Από τη δράση μας

Κερατσίνι 2021: για 8η χρονιά ήμασταν χιλιάδες

Η φετινή πορεία στην μνήμη του Παύλου Φύσσα είχε πολλές ιδιαιτερότητες. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν με την ηγετική ομάδα και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στη φυλακή.

Στην κεφαλή της πορείας δέσποζε η Μάγδα και όλη η οικογένεια Φύσσα αλλά αυτή την φορά ήταν μαζί της η μητέρα και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, ο πατέρας και η αδελφή του Βασίλη Μάγγου, ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα.

Για πρώτη φορά επίσης συμμετείχε ενωτικά στην πορεία και το ΚΚΕ.

Τέλος για πρώτη φορά η πορεία πήγε στο μπλόκο της Κοκκινιάς, συνδέοντας το νήμα των αγώνων του σήμερα με την σφαγή των αγωνιστών από τους Ναζί στην κατοχή.

***

Η πορεία για μια ακόμη χρονιά είχε χιλιάδες κόσμο.

Μπροστά ήταν το πανό-εικαστική παρέμβαση με όλα τα πρόσωπα των νεκρών του κινήματος. Ακολουθούσε το πανό του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη και από πίσω το πανό του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά και της καμπάνιας «Δεν είναι αθώοι – οι Ναζί στην φυλακή!» Ακολουθούσαν τα πανό πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων με τελευταία τα οργανωμένα και μαζικά μπλοκ του ΚΚΕ.

Έγιναν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Κερατσινίου, το ΠΑΜΕ, την ΚΕΕΡΦΑ και τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά.

Το Ξεκίνημα και το Antinazi Zone συμμετείχαμε με μπλοκ μέσα στο ενιαίο μπλοκ του Αντιφασιστικού Συντονισμού που είχε πάνω από 700 άτομα.

Μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν η οικογένεια Φύσσα άφηνε λίγα λουλούδια στο μπλόκο και το μπλοκ του Αντιφασιστικού Συντονισμού τραγουδούσε τα «Μαλαματένια λόγια».

Η πορεία κατέληξε στο μετρό της Νίκαιας χωρίς να υπάρξει το παραμικρό επεισόδιο.

***

Έναν χρόνο μετά το Εφετείο, το αντιφασιστικό κίνημα απέδειξε ότι είναι εδώ, πιο ενωμένο από κάθε άλλη φορά, με έντονη την παρουσία της νεολαίας. Έτοιμο να δώσει την δεύτερη μάχη του Εφετείου της Χρυσής Αυγής και κυρίως να σταματήσει τον φασισμό και την ακροδεξιά όποια μορφή και αν πάρουν.

Επόμενα ραντεβού:

Σάββατο 2 Οκτώβρη, στην εκδήλωση συζήτηση στο κηπάκι της Τσαμαδού με θέμα: «οι νέες μορφές της ακροδεξιάς και του φασισμού και τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος»

Πέμπτη 7 Οκτώβρη, που συμπληρώνεται 1 χρόνος από την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής στην μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει στις 6μμ από το Εφετείο της Αθήνας και θα περάσει μέσα από γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Και στις δύο εκδηλώσεις θα δώσει το παρόν η γυναίκα σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος Μάγδα Φύσσα.

Μαχητικές και με παλμό οι διαδηλώσεις για τον Ζακ / την Zackie Oh

Την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη φρικτή δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου / της Zackie Oh, έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας.    

Γύρω στις 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αθήνα, ενώ στην Θεσσαλονίκη περίπου 1.000 άτομα συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Τις διαδηλώσεις καλούσαν ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικές συλλογικότητες αλλά συμμετείχαν επίσης οργανώσεις της Αριστεράς. Η μαχητικότητα και ο παλμός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των συγκεντρώσεων με τη νεολαία να δίνει τον τόνο διαδηλώνοντας ενάντια στη βία, το σεξισμό και την καταστολή.

Το σύνθημα 

«Στις 20 Οκτώβρη θα είμαστε όλα εκεί. Η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί» 

αντηχούσε στις διαδηλώσεις. Στις 20 του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη των δολοφόνων του Ζακ. 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο καταστηματάρχης και ο μεσίτης φίλος του, που προκάλεσαν τον θανατηφόρο τραυματισμό του κλωτσώντας τον για αρκετή ώρα στο κεφάλι, αλλά και οι τέσσερις αστυνομικοί που αφού έφτασαν στο σημείο συμμετείχαν στην κακοποίηση του. Όλοι τους δικάζονται με την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Οι διαδηλώσεις όμως συνδέθηκαν επίσης με τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως: 

«Ούτε Καρολάϊν, Δήμητρα Ελένη! Καμία άλλη δολοφονημένη!»

Οι «Μαχητικές & Ελεύθερες» συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μοιράζοντας την προκήρυξη για τη δολοφονία του Ζακ (3 χρόνια χωρίς τον Ζακ / τη Zackie Oh! Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται!) . 

Από εδώ και στο εξής, το βάρος που πρέπει να δοθεί στις μαχητικές εκστρατείες που θα κρατήσουν την υπόθεση ζωντανή στην επικαιρότητα. 

ΛΟΑΤΚΙ και φεμινιστικές ομάδες και συλλογικότητες, αριστερές οργανώσεις, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, μαχητικά σωματεία κ.τλ., πρέπει να ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι δολοφόνοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και με βαριές ποινές. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι κράτος και Δικαιοσύνη, συνεπικουρούμενοι από τον οχετό της Ακροδεξιάς, θα επιδιώξουν μια δίκη που από τη μια θα στιγματίζει το θύμα κι από την άλλη θα προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι δολοφόνοι να πέσουν στα μαλακά με ποινές χάδια.

Βόλος: τοπική ομάδα από τις Μαχητικές και Ελεύθερες

Την Τετάρτη 15/9 πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του Αναύρου η ιδρυτική συνέλευση της φεμινιστικής συλλογικότητας «Μαχητικές & Ελεύθερες» στον Βόλο. Η συνέλευση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είχε μεγάλη συμμετοχή από γυναίκες όλων των ηλικιών. Μετά την πετυχημένη εκδήλωση που έγινε τον Ιούλιο, και ένα «ματωμένο» καλοκαίρι με τις γυναικοκτονίες και τους βιασμούς να οργιάζουν, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τοπική ομάδα των «Μαχητικών και Ελεύθερων» στο Βόλο.

Οι κύριοι στόχοι μας είναι μέσα από τις δράσεις μας να συμβάλουμε στη μαζικοποίηση του γυναικείου-φεμινιστικού κινήματος και επιπλέον να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία σχετικά με την έμφυλη βία, τον σεξισμό και τις διακρίσεις που συνεχίζουν να βιώνουν οι γυναίκες.

Οι βιασμένες, κακοποιημένες και δολοφονημένες γυναίκες είναι θύματα του σεξισμού και της πατριαρχίας, η οποία διαιωνίζεται και καλλιεργείται μέσα στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που ζούμε. Τα περιστατικά αυτά δεν πρέπει μόνο να μας θλίβουν και να μας εξοργίζουν, αλλά και να μας κινητοποιούν. Το κράτος, τα δικαστήρια και η αστυνομία δεν μας προστατεύουν ουσιαστικά, κάτι που επιβεβαιώθηκε πολλές φορές, όπως είδαμε στην δολοφονία της Κατερίνας από τη Μακρινίτσα, στον βιασμό της καθαρίστριας στα Πετράλωνα, αλλά και στην περίπτωση της γυναίκας στην Ηλιούπολη που κακοποιούνταν και εκδιδόταν από αστυνομικό.

Πιστεύουμε πως η σύσταση μια τέτοιας συλλογικότητας την περίοδο που διανύουμε είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι οι θηλυκότητες συνεχίζουμε να βλέπουμε όχι μόνο τα δικαιώματά μας να παραβιάζονται -είτε πρόκειται για τον εργασιακό χώρο είτε για τις κοινωνικές ελευθερίες- αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Εννοείται πως οι γυναικοκτονίες, που είναι απόρροια του σεξισμού και της πατριαρχίας, υπήρχαν πάντα. Τώρα όμως μέσω των social media και την αλλαγή της συνείδησης που υπάρχει στην κοινωνία, δεν έχουμε μόνο τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε πιο άμεσα, αλλά και να αλλάξουμε τα πράγματα.

Στην ιδρυτική μας συνέλευση αποφασίσαμε να οργανώσουμε δράσεις προς την κοινωνία, με έμφαση στη νεολαία, η οποία αποτελεί το μέλλον και χρειάζεται να κινητοποιηθεί. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να μιλάνε, βρίσκουν σιγά σιγά το θάρρος να καταγγέλλουν και αυτό δεν πρέπει να μείνει στο επίπεδο της ατομικής καταγγελίας, αλλά είναι απαραίτητο να μετατραπεί σε ένα μαζικό, οργανωμένο κίνημα που θα αντιδρά στην ανισότητα και θα φέρει θετικά αποτελέσματα στα έμφυλα ζητήματα. Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πρακτικής βοήθειας/υποστήριξης για γυναίκες που κακοποιούνται και χρειάζονται νομική, ψυχολογική ή άλλου είδους βοήθεια.

Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ: fb: Μαχητικές και Ελεύθερες,

-mail: [email protected]

3η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή: άλλη μια πετυχημένη γιορτή για όλα τα παιδιά

Δεκάδες παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, συνολικά πάνω από 200 άτομα συμμετείχαν στην 3η Παιδική Αντιρατσιστική Γιορτή που έγινε φέτος στο Πάρκο Δρακόπουλου στα Πατήσια. Ήταν μια γιορτή με πολύ παιχνίδι, μουσική, κατασκευές και δραστηριότητες που προσπάθησε να περάσει στα παιδιά το μήνυμα της αλληλεγγύης, της πολυπολιτισμικότητας, της ομαδικότητας και να συμβάλλει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και φέτος στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη.

Η γιορτή διοργανώθηκε από το Antinazi Zone και από εθελοντές/ντριες που συμμετείχαν στον καθαρισμό του χώρου, στο στήσιμο της γιορτής και κυρίως στις πολλές παιδικές δραστηριότητες. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν κινητικά παιχνίδια, να κάνουν δικές τους κατασκευές, να φτιάξουν μουσικά όργανα, να ζωγραφίσουν με χρώματα που έφτιαξαν από μπαχαρικά, να τραγουδίσουν σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, να φτιάξουν το δικό τους τραγούδι αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Β. Εύβοιας και να φτιάξουν όλα μαζί το «παγκόσμιο κουστούμι». Υπήρχε επίσης χώρος για τα βρέφη, ανταλλακτικό βιβλιοπωλείο, κυλικείο, ενώ συγκεντρώθηκαν και σχολικά είδη για τους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών. 

Στο κλείσιμο της γιορτής οι Yeelen – Dance & Music from West Africa in Athens έφτιαξαν ένα εντυπωσιακό κύκλο από μικρούς και μεγάλους, χόρεψαν και τραγούδησαν με τους ήχους των αφρικάνικων κρουστών μουσικών οργάνων. 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου και τις υπόλοιπες αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές εκδηλώσεις!

Διεθνιστικό κάμπινγκ:1-3 Οκτωβρίου, στην Καρπασία

Οι άρχουσες τάξεις σε Ελλάδα Κύπρο και Τουρκία, στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να φέρουν τις χώρες μας ένα βήμα πριν τη σύγκρουση.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, η νεολαία και των τριών χωρών δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε.

Οι επιθέσεις στα δικαιώματά μας, στο περιβάλλον μας, στις συνθήκες ζωής μας είναι κοινές.

Κατά τη διάρκεια του κάμπινγκ οργανώνουμε δύο συζητήσεις:

 Σάββατο 2/10 11 π.μ.: Περιβάλλον ώρα μηδέν: Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη

Κυριακή 3/10 11 π.μ.: Σεξισμός, έμφυλη βία – ως εδώ με την πατριαρχία με συμμετέχοντες από Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Συμμετοχές – πληροφορίες: 99190164, 05338650425 (WhatsApp, Viber), [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα