Από τη δράση μας

Του Πάρη Μακρίδη

Στήριξη στον αγώνα της ΕΡΤ

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και το κίνημα που αναπτύχθηκε με επίκεντρο το κατειλημμένο ραδιομέγαρο, είναι μια σημαντική μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Το «Ξ» στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα αυτό και με τις προτάσεις του προσπάθησε να συμβάλλει στην κλιμάκωσή του.

Έθεσε το θέμα σε μια σειρά συνδικαλιστικούς χώρους όπου πάρθηκαν αποφάσεις στήριξης της απεργίας αλλά και καλέσματος προς το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που να σύρουν και τις κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην κατεύθυνση των επαναλαμβανόμενων γενικών απεργιών με στόχο την πτώση της κυβέρνησης. Στις μεσαίες σελίδες υπάρχουν κάποιες (λόγω του περιορισμένου χώρου) αναφορές σε πρωτοβουλίες που πάρθηκαν σε διάφορους χώρους, ενώ στο site του «Ξ» θα δείτε πολλά σχετικά ψηφίσματα κι ανακοινώσεις (όπως στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, στην Υγεία, στο Δήμο της Αθήνας, στο υπουργείο Εργασίας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, σε λαϊκές συνελεύσεις, στην ΕΡΑ Βόλου κοκ).

Το προηγούμενο τεύχος του «Ξ» με πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στον αγώνα της ΕΡΤ έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τον κόσμο. Μέσα σε 5 μόνο μέρες εξαντλήθηκαν και τα 1200 φύλλα του προηγούμενου τεύχους αφήνοντας πολλούς σταθερούς αναγνώστες καθώς και μέλη του «Ξ» χωρίς εφημερίδα! Για όσους δεν την πρόλαβαν υπάρχει πάντα στο site όπου αναρτάται μερικές μέρες μετά την έκδοσή της.

Εκλογές για το σωματείο εργαζομένων Forthnet-NOVA-Netmed

Στις 6 και 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ στο σωματείο εργαζομένων Forthnet-NOVA-Netmed. Το «Ξ» συμμετείχε με την παράταξη «Ανεξάρτητοι Εργαζόμενοι», η οποία πήρε 2 έδρες. Ο σύντροφος Ηλίας Αζαμπί, μέλος του «Ξ», εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου.

Αμέσως μετά τις εκλογές το σωματείο προχώρησε σε στάση εργασίας (την Τετάρτη 19 Ιούνη) απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην εργοδοσία, η οποία απέλυε εργαζόμενους κάθε Παρασκευή. Η στάση αυτή φαίνεται πώς κατάφερε να ταρακουνήσει, προσωρινά τουλάχιστο τη διοίκηση της εταιρίας, καθώς την τελευταία Παρασκευή δεν υπήρξε καμιά απόλυση.

Ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία συνεχίζεται και θα υπάρξει αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο site του «Ξ».

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην Καβάλα

Την Παρασκευή 14/6 και το Σάββατο 15/6 πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το 2ο Αντιφασιστικό- Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία της πόλης.

Παρά τον άσχημο καιρό, το φεστιβάλ πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένο καθώς ανέδειξε όχι μόνο τον κίνδυνο του φασισμού αλλά και σημαντικούς αγώνες που γίνονται στην ελληνική κοινωνία (ΕΡΤ και Σκουριές). Το φεστιβάλ περιελάμβανε συζητήσεις, εκδήλωση για τα παιδιά με θέμα το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα με παιχνίδια ζωγραφικής και παραμύθια αλλά και αγώνα ποδοσφαίρου με σύνθημα «Δώστε κλωτσιά στο ρατσισμό».

Σύντροφοι του «Ξ» συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, στήριξαν το περίπτερο της YRE (Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη) και μοίρασαν το υλικό μας, για τους αγώνες της περιόδου, όπως την ΕΡΤ, τις Σκουριές κοκ.

2ο φεστιβάλ Pride στη Θεσσαλονίκη

Στις 14 και 15 Ιούνη επίσης, πραγματοποιήθηκε και το 2ο φεστιβάλ Υπερηφάνιας (Pride) στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ανάδειξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ (λεσβιακά, ομοφυλόφιλα, αμφισεξουαλικά και τρανσεξουαλικά άτομα) κοινότητας.

Το φεστιβάλ ήταν πολύ μεγαλύτερο από πέρσι, παρά την πιο έντονη κινητοποίηση παραθρησκευτικών οργανώσεων τις προηγούμενες μέρες, που προσπάθησαν να το ακυρώσουν. Ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου κατέβηκε με μαχητική διάθεση, με πανό και συνθήματα, ενάντια στην ομοφοβία.

Το «Ξ» συμμετείχε στο διήμερο αυτό, μοιράζοντας υλικό σχετικά με την ανάγκη κινητοποίησης της ΛΟΑΤ κοινότητας ενάντια στην άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, πριν είναι αργά. Στην πορεία επίσης συμμετείχε και η Αντιφασιστική Επιτροπή Γειτονιάς (Φαλήρου-Αγ. Τριάδας-Ευζώνων) για τη δημιουργία της οποίας την πρωτοβουλία πήρε το «Ξ»,  όπου με μαχητική διάθεση και ευφάνταστα συνθήματα έδωσε και αυτή αντιφασιστικό στίγμα στην πορεία.

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Βόλου 29-30 Ιούνη

Το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιούνη θα γίνει και το 7ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στην παραλία του Βόλου.

Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στο Βόλο γίνεται προσπάθεια να συναντηθούν οι αντιφασιστικές κινήσεις της Θεσσαλίας με σκοπό το συντονισμό των δράσεών τους. Μέχρι στιγμής, το κάλεσμα υπογράφουν οι Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, η Συνέλευση για το 7ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Βόλου, το Μέτωπο ενάντια στο Φασισμό (Λάρισα), η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, το Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Μέτωπο Αλληλεγγύης Καρδίτσας και το Στέκι «Rosso Nero» (Τρίκαλα). Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιούνη.

Θεσ/νίκη: Διήμερο κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, 27 & 28 Ιούνη

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιούνη πραγματοποιείται διήμερο εκδηλώσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης στις 19.00 διοργανώνεται συλλαλητήριο και στις 21.00 συναυλία αλληλεγγύης ενώ την Παρασκευή στις 10.00 συγκέντρωση στη συνέλευση της ΕΥΑθ στο Hyatt. Ο λαός της Θεσσαλονίκης συνεχίζει την αντίστασή του στις προσπάθειες ξεπουλήματος του φυσικού νερού.

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας 28-30 Ιούνη

Από τις 28 ως τις 30 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ (στάση Ειρήνη-ΗΣΑΠ) το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Στο φεστιβάλ θα οργανωθούν μια σειρά από συζητήσεις, συναυλίες, προβολές, εικαστικά δρώμενα κλπ ενώ στα πλαίσιά του θα υπάρχει και ειδικός αντιφασιστικός θεματικός χώρος που θα προσπαθήσει να φέρει κοντά αντιφασιστικές συλλογικότητες.

Για το σκοπό αυτό, το Σάββατο 29 Ιούνη θα διοργανωθεί αντιφασιστική συνέλευση, στην οποία θα συζητηθεί ο αντιφασιστικός συντονισμός καθώς και η εκστρατεία ενάντια στο φασιστικό φεστιβάλ που προετοιμάζει η Χρυσή Αυγή για τις 3 και 4 Αυγούστου στην Καλαμάτα.

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 5-7 Ιούλη

Από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου διοργανώνεται και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο πρώην Παύλου Μελά. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται συζητήσεις για τις αντιστάσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και το ΣΜΑ στην Ευκαρπία, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τους αντιφασιστικούς και εργατικούς αγώνες και πολλές άλλες. Στο φεστιβάλ επίσης θα υπάρχουν εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας και συναυλίες.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ διοργανώνεται και προφεστιβαλική εκδήλωση στην Περαία το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Δημοτικό Parking στην παραλία της Περαίας (πρώην Κοχύλι) από το Αντιφαστιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού. Στις 20.00 θα ξεκινήσει συζήτηση με θέμα «Το φαινόμενο του Φασισμού και του Ρατσισμού στην Ελληνική Κοινωνία. Ποια είναι η απάντηση;» με ομιλητές εκπρόσωπο της αλβανικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σπύρο Μαρκέτο. Στις 21:30 θα ξεκινήσει συναυλία στην οποία θα συμμετέχουν rock, λαϊκά & ρεμπέτικα σχήματα. Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο, εκθέσεις φωτογραφίας και πολλά άλλα.

Συναυλία της κολλεκτίβας «Αγάπη Ρε Ματζόρε», Σαββάτο, 6 Ιούλη

Το Σάββατο 6 Ιούλη στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια η μουσική κολλεκτίβα Αγάπη Ρε Ματζόρε θα πραγματοποιήσει συναυλία αλληλεγγύης. Στη συναυλία θα συμμετάσχει πλήθος καλλιτεχνούν που θα ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα