Από τη δράση μας

Δήμος Θεσσαλονίκης – Θετικά βήματα στην παρέμβαση/συνεργασία της Αριστεράς

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Θεσσαλονίκης 

Την Πέμπτη 29 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή συνέλευση με θέμα:

«Η παρέμβαση της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης»

Το κάλεσμα, που υπέγραφε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας» για την παρέμβαση της Αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως προέκυψε από τη συνέλευση της 1ης Νοέμβρη, απευθύνθηκε σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και σε αρκετές συλλογικότητες του κινήματος (Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ΒΙΟΜΕ, επιτροπές κατοίκων ενάντια στους πλειστηριασμούς, ΛΟΑΤ+ ομάδες, κ.α.).

Στη συνέλευση πήραν μέρος, πέρα από τις διοργανώτριες οργανώσεις*, το Αριστερό Ρεύμα, η ΔΕΑ, η ΑΡΑΣ, η Παρέμβαση, το ΝΑΡ και η συλλογικότητα Sylvia Rivera, από τον ΛΟΑΤ+ χώρο.

Με την εξαίρεση του ΝΑΡ, που ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει σε κοινές πρωτοβουλίες με δυνάμεις που προέρχονται από τη Λαϊκή Ενότητα, η συνέλευση κινήθηκε σ’ ένα ενωτικό και συντροφικό κλίμα.

Φάνηκε να υπάρχει κατανόηση ότι στις δοσμένες συνθήκες οπισθοχώρησης του κινήματος, κρίσης της Αριστεράς και προσπάθειας δυναμικής επανεμφάνισης της Ακροδεξιάς στην πόλη μας, με όχημα το Μακεδονικό, είναι απαραίτητη η συγκέντρωση δυνάμεων και η μετωπική μας συμπόρευση σε επίπεδο Δήμου.

Επιπλέον, ήταν κοινός τόπος ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου δημοτικού σχήματος, με δική του ζωή και διαδικασίες. Ενός δημοτικού σχήματος με ριζοσπαστικά, κινηματικά και μαχητικά χαρακτηριστικά που θα διέπεται από εσωτερική δημοκρατία, μακριά από παραγοντισμούς και καπελώματα και θα συνδέει τις καθημερινές μάχες στην πόλη μας με την ανάγκη συνολικότερων πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών.

Τέθηκαν προς συζήτηση και κάποιες πρώτες επεξεργασίες σχετικά τόσο με τις θέσεις/πρόγραμμα του υπό διαμόρφωση δημοτικού σχήματος όσο και με την εσωτερική του λειτουργία, απέναντι στις οποίες δεν εμφανίστηκαν αγεφύρωτες διαφορές.

Η απόφαση που πάρθηκε στο τέλος της διαδικασίας ήταν οι οργανώσεις, οι συλλογικότητες και οι αγωνιστές/αγωνίστριες που ενδιαφέρονται, να πλαισιώσουν την ομάδα πρωτοβουλίας προκειμένου να προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη εισήγηση σχετικά με τις θέσεις και τη λειτουργία του σχήματος. Η πρώτη συνάντηση μπήκε για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε μέσα από μια σειρά συναντήσεων προετοιμασίας να πάμε για την ανοιχτή ιδρυτική συνέλευση στα τέλη Γενάρη.

Ως ΞΕΚΙΝΗΜΑ θεωρούμε ότι η συνέλευση της 29ης Ναέμβρη λειτούργησε προωθητικά,  αν και υπάρχουν κάποια ζητήματα ανοιχτά για την επόμενη περίοδο. Εμείς, από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή με ειλικρινή και συντροφικό τρόπο.

* Αναμέτρηση, Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ, Αριστερή Ανασύνθεση, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δικτύωση για την ριζοσπαστική αριστερά, Κόκκινο Νήμα, Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

 

Βόλος: η Επιτροπή Αγώνα τα έψαλε στους υπουργούς

 

Της Μαριάνθης Κυπρίδου, Τοπικής Συμβούλου Βόλου

Επεισοδιακή ήταν η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στο Βόλο τη Δευτέρα 26/11, με καλεσμένους ομιλητές την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, και τον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο.

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ – Lafarge παρευρέθηκαν στην αίθουσα και με τραγούδια, συνθήματα και πανό δήλωσαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν έχει ανακληθεί η άδεια που έχει δώσει η κυβέρνηση στην πολυεθνική να καίει σκουπίδια.

Παρόλο που τα μέλη της Επιτροπής δεν άσκησαν κανενός είδους βία, αλλά τραγουδούσαν κι έλεγαν συνθήματα για 1,5 ώρα διαμαρτυρόμενοι προς τα κυβερνητικά στελέχη, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να σπρώχνουν, να φτύνουν, να βρίζουν και να προπηλακίζουν τους διαδηλωτές. Χαρακτηριστικά τους αποκάλεσαν φασίστες και προβοκάτορες. Το υβρεολόγιό τους μάλιστα δεν απείχε πολύ από αυτό του δημάρχου Μπέου.

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν σε μέλη της Επιτροπής ότι «στο εξής δε θα είμαστε μαζί σας, αλλά απέναντί σας», λες και η καύση σκουπιδιών είναι κάποιο προσωπικό ζήτημα κι όχι θέμα της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Άλλωστε, πότε ήταν μαζί μας; Πώς γίνεται να «μάχεσαι» ενάντια στην καύση σκουπιδιών όταν η κυβέρνηση την οποία στηρίζεις έχει δώσει την άδεια να καίγονται τα σκουπίδια;

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε νέο μαζικό συλλαλητήριο και σε 24ωρη τοπική γενική απεργία στις 13 Φεβρουαρίου. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και όλοι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε με την παρουσία μας και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια και να υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των πολιτών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο xekinima.org (28/11/18)

 

Παζάρι Μεταχειρισμένων στο ΤΑΚΙΜ, 20 & 21/12

  • 20 & 21 Δεκεμβρίου
  • 5 μ.μ. – 10. μ.μ.
  • στο ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25, 4ος όροφος)

10+1 χρόνια παζάρι από το Ξεκίνημα!

Για όλους και για όλες εμάς, που θέλουμε με λίγα λεφτά να καλύψουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, έρχεται -επιτέλους- το 11ο παζάρι μεταχειρισμένων από την οργάνωση Ξεκίνημα!

Πώς λειτουργεί;

Όποιος και όποια θέλει, μας φέρνει τα πράγματα που δε χρειάζεται πια, αλλά είναι σε καλή κατάσταση στον χώρο TAKIM (πρωί 10:00-14:00, απόγευμα μετά από συνεννόηση) είτε επικοινωνεί μαζί μας στο τηλέφωνο 6973253558 για να κανονίσουμε πώς θα τα παραλάβουμε!

Στη συνέχεια τα τακτοποιούμε, τα «τιμολογούμε» και στις 20-21 Δεκεμβρίου, οι πόρτες του ΤΑΚΙΜ ανοίγουν και ξεκινάει το παζάρι μας!

Εκεί, μπορούμε με πολύ χαμηλές τιμές (στην πλειοψηφία τους 1-3 ευρώ) να κάνουμε τις αγορές μας σε ρούχα, βιβλία, διακοσμητικά κλπ, να πάρουμε δωράκια για τους/ις φίλους/ες μας, να προωθήσουμε την λογική της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και να ενισχύσουμε οικονομικά το «Ξεκίνημα» για τις επόμενές του εκστρατείες!

 

Βόλος: συντονισμός φορέων ενάντια στην καύση σκουπιδιών

 

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Βόλου

Η σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για την πορεία του αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

Καταρχάς, ήταν μια μαζική σύσκεψη. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της πόλης όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος εργαζομένων της  ΔΕΥΑΜΒ, η ΕΛΜΕ, το ΤΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, δημοτικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς. Το «Ξεκίνημα» συμμετείχε καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις.

Συνέχεια στο ενιαίο μέτωπο της 5ης Μαΐου

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η σύσκεψη έδωσε ένα μήνυμα ότι το ενιαίο μέτωπο κατά της καύσης σκουπιδιών, το οποίο εκφράστηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου, μπορεί να έχει συνέχεια και ότι ο αγώνας μπορεί να κλιμακωθεί με συντονισμένο τρόπο.

Η κοινή δράση και ο συντονισμός ανάμεσα στην Επιτροπή και τους φορείς μπορεί να δώσει προοπτική στο κίνημα και να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση, το Δήμο και την Περιφέρεια ώστε να μπει οριστικό τέλος στην καύση σκουπιδιών και να μην προχωρήσει το εργοστάσιο παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο xekinima.org (23/11/18)

 

Καύση σκουπιδιών στη Δυτ. Αττική;

 

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») με τίτλο 
«Χωματερή στο Μουσαμά; Νέα επέκταση της Φυλής; Καύση σκουπιδιών; Ούτε να το σκέφτεστε!» 
Ολόκληρη η ανακοίνωση στο Xekinima.org (1/12/18) 

Ως κάτοικοι της Πετρούπολης και της Δυτ. Αθήνας αγανακτούμε από την αυξανόμενη δυσοσμία και κυρίως την υποβάθμιση της ζωής μας από την απαράδεκτη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Επιπλέον εξοργιζόμαστε από το ατελείωτο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας!

Η απειλή της καύσης των σκουπιδιών

Στα μέσα Νοέμβρη σοκαριστήκαμε από την είδηση πως ο δήμος Αθήνας συζητά με τον δήμο Ασπροπύργου τη δηµιουργία µονάδας που θα καίει επεξεργασµένα σκουπίδια στον Ασπρόπυργο!! Μόλις 500 μ. από τον ΧΥΤΑ Φυλής, στο ίδιο σηµείο που λειτουργούσε εργοστάσιο «ανακύκλωσης», το οποίο πήρε φωτιά τον Ιούνιο του 2015 και ακόμα καίει!! Αλλά πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι ξεκίνησαν οι διαψεύσεις… Από τον δήμο Ασπροπύργου, από στελέχη του δήμου Αθήνας, από εκπροσώπους του ΕΣΔΝΑ, από την περιφερειάρχη κ.λ.π.

Μπορεί κανείς να τους πιστέψει;;

Τα παλιά λατομεία Αττικής νέες χωματερές;;

Το καλοκαίρι του 2017 ανησυχήσαμε από την μελέτη του ΕΣΔΝΑ για την «αξιοποίηση» ως χωματερών 20 παλιών λατομείων -τα 11 βρίσκονται στη Δυτ. Αθήνα. Ανάμεσα τους το λατομείο Μουσαμά κοντά στο θέατρο Πέτρας, που οι φήμες εμφάνιζαν ως ισχυρή υποψηφιότητα. Η ίδια μελέτη από τότε μπαίνει και βγαίνει στα συρτάρια -πρόσφατα κυκλοφόρησαν φήμες ότι τα λατομεία Σταμέλου (Μέγαρα) και Κυριακού (Κορωπί) θα γίνουν χωματερές. Κι αυτές οι φήμες διαψεύστηκαν….

Μπορεί κανείς να τους πιστέψει;;

Το έγκλημα διαρκείας στην Φυλή

Μόνη μας άμυνα: να μην τους πιστέψουμε!

Όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (Μάης 2019). Αλλά κυρίως γιατί επιτρέπουν να συνεχίζεται το έγκλημα στην «πλάτη» της περιοχής μας στην χωματερή της Φυλής! Μάλιστα από το καλοκαίρι του 2018 άνοιξε πάλι και χρησιμοποιείται το κύτταρο Α του ΧΥΤΑ και αποφασίστηκε νέα επέκταση.

50 χρόνια μετά την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής οι δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον αέρα, τη δημόσια υγεία, δεν είναι στοιχεία και αριθμοί σε χαρτιά. Ας αναφέρουμε μόνο ότι την περίοδο 1999–2015 το ποσοστό θανάτων από καρκίνους στη Δυτ. Αττική αυξήθηκε 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής!! Να τους σταματήσουμε!

 

Παιδικό κουκλοθέατρο στο χώρο «Ρόζα Πάρκς»

 

Κυριάκος Χάλαρης

Γέμισε ο χώρος «Ρόζα Παρκς» το Σάββατο 1 Δεκέμβρη από παιδιά και γονείς στην πρώτη παιδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Αntinazi zone και η οργανωτική επιτροπή του Camping YRE στο χώρο. Πάνω από 50 άτομα, μικροί και μεγάλοι, ήρθαν να παρακολουθήσουν το κουκλοθέατρο και να συμμετάσχουν στις κατασκευές ενώ όλα τα παιδιά έφυγαν ευχαριστημένα και με μια κούκλα που έφτιαξαν τα ίδια από «άχρηστα» υλικά, όπως παλιά κουτιά του καφέ, παλιές εφημερίδες, υφάσματα και ξύλα.

Η παράσταση «Η παπλωματού και ο Βασιλιάς Κόδρος» που διηγήθηκαν και έπαιξαν οι Βασιλική Σιμοπούλου, Έλενα Σμολοκτού και Χριστίνα Λιόγαρη, ήταν ένα παραμύθι ενάντια στον καταναλωτισμό, για την αλληλεγγύη και για τη χαρά του να μοιράζεσαι, κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών πριν ξεκινήσει το παιχνίδι των κατασκευών.

Η μεγάλη συμμετοχή και η ικανοποίηση όλων όσων συμμετείχαν επιβεβαιώνει την ανάγκη που υπάρχει να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις που να εμπλέκουν με ένα ζωντανό τρόπο τα παιδιά και τους γονείς τους. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να συνεχίσουμε και με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν, να προετοιμάσουμε τις επόμενες εκδηλώσεις μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα