Από τη δράση μας

Πετυχημένη η 15η Αντιρατσιστική Γιορτή

Στις 24 και 25 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η 15η Αντιρατσιστική Γιορτή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που διοργάνωσε το «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» και η «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό».

Πάνω από 6.000 άτομα επισκέφτηκαν την Αντιρατσιστική Γιορτή μέσα σ’ ένα κλίμα αλληλεγγύης αλλά και αντίστασης απέναντι στις πολιτικές του ρατσισμού, του σεξισμού και της λιτότητας. 

Κατά τη διάρκεια της πολύ πετυχημένης Γιορτής πραγματοποιήθηκαν 4 πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ένα πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα, μεταναστευτικές κουζίνες, παιδότοπος και εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας.

Το «Ξ» συμμετείχε ενεργά στην Αντιρατσιστική Γιορτή με ομιλητές στις συζητήσεις για την έμφυλη βία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο της Ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ταυτόχρονα συμμετείχε με τραπεζάκι μοιράζοντας τα δικά του υλικά.

Η Αντιρατσιστική Γιορτή καθιερώνεται ως ένα μεγάλο και σημαντικό ραντεβού του αντιρατσιστικού κινήματος, στοχεύοντας στην κοινή δράση ντόπιων και μεταναστών.

Η «Πόλη Ανάποδα» συνεχίζει με μαζικότητα, ζωντάνια και μαχητικότητα

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου έγινε η 14η και η πιο πετυχημένη συνέλευση του αριστερού ριζοσπαστικού δημοτικού σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα». Αρχικά και μόνο το νούμερο «14» δείχνει ότι δεν μιλάμε απλά για ένα εκλογικό κατέβασμα, αλλά για ένα δημοτικό σχήμα ενωτικό, με ζωή, μέλη, μεγάλη συμμετοχή, δημοκρατικές διαδικασίες και απεύθυνση στην κοινωνία. 

Συμμετείχαν περισσότερα από 120 άτομα, αρκετός νέος κόσμος με διάθεση και όρεξη. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της συνέλευσης ήταν η ενεργή συμμετοχή συλλογικοτήτων του κινήματος. Αγωνίστριες και αγωνιστές από πρωτοβουλίες γειτονιάς (Κρυονέρι, Τροχιοδρομικά, Αλυσίδα, Πάμε Πλατεία – για την πλατεία Ελευθερίας), οι απεργοί της «Μαλαματίνας», εργάτες από την ΒΙΟΜΕ και εκπρόσωποι από το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Γίνεται φανερό ότι η Πόλη Ανάποδα έχει την δυνατότητα να αποτελέσει τον χώρο συνάντησης της αριστεράς και των κινημάτων, να γίνει το όχημα των αγώνων για ανατροπή των πολιτικών που τσακίζουν τις ζωές των κατοίκων και η συλλογική φωνή όσων θέλουν να παλέψουν για μια καλύτερη ζωή σε μια πόλη βιώσιμη.

Προβολές της ταινίας «Περσέπολις» από τις «Μαχητικές και Ελεύθερες» σε Θε/νίκη και Μυτιλήνη

Η δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία στο Ιράν αποτέλεσε τη σταγόνα για να ξεχειλίσει η συσσωρευμένη οργή των γυναικών αλλά και των αντρών ενάντια στην καταπίεση που υφίστανται από το θεοκρατικό καθεστώς. Ο ηρωισμός των εξεγερμένων στο Ιράν έχει προκαλέσει τεράστια έμπνευση κι αλληλεγγύη σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, οι «Μαχητικές και Ελεύθερες» σε Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη διοργάνωσαν προβολές της ταινίας «Περσέπολις» στον χώρο «ΤΑΚΙΜ» και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντίστοιχα. 

Στη Θεσσαλονίκη, μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση σε σχέση με τις προοπτικές του κινήματος στο Ιράν, την οικονομική και πολιτική κατάσταση και τις συνέπειες που είχε στη χώρα η ήττα της επανάστασης του 1979. Η προβολή στη Μυτιλήνη δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι τη στιγμή που το «Ξ» βρισκόταν στον δρόμο για το τυπογραφείο.

Σάββατο 15/10, Βόλος: πορεία για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου. Την πρωτοβουλία έχει πάρει ο «Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου» ενώ στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν οργανώσεις και συλλογικότητες και από πόλεις εκτός Βόλου. Η πορεία γίνεται ενόψει της δίκης τριών αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, στις 21/10/2022. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών NO BURN θα συμμετέχει στην κινητοποίηση απαιτώντας δικαιοσύνη για το Βασίλη και να μπει τέλος στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία.  

Ο Βασίλης Μάγγος έπεσε θύματα αναίτιας και άγριας αστυνομικής βίας έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, στις 14 Ιουνίου 2020, μπροστά σε δεκάδες πολίτες, δημοσιογράφους και κάμερες. Αστυνομικοί συνέχισαν να τον χτυπούν βάναυσα και κατά τη διάρκεια της «εξακρίβωσης στοιχείων» του στο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο του Βόλου με σπασμένα πλευρά. Μια ημέρα πριν, στις 13/6/2020, είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση κατά της καύσης σκουπιδιών, η οποία κατέληξε έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Εκεί χιλιάδες πολίτες του Βόλου που διαδήλωναν για καθαρό και ασφαλές περιβάλλον δέχτηκαν την καταστολή των ΜΑΤ. Ένα μήνα αργότερα ο Βασίλης Μάγγος πέθανε τσακισμένος σωματικά και ψυχολογικά. Ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος έχει καταγγείλει δημόσια την προσπάθεια συγκάλυψης των σοβαρών παραβάσεων και εγκληματικών πράξεων της αστυνομίας εις βάρος του γιού του. 

Η αστυνομική βία και καταστολή είναι ο τρόπος με τον οποία η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίζει όλα τα κινήματα, περιβαλλοντικά, φοιτητικά, εργατικά. Τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού παραβιάζονται από την ελληνική αστυνομία που έχει πάρει το ελεύθερο να κάνει ότι θέλει και να τσακίζει όσους και όσες αγωνίζονται. Απέναντι στον αυταρχισμό και την κρατική βία το κίνημα μπορεί να απαντήσει μόνο με οργανωμένες-μαζικές κινητοποιήσεις και δημοκρατικές διαδικασίες. 

Βόλος: Μικροφωνική παρέμβαση για τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν

Το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, οι Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου οργάνωσαν μικροφωνική παρέμβαση στον Άγιο Νικόλαο για δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις εξεγερμένες και αγωνιζόμενες για τα δικαιώματά τους γυναίκες στο Ιράν. Μαζί ήταν και δυο Ιρανές γυναίκες. 

Μοιράστηκαν 300 ανακοινώσεις στον κόσμο που περνούσε. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική. 

Σε όποια χώρα και να βρίσκονται, οι γυναίκες καταπιέζονται είτε περισσότερο είτε λιγότερο. Είναι χρέος της καθεμιάς και του καθένα μας να το αλλάξουμε αυτό μέσα από τις καθημερινές μας πράξεις και τον πολιτικό αγώνα που δίνουμε. 

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων των «Μαχητικών & Ελεύθερων»

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών των «Μαχητικών & Ελεύθερων». Μπορείτε να τις βρείτε στις βδομαδιάτικες εξορμήσεις που οργανώνουμε σε μια σειρά πόλεις, 

σε πορείες και άλλες κινητοποιήσεις ή στέλνοντάς ένα μήνυμα στη σελίδα στο facebook «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα