Από τη δράση μας

Πρωτοβουλία «No Burn»: 460 κιλά λάδι στους πυρόπληκτους των Ροβιών!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών «No Burn»

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών – No Burn μεταβήκαμε στις Ροβιές Ευβοίας και μοιράσαμε 460 κιλά ελαιόλαδο στους πυρόπληκτους. Το λάδι είχε αγοραστεί με τα χρήματα από τη Συναυλία Αλληλεγγύης που είχαμε διοργανώσει το Σεπτέμβριο για το σκοπό αυτό, ενώ τα 125 κιλά ήταν προσφορά της ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ στο Σέσκλο, από την οποία έγινε η αγορά.

Σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο των Ροβιών διανεμήθηκαν 92 πεντόκιλα ελαιόλαδου σε κάθε οικογένεια, με προτεραιότητα στις 15 οικογένειες που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τη φωτιά. Πέρα όμως από τα σπίτια, οι Ροβιές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και από οικονομική άποψη, αφού η καλλιέργεια ελαιόδεντρων αποτελούσε βασική δραστηριότητα των κατοίκων, και πλέον αμέτρητες ρίζες ελιάς, όπως και πολλές αποθήκες λαδιού, έχουν γίνει στάχτη.

Το χωριό είχε ενημερωθεί για την άφιξη του φορτίου αλληλεγγύης και όταν φτάσαμε μας περίμενε ήδη κόσμος. Οι κάτοικοι ευχαρίστησαν θερμά την Πρωτοβουλία No Burn και τον Βόλο για αυτή την κίνηση, ευχήθηκαν επιτυχία στον αγώνα μας κατά της καύσης σκουπιδιών, δήλωσαν συγκινημένοι για την αλληλεγγύη που έχουν δεχθεί από απλούς ανθρώπους από όλη τη χώρα και μας μίλησαν για σημαντικά ποσά και προσφορές που γνωρίζουν ότι έχουν δοθεί για την ενίσχυσή τους, αλλά δεν έχουν φτάσει ποτέ σε αυτούς. Έκδηλη ήταν η απόγνωση για την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί οι ζωές τους και ο τόπος, αλλά και ο θυμός από το γεγονός ότι κυριολεκτικά «τους άφησαν να καούν».

Από τη μεριά μας, ως πολίτες που κυριολεκτικά μας πνίγουν στο δηλητήριο, δηλώνουμε αλληλέγγυοι σε κάθε άνθρωπο που βάλλεται η ζωή και η αξιοπρέπειά του από αυτές τις εγκληματικές πολιτικές και καλούμε όλες και όλους 

 που πλέον δεν ανέχονται να ζούνε μέσα στις διοξίνες και τη δυσωδία,

 που έχουν εξαγριωθεί με το θράσος της ΑΓΕΤ-Lafarge να θησαυρίζει μοιράζοντας καρκίνους και χορηγίες

 που έχουν σιχαθεί με τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά νομοθετήματα που προστατεύουν τα συμφέροντα της -αποδεδειγμένα καρκινογόνου- καύσης σκουπιδιών και της τσιμεντοβιομηχανίας και με την αυτοδιοικητική εύνοια και τα βουλευτικά «χαριεντίσματα» με τη Lafarge,

να έρθουν στις συνελεύσεις μας και να ενισχύσουν τον αγώνα της πόλης ενάντια στην καύση σκουπιδιών, γιατί μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

6/11: Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα!

Διαβάστε κάλεσμα περιβαλλοντικών οργανώσεων σε πορεία το Σάββατο 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 14:00

Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκόβη.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη.

Οι συνομιλίες στη Γλασκόβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις που θα ακουστούν. Εδώ και αιώνες, οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη για το κέρδος, παραβλέποντας το πόσο βλάπτουν όλους τους υπόλοιπους από εμάς. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές του κλίματος! Είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και την επέλαση των κερδοσκόπων που ετοιμάζονται να «επενδύσουν» πάνω στα αποκαΐδια, ενώ ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Πουλάει «πράσινη ανάπτυξη» την ώρα που συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζει τις βουνοκορφές και τα νησιά με ανεμογεννήτριες. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και επιμένει στην καύση σκουπιδιών και την επέκταση των ΧΥΤΑ. Μπαζώνει ρέματα και θάλασσες και λεηλατεί πάρκα και ελεύθερους χώρους. Πρέπει να την σταματήσουμε!

Στις 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε στην Αθήνα, Σύνταγμα 2 μμ, και σε όλη την Ελλάδα. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα που διεκδικεί «να αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα»!

Στις διαδηλώσεις στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις, μέχρι τώρα καλούν (ο κατάλογος διευρύνεται):

 • Δυτικό Μέτωπο
 • Ενεργοί Πολίτες Α Κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή
 • Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
 • Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
 • Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ)
 • Μας σκάβουν τον λάκκο
 • Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
 • Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) Αττικής
 • Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου (ΠΑΖ)
 • Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή
 • Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου: συνεχίζεται η εντατική δράση

Στις 29/9 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνέλευση των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου, στην οποία συμμετείχαν 22 άτομα. Η μεγάλη συμμετοχή έδειξε ότι το ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της γυναικείας καταπίεσης, του σεξισμού και της έμφυλης βίας είναι μεγάλο, αλλά και άμεση η ανάγκη για ένα μαζικό φεμινιστικό κίνημα βλέποντας αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, καθώς μετράμε 12 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες μέχρι στιγμής.

Κάνοντας αρχικά μια συζήτηση για το τι είναι «κακοποίηση», η συνέλευση αποφάσισε την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και μια σειρά δράσεων στην πόλη του Βόλου με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου. Μετά τη συνέλευση πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στην παραλία της πόλης αλλά και στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου φάνηκε έντονο το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νέων γυναικών για δράση. Στις παρεμβάσεις μοιράστηκε το φυλλάδιο ενώ ταυτόχρονα είχαμε και υλικό οικονομικής ενίσχυσης, όπως κονκάρδες, μπλούζες και υφασμάτινες τσάντες με το λογότυπο των Μαχητικών & Ελεύθερων.

Στην Οικογιορτή που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-16-17 Οκτωβρίου, οι Μαχητικές και Ελεύθερες κατάφεραν να έχουν μια δυναμική παρουσία με πάγκο που διακοσμήθηκε από αφισάκια με φεμινιστικό περιεχόμενο, ενώ μοιράστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο και έγινε συζήτηση με πολλές γυναίκες που έδειξαν την υποστήριξή τους και δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για επόμενες δράσεις και συμμετοχή στη συνέλευση.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθούν οι επόμενες δράσεις της ομάδας ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε την πρώτη συγκέντρωση γυναικών γιατο θέμα στο Βόλο.

«Ξ» Πετρούπολης: Συντροφικό φαγοπότι στις 31/10

Την Κυριακή 31 Οκτώβρη, από τη 1 το μεσημέρι και όσο αντέξουμε, θα πραγματοποιηθεί το συντροφικό φαγοπότι της τοπικής οργάνωσης του Ξεκινήματος στην Πετρούπολη στον φιλόξενο «Λεμονανθό» (28ης Οκτωβρίου 35, κοντά στην στρογγυλή πλατεία Πετρούπολης).

Πέρα από την αναγκαία όσο ποτέ (σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς) οικονομική ενίσχυση, θέλουμε να βρεθούμε και να διασκεδάσουμε με όλους όσους έχουμε συνυπάρξει στο δρόμο, το τελευταίο διάστημα. Μέσα από τους τοπικούς και κεντρικούς αγώνες, για το κλείσιμο της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ Φυλής και την ακύρωση των βρώμικων σχεδίων για εργοστάσιο καύσης, για την ματαίωση των σχεδίων των νεοναζί για διείσδυση στα σχολεία μας, ενάντια στον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των αγώνων μας, ενάντια στον σεξισμό και την έμφυλη βία κατά των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχουμε χτίσει ζεστές, ανθρώπινες και συντροφικές σχέσεις.

Χρωστάμε στους εαυτούς μας και σε όλους αυτούς τους συναγωνιστές μας ένα όμορφο συντροφικό φαγοπότι, με άφθονο φαγητό και κρασί, ζωντανή μουσική από… τους καλύτερους και φυσικά την καθιερωμένη κλήρωση της λαχειοφόρου μας, όπου θα μοιράσουμε και φέτος πλούσια δώρα. Σας περιμένουμε.

Τιμή εισόδου με φαγητό και κρασί: 15 ευρώ.

Θεσ/νίκη: Πρώτη νίκη για να γίνει Νηπιαγωγείο δίπλα στην «Αλυσίδα»!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης στις 11/10, ο Δήμαρχος Κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι τελικά βρέθηκαν τα χρήματα για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου δίπλα στο συγκρότημα της «Αλυσίδας» στη Χαριλάου. 

Πρόκειται για την πρώτη αλλά πολύ σημαντική νίκη του τοπικού κινήματος των κατοίκων, που διεκδικούν εδώ και μήνες μέσα από την αντίστοιχη «Πρωτοβουλία Κατοίκων» που συγκροτήθηκε, το να περάσει το οικόπεδο στην κυριότητα του Δήμου, έτσι ώστε να γίνει Νηπιαγωγείο και χώρος πρασίνου (διαβάστε περισσότερα στη σελ. 5).

Από την πρώτη στιγμή που οι κάτοικοι οργανώθηκαν και ζητούσαν να ενεργήσει άμεσα ο Δήμος για τη διεκδίκηση του οικοπέδου, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Ζέρβα, ο Δήμος δεν έκανε τίποτα. Μόνο όταν μαζεύτηκαν πάνω από 800 υπογραφές και ύστερα από τις τακτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η διοίκηση αναγκάστηκε να κινηθεί. 

Η εξέλιξη αυτή είναι το πρώτο βήμα για να μην επιστραφεί το οικόπεδο στους ιδιοκτήτες του. Δεν επαναπαυόμαστε μετά από αυτές τις δηλώσεις, αλλά θα παραμείνουμε σε ετοιμότητα μαζί με τους κατοίκους, στηρίζοντας τον αγώνα όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή με προτάσεις κλπ, για να προχωρήσει άμεσα η απαλλοτρίωση του οικοπέδου και η δημιουργία Νηπιαγωγείου και χώρου πρασίνου.

Η 3η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή πάει Ζωγράφου

Κυριακή 14 Νοέμβρη, 11.00 π.μ.

Κάτω γηπεδάκια Πανεπιστημιούπολης, Ζωγράφου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα