Από τη δράση μας

Δράσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα του Η&Μ

Το Σάββατο 18 Μάρτη, το «Ξεκίνημα» οργάνωσε δράσεις διαμαρτυρίας έξω από τα H&M σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τις νέες συμβάσεις εργασίας που η διοίκηση πιέζει τους/ις εργαζόμενους/ες της να υπογράψουν.

Στην Αθήνα μαζί με την αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στους πελάτες και τους περαστικούς καταγγέλλοντας τις νέες συμβάσεις εργασίας που η H&M προσπαθεί να επιβάλλει στους υπαλλήλους της.

Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε το «Ξεκίνημα» έξω από τα H&M της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Το ενδιαφέρον πελατών και περαστικών ήταν μεγάλο και έτσι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και μία πρώην εργαζόμενη των H&M, η οποία ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που αρχίζει κάποιος/α να εργάζεται στην πολυεθνική –-που έχει τεράστια κέρδη– ακούει για πολλές «αξίες» της εταιρίας, «αξίες» που στην πράξη δεν εφαρμόζονται αλλά ειδικά με τη νέα σύμβαση εξαφανίζονται και τυπικά.

Η εκστρατεία πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βαθμό που η Επιθεώρηση Εργασίας παρέμβηκε στη διεύθυνση των Η&Μ ζητώντας εξηγήσεις για τις απαράδεκτες και ουσιαστικά παράνομες συμβάσεις. Τα Η&Μ αναγκάστηκαν να παγώσουν τις νέες συμβάσεις. Πρόκειται για μια πρώτη επιτυχία, όμως η εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εργοδοσία θα επανέλθει. 

Το «Ξ» θα συνεχίσει να παρεμβαίνει έξω από τα καταστήματα, μαζί με άλλες δυνάμεις που θέλουν να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη μάχη, με άμεσο στόχο η εργοδοσία να πάρει πίσω με καθαρό τρόπο τις συμβάσεις «σκουπιδόχαρτα», όπως τις ονομάζουν πολλοί εργαζόμενοι.

 

Εκδηλώσεις του «Ξ» για το ζήτημα της γυναικείας καταπίεσης

Σε συνέχεια των προηγούμενων εκδηλώσεων σε Ζωγράφου, Πατήσια και Θεσ/νίκη με θέμα τον αγώνα για ισότητα και τα γυναικεία κινήματα στο κόσμο, το «Ξ» ολοκλήρωσε αυτό το κύκλο με εκδηλώσεις στο Βόλο και στα Πετράλωνα.

Βόλος 

Το Σάββατο 11 Μαρτίου, στο Στέκι Μεταναστών – Χώρο Κινημάτων, στο Βόλο, διοργανώθηκε από το «Ξεκίνημα» εκδήλωση με θέμα «Παλεύουμε σαν γυναίκες», με ομιλήτριες τις:

Δανάη Τζήκα, μέλος της «Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας Μαγνησίας» και

Ηλέκτρα Κλείτσα, μέλος του «Ξ»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από σαράντα άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες διαφόρων ηλικιών, αλλά σημαντική ήταν και η συμμετοχή αντρών.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ζωντανή και πολύπλευρη ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο από γυναίκες – μέλη της CWI στη Βραζιλία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ.

Πετράλωνα 

Την Τετάρτη 15/3 η οργάνωση του «Ξεκινήματος» Πετραλώνων διοργάνωσε μια επιτυχημένη ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο Γυναίκες στα πρόθυρα εξέγερσης, στο μαγαζί «Πλατεία Οινομαγειρείο».

Την συζήτηση άνοιξαν η Σίσσυ Βωβού από τη γυναικεία οργάνωση «Το Μωβ» και η Ηλέκτρα Κλείτσα από το «Ξεκίνημα».

Ήταν η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση που οργάνωσε το τοπικό «Ξ» και σε αυτήν παραβρέθηκαν περίπου 40 σύντροφοι-ισσες και φίλοι-ες της Οργάνωσης.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση στην οποία αναφέρθηκαν στοιχεία για την ανισότητα και τη βία με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες καθώς και για τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών που αναπτύσσονται διεθνώς.

 

Απλήρωτοι-ες καθαριστές-ριες ΙΚΑ

Το «Ξ» βρίσκεται στο πλάι του απλήρωτου προσωπικού καθαριότητας του ΙΚΑ Ζωγράφου και συνεχίζει την εκστρατεία.

Από τις 2 Δεκέμβρη είναι απλήρωτο το προσωπικό, όπου εκτός από τα δεδουλευμένα τους, τους οφείλεται το δώρο Χριστουγέννων, όπως και μέρες αδειών. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες εργοδοτούνται από την εργολαβική εταιρεία «the brothers», ιδιοκτησίας Ι. Μουρτζή με έδρα την Πάτρα.

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, ο Μουρτζής απέλυσε (προφορικά) την εργαζόμενη Κ.Ι. επειδή ζήτησε επίμονα τα δεδουλευμένα της. Όταν η Κ.Ι. του είπε «αφού με απολύεις, δώσε μου τα δεδουλευμένα μου», αυτός της απάντησε «θα πάρεις τα α…. μου», ενώ απείλησε και την σωματική της ακεραιότητα.

Με αφορμή τις παραπάνω προκλήσεις από την πλευρά του εργολάβου τη Δευτέρα 13 Μάρτη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ στου Ζωγράφου που καλέστηκε από το ΣΕΡΚΑ (Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα – το σωματείο που δημιουργήθηκε μέσα από τον αγώνα των καθαριστριών στα λεωφορεία) και στηρίχτηκε από το Ξεκίνημα, τη Ροσινάντε, τη ΛΑΕ και από άτομα που πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο.

Την Τρίτη 14 Μάρτη πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ (όπου ανήκει πλέον το παλιό ΙΚΑ). Και αυτή η κινητοποίηση ήταν πετυχημένη με τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων στην καθαριότητα και των προαναφερόμενων συλλογικοτήτων.

Εκεί, εκπρόσωποι του ΣΕΡΚΑ συναντήθηκαν με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Α. Μπακαλέξη. Ο κ. Μπακαλέξης δεσμεύτηκε ότι αν ο εργολάβος δεν εξοφλήσει τους εργαζόμενους, ο ΕΦΚΑ δεν θα τον ξαναπληρώσει και πως θα προχωρήσει την διαδικασία για να τον κηρύξει έκπτωτο.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

 

Jobstown not Guilty

«Οι αγωνιστές του Τζομπστάουν είναι αθώοι». Με αυτό τον τίτλο αναπτύσσεται διεθνής εκστρατεία υπέρ των διωκόμενων αγωνιστών της πόλης Jobstown στην Ιρλανδία. Διώκονται για «παράνομη κατακράτηση» (κάτι που ισοδυναμεί σχεδόν με απαγωγή) επειδή οργάνωσαν πορεία η οποία καθυστέρησε το αυτοκίνητο της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ιρλανδίας για ένα δίωρο περίπου. Η κατηγορία είναι πολύ βαριά και μπορεί να επιφέρει μέχρι και πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Φαίνεται πως ένας από τους στόχους της επίθεσης του κατεστημένου είναι ο επαναστάτης σοσιαλιστής βουλευτής Πολ Μέρφι (ανήκει στην αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία) ο οποίος αν καταδικαστεί σε 6 μήνες φυλάκιση και πάνω, χάνει τη βουλευτική του έδρα.

Το «Ξ» οργανώνει μαζί με άλλες συλλογικότητες, διαμαρτυρίες έξω από την Ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και το Ιρλανδικό Προξενείο στη Θ/νίκη στις 23 Μάρτη και ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση στην Αθήνα στις 5 Απρίλη.

 

Ποδονίφτης: Ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης: 5ο φύλλο

Ο «Ποδονίφτης», η συλλογικότητα της Αριστεράς που δραστηριοποιείται στη Νέα Ιωνία, και στην οποία δραστηριοποιείται το Ξεκίνημα, κυκλοφορεί το 5ο του φύλλο. Σ’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε:

Το νερό ως δημόσιο αγαθό και η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ – του Πέτρου Μπαστέα

Η Υγεία στα χρόνια των Μνημονίων – του Ζήνωνα Πιτσέλη

Λίγα λόγια για την Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Βόλου – της Δανάης Τζήκα

Ο νέος ΟΑΕΔ και η βιοπολιτική πειθάρχηση των ανέργων – του Πρόδρομου Αβακουμίδη

Standing Rock, αγώνας για τη γη και την Ελευθερία – του Γιώργου Χριστοφόρου

El Systema, ένα σπουδαίο κοινωνικό, μουσικό, παιδαγωγικό πείραμα – της Ουρανίας Γαζέπη

Και επίσης αρθρογραφία για την πόλη της Νέας Ιωνίας και το περιβάλλον της: Μια πρώτη αποτίμηση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, για το αμφιλεγόμενο έργο της αλλαγής των φωτιστικών σωμάτων στο δήμο και την εξοικονόμηση ενέργειας και η συνέχεια του Φακέλου για το ρέμα του Ποδονίφτη, τη σημασία του και τις δυνατότητες ανάδυσής του.

 

18/3: H μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων

Σε 17 πόλεις πανελλαδικά, 10 χώρες και 45 πόλεις διεθνώς δόθηκε στις 18 Μάρτη ένα συντονισμένο μήνυμα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού και υπέρ των προσφύγων.

Αφορμή ήταν η συμπλήρωση ενός χρόνου από την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καθώς και η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού που είναι στις 21 Μάρτη.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήταν η μεγαλύτερη αντιρατσιστική διαδήλωση των τελευταίων χρόνων και μια από τις μεγαλύτερες της τελευταίας περιόδου που έχουν γίνει στην Αθήνα. Τουλάχιστον 5 – 6 χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε ένα πολύχρωμο, πολύμορφο και ενωτικό, μετά από χρόνια, ποτάμι.

Ασφαλώς τον τόνο έδωσαν οι χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν οργανωμένα με πούλμαν από το Σχιστό, τον Σκαραμαγκά, τον Ελαιώνα, το Λαύριο, το Ελληνικό, την Μαλακάσα και με τα τραγούδια και την μαχητικότητά τους ζητούσαν το αυτονόητο: ζωή και ελευθερία.

Ήταν εκεί και οι κινηματικοί χώροι φιλοξενίας προσφύγων (City Plaza, Νοταρά 26 κα) οι κοινότητες των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, όπως βέβαια και οι οργανώσεις της Αριστεράς και του κινήματος: η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ–Σπάρτακος, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και η ΔΕΑ, η ΟΚΔΕ–Εργατική Πάλη, το ΕΕΚ, η ΟΡΜΑ, η Ροσινάντε, το Antinazi Zone και το Ξεκίνημα, κ.α.

Το ιδιαίτερο σημείο της φετινής πορείας ήταν ο ενωτικός της χαρακτήρας για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Και αυτό έπαιξε ρόλο στην μαζικότητα και στον παλμό της συγκέντρωσης.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που πρέπει να οδηγήσει στο να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να καθιερώσουμε τον ενωτικό χαρακτήρα των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινητοποιήσεων που γίνονται σταθερά κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη για την δολοφονία του Π. Φύσσα, στα τέλη Γενάρη με αφορμή την φασιστοσύναξη της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια και τον Μάρτη.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες 16 πόλεις πανελλαδικά με την συγκέντρωση της Μυτιλήνης να ξεχωρίζει για την μαζικότητα της καθώς συμμετείχαν  2 – 3 χιλιάδες και με πολύ μαζική παρουσία των προσφύγων από την Μόρια.

 

Βόλος: εκδήλωση για την προστασία του Παγασητικού, 29/3

Η «Συμμαχία για το Νερό» οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στις 18:00, στο αμφιθέατρο Κορδάτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Θόλος) με θέμα «SOS Παγασητικός».

Στην εκδήλωση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την προστασία του Παγασητικού, την αναβάθμιση της λειτουργίας του Βιολογικού και την αποτροπή της εκχώρησης της λειτουργίας του σε ιδιώτη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα