Από τη δράση μας

4ο Αrt Against Fascism, Θεσ/νίκη: Πολύς κόσμος, μαχητική διάθεση!

Από τη σελίδα του Art Against Fascism

Μετά από ένα αναγκαστικό διάλειμμα 2 χρόνων λόγω πανδημίας, το 4ο φεστιβάλ Art Against Fascism στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να ξεσηκώσει όσους και όσες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, είτε παίρνοντας μέρος ενεργά στη διοργάνωση, είτε απλά παρακολουθώντας το πρόγραμμα.

Διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, ομιλίες και φυσικά οι συναυλίες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και ενθουσίασαν τον κόσμο. Κυρίως όμως αυτό που ξεχώρισε ήταν το κλίμα. Το κλίμα της ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης, το κλίμα της μάχης ενάντια στους φασίστες, το κλίμα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας – αυτό ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του φεστιβάλ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε για τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, άφησε στοιχεία επικοινωνίας, δήλωσε συμμετοχή στις επόμενες δράσεις μας. Πάνω από 500 άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως νεολαία, πέρασαν από τον φιλόξενο πολυχώρο WE.

Οι εκδηλώσεις του 4ου Art Against Fascism ξεκίνησαν με performances, ακολούθησαν αποσπάσματα θεατρικών έργων και ακολούθησε συναυλία, με πληθώρα μουσικών σχημάτων μαθητών, φοιτητών ή νέων εργαζομένων, με τους ήχους της ροκ να ανεβάζουν κι άλλο την διάθεση και να διατηρούν το δυναμικό με τη μουσική και την ενέργεια τους. 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα άτομα, τις ομάδες και τις μπάντες που συμμετείχαν στηρίζοντας με τον τρόπο τους τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και συγκεκριμένα:

Τους/τις Ευαγγελία Σακαλή, Μαρία Παπαδοπούλου, Vivian Roberts, Alex Rabit, Ιωάννα Λιούτσια για τα χορευτικά και λοιπά performances

Τις ομάδες Nymphae και Eutopians για τα θεατρικά

Τα μουσικά σχήματα Dobros, StreetLights, Poison Heart, Background Noise Suppression, Kohana, One Man Drop και The Banksters για τη συναυλία

Ακόμη δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών/ριών τόσο στην προετοιμασία και την προπαγάνδιση του Art Against Fascism, όσο και την ίδια μέρα με βάρδιες στο μπαρ, την κουζίνα και τη λειτουργία του χώρου.

Όσοι και όσες περάσαμε από το 4ο Art Against Fascism, φύγαμε με κέφι, αναπτερωμένο ηθικό και αισιοδοξία για τις αντιφασιστικές μάχες που έρχονται!

Ξεκάθαρο μήνυμα έδωσαν οι σύντομες ομιλίες από την ομάδα διοργάνωσης, που έγιναν στην αρχή και κατά την διάρκεια της βραδιάς και αναφέρθηκαν σε θέματα, όπως για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή στο ΑΠΘ, το γυναικείο κίνημα, για τους αγώνες ενάντια στην ομοφοβία και τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ, για τις εξελίξεις στον χώρο των φασιστών και της ακροδεξιάς κτλ.

Αξίζει να αναφερθούμε στις δύσκολες συνθήκες που έλαβε χώρα το φεστιβάλ, με την πόλη της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες μέρες να είναι υπό αστυνομικό κλοιό. Την ημέρα του Φεστιβάλ από το πρωί αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, μαζί με μια αύρα είχαν συνεχή παρουσία στον χώρο του ΑΠΘ (μια μέρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή από χειροβομβίδα κρότου λάμψης) και η γύρω περιοχή θύμιζε μαύρες περιόδους.

Την ώρα του φεστιβάλ δεχτήκαμε πληροφορίες από ανθρώπους που έφταναν στον χώρο στο φεστιβάλ, ότι ισχυρές δυνάμεις των ΟΠΚΕ και της ασφάλειας βρίσκονταν γύρω από το πανεπιστήμιο και το WE (είναι απέναντι από το ΑΠΘ). Ένστολοι και μη αστυνομικοί έκαναν καταγραφή στοιχείων και ελέγχους σε προσωπικά αντικείμενα περαστικών, καθώς και σωματικούς ελέγχους, προκαλώντας κλίμα τρομοκρατίας – απόδειξη ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική της έντασης και της πρόκλησης.

Κριτήριο για την επιλογή ήταν ξεκάθαρα η εμφάνιση και το νεαρό της ηλικίας των περαστικών.

«Η απειλή του φασισμού είναι υπαρκτή και για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στο φασισμό». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που κυριάρχησε.

Ανανεώσαμε το ραντεβού για το επόμενο, 5ο Art Against Fascism, αλλά και για μια σειρά εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου που θα μεσολαβήσει. Ως το επόμενο φεστιβάλ θα βρεθούμε ξανά στους μικρούς και μεγάλους καθημερινούς αγώνες.

Μείνετε συντονισμένοι:

Όσες-οι ενδιαφέρεστε να συνεχίστε να επικοινωνείτε μαζί μας μπορείτε να μας ακολουθείτε στις σελίδες Antinazi zone και Art against fascism στο facebook ή στο art_against_fascism στο instagram ή στο τηλέφωνο της διοργάνωσης 6987000863.

Στην Κεφαλονιά το 29ο κάμπινγκ Antinazi Zone – YRE, 29 Ιουλίου – 7 Αυγούστου!

Έκλεισαν μέρος και ημερομηνίες για το 29ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE (Youth against Racism in Europe). Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα στο «Κάμπινγκ Αργοστόλι» στην Κεφαλονιά, από την Παρασκευή 29 Ιουλίου έως και την Κυριακή 7 Αυγούστου.

Στο πρόγραμμα θα υπάρχουν:

 • συζητήσεις

 • συναυλίες

 • αυτοδιαχειριζόμενο bar και κουζίνα

 • προβολές

 • πάρτυ

 • εργαστήρια

 • παιδικό στέκι

 • εκδρομές

Περισσότερες λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα δημοσιεύονται μέσα στις επόμενες βδομάδες και μήνες καθώς θα διαμορφώνεται το πλήρες πρόγραμμα.

Το κόστος συμμετοχής με οργανωμένη μετακίνηση από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο είναι 135 ευρώ και περιλαμβάνει:

 • 9 βράδια διαμονή με δική σας σκηνή

 • λεωφορείο και φέρυ με επιστροφή (Αθήνα – Κυλλήνη – Πόρος Κεφαλονιάς – κάμπινγκ Αργοστόλι ή Θεσσαλονίκη – Βασιλική Λευκάδας – Φισκάρδο Κεφαλονιάς – κάμπινγκ Αργοστόλι, αντίστοιχα)

 • ελεύθερη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις

Για όσες/ους ταξιδέψουν μόνοι τους το κόστος είναι 9 ευρώ ανά διανυκτέρευση. 

Θα υπάρχουν ειδικές τιμές για παιδιά μέχρι 12 ετών.

Για κρατήσεις και πληροφορίες, επικοινωνήστε: 

www.campingyre.gr και www.antinazizone.gr και στο facebook: Camping YRE και Antinazi Zone

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Αθήνα 6976436302

Θεσσαλονίκη 6977646995

Βόλος 6973322182

Μυτιλήνη 6986940109

Βόλος, «No Burn»: Αγώνας για το περιβάλλον με όχημα την τέχνη!

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα ανακοίνωσης (για λόγους χώρου) της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών «No Burn»

Η τέχνη ανέκαθεν λειτουργούσε ως μέσο αμφισβήτησης, κοινωνικής χειραφέτησης και διαμόρφωσης πολιτικών ιδεών και πολιτικής πράξης. Σήμερα, βγαίνοντας από μια διετία κοινωνικής απομόνωσης και μπαίνοντας ακόμα πιο βαθιά σε μια περίοδο βάρβαρης φτωχοποίησης, διάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικής πρόνοιας, απώλειας δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες, και ανελέητης λεηλασίας της φύσης, η τέχνη αποτελεί τον πολύτιμο συνοδοιπόρο των κινημάτων που τόσο μας λείπει. 

Το διήμερο καλλιτεχνικό φεστιβάλ έκφρασης κι αντίστασης που διοργάνωσαν οι Support Earth στο Βόλο στις 21-22 Μαΐου για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού αγώνα, ο οποίος δεν μπορεί παρά να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, έπαιξε επάξια αυτόν τον ρόλο και με το παραπάνω! Στο φεστιβάλ, εκτός από τους Support Earth, συμμετείχαν τοπικές συλλογικότητες του Βόλου, όπως η Πρωτοβουλία NO BURN, οι Ενεργοί Πολίτες κα. Mας δόθηκε ακόμα η ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά και να συνομιλήσουμε με συναγωνίστριες και συναγωνιστές από τα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά», από την «Πρωτοβουλία Αθήνας για τα Άγραφα», από την «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων», από την τριεθνή πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις «Μας σκάβουν τον Λάκκο / Kazma Birak / Don’t dig it» και από άλλες συλλογικότητες. Επίσης ακούσαμε με συγκίνηση και οργή τον Γιάννη Μάγγο να περιγράφει τον αγώνα που δίνουν ακόμα και για το αυτονόητο δικαίωμα να φέρουν ενώπιον των δικαστηρίων τον βασανισμό που υπέστη από την αστυνομία ο Βασίλειος Μάγγος, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.

Με δεδομένη την ύφεση στην οποία βρίσκεται το κίνημα κατά της καύσης στον Βόλο αυτή την περίοδο, η συμμετοχή του κόσμου στα δρώμενα ήταν από ικανοποιητική έως μεγάλη και ευελπιστούμε να αντικατοπτριστεί αυτή η συμμετοχή και στη συνέχεια του αγώνα μας.

Η Πρωτοβουλία No Burn στήριξε ενεργά το διήμερο. Συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, στη μουσική πορεία με δικό της πανό, στις καλλιτεχνικές/μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και στη συζήτηση που έγινε στην πλατεία των Σταγιατών. Ευχαριστούμε θερμά τους Support Earth για τη διοργάνωση ενός πραγματικά μοναδικού διήμερου για τον Βόλο, όπως και τις καλλιτέχνιδες και τους καλλιτέχνες που το πλαισίωσαν με την ψυχή τους και την τέχνη τους!

Πετρούπολη, γιορτή του «Χωματερή Stop»: ανάσα αισιοδοξίας

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει»

Όσοι-ες παρευρεθήκαμε στη Γιορτή του «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP» στην Πετρούπολη, το Σάββατο 28 Μάη, στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου, είχαμε πολλούς λόγους να γυρίσουμε πιο κεφάτοι και αισιόδοξοι στα σπίτια μας:

Γέμισαν τα αυτιά μας παιδικές φωνές, με τραγούδια και συνθήματα ενάντια στην καύση σκουπιδιών και τη δυσοσμία από τον ΧΥΤΑ. Τα παιδιά διασκέδασαν, ζωγράφισαν, κυνήγησαν τον Σκουπιδένιο (παρότι αυτός αποπειράθηκε να τα δωροδοκήσει….) και έστησαν τη δική τους γιορτή, ανάσα αισιοδοξίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Οι μουσικοί μας φρόντισαν για τη μουσική επένδυση της Γιορτής, με τραγούδια για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά, δίνοντας το στίγμα μας σε όλους όσους παρευρίσκονταν σε όλη την πλατεία.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα συλλογής υπογραφών, για την πραγματοποίηση ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ενάντια στη σχεδιαζόμενη καύση σκουπιδιών σε Φυλή και Σχιστό. Δεκάδες συμπολίτες μας δυνάμωσαν τη φωνή μας με την υπογραφή τους, πήραν υπογραφόχαρτα για να συλλέξουν υπογραφές από τους φίλους, τους γνωστούς και τη γειτονιά τους και απέδειξαν ότι θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΑΖΙΚΟ κίνημα τοπικά, που θα βάλει την τοπική κοινωνία σε ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων σε σχέση με την επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής και της σχεδιαζόμενης καύσης.

Η ομάδα μας μεγάλωσε, δυνάμωσε και με ανανεωμένες δυνάμεις, συνεχίζουμε στο στόχο μας. Ευχαριστούμε όλους-ες που συμμετείχαν και δίνουμε υπόσχεση για μια ακόμα πιο πετυχημένη και μαζική 2η Γιορτή της «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP» του χρόνου.

«Μαχητικές & Ελεύθερες» Βόλου: Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης 9/6

Καλοκαιρινό μουσικό πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης ετοιμάζουν οι «Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου»! Μπήκε το καλοκαίρι και, παράλληλα με τους αγώνες που δίνουμε καθημερινά, χρειάζεται να διασκεδάσουμε! Σας καλούμε την Πέμπτη το βράδυ, 9 Ιουνίου στο Rekviem Alley Bar, Γραβιάς 6, στα Παλιά! Να γνωριστούμε, να ξανα-συναντηθούμε, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε! Και παράλληλα να ενισχύσουμε τις δράσεις μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα