Από τη δράση μας

Θεσ/νίκη: Κατάθεση υπογραφών στον Δήμο για να γίνει Νηπιαγωγείο στην «Αλυσίδα»

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την περιοχή της Αλυσίδας»

Την Παρασκευή 14 Μαΐου αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την περιοχή της Αλυσίδας» συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Καταθέσαμε 531 υπογραφές δημοτών με τις οποίες διατυπώνεται ρητά το αίτημα για ανάκληση της απόφασης της 23ης Μαρτίου, με την οποία ο Δήμος προχωρά σε την άρση της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου δίπλα στην Αλυσίδα. 

Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 17 Μαΐου, αλλά καθώς το θέμα ήταν εκτός ημερησίας δεν πάρθηκε κάποια απόφαση. Επομένως, στόχος και διεκδίκηση μας είναι στο μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Θέλουμε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να πάρει απόφαση ότι στο οικόπεδο δίπλα στην Αλυσίδα δε θα χτιστούν πολυκατοικίες, αλλά θα γίνει νηπιαγωγείο και χώρος πρασίνου.

Η ανταπόκριση του κόσμου, οι εκατοντάδες υπογραφές, οι μαζικές μας κινητοποιήσεις στη γειτονιά φέρνουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό, από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα. Σας καλούμε όλες και όλους σε ενεργή συμμετοχή, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε.

Καλούμε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να αφουγκραστούν το αίτημα των πολιτών, να προτάξουν τις κοινωνικές ανάγκες και να μην αφήσουμε να πάει χαμένη μια ευκαιρία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας.

Θεσ/νίκη: αυτοκινητοπορεία ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Πάνω από 20 οχήματα και περίπου 30 άτομα συμμετείχαν το Σάββατο 15 Μάη το απόγευμα στην αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση απορριμμάτων, που έγινε στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Τη δράση διοργάνωσαν η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης» και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά.

Ήταν μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, πέρασε από τη συνοικία της Ευκαρπίας και εν συνεχεία από τη γειτονική τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που έχει αδειοδοτηθεί για να καίει σκουπίδια, από την κεντρική πλατεία του Λαγκαδά και της Ασσήρου, για να καταλήξει στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, δίπλα από τον χώρο που προορίζεται να κατασκευαστεί η τεραστίων διαστάσεων Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) που θα δέχεται απορρίμματα από 5 νομούς της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, για να παράγει SRF-RDF προς καύση.

Η αυτοκινητοπορεία, πέρα από την καταδίκη των καταστροφικών πολιτικών της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, έγινε και στα πλαίσια της προπαγάνδισης της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης που διοργανώνουν πάνω από 10 επιτροπές/πρωτοβουλίες σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Βόλο, Εύβοια, Κρήτη, Δ. Μακεδονία κ.α. Έτσι, στα ΙΧ είχαν κολληθεί αφίσες για τις 29 Μάη, ενώ σε κάθε στάση διαβάζονταν από την ντουντούκα το κείμενο-κάλεσμα, το οποίο μοιράζονταν και στον κόσμο.

Επόμενη δράση της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης, η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Οι επιπτώσεις της καύσης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνία και η εναλλακτική λύση» (20/5 στις 8 μ.μ., ενώ το ραντεβού για το Σάββατο 29 Μάη και την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης είναι για τις 12 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο.

Πετρούπολη: σύσκεψη προετοιμασίας για την πανελλαδική μέρα κατά της καύσης σκουπιδιών

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» σχετικά με την πετυχημένη οργανωτική σύσκεψη για την πορεία στην Πετρούπολη και τις άλλες δράσεις της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών (29 Μάη).

Η οργανωτική σύσκεψη φορέων και πολιτών για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων για την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών (29 Μάη), πραγματοποιήθηκε στις 5 Μάη, στο άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη. Ήταν μια πετυχημένη σύσκεψη στην οποία αντανακλάστηκε η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για το χτίσιμο τουλάχιστον 2 εργοστασίων καύσης σκουπιδιών στη Δυτική Αθήνα, σε Σχιστό και Φυλή.

Περισσότεροι από 40 άτομα συμμετείχαμε στη σύσκεψη, μέλη συλλογικοτήτων όπως η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-πολίτες εν δράσει», η SUPPORT EARTH, η Ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του Άλσους Αγίου Δημητρίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρώ Κωνσταντοπούλου, εργαζόμενοι του δήμου Πετρούπολης και ανένταχτοι πολίτες. Η έντονη παρουσία της νεολαίας έδωσε το δικό της χρώμα στη σύσκεψη, στην οποία ενημερώσαμε για τις επικείμενες δράσεις στην Δυτική Αθήνα: μοτοπορεία και συμβολικός αποκλεισμός της εισόδου του ΧΥΤΑ Φυλής το Σάββατο 22 Μάη, εκδήλωση για τις δράσεις zero waste την Κυριακή 23 Μάη και μαζική πορεία διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη-Ίλιον (πλατεία Ηρώ έως και Λακιώτη) το Σάββατο 29 Μάη.

Η επιτυχία των κινητοποιήσεων για την πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην καύση απορριμμάτων θα εξαρτηθεί από το βαθμό που θα τις αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Η οργανωτική σύσκεψη της 5ης Μάη έδειξε το δρόμο και τις δυνατότητες που ανοίγονται, προς την κατεύθυνση του τοπικού μαζικού ενωτικού κινήματος ενάντια στην επέκταση των εγκαταστάσεων στη Φυλή και τη δημιουργία εργοστασίων καύσης.

28ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: 30/7-8/8, Δρέπανο Θεσπρωτίας

Το πιο σίγουρο «εμβόλιο» ενάντια στον εγκλεισμό! Μετά από μήνες λοκντάουν, απαγορεύσεων, πανδημίας, κυβερνητικών επιθέσεων και καταστολής. Το φετινό κάμπινγκ δεν θα είναι απλά μια ακόμα διοργάνωση που μετράει 28 χρόνια. Αλλά μια ανάσα ζωής, χαράς και ελευθερίας.

Δίπλα στην θάλασσα. Στην πανέμορφη Θεσπρωτία. Στο κάμπινγκ «Δρέπανος» (www.drepano.gr). Από την Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 8 Αυγούστου. Με φτηνές τιμές για διαμονή, ομαδική μετάβαση με δικά μας λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συλλογική διατροφή και οινοποσία. Σε χώρο διαμορφωμένο ώστε να είμαστε σε συνεχή επαφή με την φύση.

Ασφαλώς και με όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα απαιτούν οι περιστάσεις την περίοδο που θα γίνει το κάμπινγκ. Με συζητήσεις, εργαστήρια, συναυλίες, πάρτυ, εκδρομές, προβολές ταινιών, παιδικό στέκι κα.

Εσείς πρέπει να φέρετε την σκηνή σας. Αν δεν έχετε μπορείτε να νοικιάσετε με μικρή επιβάρυνση. Θα έχουμε και λίγα δωμάτια μέσα στο κάμπινγκ για όσους και όσες επιμένουν να αντιστέκονται στην μαγεία της σκηνής.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.campingyre.gr, στο www.antinazizone.gr και στο facebook Camping YRE για όλες τις λεπτομέρειες. Για τους πιο ανυπόμονους υπάρχουν τα 6976436302 (Αθήνα) και 6977646995 (Θεσσαλονίκη)

Θεσ/νίκη: Ανοιξιάτικο παζάρι μεταχειρισμένων στο ΤΑΚΙΜ, 27-29/5

Δεν είναι fake news, ούτε παραπληροφόρηση, αλλά γεγονός! Το παζάρι μεταχειρισμένων του ΤΑΚΙΜ επιστρέφει αυτήν την άνοιξη!

Στις 27-29 Μαΐου, από τις 17:00 μέχρι τις 22:00, ανοίγουμε και πάλι τις πόρτες μας και –με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας- διοργανώνουμε το 14ο παζάρι μας!

Για μία ακόμα φορά θα έχουμε την ευκαιρία να αγοράσουμε μεταχειρισμένα –αλλά σε καλή κατάσταση- ρούχα, βιβλία, κοσμήματα, σε πολύ χαμηλές τιμές (στην πλειοψηφία τους 1-3 ευρώ). Έτσι, θα μπορέσουμε να καλύψουμε ανάγκες και επιθυμίες μας, ενώ παράλληλα, θα στηρίξουμε οικονομικά τον χώρο ΤΑΚΙΜ που λόγω των συνθηκών έχει μειωμένα έσοδα, ενώ τα έξοδα συνεχίζουν να «τρέχουν».

Πώς λειτουργεί:

Από τώρα αλλά και κατά τη διάρκεια του παζαριού, όποιος και όποια θέλει μας φέρνει πράγματα που δε χρειάζεται πια, αλλά είναι σε καλή κατάσταση.

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6973253558 ή στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα του ΤΑΚΙΜ.

Εμείς τακτοποιούμε και «τιμολογούμε» όλα τα αντικείμενα και στις 27 Μαΐου το παζάρι ξεκινάει! Ψωνίζουμε ό,τι μας αρέσει χωρίς να «αναστενάξει» το πορτοφόλι μας!

Παράλληλα προωθούμε τη λογική της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης!

Επειδή θέλουμε να προστατέψουμε και τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, ερχόμαστε στο ΤΑΚΙΜ φορώντας μάσκα. Στον χώρο θα είμαστε μέχρι 10 άτομα ανά πάσα στιγμή, ενώ οι τουαλέτες και οι κοινόχρηστες επιφάνειες θα απολυμαίνονται συχνά.

Πέμπτη 27/5 – Σάββατο 29/5, από τις 17:00-22:00.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα