Από τη δράση μας

«Στιγμές Σαλονίκης» (λίγο πριν το θέρος)

Πολύ πετυχημένη ήταν η εκδήλωση με τίτλο «Στιγμές Σαλονίκης (λίγο πριν το θέρος)» που οργάνωσε το στέκι ΤΑΚΙΜ σε συνεργασία με το συνεργατικό βιβλιοπωλείο-καφέ Ακυβέρνητες Πολιτείες.

Η εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 23 Απρίλη περιλάμβανε ιστορική περιήγηση την περιοχή γύρω από το ΤΑΚΙΜ (που παλιά λεγόταν Φραγκομαχαλάς) από τον συγγραφέα Γιάννη Γκλαρνέτατζη.

Στην περιήγηση συμμετείχαν 50 άτομα όλων των ηλικιών. Σ’ αυτήν έγινε ενημέρωση για τα κτίρια και την ιστορία της περιοχής που ονομάστηκε Φραγκομαχαλάς λόγω της πυκνής παρουσίας ευρωπαίων κατοίκων. Μάθαμε για τη βομβιστική ενέργεια κάτω από την Οθωμανική Τράπεζα (εκεί που τώρα βρίσκεται το Κρατικό Ωδείο) για το ότι η στάση Κολώμβου δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστόφορο Κολόμβο, είδαμε κυριλλικές και αραβικές επιγραφές που σώζονται σε κάποια κτίρια, μάθαμε για το πλιάτσικο που έγινε στις περιουσίες των Εβραίων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, και πολλά άλλα.

Ακολούθησε στο ΤΑΚΙΜ η βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Γκλαρνέτατζη με τίτλο «Στιγμές Σαλονίκης Θερινές». Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκαναν η Χριστίνα Χάσου εκ μέρους του ΤΑΚΙΜ και ο συγγραφέας. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους να θέτουν ερωτήματα αλλά και να κάνουν παρατηρήσεις σχετικά με την σημασία της ιστορικής μνήμης.

 

Βόλος: 4o art against fascism Σάββατο 13 Μαΐου, 7:00μμ Αρχιτεκτονική

Κάλεσμα της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας, στην οποία συμμετέχει το «Ξ» 

Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας σας προσκαλεί στο 4ο αντιφασιστικό φεστιβάλ Βόλου art against fascism που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου στον προαύλιο χώρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του πανεπιστημίου του Βόλου.

Το art against fascism είναι ένα ανοιχτό βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι ταυτόχρονα κάλεσμα για  οργανωμένη πάλη ενάντια στο φασισμό που σηκώνει κεφάλι και ενάντια στο σύστημα που τον γεννά.

Η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, δυο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης της, συνεχίζει να απειλεί και να επιτίθεται με τάγματα εφόδου. Την ίδια ώρα η ακροδεξιά κερδίζει εκλογική δύναμη διεθνώς, στηριγμένη στα αδιέξοδα που γεννά ο καπιταλισμός για εκατομμύρια ανθρώπους και στην απουσία μιας πραγματικά αντισυστημικής, δηλαδή αντικαπιταλιστικής, εναλλακτικής. Παράλληλα, στη Μ. Ανατολή, συνεχίζεται το δράμα του πολέμου για εκατομμύρια ανθρώπους.

Όμως τα πράγματα δεν είναι μαύρα! Σε πολλές χώρες ξεσπάνε μεγάλοι αγώνες και κινήματα. Στις ΗΠΑ πάνω από 4 εκ. άνθρωποι συμμετείχαν στις 21 Γενάρη στις «πορείες των γυναικών» ενάντια στο σεξισμό του Τραμπ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι νέοι και οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων. Στη Βαρκελώνη 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των προσφύγων στις 18 Φλεβάρη. Στη Βρετανία 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του δικαιώματος στη δημόσια υγεία στις 4 Μάρτη. Στην Ιρλανδία το μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής του φόρου στο νερό εξανάγκασε την εκεί μνημονιακή κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο. Στις 8 Μάρτη, εκατομμύρια γυναίκες διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους σε όλο τον κόσμο.

Η ελπίδα βρίσκεται σε αυτούς τους αγώνες!

Παλεύουμε:

  • Για την παραδειγματική καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Για να ξεριζωθεί η φασιστική απειλή από την κοινωνία.
  • Ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, ενάντια στην Ευρώπη φρούριο, για να γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματα των προσφύγων (ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, χαρτιά, δυνατότητα μετακίνησης).
  • Ενάντια στο σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση. Ενάντια στη βία κατά των γυναικών κι ενάντια στην ομοφοβία.
  • Ενάντια στον καπιταλισμό. Ένα σύστημα που επιτρέπει σε 8 ανθρώπους να κατέχουν πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της γης και την ίδια ώρα φέρνει μόνο δυστυχία για την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Βόλο (έξω από την Αρχιτεκτονική) το Σάββατο 13 Μαΐου. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 7:00μμ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τα έξοδα του φεστιβάλ θα καλυφθούν από κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης και αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο. 

 

1η Μάη: Γλέντι για Εργατική Πρωτομαγιά & γενέθλια ΤΑΚΙΜ

Τη Δευτέρα 1η Μάη, γύρω στη 1:00 μ.μ., μετά την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά, το TAKIM γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και οργανώνει ρεμπέτικο γλέντι με τους:

  • Πάνο Σαββίδη στο μπουζούκι
  • Θεοδόση Μαρρή στην κιθάρα και
  • Πέτρο Καιόπουλο στο μπαγλαμά

 

Κυκλοφορεί η Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 22, Απρίλης – Μάης 2017

Από το τρέχον τεύχος της, η Μαρξιστική Σκέψη εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο με πιο τακτική έκδοση (διμηνιαία) μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερη τιμή (6 ευρώ).

Ο τόμος 22 περιλαμβάνει δύο αφιερώματα, στον Τραμπισμό και τον Φιντέλ Κάστρο.

Στο αφιέρωμα για τον Τραμπ συμπεριλαμβάνονται άρθρα των συντρόφων Άλαν Ακριβός, από τη Νέα Υόρκη (η απάντηση των κινημάτων στον τραμπισμό) Βίνσεντ Κόλο από το κινέζικο τμήμα της CWI (Τραμπ και Κίνα) και Τάκη Γιαννόπουλου (οι ρατσιστικές αναφορές του Τραμπ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μαρξιστική Σκέψη επικοινωνείστε με: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, [email protected], τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.

Τη Μαρξιστική Σκέψη μπορείτε να προμηθευτείτε και από τα γραφεία του «Ξ».

 

Ιρλανδία: Ξεκίνησαν οι δίκες του Jobstown!

Στις 24 Απριλίου ξεκίνησαν οι σημαντικότερες πολιτικές δίκες που έχουν γίνει στην Ιρλανδία εδώ και δεκαετίες. Κατηγορούμενοι είναι 18 ακτιβιστές που παλεύουν ενάντια στην επιβολή τέλους ύδρευσης στη χώρα, ανάμεσά τους και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI (αδελφής οργάνωσης του «Ξ») Πολ Μέρφι. Οι αγωνιστές αυτοί είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της «παράνομης παρακράτησης» (που ισοδυναμεί πρακτικά με απαγωγή) της –τότε– αναπληρώτριας πρωθυπουργού Τζόαν Μπάρτον, επειδή περικύκλωσαν το αμάξι της για περίπου 2 ώρες στα πλαίσια διαμαρτυρίας τους για την παρουσία της στη πόλη Τζόμπσταουν. Οι ποινές με τις οποίες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι φτάνουν μέχρι και τα ισόβια δεσμά. Ο Πολ Μέρφι, που είναι και ο κύριος στόχος του κατεστημένου, αν τιμωρηθεί με ποινή από 6 μήνες και πάνω, αυτόματα χάνει τη βουλευτική του έδρα. (διαβάστε περισσότερα για τη δίκη στο xekinima.org, 24/4, «Ξεκινάνε σήμερα οι δίκες του Jobstown!») Απέναντι σε αυτή την απόπειρα τρομοκράτησης του κινήματος, έχουν οργανωθεί δράσεις αλληλεγγύης με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από ιρλανδικές πρεσβείες και προξενεία σε πάνω από 30 πόλεις διεθνώς, ανάμεσα τους και η Αθήνα, όπου στις 5/4 οργανώθηκε εκδήλωση στο Art Garage, στην οποία ο σύντροφος Πολ Μέρφι έστειλε το παρακάτω μήνυμα.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Λυπούμαι πάρα πολύ που δεν μπορώ να είμαι απόψε μαζί σας για να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για την εκδήλωση που οργανώνετε.

Αποτελεί βέβαια ειρωνεία το γεγονός ότι ο λόγος που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας είναι γιατί βρισκόμαστε στην τελική φάση της ψήφου για την κατάργηση των τελών ύδρευσης στην επιτροπή της βουλής που έχει επωμιστεί αυτό το θέμα. Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία κρατάει δυστυχώς πολλές ώρες, όμως μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό – όλα δείχνουν πως θα έχουμε μία σχεδόν πλήρη νίκη. Η πιο πιθανή εξέλιξη, όπως φαίνεται, είναι πως τα τέλη θα καταργηθούν και όλοι όσοι έχουν ήδη πληρώσει θα αποζημιωθούν!

Αποτελεί ειρωνεία, γιατί η κατηγορία με βάση την οποία μας είχανε συλλάβει και κατηγορήσει για «παράνομη κράτηση» της τότε αναπληρώτριας πρωθυπουργού, ήταν η συμμετοχή μας σε μια διαμαρτυρία ενάντια στα τέλη ύδρευσης! Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση είναι πιθανό τα τέλη να έχουν καταργηθεί!

Ο λόγος για τον οποίο έχουν βάλει σκοπό να περάσουν αγωνιστές από δίκες και να ποινικοποιήσουν τον αγώνα μας είναι ακριβώς γιατί ήταν τόσο επιτυχημένο το κίνημα της μαζικής διαμαρτυρίας ενάντια στα τέλη ύδρευσης! Θέλουν να φοβίσουν και να αποτρέψουν τον κόσμο από μελλοντικές διαμαρτυρίες!

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως είδαμε πόσο τρομοκρατημένοι είναι στην πραγματικότητα από το κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο χτίζουμε γύρω από την υπόθεση των διώξεων εναντίον μας!

Προσπάθησαν να μας απαγορεύσουν να συμμετάσχουμε και να μιλήσουμε σε δημόσια εκδήλωση που έγινε γι’ αυτό το θέμα αλλά απέτυχαν παταγωδώς!

Επιδιώκουν επίσης να θέσουν περιορισμούς στο ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στο σώμα των ενόρκων, θέτοντας όρο ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ένορκος αν προέρχεται από την Ταλάτ (όπου είχαν σημειωθεί τα «επεισόδια» με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό) ή αν έχει εκφράσει απόψεις για το θέμα των τελών ύδρευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Αυτά, εμείς τα ερμηνεύουμε σαν δείγματα ότι η εκστρατεία μας είναι επιτυχημένη και αποτελεσματική. Ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στη διεθνή εκστρατεία που αναπτύσσουν συναγωνιστές όπως εσείς, με τόση επιτυχία! Μαζί, είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα αρκετά ισχυρό κίνημα που θα υπερασπιστεί με επιτυχία το δικαίωμά μας να μιλάμε και να διαμαρτυρόμαστε ελεύθερα.

Σ’ αυτό μας τον αγώνα και μπροστά στη δίκη η οποία πλησιάζει, παίρνουμε έμπνευση από τον Σκοτσέζο σοσιαλιστή Τζον Μακλίν ο οποίος είχε εναντιωθεί στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δικαστεί και καταδικαστεί γι’ αυτό. Έκανε μία ιστορική ομιλία στην οποία είχε πει:

«Δεν θέλω να υπάρχει κανένας άνθρωπος που υποφέρει, κι εγώ, σαν άτομο, είμαι αποφασισμένος να κάνω πράξη το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου μου. Κανένας άνθρωπος πάνω σε αυτή τη γη, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να μου αφαιρέσει το δικαίωμα να μιλώ, το δικαίωμά μου να διαμαρτύρομαι ενάντια στην αδικία το δικαίωμα να κάνω τα πάντα που θεωρώ πως είναι σωστά για το καλό των ανθρώπων. Επομένως δεν είμαι εδώ σαν κατηγορούμενος  είμαι εδώ σαν ο κατήγορος του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο είναι βαμμένο με αίμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια».

Και πάλι, σύντροφοι και συντρόφισσες, σας ευχαριστώ και λυπούμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας.

 

Iσπανία: ιστορικό συνέδριο ενοποίησης της «Επαναστατικής Αριστεράς» με τη CWI

Τους τελευταίους μήνες, η CWI (Επιτροπή για μια Διεθνή Οργάνωση των Εργαζομένων) στην οποία συμμετέχει το «Ξ», βρίσκεται σε πορεία ενοποίησης με την οργάνωση «Επαναστατική Αριστερά» (Izquierda Revolucionaria) η οποία έχει δυνάμεις στην Ισπανία, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα. Στις 13-16 Απρίλη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Επαναστατικής Αριστεράς στην Ισπανία, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την ενοποίηση των δυο οργανώσεων.

Στο ιστορικής σημασίας αυτό συνέδριο συμμετείχαν περίπου 200 εργαζόμενοι και νεολαίοι από πάνω από 30 πόλεις του ισπανικού κράτους. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Επαναστατικής Αριστεράς από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα. Από τη μεριά της CWI συμμετείχαν  μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της CWI καθώς και σύντροφοι από το Βέλγιο, τη Σκωτία και την Πορτογαλία.

Οι συζητήσεις του συνεδρίου χωρίστηκαν σε 4 μέρη: α) διεθνείς και ισπανικές προοπτικές β) μαρξισμός και η γυναικεία απελευθέρωση γ) η διαδικασία ενοποίησης με τη CWI και δ) το χτίσιμο της οργάνωσης – στρατηγική και τακτική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές στη δουλειά που κάνει η Επαναστατική Αριστερά στη νεολαία μέσα από το «Συνδικάτο Σπουδαστών και Μαθητών», μια πλατιά νεολαιίστικη οργάνωση με πολύ σημαντικό ρόλο στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος, καθώς και στην φεμινιστική σοσιαλιστική οργάνωση «Μαχητικές και Ελεύθερες», που αποτελεί επίσης πρωτοβουλία της Επαναστατικής Αριστεράς. Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έγινε στον εκδοτικό οίκο της οργάνωσης, το Ίδρυμα Φρίντριχ Ένγκελς, που αποτελεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο εκδοτικό οίκο που εκδίδει μαρξιστικά έργα στην ισπανική γλώσσα διεθνώς.

Το πιο σημαντικό και ζωντανό μέρος του συνεδρίου χωρίς αμφιβολία, ήταν η συζήτηση που αφιερώθηκε στην ενοποίηση της Επαναστατικής Αριστεράς με την CWI.

Με μεγάλο ενθουσιασμό, οι αντιπρόσωπoι και οι επισκέπτες του συνεδρίου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της κοινής διακήρυξης προς την ενοποίηση που παρουσίασαν οι Διεθνείς Εκτελεστικές Επιτροπές της CWI και της Επαναστατικής Αριστεράς. Aυτή η διαδικασία ενότητας θα κορυφωθεί τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη με ένα συνέδριο ενοποίησης και μια δημόσια συγκέντρωση για να τιμηθεί η Ρώσικη Επανάσταση, στην οποία αναμένεται να παρευρίσκονται πάνω από 600 άτομα.

Διαβάστε πλήρες ρεπορτάζ για το συνέδριο στο www.xekinima.org, 24/4. «Ισπανία: ιστορικό συνέδριο ενοποίησης της Επαναστατικής Αριστεράς με τη CWI».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα