτικές ενός πολέμου

  • Ο καπιταλισμός της καταστροφής και οι υποθαλάσσιες εξορύξεις
  • Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής
  • Τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο;
  • Δυο χρόνια απειλών πολέμου και τι έπεται
  • Η κοινή πρωτοβουλία Don’t Dig-Kazma Birak-Μας σκάβουν τον λάκκο: η ιστορία της, η λειτουργία της και το μέλλον της

31 Οκτώβρη 2022

17.00-21.00

Στο μουσείο Gazhane 

Διεύθυνση: Hasanpaşa, Kurbağalıdere Cd. No:125, 34722 Kadıköy/İstanbul

Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου: Πολύ επιτυχημένη η εκδήλωση της 8ης Οκτωβρίου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου. Περισσότερα από 50 άτομα παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην συζήτηση. Μια σειρά από δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, αλλά και μέλη αυτοδιοικητικών σχημάτων, πήραν τον λόγο δηλώνοντας υποστήριξη στον αγώνα.

Σε όλες τις τοποθετήσεις καταδείχθηκαν οι πολύ μεγάλες ευθύνες της Δημοτικής και της Περιφερειακής αρχής. Το γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ τους, αλλά και ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνιστά εμπαιγμό απέναντι στους κατοίκους. Η κωλυσιεργία και η αδράνεια τους αφήνουν ανοιχτό τον δρόμο στον εργολάβο. Εμείς δηλώνουμε ότι είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί. Το τελευταίο παράδειγμα με το κίνδυνο κατάρρευσης πολυκατοικιών στην Πυλαία, που βρίσκονται πέριξ της περιφερειακής τάφρου, λόγω αστάθειας του εδάφους μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό καμπανάκι κινδύνου που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί.

Μετά την πολύ γόνιμη συζήτηση δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Απαιτούμε:

Να δοθεί εντολή από την δημοτική αρχή για αναστολή οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι να γίνει η οριοθέτηση του ρέματος.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Διεύθυνση Δασών, Πολεοδομία, ΕΥΑΘ Παγίων) και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να προστατευτεί το ρέμα και το δάσος.

Δήμος και Περιφέρεια να επενδύσουν στην περιοχή προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου, να αναδειχθεί το δάσος, να προστατευτεί το ρέμα.

Να ξεκινήσουν διαδικασίες για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με τσιμέντο μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Αποφασίσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες (νομικές, τεχνικές) και ότι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την γειτονιά, να δημοσιοποιούμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τον αγώνα μας, να καταδεικνύουμε τις ευθύνες των αυτοδιοικητικών αρχών, να οργανώνουμε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.

Τέλος, θεωρούμε ότι το ζήτημα στο Κρυονέρι δεν είναι ξεκομμένο από αντίστοιχους αγώνες σε όλη την πόλη, αγώνες για ελεύθερους χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, κτλ. Γι’ αυτό, το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να συντονιστούμε με όλες τις πρωτοβουλίες κατοίκων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Στηρίξτε την λαχειοφόρο του AntinaziZone για το 2023!

Φέτος συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ιστορικής σημασίας νίκη που κατάφερε το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Στις 7 Οκτώβρη του 2020, έξω από το περικυκλωμένο από τις δεκάδες χιλιάδες αντιφασιστών και αντιφασιστριών Εφετείο, πανηγυρίσαμε την καταδικαστική απόφαση που έστειλε τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Όπως όμως ξέραμε και τότε, η μάχη ενάντια στο φασισμό δεν τελείωσε με μια καταδικαστική απόφαση.

Ήδη από πέρσι, οι φασίστες όλων των αποχρώσεων προσπαθούν να κάνουν επανεμφάνιση. Το 2021 είχαμε τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και τις φασιστικές επιθέσεις στον Εύοσμο και το Νέο Ηράκλειο. Φέτος η Χρυσή Αυγή του Μιχαλολιάκου διοργάνωσε πανελλαδική φιέστα στις Θερμοπύλες, οι Έλληνες του Κασιδιάρη πορεία στα εγκαίνια της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, είχαμε και τον «πατέρα» του φασισμού στην Ελλάδα Κ. Πλεύρη να χαιρετάει ναζιστικά μέσα στο δικαστήριο μπροστά στη Μάγδα Φύσσα και την επίθεση 15 ακροδεξιών έξω από σχολείο στο Μαρούσι. Και όλα αυτά αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου στην προσπάθεια των φασιστών να αφήσουν πίσω τους την καταδίκη για εγκληματική οργάνωση και να εκμεταλλευτούν ξανά την απελπισία που προκαλούν οι κρίσεις που περνάει το σύστημα.

Ε λοιπόν δεν θα τους αφήσουμε! Οι πολύ μαζικές κινητοποιήσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στέλνουν το μήνυμα πως το «ποτέ ξανά φασισμός» δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα ιστορικό συμπέρασμα για το κίνημα.

Σε αυτή τη συγκυρία το Antinazi Zone ξεκινά την ετήσια λαχειοφόρο αγορά που στόχο έχει να υποστηρίξει οικονομικά τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις μας για την επόμενη περίοδο.

Απευθυνόμαστε στους φίλους και υποστηρικτές του Antinazi Zone, στους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που πιστεύουν ότι συλλογικότητες σαν τη δική μας έχουν να παίξουν ρόλο και να συμβάλουν σε αυτόν τον αγώνα. Και τους ζητάμε να μας στηρίξουν και με αυτό τον τρόπο.

Η λαχειοφόρος αγορά θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Γενάρη 2023 και κληρώνει μια σειρά δώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι προσφορές υποστηρικτών και φίλων. Συγκεκριμένα:

Tablet Samsung Galaxy Tab A7 (2020) 10.4» Full HD (με οκταπύρηνο επεξεργαστή, μνήμη 32GB, RAM 3GB)

Smartwatch Huawei Watch GT 2 Sport Stainless Steel 46mm Αδιάβροχο με Παλμογράφο και GPS

2-3 διανυκτερεύσεις στα Λαγκάδια Αρκαδίας για 2 έως 6 άτομα στο Γκιλέρι eco & design Residences
(www.gileri.gr) *

3 διανυκτερεύσεις στην Άνδρο, για 2 ή 3 άτομα, στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Ραστώνη» που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου (rastoni-andros.gr) *

4 διανυκτερεύσεις στη Λεπτοκαρυά Πιερίας για 4 άτομα σε εξοχικό διαμέρισμα *

2 πακέτα βιβλίων αξίας 50 ευρώ το καθένα.

1 πακέτο βιβλίων από τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες»

Ο κάθε λαχνός κοστίζει 1 ευρώ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε είτε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Antinazi Zone, είτε μετά από επικοινωνία με τα παρακάτω τηλέφωνα, είτε από την σελίδα μας στο facebook. 

Αθήνα: 6947388847

Θεσσαλονίκη: 6932714175

Βόλος: 6973322182

Μυτιλήνη 698 694 0109

Τέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε λαχνούς μέσω paypal (με χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας) και στη συνέχεια να μας ενημερώσετε μέσω e-mail στο [email protected] για να σας στείλουμε τους λαχνούς σας.

*Οι διανυκτερεύσεις αφορούν στην τουριστική περίοδο 2023 και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες

Μεγάλη συμμετοχή από πολλές πόλεις στην πορεία για τον Βασίλη Μάγγο

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στο Βόλο για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου. Στη διαδήλωση συμμετείχαν δεκάδες συλλογικότητες της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου και χιλιάδες πολίτες από τις Θεσσαλικές πόλεις αλλά και την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών NO BURN συμμετείχε με δικό της πανό και μπλοκ. Μερικά από τα συνθήματα της διαδήλωσης ήταν «Όχι στη συγκάλυψη», «Δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στο Βασίλη», «Βασίλης Μάγγος παρών», «Ένοχοι κυβέρνηση και Lafarge». Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν πολύ μεγάλη και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ, κλούβες, ασφαλίτες κοκ διάσπαρτοι σε όλη την πόλη.

Πριν ξεκινήσει η πορεία μίλησε και ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πως οι δικαστικές αρχές μεθοδεύουν την συγκάλυψη του βασανισμού του παιδιού του ώστε να πέσουν στα μαλακά οι δράστες αστυνομικοί. Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα δικαστήρια του Βόλου όπου δικάζονται τρεις από τους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν αναίτια τον Βασίλη Μάγγο. Ο αγώνας για να καταδικαστούν οι βασανιστές του Βασίλη Μάγγου συνεχίζεται και θα νικήσει! 

Πολύ επιτυχημένη συνάντηση στο Κρυονέρι

Την Κυριακή 16/10 βρεθήκαμε στο ρέμα του Κρυονερίου για το πικ νικ που οργανώσαμε μέλη του Ξεκινήματος στην Τούμπα, για την οικονομική ενίσχυση των πολιτικών δράσεων του επόμενου διαστήματος.

Πέρασαν περίπου 30 άτομα όλων των ηλικιών, από μεγάλους ανθρώπους μέχρι μικρά παιδιά. Την δράση στήριξαν και άτομα από την Πρωτοβουλία κατοίκων Κρυονερίου, που το τελευταίο διάστημα δίνει έναν πολύ σημαντικό αγώνα για την προστασία του δάσους και του ρέματος στην περιοχή, ενάντια στα σχέδια να χτιστεί πολυώροφη οικοδομή.

Εκτός από το πολύ φιλικό κλίμα, το υπέροχο φαγητό που μαγείρεψαν μέλη και φίλοι της οργάνωσης, τη μουσική και την πολύ ευχάριστη διάθεση όλων όσων ήταν εκεί, στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν έγιναν συζητήσεις που αφορούσαν την ακρίβεια, το δάσος Κρυονερίου, τον αγώνα που δίνουν οι απεργοί της Μαλαματίνα  και ανταλλάχθηκαν ιδέες και απόψεις για το πώς μπορούμε μέσα από τα κινήματα και τους αγώνες να απαντήσουμε στις επιθέσεις της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική πινελιά της ημέρας ήταν η δράση αλληλεγγύης στον λαό του Ιράν, που εξεγείρεται απέναντι στο καθεστώς και την κυβέρνηση του για τα δικαιώματα των γυναικών, τις δημοκρατικές ελευθερίες, για καλύτερες συνθήκες εργασίας κτλ. Οι παρευρισκόμενες-οι κράτησαν πλακάτ με συνθήματα για όλα τα παραπάνω και με υψωμένες γροθιές στείλανε το μήνυμα του διεθνισμού και της αλληλεγγύης.  

Περάσαμε υπέροχα, πήραμε ανάσες και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά. Ως τότε θα βρισκόμαστε καθημερινά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που δίνουμε για μια καλύτερη ζωή με πραγματική ισότητα και δικαιώματα. 

Απολογισμός της συνέλευσης της κίνησης «Χωματερή Stop»

Με συμμετοχή περίπου 15 συναγωνιστών/ιστριών πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μετά το καλοκαίρι, φετινή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Χωματερή STOP-Πολίτες εν δράσει. 

Η συζήτηση περιστράφηκε σε 3 άξονες:

α) Ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εν κρυπτώ έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Η προσπάθεια της διοίκησης Πατούλη να «περάσει» αυτόν τον σχεδιασμό χωρίς ουσιαστική συζήτηση μαρτυρά το τι σημαίνει για την Δυτική Αθήνα και Αττική. Διαιώνιση και επέκταση των εγκαταστάσεων στην Φυλή, εισαγωγή της μαζικής καύσης σκουπιδιών ως «λύση» για το πιάσιμο του υπερφιλόδοξου στόχου της μείωσης της ταφής σκουπιδιών ως το 2030 στο 10% του σημερινού όγκου (ενώ ο αντίστοιχος στόχος στην ΕΕ είναι ως το 2035!) και εξακολούθηση της παράδοσης της διαχείρισης στα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα και στο κέρδος των μεγάλων βιομηχανιών. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, όλοι οι συμμετέχοντες αναγνωρίσαμε την σημασία να οικοδομηθεί ένα ενωτικό κίνημα από τα κάτω που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια Κυβέρνησης-Περιφέρειας και εργολάβων. Επόμενος κινηματικός σταθμός η συμμετοχή σε διαμαρτυρία την ημέρα συζήτησης του νέου ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

β) Συνέχιση της προσπάθειας για συγκέντρωση υπογραφών υπέρ ενός τοπικού δημοψηφίσματος κατά της καύσης, για να κατατεθούν στο Δημοτικό συμβούλιο, βάζοντας πίεση στους αρμόδιους για να επιδιώξουν να ακουστεί θεσμικά η φωνή των κατοίκων της πόλης. Από την συζήτηση προέκυψε η διαπίστωση ότι το τοπικό δημοψήφισμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο και μάλιστα ισχυρό για να δυναμώσει η φωνή των κατοίκων της Πετρούπολης και να στηθεί ένα ανάχωμα στα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ και στην εισαγωγή της καύσης σκουπιδιών.

γ) Τέλος, συζητήσαμε για τις επόμενες δράσεις της Πρωτοβουλίες μας που αφορούν την συμμετοχή μας σε μαζικά γεγονότα της πόλης μας, μοιράσματα του υλικού μας με σκοπό να ενημερωθεί ο κόσμος, συγκέντρωση υπογραφών, προετοιμασία της καθιερωμένης γιορτής της Χωματερής STOP κ.α. Προτάθηκε επίσης και θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε ένα αίτημα στον Δήμο για ουσιαστική προώθηση της ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και γενικά την ουσιαστική ενίσχυση της διαχείρισης των απορριμμάτων με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, έστω και σε τοπικό/δημοτικό επίπεδο. 

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνέλευση αλλά κυρίως για τον δρόμο, το κίνημα, τον αγώνα για την βελτίωση της καθημερινότητας μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα