Από τη δράση μας

4ο Art Against Fascism, 27/5 στο WE στη Θεσ/νίκη!

Μετά από 3 επιτυχημένα φεστιβάλ «Art Against Fascism» στη Θεσσαλονίκη κι ένα αναγκαστικό διάλειμμα λόγω πανδημίας, φέτος ξαναπιάνουμε το νήμα και διοργανώνουμε ένα νέο και πολύ πιο μεγάλο Art Against Fascism, την Παρασκευή 27 Μάη, στον πολυχώρο WE (Λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου).

Tα γεγονότα φθινοπώρου και του χειμώνα στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο δείχνουν ότι η μάχη ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής. Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται ξανά και πρέπει, όπως στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην Σταυρούπολη μετά τις επιθέσεις, να κινηθούμε μαζικά κι ενωτικά για να μην έχουμε ποτέ ξανά νέο Παύλο Φύσσα και Σαχζάτ Λουκμάν.

Οι δολοφονικές επιθέσεις των φασιστών σε φοιτητές και μαθητές στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον Σεπτέμβριο 2021 και στον Εύοσμο τον Φεβρουάριο του 2022, δεν ήταν μεμονωμένες. Φασίστες είχαν επιτεθεί και στο Pride στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ και στην Αθήνα είχαμε επιθέσεις σε πρόσφυγες, μετανάστες και αντιφασίστες που μοίραζαν ανακοινώσεις.

Ο φασισμός και ο ρατσισμός, όποια μάσκα κι αν φορέσουν, αποτελούν θανάσιμη απειλή για τις ζωές μας. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, όσο κι αν θέλουν να παρουσιάζονται αντισυστημικοί. Μιλούν στο όνομα της πατρίδας αλλά χαιρετάνε ναζιστικά. Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή κι όλα της τα παρακλάδια (νέο κόμμα Κασιδιάρη, Ιερός Λόχος κτλ) εξυπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Όταν ήταν στη βουλή υπερψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και τα οποία στρεφόταν ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Εκτός βουλής εξαπέλυαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε ΛΟΑΤΚΙΑ άτομα, μετανάστριες-ες, εργαζόμενες-ους που διεκδικούν και νέες-ους που ενεργά αμφισβητούν κι αγωνίζονται ενάντια στον φασισμό, τον σεξισμό, την πατριαρχία, τον ρατσισμό και το σύστημα που τα γεννά.

Αυτό που σταμάτησε την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής και οδήγησε την ηγεσία της στη φυλακή ήταν το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα. Οι αντιφασιστικές επιτροπές σε σχολεία και γειτονιές, οι εκστρατείες ενημέρωσης, οι εκδηλώσεις και βέβαια οι πολύ μαζικές συγκεντρώσεις.

Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας, ενισχύουμε και δυναμώνουμε τις δράσεις μας ενάντια στους φασίστες και τους νεοναζί.

Συμμετέχουμε στο Art Against Fascism!

Οργανωνόμαστε ενάντια στο φασισμό!

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων των «Μαχητικών & Ελεύθερων»

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών των «Μαχητικών & Ελεύθερων». Μπορείτε να τις βρείτε στις βδομαδιάτικες εξορμήσεις που οργανώνουμε σε μια σειρά πόλεις, 

σε πορείες και άλλες κινητοποιήσεις ή στέλνοντάς ένα μήνυμα στη σελίδα στο facebook «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Πολύ πετυχημένο το ανοιξιάτικο παζάρι στο ΤΑΚΙΜ!

μία ακόμα φορά παζάρι μεταχειρισμένων, που είχε μεγάλη επιτυχία! Και τις 3 ημέρες περάσανε πάνω από 150 άτομα που ψώνισαν βιβλία, ρούχα, κοσμήματα και άλλα μικροαντικείμενα, σε καλή κατάσταση και σε πολύ οικονομικές τιμές (κυρίως 1,2 και 3 ευρώ).

Μέσα στο γενικό κλίμα ακρίβειας και ανασφάλειας, το παζάρι μεταχειρισμένων μας έδωσε τη δυνατότητα να βρούμε όχι μόνο όμορφα αλλά και χρήσιμα πράγματα, χωρίς να ξοδέψουμε πολλά λεφτά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το παζάρι μας έχει πλέον μετατραπεί σε «θεσμό», με όλο και περισσότερο κόσμο να το επισκέπτεται.

Παράλληλα, η οικονομική ενίσχυση ήταν πολύ σημαντική για τον χώρο του ΤΑΚΙΜ, που όπως και όλοι/ες μας έχει δοκιμαστεί όλη την προηγούμενη περίοδο.

Ετοιμαζόμαστε και ανυπομονούμε για το επόμενο!

Εκδήλωση: Ο πόλεμος για την ενέργεια και τα κινήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα (για λόγους χώρου) του καλέσματος στην εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 14 Μάη η Πρωτοβουλία «Μας σκάβουν τον λάκκο» – Συνεργασία ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο.

Η Συνεργασία Ενάντια στις Εξορύξεις και τον Πόλεμο σε Ελλάδα Τουρκία Κύπρο «Μας Σκάβουν τον Λάκκο» έχει φέρει σε επαφή περιβαλλοντικές ομάδες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο που αντιτίθενται στην απειλή του πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο στο όνομα της εξόρυξης φυσικού αερίου.

Απέναντι στα εξορυκτικά σχέδια που κάποιοι απεργάζονται πάνω στα εδάφη της περιοχής μας, οι ομάδες αυτές αποφάσισαν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να περνάει από διάφορες φάσεις, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε με υπερηφάνεια τα νέα της Rafale στον ουρανό της Αθήνας, ενώ και οι τρεις χώρες ξοδεύουν ασύλληπτα ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητικές γεωτρήσεις συνεχίζονταν με συνέπειες που θα είναι σίγουρα δραματικές για τα οικοσυστήματα της περιοχής. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε μια άλλη διάσταση στα παραπάνω ζητήματα. Η γεωπολιτική μάχη των διαφορετικών μπλοκ και συμμαχιών για ενεργειακούς πόρους εντείνεται. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε κινήσεις που στοχεύουν στην αναζωογόνηση της συζήτησης γύρω από τον East Med (που θεωρήθηκε κλινικά νεκρός μόλις πριν λίγους μήνες) και στην επανεκκίνηση των ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη.

Έχουμε καλέσει ανθρώπους των κινημάτων από Τουρκία και Κύπρο (και από τις δύο κοινότητες) που θα παραβρεθούν για να μας μεταφέρουν την οπτική τους. Ταυτόχρονα, έχουμε καλέσει κόσμο των κινημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για να καταθέσουν την εμπειρία και την σκέψη τους. Θέλουμε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει βήμα ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στα κινήματα των τριών χωρών για το πως θα αντιμετωπίσουμε από κοινού την καταστροφή του περιβάλλοντος και τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς.

Ραντεβού στις 14 Μαΐου λοιπόν, στο κτίριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων Αθηνών.

7.00 μ.μ. συζήτηση:

«Ο πόλεμος για την ενέργεια & τα κινήματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο»

Ομιλητές:

  • Κυριάκος Χάλαρης (Μας σκάβουν τον Λάκκο- Ελλάδα)
  • Φώτης Μπενλίσοϊ (Kazma Birak – Τουρκία)
  • Çağla Elektrikçi (Kazma Birak – Κύπρος)
  • Μυρτώ Σκουρουπάθη (Μας σκάβουν τον λάκκο – Κύπρος)

Συντονισμός: Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)

Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με το μουσικό σχήμα Κανελόριζα

27/5: Εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού 

Η δεύτερη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών ξεκινάει την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Οι χρυσαυγίτες θα προσπαθήσουν να αθωωθούν ή να μειώσουν δραστικά τις ποινές τους.

Παράλληλα οι διεργασίες στην ακροδεξιά στη χώρα μας και διεθνώς συνεχίζονται και εντείνονται. Η πολύμορφη κρίση, το πολιτικό κενό, ο κατακερματισμός της Αριστεράς δίνουν χώρο και πολιτικό ακροατήριο στην ακροδεξιά.

Νέα ακροδεξιά κόμματα ή συμμαχίες φτιάχνονται συνεχώς ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών όπως για παράδειγμα η συμμαχία Μπογδάνου με Τζήμερο και Κρανιδιώτη. Το κόμμα Κασιδιάρη διατηρεί δημοσκοπικά ποσοστά άνω του 2%. Οι χρυσαυγίτες με κέντρο αυτή τη φορά την Θεσσαλονίκη προσπαθούν να επιβιώσουν και να ξαναβγούν στο προσκήνιο.

Οι εκλογικές επιτυχίες της ακροδεξιάς διεθνώς ενισχύουν το ηθικό και την αυτοπεποίθησή τους. Η νίκη του Όρμπαν στην Ουγγαρία και το 42% της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες τους.

Στα πλαίσια αυτά ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά και η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι! Οι Ναζί στην φυλακή» προγραμματίζουν και καλούν:

Κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19.00μμ στο κηπάκι της Τσαμαδού στα Εξάρχεια, με θέμα:

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό αρχίζει

Η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο ρόλος του αντιφασιστικού κινήματος»

Ομιλητές

Ελευθερία Τομπατζόγλου – δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα

Κωνσταντίνος Πουλής – δημοσιογράφος The Press Project

Τάκης  Γιαννόπουλος – Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά

Συντονίζει η Ζαμίλε Καμπά από την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι – οι ναζί στην φυλακή»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,284ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα