Από τη δράση μας

Βόλος: ο Πιτσιόρλας στη γραμμή κυβέρνησης – βιομηχάνων για την καύση σκουπιδιών

Περίπου 100 πολίτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών», το Σάββατο 23/6 έξω από τη συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, όπου επίσημος ομιλητής ήταν ο Υφ. Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Μετά από μια ολιγόλεπτη συγκέντρωση στον κόμβο εισόδου της πόλης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το συγκρότημα Τσαλαπάτα όπου διεξάγονταν η συνέλευση των βιομηχάνων. Οι συγκεντρωμένοι φορούσαν «γραβάτες» σατιρίζοντας με αυτό τον τρόπο τους θεατρινισμούς του Τσίπρα και στηλιτεύοντας την ανάπτυξη που δηλητηριάζει το περιβάλλον και τους ανθρώπους με μοναδικό κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο.

Την πορεία σταμάτησε η αστυνομία δεκάδες μέτρα μακριά από την είσοδο του κτιρίου αλλά μια 3μελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Στ. Πιστιόρλα για να του επιδώσει ψήφισμα. Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής επανέλαβαν ότι το αίτημα της κοινωνίας, όπως φάνηκε στο μαζικότατο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου είναι να σταματήσει εντελώς η καύση και όχι να γίνεται με «αυστηρότερους» δήθεν όρους.

Από την πλευρά του ο Υφ. Πιτσιόρλας έπαιξε το γνωστό θέατρο: «έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, οι εκπομπές ρύπων είναι μέσα στα όρια, θα επιδώσω το ψήφισμά σας στον Φάμελλο …».

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο, καθώς δεν υπάρχουν κατώτατα-ασφαλή όρια στην εκπομπή διοξινών και φουρανίων ενώ οι έλεγχοι που γίνονται δεν μπορούν να δώσουν την πραγματική εικόνα.

Επιπλέον η καύση των σκουπιδιών δεν είναι μια προσωπική απόφαση του Υφ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου. Είναι μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία υλοποιεί μια απαίτηση όλων των τσιμεντοβιομηχάνων που βλέπουν στην καύση σκουπιδιών μεγάλα και εύκολα κέρδη. Τόσο από τη χρήση φτηνού καύσιμου αλλά επειδή δεν αποκλείεται η καύση σκουπιδιών να επιδοτηθεί κι από πάνω ως μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων!

Η στάση της Αριστεράς

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση, αν και ικανοποιητική, σίγουρα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν υπήρχε ουσιαστική συμμετοχή και κινητοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων του μαζικού κινήματος. Ειδικά η Αριστερά στη μεγάλη της πλειοψηφία δεν στήριξε την κινητοποίηση, όπως και ο αναρχικός χώρος, παρότι συμμετείχαν στο ιστορικό συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου.

Χτυπητή ήταν η απουσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που σε πολλές άλλες περιπτώσεις οργανώνουν συγκεντρώσεις απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και εργοδοτικές οργανώσεις.

Επιπλέον, δεν στάθηκε δυνατό να βγει έστω ένα κοινό κάλεσμα από την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, παρά τις προσπάθειες του «Ξ» προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τη μια το ΝΑΡ αρνήθηκε να υπογράψει κοινό κάλεσμα υποστηρίζοντας ότι η «Επιτροπή» ταλαντεύεται απέναντι στην κυβέρνηση… Από την άλλη οργανώσεις όπως το ΕΕΚ, το ΣΕΚ, ο «Μ-Λ χώρος» επέδειξαν πλήρη αδιαφορία, παρά την κρίσιμη σημασία που έχει το θέμα αυτό για τον τοπικό πληθυσμό, πράγμα που φανέρωσε και η ιστορική σε μαζικότητα πορεία της 5ης Μάη.

Είναι φανερό ότι οι περισσότερες οργανώσεις δεν κατανοούν τη σημασία της μετωπικής – ενωτικής δράσης της Αριστεράς μέσα στο κίνημα. Αυτό είναι αρνητικό για το κίνημα καθώς του στερεί δυνάμεις, αλλά και για την ίδια την Αριστερά που ενώ θέλει να ονομάζεται «επαναστατική» αρνείται να παρέμβει και να προσπαθήσει να δώσει προοπτική σε μαζικά κινήματα όπως αυτό που έχει αναπτυχθεί στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Η Επιτροπή συνεχίζει τη δράση της

Η «Επιτροπή» βέβαια συνεχίζει τη δράση της με κύριο στόχο να υπάρξει συνέχεια και διάρκεια στο κίνημα. Σε αυτά τα πλαίσια πριν λίγες ημέρες έγινε εξόρμηση έξω από την πύλη της ΑΓΕΤ όπου μοιράστηκε κείμενο προς τους εργαζόμενους του εργοστασίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου η «Επιτροπή» θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση στο πάρκο της Νέας Δημητριάδας (Ορμινίου-Θερμοπυλών) που είναι και η κοντινότερη συνοικία στην ΑΓΕΤ.

Ως Ξεκίνημα θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην Επιτροπή και στο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών καταθέτοντας προτάσεις με στόχο το κίνημα να νικήσει.

 

25ο Κάμπινγκ

Το 25ο κάμπινγκ θα γίνει φέτος στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας από τις 27 Ιούλη μέχρι τις 5 Αυγούστου. Άνθρωποι όλων των ηλικιών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, θα βρεθούμε για 10 μέρες και 9 βράδια και θα στήσουμε μια μικρή κοινωνία σαν αυτή που θέλουμε να φτιάξουμε. Συλλογικά, αλληλέγγυα, αυτοδιαχειριζόμενα.

Για επικοινωνία:

 • Κιν: 6976436302
 • Αθήνα: 2102283018-19
 • Θεσσαλονίκη: 2310540432
 • e-mail: [email protected]
 • Facebook: Camping-YRE

 

Η βροχή ακυρώνει προγραμματισμένα φεστιβάλ

Δυστυχώς ο βροχερός καιρός για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα του Ιούνη, οδήγησε στην ακύρωση δύο πολύ σημαντικών δράσεων. Της 1ης Παιδικής Αντιρατσιστικής Γιορτής (10 Ιούνη) του ΑΝΤΙΝΑΖΙΖΟΝΕ-ΥRE ενόψει του 25ου κάμπινγκ μας στις Ροβιές της Εύβοιας. Και της δράσης για παιδιά με τον τίτλο «Τα παιδιά είναι το μέλλον, ας γίνουν οι χωματερές παρελθόν» της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ STOP –πολίτες εν δράσει στην Πετρούπολη (πρώτα στις 17 Ιούνη και μετά στις 24 Ιούνη).

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες αυτών των δράσεων που κουράστηκαν για τις προετοιμασίες αλλά δεν είδαν να ευοδώνονται οι κόποι τους. Και να υποσχεθούμε πως μαζί ξανά το Φθινόπωρο θα διασφαλίσουμε την επιτυχία των πιο πάνω φεστιβάλ, επιλέγοντας χώρους και παίρνοντας μέτρα που να μας προστατέψουν από την αστάθεια του καιρού.

 

Λαχειοφόρος αγορά του Antinazi zone!

Λίγο πριν τη διοργάνωση του 25ου κάμπινγκ, το Antinazi zone ξεκινά την ετήσια λαχειοφόρο αγορά που στόχο έχει να ενισχύσει οικονομικά τις δράσεις του και να το βοηθήσει να σταθεί πιο δυνατά στα πόδια του εν όψει των σημαντικών αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών αγώνων που είναι μπροστά μας.

***

Η λαχειοφόρος οικονομικής ενίσχυσης θα έχει διάρκεια μέχρι τις 12 Ιούλη, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση. Ο λαχνός κοστίζει 1 ευρώ και τα δώρα είναι:

 • 1 ταξίδι δύο ατόμων αξίας 500 ευρώ για τη Ρώμη. Το ταξίδι περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή, 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο και πρωινό και προσαρμόζεται ανάλογα με τη σαιζόν.
 • 3 διανυκτερεύσεις στην Άνδρο, για 2 ή 3 άτομα, στο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Ραστώνη» που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Άνδρου (rastoni-andros.gr). Οι διανυκτερεύσεις αφορούν το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη του 2018.
 • 2 διπλές συμμετοχές για το 25ο αντιρατσιστικό κάμπινγκ του Antinazi zone στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας και περιλαμβάνουν: εισιτήρια με επιστροφή και διαμονή για 10 μέρες – 9 διανυκτερεύσεις.

 

21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 29/6-1/7

Το 21ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας ξεκινάει την Παρασκευή 29/6 και θα διαρκέσει για τρεις μέρες, με βασικό σύνθημα «Αν έχουμε μια ελπίδα, την οφείλουμε σ΄ αυτούς που δεν έχουν καμία». Το τριήμερο φεστιβάλ – θεσμός για το αντιρατσιστικό κίνημα, βρίσκεται και φέτος στο πάρκο Γουδί.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ αποτελεί μια μεγάλη συνάντηση πολλών διαφορετικών κόσμων, απόψεων, γεύσεων, μουσικής, μια μεγάλη πολιτιστική και κινηματική γιορτή, ανοιχτή σε όλους και σε όλες, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Φέτος, για άλλη μια χρονιά, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας θα τα έχει όλα: από συζητήσεις σε μια πλατιά γκάμα θεμάτων, μέχρι θεματικούς χώρους, παιδότοπο, συναυλίες για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, κουζίνες από διάφορες χώρες, κλπ.

Το «Ξεκίνημα» θα συμμετέχει στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με τραπεζάκι και υλικό, ενώ παράλληλα θα συμμετέχει με ομιλητή σε μία από τις συζητήσεις του φεστιβάλ:

Σάββατο 30 Ιουνίου

«Απέναντι στον νεοφιλελεύθερο ολοκληρωτισμό, και την ακροδεξιά επέλαση: (για) ποια Αριστερά στην Ευρώπη;»

Ομιλητές/τρίες:

 • Έλσα Παπαγεωργίου (εκπαιδευτικός, υποψ. διδάκτορας Παρίσι 8)
 • Μάουρο Πίντο (Napoli in Direziona Opposta/NDO, Νάπολη)
 • Ανδρέας Παγιάτσος (Ξεκίνημα)

Συντονισμός:

 • Κατερίνα Νικολάτου (Ανασύνθεση ΟΝΡΑ)

 

21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 29/6-1/7

Την Παρασκευή 29/6 ξεκινάει το 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα: «Ενάντια στον πόλεμο των λίγων, για την ειρήνη των πολλών!», στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία.

Τα τελευταία 21 χρόνια, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό σημείο συνάντησης για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, την Αριστερά, τα κινήματα, τις αντιρατσιστικές κλπ οργανώσεις. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικά, παιδότοπο και πολλές συζητήσεις για όσα μας απασχόλησαν την τελευταία χρονιά. Έτσι, το «κινηματικό ραντεβού» του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ προσφέρει τόσο ψυχαγωγία όσο και μία ευκαιρία να προβληματιστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να προετοιμαστούμε με περισσότερη αισιοδοξία για τους αγώνες και τις αντιστάσεις της επόμενης περιόδου.

Το Ξεκίνημα θα συμμετέχει στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με τραπεζάκι και υλικό και με την συνδιοργάνωση δύο εκδηλώσεων

Την Παρασκευή 29/6:

«1968-2018: 50 χρόνια αγώνες για τη γυναικεία απελευθέρωση»

 • Ιωάννα Γαϊτάνη- Αντισεξιστική ομάδα ΔΕΑ
 • Μαρία Ερμείδου -ΑΡΑΣ
 • Δέσποινα Χαραλαμπίδου – ΛΑΕ
 • Κατερίνα Κλείτσα – Μαχητικές κι Ελεύθερες

Την Κυριακή 1/7:

«Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, αντίπαλοι εθνικισμοί και η ζητούμενη διεθνιστική απάντηση»

 • Νεσέ Οσγκέν – καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Γαλατά, Τουρκία
 • Μαρινέλλα Παγιάτσου – Νέα Διεθνιστική Αριστερά, Κύπρος
 • Πάνος Κοσμάς – δημοσιογράφος, ΚΑΡ
 • Γιώργος Ανανιάδης – αγωνιζόμενος φαντάρος
 • Ηρακλής Χριστοφορίδης – εκδόσεις Εργατική Πάλη

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο φετινός κύκλος σεμιναρίων γυναικείας αυτοάμυνας!

Την Κυριακή 3/6, οι «Μαχητικές και Ελεύθερες», οργάνωσαν το τελευταίο για τη φετινή σεζόν σεμινάριο γυναικείας αυτοάμυνας, μαζί με τις εκπαιδεύτριες Γκέλυ Νιάνιου και Αφροδίτη Σκλαβάκη. Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 15 άτομα, είχε στο μεγαλύτερο μέρος του χαρακτήρα επανάληψης όλων όσων έχουμε διδαχτεί στις πέντε προηγούμενες συναντήσεις.

Μάθαμε όμως και νέες τεχνικές, όπως ο απεγκλωβισμός από τα λεγόμενα «bear hugs» (αγκαλιάσματα της αρκούδας) την απόπειρα δηλαδή κάποιου επιτιθέμενου να μετακινήσει τη «λεία» του, αγκαλιάζοντάς την, είτε από μπροστά, είτε από πίσω. Οι νέες γνώσεις, αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση της καλής αφομοίωσης όσων έχουμε ήδη διδαχτεί, μας γέμισαν χαρά και αυτοπεποίθηση, μαζί με την προσμονή για την επόμενη φάση!

Το επόμενο ραντεβού για την ομάδα της γυναικείας αυτοάμυνας θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 25ου camping Antinazizone – YRE (27 Ιούλη – 5 Αυγούστου) στη Βόρεια Εύβοια (οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα). Από το ερχόμενο φθινόπωρο θα ανασυγκροτηθούμε και θα ανακοινώσουμε έγκαιρα τις επόμενες δράσεις και συναντήσεις μας!

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
587ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής