Από τη δράση μας

Στηρίξτε την λαχειοφόρο του AntinaziZone για το 2021!

Ένας χρόνος έχει περάσει από την ιστορικής σημασίας νίκη που κατάφερε το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Πέρυσι, στις 7 Οκτώβρη, έξω από το περικυκλωμένο από τις δεκάδες χιλιάδες αντιφασιστών και αντιφασιστριών Εφετείο, πανηγυρίσαμε την καταδικαστική απόφαση που έστειλε τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. Φέτος οι εκδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα απέδειξαν ότι το αντιφασιστικό κίνημα είναι ακόμα εδώ. 

Τα γεγονότα στην Σταυρούπολη πρώτα και οι φασιστικές επιθέσεις που ακολούθησαν στον Εύοσμο και το Νέο Ηράκλειο ήρθαν να μας υπενθυμίσουν αυτό που λέγαμε ήδη από την πρώτη στιγμή: όσο σημαντική και αν ήταν η νίκη για την καταδίκη της ΧΑ σε εγκληματική οργάνωση, δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό. Φασίστες, ναζιστές και ακροδεξιοί προσπαθούν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους, να παρεισφρήσουν σε χώρους, να εκμεταλλευτούν την γενική σαπίλα που επικρατεί για να ξαναστήσουν τις δυνάμεις τους.

***

Σε αυτή τη συγκυρία το Antinazi Zone διοργανώνει την ετήσια λαχειοφόρο αγορά που στόχο έχει να υποστηρίξει οικονομικά τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις μας για την επόμενη περίοδο.

Απευθυνόμαστε στους φίλους και υποστηρικτές του AntinaziZone, στους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες που πιστεύουν ότι συλλογικότητες σαν τη δική μας έχουν να παίξουν ρόλο και να συμβάλουν σε αυτόν τον αγώνα. Και τους ζητάμε να μας στηρίξουν και με αυτό τον τρόπο.

Η λαχειοφόρος αγορά θα διαρκέσει μέχρι και τις 4 Δεκέμβρη και κληρώνει μια σειρά δώρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι προσφορές υποστηρικτών και φίλων. Συγκεκριμένα:

  • Ένα Laptop Dell Inspiron 3505, Ryzen 3 3250U/15.6 FHD/4GB/128GB SSD
  • 3 διανυκτερεύσεις στην Άνδρο, για 2 ή 3 άτομα, στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Ραστώνη» που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου (rastoni-andros.gr). *
  • 2 διανυκτερεύσεις στη Τζιά τον Ιούλιο για 2 άτομα στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Βιλάι» που βρίσκεται στην Κορησσία.*
  • 4 διανυκτερεύσεις στη Λεπτοκαρυά Πιερίας για 4 άτομα σε εξοχικό διαμέρισμα.*
  • 2 πακέτα βιβλίων αξίας 50 ευρώ το καθένα.
  • 5 δωροεπιταγές για βιβλία αξίας 12 ευρώ η κάθε μία από το βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης Oblik Editions

Ο κάθε λαχνός κοστίζει 1 ευρώ και μπορείτε να τους προμηθευτείτε είτε από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Antinazi Zone, είτε μετά από επικοινωνία με τα παρακάτω τηλέφωνα, είτε από την σελίδα μας στο facebook. 

Αθήνα: 6947388847

Θεσσαλονίκη: 6932714175

Βόλος: 6973322182

Τέλος, μπορείτε να προμηθευτείτε λαχνούς μέσω paypal πατώντας σε αυτό το link (με χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας) και στη συνέχεια να μας ενημερώσετε μέσω e-mail στο [email protected] για να σας στείλουμε τους λαχνούς σας.

*Οι διανυκτερεύσεις αφορούν στην τουριστική περίοδο 2022 και γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες

Θεσ/νίκη: Να γίνει η ΔΕΘ μητροπολιτικό πάρκο!

Οι δημοτικές κινήσεις «Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής» έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενάντια στην αποκαλούμενη «ανάπλαση» του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αν προχωρήσει το σχέδιο θα σημαίνει ακόμα περισσότερο τσιμέντο και κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης, γι’ αυτό η αντιπρόταση που είναι προς το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος είναι να γίνει η ΔΕΘ μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Διαβάστε στη συνέχεια τη σχετική ανακοίνωση των δύο παρατάξεων.

Ζούμε σε μια πόλη που ασφυκτιά. Χωρίς μέσα μαζικής μετακίνησης, φορτωμένη με υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους, με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο από όλες σχεδόν τις πόλεις της Ευρώπης. Η μόνη μας ελπίδα για ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο, για μια σημαντική αύξηση των πράσινων, ελεύθερων χώρων, ήταν ο χώρος της ΔΕΘ, με τη μετεγκατάσταση της Έκθεσης στα δυτικά. Μια μετεγκατάσταση αναγκαία και για την ίδια την Έκθεση, γι’ αυτό και προβλεπόταν εδώ και χρόνια από τον χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης.

Δυστυχώς, ο δήμος, οι πρόσφατες κυβερνήσεις, η διοίκηση της ΔΕΘ, αλλάξανε γνώμη. Θεώρησαν ότι η δημιουργία της νέας ΔΕΘ είναι μια καλή ευκαιρία να τη φορτώσουνε με επιπλέον εμπορικά κέντρα, με ένα τεράστιο ξενοδοχείο, με υπόγεια πάρκινγκ και άλλες χρήσεις. Και όλα αυτά «συμφέρει» περισσότερο να γίνουν στο κέντρο της πόλης, στο ίδιο «οικόπεδο». Οι ανάγκες της πόλης παραμερίστηκαν για να εξυπηρετηθούν ξανά τα ιδιωτικά κέρδη. Κέρδη, τα οποία θα πατήσουν ως συνήθως πάνω σε δημόσιες επενδύσεις.

Μέσα στην κορύφωση της κλιματικής κρίσης, θα το πούμε ακόμη πιο δυνατά: το κέντρο δεν αντέχει άλλες υποδομές, άλλα εμπορικά κέντρα και τερατώδη ξενοδοχεία, άλλα αυτοκίνητα. Χρειαζόμαστε ελεύθερο χώρο, πράσινο, οξυγόνο για να ανασάνουμε. Η μάχη της ΔΕΘ είναι για εμάς μια μάχη ζωής – σας καλούμε να τη δώσουμε μαζί ως το τέλος.

Η 3η παιδική αντιρατσιστική γιορτή πάει Ζωγράφου!

Μια γιορτή για όλα τα παιδιά, που στόχο έχει να λειτουργήσουμε ομαδικά, να εξαλείψουμε τις διαφορές, να μάθουμε μέσα από το ομαδικό παιχνίδι και τη μουσική ότι όλοι μαζί μπορούμε να επικοινωνήσουμε, να παίξουμε, να τραγουδήσουμε. 

Στις 14 Νοέμβρη από τις 11 το πρωί στα κάτω γηπεδάκια της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, κάθε παιδί θα μπορεί να βρει διαφορετικούς σταθμούς «δημιουργικής απασχόλησης», κινητικά παιχνίδια, μουσική, κατασκευές, και πολλά ακόμη!

Βέλγιο: Απολογισμός αντιφασιστικών δράσεων 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη μεγάλη νίκη στο Εφετείο, την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και την απόδοση βαριών ποινών στα ηγετικά της στελέχη, η συλλογικότητα Grec.que.s solidires de Belgique (Αλληλέγγυοι/ες Έλληνες/ίδες του Βελγίου) αποφάσισε να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, μαζί με την οικογένεια Φύσσα, τον Αντιφασιστικό συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι».

Αυτή η απόφαση πάρθηκε τόσο επειδή η συλλογικότητα έχει δείξει έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του αντιφασιστικού αγώνα, με δράσεις που οργάνωσε με την ευκαιρία της δίκης πέρυσι και σχετικά με τη σύλληψη των φυγόποινων Λαγού και Παππά, αλλά και επειδή η επικαιρότητα στο Βέλγιο το επιβάλλει. Από τη μια, η ακροδεξιά συγκεντρώνει σχεδόν το 50% της της πρόθεσης ψήφου στη Φλάνδρα (ακροδεξιό nVA και φασιστικό Vlaams Belang μαζί), από την άλλη στη Βαλλονία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. 

Η συλλογικότητά μας είναι πεισμένη πως ο αντιφασιστικός αγώνας δεν έχει τελειώσει με τη νικηφόρα μάχη του Εφετείου, όπως εξάλλου δείχνουν οι πρόσφατες επιθέσεις στη Σταυρούπολη και την Αθήνα. Παράλληλα, η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ουγγαρία κλπ) βάζει καθαρά την αναγκαιότητα διεθνούς συντονισμού των αντιφασιστικών δράσεων και κινημάτων. 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οργανώσαμε μια σειρά από δράσεις μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. 

Οι δράσεις αυτές κορυφώθηκαν με μια σειρά προβολών της ταινίας της Αγγελικής Κουρούνη «Χρυσή Αυγή: υπόθεση όλων μας» στη Λιέγη, τη Ναμύρ και τις Βρυξέλλες, παρουσία της σκηνοθέτιδας και των συνεργατών της. Η ταινία παρουσιάζει την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, παρακολουθώντας την καθ’ ολη την πενταετία που διήρκεσε, δίνοντας έμφαση στις ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων για τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια, στη σιωπή από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, αλλά και στην πλούσια αντιφασιστική δράση του κινήματος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τελική νίκη. 

Σε μια ευτυχή συγκυρία, η προβολή της ταινίας στη Λιέγη συνέπεσε με μια σημαντική τοπική αντιφασιστική νίκη: την ακύρωση δημόσιας εκδήλωσης της βαλλόνικης ακροδεξιάς υπό το βάρος της σημαντικής αντιφασιστικής κινητοποίησης.

Οι προβολές έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, ο οποίος καταγράφηκε ιδιαίτερα στη ζωντάνια των συζητήσεων που τις ακολούθησαν. Συνολικά και στις τρεις πόλεις, την ταινία παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα. 

Θεωρούμε πως όλες οι δράσεις ήταν επιτυχημένες, αλλά τα καθήκοντα που βάζει η συγκυρία δεν σταματούν εδώ. Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η αντιφασιστική πάλη, σε κάθε σχολείο, εργασιακό χώρο και γειτονιά, στο δρόμο όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους χρυαυγίτες και τα παρακλάδια τους να ανασυγκροτηθούν. Από το Βέλγιο δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς το ελληνικό αντιφασιστικό κίνημα και δίνουμε έμφαση στην ανάγκη αυτός να είναι διεθνιστικός.

Πετυχημένη η συνεστίαση του «Ξ» στην Πετρούπολη

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Πετρούπολης

Το συντροφικό φαγοπότι οικονομικής ενίσχυσης που οργανώσαμε την Κυριακή 31 Οκτώβρη, ήταν κατά γενική ομολογία ένα πολύ πετυχημένο γλέντι. Φάγαμε, ήπιαμε και τραγουδήσαμε ρεμπέτικα χάρη στην εξαιρετική κομπανία μας!

Ευχαριστούμε όσους-ες μας στήριξαν, είτε με την παρουσία είτε με την ενίσχυσή τους. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους δίνουμε μαζί τις μάχες για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, όπως φυσικά ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον φιλόξενο Λεμονανθό, τον Μανώλη και τα υπόλοιπα παιδιά όπως επίσης και τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ για τα βιβλία που μας χάρισε και κληρώθηκαν στη λαχειοφόρο μας.

Ας είμαστε καλά, να αγωνιζόμαστε, να το γλεντάμε και φυσικά να το επαναλάβουμε!

6 Νοέμβρη: Art Against Fascism Covid Edition…

Σάββατο 6 Νοέμβρη 

στο πάρκο Δρακόπουλου 

(Πατησίων 356, σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα