Από τη δράση μας

Πολυτεχνείο 2021: Την ιστορία γράφουν οι αγώνες και οι εξεγέρσεις!

Οι φετινές κινητοποιήσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν μαζικές και μαχητικές, με χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η περσινές απαγορεύσεις και η άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο με πρόσχημα την προστασία από την πανδημία, όχι μόνο δεν τρομοκράτησαν όπως είχαν στόχο, αλλά πείσμωσαν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, κάθε καταπιεσμένο στρώμα της κοινωνίας που βλέπει το βιοτικό του επίπεδο και τα δημοκρατικά του δικαιώματα να δέχονται επίθεση. 
Οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν μαζικές και ειρηνικές, με μικρής έκτασης επεισόδια μετά το τέλος των μεγάλων πορειών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρά την προκλητική παρουσία χιλιάδων αστυνομικών. Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα (για λόγους χώρου) της ανακοίνωσης του «Ξ» για τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

Η φοιτητική και λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη του 1973 ήταν η σπουδαιότερη πράξη αντίστασης που κλόνισε το στρατιωτικό καθεστώς. Το κατεστημένο θέλει να ξεχαστεί το νόημα και η πραγματικά σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γιατί το Πολυτεχνείο συνεχίζει να εμπνέει και να ριζοσπαστικοποιεί τη νέα γενιά. Γι’ αυτό εμείς πρέπει να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Στην πραγματικότητα τα αιτήματα που είχαν θέσει οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου πριν από περίπου 50 χρόνια, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», παραμένουν επίκαιρα και σήμερα.

Παιδεία

Στην παιδεία η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Ν. Κεραμέως κάνουν τα πάντα για να ανοίξουν το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές/τριες εκτός πανεπιστημίων για να τους ωθήσουν στα ιδιωτικά κολέγια. Με τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τις κατάμεστες αίθουσες και τις ελλείψεις σε υποδομές υποβαθμίζουν την δημόσια εκπαίδευση και αφήνουν τη νεολαία και την κοινωνία εκτεθειμένες στην πανδημία. Με την «αξιολόγηση» θέλουν να τα κατηγοριοποιήσουν, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση στα σχολεία και να τα σπρώξουν προς ιδιώτες χορηγούς.

Η ΝΔ προσπάθησε να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που έχει να γίνει από τον καιρό της Χούντας… Αυτό αποτράπηκε προς το παρόν λόγω των πολύμηνων φοιτητικών αγώνων τους πρώτους μήνες του 2021. Όμως, έχουν θεσμοθετηθεί άλλα αυταρχικά μέτρα όπως τα πειθαρχικά συμβούλια με τα οποία θα προσπαθήσουν να καταστείλουν τους πιο δραστήριους φοιτητές στο μέλλον, το ν+2 για να εντατικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις σπουδές κοκ.

Ελευθερία

Στο θέμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αυτό που βλέπουμε είναι άγριο ξύλο, χημικά και αύρες νερού, συλλήψεις στον σωρό, ψεύτικα κατηγορητήρια, στημένους ψευδομάρτυρες, ακραίο σεξισμό, ομοφοβία, ρατσισμό, σχέσεις με τη φασιστική ακροδεξιά. Αυτή είναι η ΕΛΑΣ, αυτό είναι το υπουργείο που είχαν το θράσος να ονομάσουν «προστασίας του πολίτη».

Καθόλου τυχαία η φασιστική απειλή ξανασηκώνει κεφάλι, έναν μόλις χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Τα φασιστικά τάγματα εφόδου κάνουν ξανά δολοφονικές επιθέσεις. Η «Δικαιοσύνη» αποφυλακίζει Χρυσαυγίτες όπως ο Πατέλης ή τους προσφέρει προνομιακή μεταχείριση. Το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που έβαλε τη Χρυσή Αυγή φυλακή είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ακροδεξιάς και των φασιστών.

Βιοτικό επίπεδο – εργασία

Ο βασικός μισθός παραμένει καθηλωμένος σε 650 € όταν μια γκαρσονιέρα κοστίζει από 300 ευρώ και πάνω. Η ανεργία και η υπο-απασχόληση βασιλεύουν. Το 8ωρο έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξάνονται χτυπώντας το βιοτικό επίπεδο. Πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν ξέρει τι σημαίνει διακοπές. Τα δικαιώματα που κέρδισαν οι προηγούμενες γενιές έχουν παρθεί πίσω. Η σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση αποτελεί άπιαστο όνειρο.

Αγώνες

Όμως πληθαίνουν οι αγώνες. Πέρσι η μεγαλειώδης συγκέντρωση ενάντια στη Χρυσή Αυγή στο Εφετείο έδειξε πως «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει φασισμός». Οι μαζικές κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων ενάντια στην καταστολή, σε μια σειρά πόλεις, ειδικά μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη έδειξαν πως η κοινωνία υπερασπίζεται βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις. Οι ντελιβεράδες της efood πέτυχαν μια σπουδαία νίκη, ανεβάζοντας το ηθικό του εργατικού κινήματος συνολικά. Και οι λιμενεργάτες της COSCO κατάφεραν να κάμψουν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους και για πολλούς ακόμα, το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να μας εμπνέει.

Ολιγοήμερη αναβολή της ημερομηνίας της κλήρωσης για την λαχειοφόρο του Antinazizone

Το Σάββατο 4 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί τελικά η κλήρωση της λαχειοφόρου του Antinazi Zone. Η αρχική ημερομηνία που είχαμε ανακοινώσει ήταν το Σάββατο 20 Νοέμβρη. 

Ο λόγος για αυτά την μικρή αναβολή είναι η περίοδος που ήταν γεμάτη με αντιφασιστικές δράσεις και γι’ αυτό μείναμε πίσω με την προετοιμασία της λαχειοφόρου. Εκτός από τις δράσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη και τη διοργάνωση των συγκεντρώσεων στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, διοργανώσαμε μαζί με τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά κεντρική αντιφασιστική εκδήλωση, διοργανώσαμε την 3η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή στο πάρκο Δρακόπουλου στα Πατήσια στις αρχές Σεπτέμβρη και την επαναλάβαμε το Νοέμβρη στη γειτονιά του Ζωγράφου, κάναμε το Art Against Fascism στην Αθήνα (από όπου περάσαν πάνω από 800 άτομα) και συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Όλα αυτά χρειάστηκαν πολύ κόπο και ενέργεια και σήμαιναν ότι η λαχειοφόρος έμεινε πίσω.

Έτσι, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την κλήρωση κατά δυο βδομάδες από την αρχικά ανακοινωμένη ημερομηνία. 

Η κλήρωση λοιπόν θα γίνει με live streaming από την σελίδα του Antinazi Zone στο facebook το Σάββατο 4 Δεκέμβρη, στις 8 το βράδυ.

«Μας σκάβουν τον λάκκο»: Κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο COP26

Η κοινή πρωτοβουλία σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο «Μας σκάβουν τον λάκκο / Kazma Birak» συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου 6 Νοέμβρη με αφορμή την σύνοδο #COP26 για την κλιματική αλλαγή. Κατεβήκαμε στο δρόμο με το σύνθημα «αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα» στα ελληνικά και τα τουρκικά. 

Παρακάτω δημοσιεύουμε φωτογραφίες από την παρουσία μας σε:

Αθήνα, Istanbul, Κύπρο (σε κοινή δράση ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων).

Συνεχίζουμε την μάχη ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση, ενάντια στις εξορύξεις και τις πολεμικές κραυγές. Συντονιζόμαστε με τα κινήματα που παλεύουν για τους ίδιους σκοπούς!

Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου: συγκέντρωση στις 25/11

Πέμπτη 25/11, στις 18:30 στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, με τα περιστατικά έμφυλης βίας να είναι σε έξαρση, ενώ έχουμε 13 γυναικοκτονίες μέσα σε 10 μήνες.

Οι Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου ζητάμε την υποστήριξη και αλληλεγγύη όλων, γυναικών και ανδρών, για να παλέψουμε ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχία. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα μαζικό και δυναμικό γυναικείο κίνημα που θα αγωνιστεί ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κινήματα, θα παλέψει για την ανατροπή του συστήματος που διαιωνίζει την πατριαρχία και την αξιοποιεί όπως το βολεύει.

Ζωγράφου: μια παιδική γιορτή για την αλληλεγγύη και τη  διαφορετικότητα

Πάνω από 100 άτομα (παιδιά και συνοδοί) συμμετείχαν στην παιδική αντιρατσιστική γιορτή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στα γηπεδάκια της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου και διοργανώθηκε από το Antinazi Zone. 

Τα παιδιά ζωγράφησαν, έφτιαξαν κατασκευές με πηλό, έπαιξαν κινητικά παιχνίδια μέσα από μια αντιρατσιστική «διαδρομή», δημιούργησαν το «παγκόσμιο κοστούμι» και τραγούδησαν το «ΤραγουδΑ.Μ.Ε.Α.πό ψηλά» που είναι γραμμένο για την παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία. Η γιορτή έκλεισε με τραγούδια και παιχνίδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Σημαντική ήταν η συμβολή της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ζωγράφου – Από Κοινού» που συμμετείχε στα δημιουργικά παιχνίδια με μουσική και σκίτσα, ενώ στον χώρο λειτούργησε αυτοοργανωμένο βιβλιοπωλείο όπου γονείς και παιδιά μπορούσαν να αφήσουν παλιά βιβλία που πλέον δεν διαβάζουν ή να πάρουν ένα νέο.

Βόλος: Αναβολή της δίωξης των δημοτικών συμβούλων από τον Μπέο

Αναβολή για τις 10 Φλεβάρη του 2023 πήρε η υπόθεση της δίωξης πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων του Βόλου, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο σ. Νίκος Κανελλής, λόγω απουσίας μιας εκ των συνηγόρων. 

Οι 12 δημοτικοί σύμβουλοι κατηγορούνται από την δημοτική αρχή Μπέου για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή τα γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2018. Τότε έγινε προσπάθεια να μπει λουκέτο στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης και λόγω του ότι οι δημ. σύμβουλοι κατήγγειλαν το γεγονός αυτό καθώς και τις τραμπούκικες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, η δημοτική αρχή Μπέου προχώρησε σε διώξεις

21/11 – 

Πετρούπολη: Συνέλευση του «Χωματερή STOP»

Την Κυριακή 21 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση του «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει» στην Πετρούπολη, στο φιλόξενο Joylamp (Πετρουπόλεως 140, μέσα στη στοά).

Θα ενημερωθούμε για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στις επεκτάσεις των εγκαταστάσεων στην Φυλή, για το πως δρομολογούνται οι νέες μονάδες καύσης απορριμμάτων και για τα υπόγεια σχέδια του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη. Και φυσικά θα συζητήσουμε πολύ ενδιαφέρουσες νέες ιδέες για τις επόμενες δικές μας δράσεις! 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα