Από τη δράση μας

Τετάρτη 2/3: Φεμινιστικές αντιστάσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο

Οι Μαχητικές και Ελεύθερες διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

Από την θυματοποίηση στον αγώνα – Φεμινιστικές αντιστάσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο

Ομιλήτριες από Ελλάδα, Β. Κύπρο, Αργεντινή, Ιράν, Βραζιλία

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

7:00 μ.μ.

Live streaming fb Μαχητικές και Ελεύθερες (θα ανακοινωθεί link και για το youtube)

  • Cele Fierro – Αργεντινή – MST Movimiento Socialista de los Trabajadores
  • Çağla Elektrikçi – (Βόρεια) Κύπρος – Μαχητικές & Ελεύθερες Κύπρου
  • Deborah Cavalcante – Βραζιλία – PSOL / Resistencia
  • Nasim Sedaghat – Ιράν (πρώην πολιτική κρατούμενη) – Iranian Revolutionary
    Marxist Tendency
  • Κυπρίδου Μαριάνθη – Βόλος – Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου
  • Μήτσου Ελένη – Αθήνα – Μαχητικές & Ελεύθερες
  • Μιχάλογλου Τζο – Θεσσαλονίκη – Μαχητικές & Ελεύθερες
  • Σκαμπά Αθηνά – Αθήνα – Κόκκινο Νήμα

Θεσ/νίκη: Το οικόπεδο στα «Τροχιοδρομικά» να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων

Εδώ και χρόνια το οικόπεδο που βρίσκεται στην γειτονιά «Τροχιοδρομικά», στην περιοχή Χαριλάου του Δήμου Θεσσαλονίκης προοριζόταν να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων σε άθληση και αναψυχή. Σύμφωνα με την επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου «για πληθυσμό της τάξης των 30.000 κατοίκων απαιτούνται 6 χώροι αθλητισμού, ενώ οι υφιστάμενοι είναι μόνο 3 και το εμβαδόν τους υπολείπεται κατά πολύ των προδιαγραφών». Αντί όμως η δημοτική αρχή να πράξει τα δέοντα, αδράνησε, εγκατέλειψε το οικόπεδο και χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων προχώρησε το 2018 σε άρση της απαλλοτρίωσης, επιστρέφοντας το οικόπεδο σε ιδιώτες. 

Οι κάτοικοι της περιοχής όμως αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη. Πριν από λίγες ημέρες συγκροτήθηκε Πρωτοβουλία Κατοίκων με σκοπό την δημοσιοποίηση του θέματος, τη συλλογή υπογραφών, τις ενημερωτικές παρεμβάσεις στη γειτονιά προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την Δημοτική Αρχή και να προχωρήσει σε εκ νέου απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Βλέπουμε ότι η πολύ σημαντική επιτυχία που είχε ο αγώνας των κατοίκων στην περιοχή της «Αλυσίδας» στην Χαριλάου δίνει έμπνευση και κινητοποιεί και μια άλλη γειτονιά. Αυτός είναι ο δρόμος, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη βάση της κοινωνίας μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε καθαρό αέρα, πράσινο, χώρους αθλητισμού και αναψυχής και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Στηρίζουμε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Για περισσότερη ενημέρωση επισκεφθείτε την ομάδα της πρωτοβουλίας στο facebook «Πρωτοβουλία κατοίκων για την περιοχή Τροχιοδρομικών -Χαριλάου».

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στο xekinima.org με ημερομηνία 14/2/22.

Σάββατο 19/3: Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο, πλ. Βικτωρίας

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα (για λόγους χώρου) του κοινού καλέσματος αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών και προσφυγικών οργανώσεων

Το Σάββατο 19 Μάρτη 2022 διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της φτώχειας και του πολέμου που αγωνίζονται να επιβιώσουν απέναντι στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η Ευρώπη – Φρούριο και η Ελλάδα – Κρατητήριο. Έξι χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισμοί, προσφυγικές και μεταναστευτικές συλλογικότητες, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ενώνουμε τη φωνή μας για να σταματήσουν οι παράνομες και δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και προσφυγισσών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα-κολαστήρια και να μην κατασκευαστούν νέες υπερδομές-φυλακές. Για να νομιμοποιηθούν όλοι-ες οι μετανάστες και μετανάστριες  και να μπορούν να εργάζονται με ίσα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους/τις υπόλοιπους-ες εργαζόμενους-ες. Εν’ όψει της δίκης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό απαιτούμε να καταδικαστούν όλοι οι νεοναζί χωρίς καμία μείωση ποινών και να σταματήσουν οι αποφυλακίσεις καταδικασμένων φασιστών πριν από την εκδίκαση της έφεσης. Διεκδικούμε λεφτά για στέγαση, υγεία και παιδεία αντί για εξοπλιστικές αγορές του αιώνα. Αντιστεκόμαστε στις φιλοπόλεμες εθνικιστικές κραυγές και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της χώρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, τη φιλία και την συνεργασία των λαών… 

Στις 19 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που γεννούν νέα κύματα προσφυγιάς. Η ελληνοτουρκική διαμάχη περί χωρικών υδάτων και θαλασσίων ζωνών φέρνει τους λαούς της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά σε θερμά επεισόδια ή ακόμα και στον πόλεμο, ενώ γιγαντώνει τους εξοπλισμούς σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς πανδημικής κρίσης της δημόσιας υγείας. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο) στους οποίους εντάσσονται η Ελλάδα και η Κύπρος, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Στον Έβρο και τα νησιά οι πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες βιώνουν την στρατιωτικοποίηση των συνόρων και την κατάσταση εξαίρεσης δικαιωμάτων. Τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό κράτος μετατρέπουν τους πρόσφυγες και τις μετανάστ(ρι)ες σε αποδιοπομπαίους τράγους στο βωμό των γεωστρατηγκών τους σχεδιασμών, της διεκδίκησης θαλασσίων ζωνών εξόρυξης, αλλά και για την εξυπηρέτηση εσωτερικών και διεθνών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι που αναζητούν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια βαφτίζονται «εισβολείς» και «υβριδική απειλή», κακοποιούνται, επαναπροωθούνται παράνομα, εγκαταλείπονται να πεθάνουν, ακόμη και δολοφονούνται. 

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων των «Μαχητικών & Ελεύθερων»

Τσάντες για την οικονομική ενίσχυση των δράσεών των «Μαχητικών & Ελεύθερων». Μπορείτε να τις βρείτε στις βδομαδιάτικες εξορμήσεις που οργανώνουμε σε μια σειρά πόλεις, σε πορείες και άλλες κινητοποιήσεις ή στέλνοντάς ένα μήνυμα στη σελίδα στο facebook «Μαχητικές και Ελεύθερες».

Θεσ/νίκη: Ομόφωνη απόφαση Δ. Συμβουλίου για επαναλειτουργία του «Λοιμωδών»!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Η Πόλη Ανάποδα» στην οποία συμμετέχουν και μέλη του «Ξ».

Στη συνεδρίασή του στις 21/2/22, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης υπερψήφισε ομόφωνα σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που δικαιώνει τους αγώνες των πολιτών της πόλης για αυτό το ζήτημα. Φυσικά, το θέμα είναι αν θα κάνει κάτι η διοίκηση για να προωθήσει έμπρακτα το συγκεκριμένο αίτημα προς την κυβέρνηση. Φοβόμαστε πως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εκεί για να της το θυμίζουμε. Ακολουθεί το σχέδιο ψηφίσματος όπως κατατέθηκε από την παράταξή μας και έγινε ομόφωνα αποδεκτό χωρίς αλλαγές:

Άμεση επαναλειτουργία του Λοιμωδών

Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων – Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, ένα ιστορικό νοσοκομείο για την πόλη, έκλεισε το 2013 στο πλαίσιο περικοπών. Από τότε παραμένει σφραγισμένο εδώ και 9 περίπου χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει παραχωρηθεί από το ιταλικό κράτος στο ελληνικό δημόσιο με ελάχιστο μίσθωμα (74 ευρώ ετησίως) και υπό τον όρο να λειτουργεί ως δομή υγείας.

Με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, υγειονομικοί, πολίτες, φορείς και συλλογικότητες της πόλης κινητοποιούνται με διάφορους τρόπους από τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας την επαναλειτουργία του νοσοκομείου, που μπορεί να προσφέρει πολύτιμη ειδική γνώση και κλίνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ειδικά την εποχή που η δημόσια υγεία βάλλεται από ένα λοιμώδες νόσημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αντιλαμβανόμενο τα τεράστια κενά της δημόσιας υγείας στην πόλη, συντάσσεται με το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου, με την στελέχωση και τον εξοπλισμό που απαιτείται, και καλεί τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προώθηση του δίκαιου αυτού αιτήματος.

Εξορμήσεις από τις «Μαχητικές & Ελεύθερες» Βόλου

Αυτό το διάστημα οι «Μαχητικές και Ελεύθερες» Βόλου πραγματοποιούν ενημερωτικές εξορμήσεις στην πόλη για τη συγκέντρωση και την πορεία στην οποία καλούν στις 8 Μαρτίου για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας! 

Η ομάδα μας προσπαθεί να διαδώσει καθημερινά το μήνυμα σε όλη την πόλη, στις γειτονιές, στα Πανεπιστήμια, στις λαϊκές αγορές, στην κεντρική αγορά, κοκ. Με αλληλεγγύη και αγώνες απαντάμε στην έμφυλη βία, όπως γράφει και η αφίσα μας!

Εκδήλωση για την παιδεία της Π. Α. Ζωγράφου «Από Κοινού»

Στις 23/2, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου «Από Κοινού» διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η παιδεία στα χρόνια της Κεραμέως». Τη συζήτηση άνοιξαν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ασημίνα Αράπη, Κατερίνα Καρβούνη και Γιώργος Βρυώνης. Ακολούθησε συζήτηση γύρω από τις πολιτικές υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, αλλά και τις κινηματικές αντιστάσεις που χτίζονται απέναντί τους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα