Από τη δράση μας

Μαχητικές & Ελεύθερες – μια πολύ ζωντανή εκδήλωση

Το Σάββατο 3/3, το σχήμα «Μαχητικές κι ελεύθερες» διοργάνωσε στο χώρο «Rosa Parks» στην Αθήνα ανοιχτή συζήτηση με θέμα

«Επικίνδυνες αποστολές – Διεκδικώντας την ισότητα στο σπίτι, στη δουλειά, στην κοινωνία».

Τη συζήτηση παρακολούθησαν γύρω στα 50 άτομα και ήταν πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Εκ μέρους του «Μαχητικές και Ελεύθερες», άνοιξαν τη συζήτηση οι σ. Ελένη Μήτσου και Νατάσσα Αργυράκη.

***

Η Νατάσσα Αργυράκη, αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο σε θέματα όπως οι μισθολογικές ανισότητες, εξηγώντας πως σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι γυναίκες εργαζόμενες αμείβονται αρκετά χαμηλότερα από ότι οι άντρες. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο επιβάλλονται οι μισθολογικές ανισότητες, είναι με το διαχωρισμό των επαγγελμάτων σε «αντρικά» και «γυναικεία», με τα δεύτερα να είναι κατά κανόνα πολύ πιο κακοπληρωμένα. Έτσι, τα γυναικοκρατούμενα επαγγέλματα, όπως οι νηπιαγωγοί, οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενες σε κοινωνικές δομές, οι καθαρίστριες κλπ, έχουν χαμηλότερους μισθούς από αντίστοιχα επαγγέλματα στα οποία κυριαρχούν άντρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαιτούν λιγότερες ικανότητες ή εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε επίσης στα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες πιο «ανταγωνιστικές» μεταξύ τους, επομένως πιο αναξιόπιστες ως προς την επίτευξη επαγγελματικών, ή άλλων στόχων που απαιτούν ομαδική εργασία. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσουν οι γυναίκες την αυτοπεποίθηση να μιλάνε δημόσια, να υποστηρίζουν την άποψή τους, να βγαίνουν μπροστά στους αγώνες, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην εργασία, την κοινωνία, αλλά και κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

***

Η Ελένη Μήτσου, αναφέρθηκε στη βία κατά των γυναικών, τους βιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, τα διαφορετικά πρότυπα με τα οποία μεγαλώνουν τα αγόρια και τα κορίτσια. Παρουσίασε στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα διαπράττονται κατά μέσο όρο 13 – 14 βιασμοί την ημέρα, ενώ μόνο ένα απειροελάχιστο  ποσοστό καταγγέλλεται και ένα ακόμη μικρότερο καταλήγει σε διώξεις και καταδίκες των δραστών. Αναφέρθηκε στην ενδοοικογενειακή βία, η οποία θεωρείται ένα «ιδιωτικό» έγκλημα, στο οποίο δεν έχει λόγο κανείς εκτός του ζευγαριού και στο στιγματισμό τον οποίο βιώνει η γυναίκα – θύμα σεξιστικής βίας.

Μίλησε επίσης για τα εκ διαμέτρου αντίθετα πρότυπα με τα οποία μεγαλώνουν τα αγόρια και τα κορίτσια, αφού τα πρώτα θα παίξουν με παιχνίδα που τα εισάγουν στον κόσμο των επιστημών, της καλλιέργειας της σκέψης και των τεχνικών δεξιοτήτων, ενώ τα δεύτερα θα παίξουν με κούκλες και κουζινικά, προκειμένου να προετοιματούν για το ρόλο της μητέρας και νοικοκυράς. Τα κορίτσια μεγαλώνουν μέσα σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, ενώ το αγόρι πρέπει να είναι «δυνατό», «σκληρό», να αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες.

***

Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του δικαιώματος των γυναικών να αμύνονται όταν δέχονται βία, όπως και στα μαθήματα γυναικείας αυτοάμυνας που διοργανώνει το σχήμα «Μαχητικές και Ελεύθερες» στην Αθήνα.

***

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της Δήμητρας Βουλγαρίνα, φοιτήτριας του τμήματος παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ, που αναφέρθηκε στο πως αντιμετωπίζονται τα αγόρια και τα κορίτσια στην προσχολική εκπαίδευση. Επίσης, της Γκέλυς Νιάνιου, μιας από τις εκπαιδεύτριες στο σεμινάριο για τη γυναικεία αυτοάμυνα, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε περιστατικά βίας, της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη, ψυχολόγου-κοινωνιολόγου κλπ.

Σημαντικές ήταν επίσης οι τοποθετήσεις αρκετών από τους άντρες που συμμετείχαν στη συζήτηση και περιέγραψαν το πως βιώνουν από τη δική τους πλευρά τα σεξιστικά στερεότυπα και παράλληλα εξέφρασαν την ανάγκη συμμετοχής των αντρών στη μάχη για την ισότητα των φύλων.

***

Μετά τη συζήτηση ακολούθησε μπουφές οικονομικής ενίσχυσης και η συζήτηση συνεχίστηκε με πιο χαλαρούς ρυθμούς, με συνοδεία ποτού και φαγητού.

Τη στιγμή που το «Ξ» ετοιμάζεται για το τυπογραφείο, οργανώνεται εκδήλωση για το γυναικείο κίνημα από τις Μαχητικές & Ελεύθερες στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οι γυναίκες συζητάνε για τη βία και τον σεξισμό». Ρεπορτάζ θα έχουμε στο επόμενο τεύχος του «Ξ», αλλά και στο xekinima.org. 

 

Πολύ πετυχημένο το 1ο εργαστήριο γυναικείας αυτοάμυνας στο χώρο «Rosa Parks»

Την Κυριακή 25/2 πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο γυναικείας αυτοάμυνας που διοργανώθηκε από το «Μαχητικές & Ελεύθερες». Συμμετείχαν γύρω στα 18 άτομα και τόσο το θεωρητικό κομμάτι όσο και το πρακτικό είχαν πολύ ενδιαφέρον και ενθουσίασαν τις συμμετέχουσες.

Στο πρώτο μισό συζητήσαμε όσα βιωματικά έχουμε αντιμετωπίσει ως γυναίκες στο δρόμο, στα ΜΜΜ, ακόμα και στο χώρο εργασίας και ήταν εκπληκτικό το πόσες κοινές εμπειρίες μοιραστήκαμε. Στο δεύτερο μισό κυρίως διδαχθήκαμε συγκεκριμένες τεχνικές αποφυγής του κινδύνου αλλά και βασικές λαβές αυτοάμυνας τις οποίες θα επαναλάβουμε στο επόμενο εργαστήριο μας την Κυριακή 18/3.

Το συμπέρασμα που βγήκε από αυτό το πρώτο εργαστήριο, τόσο από τις εκπαιδεύτριες όσο και από τις συμμετέχουσες, είναι πως οφείλουμε να διδαχθούμε την αυτοάμυνα προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο και να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε προκειμένου να αντιστρέψουμε το φόβο που βιώνουμε ως γυναίκες.

 

Πειραιάς: μαζική και δυναμική απάντηση στην επίθεση των φασιστών στη Φαβέλα

Δυναμική, μαζική και ζωντανή. Αυτές οι τρεις λέξεις, περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 2 Μάρτη, στους δρόμους του Πειραιά.

Η καλύτερη απάντηση στους φασίστες

Η πορεία καλέστηκε με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο «Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος – Φαβέλα» από ομάδα φασιστών, που σαν αποτέλεσμα είχε να τραυματιστούν 5 άτομα, ανάμεσά τους η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους του Πειραιά και έδωσαν το μήνυμα ότι οι νεοναζί δεν μπορούν να είναι αποδεκτοί στις γειτονιές που περπατούσαν ο Παύλος Φύσσας και ο Νίκος Γόδας.

Πρόσφυγες και αντιφασίστες οπαδοί

Επίσης, μεγάλη ήταν και παρουσία προσφύγων, ενώ κάτι που σημειώθηκε ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση (και με πανό) των Αντιφασιστών Ολυμπιακών, μιας καινούργιας συλλογικότητας που προσπαθεί να σπάσει την κυριαρχία του «No Politica» στην εξέδρα του Ολυμπιακού.

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, βρέθηκε για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της πορείας.

Η μαζική και ενωτική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις και απειλές

 

18/3: Περίπατος ευαισθητοποίησης για το ρέμα του Ποδονίφτη

Συλλογικότητες από τις περιοχές των Πατησίων, της Ν. Ιωνίας και της Ν. Φιλαδέλφειας οργανώνουν περίπατο ευαισθητοποίησης σχετικά  με την τσιμεντοποίηση του ρέματος του Ποδονίφτη. Ένα έργο, που αν προχωρήσει θα αποτελέσει έγκλημα τόσο σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ποιότητας ζωής και ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.

Κυριακή 18 Μάρτη

στις 11 π.μ.

Συνάντηση στη γέφυρα της οδού Χαλκίδος

Το κάλεσμα υπογράφουν:

  • Ομάδα Ποδονίφτης SOS
  • Ποδονίφτης, ρεύμα κριτικής των καιρών και δράσης
  • Π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού- Πατήσια
  • Λαϊκή συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
  • Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας – Ν. Ιωνίας και γύρω περιοχών
  • Κίνηση Αλληλεγγύης Πατησίων 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων
  • Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» Πατησίων

 

Βρετανία: η σ. Έιμι Μέρφι πρόεδρος του πέμπτου μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας

Στα τέλη Φλεβάρη η συντρόφισσα Έιμι Μέρφι εκλέχτηκε πρόεδρος του συνδικάτου USDAW, του πέμπτου μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας.

Το USDAW έχει πάνω από 433.000 μέλη που απασχολούνται κυρίως στον τομέα του εμπορίου. Περίπου 160.000 από τα μέλη του εργάζονται (όπως και η σ. Έιμι) στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.

Η εκστρατεία

Η συντρόφισσα κέρδισε την εκλογή της στη βάση μιας καμπάνιας με βασικά συνθήματα το αίτημα για 10 λίρες/ώρα μισθό (11,33 ευρώ) και την κατάργηση των «συμβολαίων μηδενικών ωρών» (zero hour contracts). Πρόκειται για συμβόλαια σύμφωνα με τα οποία οι ο εργοδότης καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν όταν υπάρχει δουλειά, για όση ώρα υπάρχει δουλειά και τους πληρώνει αποκλειστικά για αυτές τις ώρες χωρίς καμία άλλη υποχρέωση απέναντι τους. Στη Βρετανία αυτά τα συμβόλαια έχουν πάρει μαζικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η Έιμι δήλωσε μετά την εκλογή της:

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους με στήριξαν. Η υποστήριξη σας ήταν τεράστια. Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε στο μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο δουλεύουμε. Σαν πρόεδρος θα συνεχίσω να αμφισβητώ την ηγεσία του συνδικάτου, να αντιπαλεύω την εργοδοσία και να είμαι 100% στο πλευρό των μελών του Συνδικάτου».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας χιλιάδες φυλλάδια διανεμήθηκαν στους χώρους εργασίας από μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI, ακτιβιστές της συμμαχίας Broad Left (συμμαχία της Αριστεράς στο συνδικαλιστικό, στην οποία συμμετέχει το ΣΚ-CWI) και άλλους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της Έιμι.

Η εκλογή της Έιμι προσφέρει μια ευκαιρία να προχωρήσει το συνδικάτο σε μια νέα κατεύθυνση, σε συνεργασία με τα μέλη του Broad Left στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί έτσι ότι το USDAW ακολουθεί μια μαχητική προσέγγιση σε έναν κλάδο που χρειάζεται κάτι τέτοιο απεγνωσμένα.

Τα πολλά μέλη του συνδικάτου και οι εμποροϋπάλληλοι που εξέφρασαν την στήριξη τους στην Έιμι και τις πολιτικές που προωθεί είναι ενθουσιασμένοι από αυτό το τεράστιο βήμα. Αυτή η εξέλιξη δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα-CWI και το συμμαχικό σχήμα Broad Left μια μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά την εκστρατεία για μια  τολμηρή, αγωνιστική, σοσιαλιστική ηγεσία στο USDAW.

 

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση για τον Παντελή Πουλιόπουλο στη Θήβα

Την Κυριακή 25 Φλεβάρη οργανώθηκε μια πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα την αναστύλωση της προτομής του μεγάλου μαρξιστή και επαναστάτη Παντελή Πουλιόπουλου στη Θήβα, γενέτειρα πόλη του. Η προτομή του Πουλιόπουλου είχε αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο της Θήβας το 2006 αλλά το 2016, μετά από κάποια προσωρινή μεταφορά λόγω έργων στο χώρο όπου ήταν τοποθετημένη, κλάπηκε!! Σύντομα μετά, άνθρωποι της Αριστεράς από ένα μεγάλο φάσμα οργανώσεων, κινητοποιήθηκαν με στόχο την αναστήλωση της προτομής.

Η αναστήλωση έχει ήδη δρομολογηθεί, ο δήμος Θήβας έχει δεσμευθεί και εντάξει στον προϋπολογισμό του το έργο και είναι θέμα χρόνου προτού ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Επιτροπής στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια.

Η εκδήλωση είχε αρκετή μαζικότητα με γύρω στους 120 παρευρισκόμενους. Αντιπροσωπείες έστειλαν γύρω στους 20 φορείς, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ή σχόλια στη σχετική συζήτηση. Ανάμεσα στους φορείς, οι Δήμοι Θήβας και Λιβαδειάς που στηρίζουν το έργο, τα Εργατικά Κέντρα των δύο πόλεων, ο δικηγορικός σύλλογος Θήβας στον οποίο ήταν μέλος ο Πουλιόπουλος, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς της Θήβας και σημαντικός αριθμός οργανώσεων της Αριστεράς, ανάμεσά τους, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΟΔΚΕ-Εργατική Πάλη, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΕΕΚ, ΔΕΑ, Κ. Ο. Ανασύνταξη και βέβαια το «Ξεκίνημα». Μηνύματα έστειλαν το ΣΕΚ και η Κομμουνιστική Ανανέωση. Ακόμα και το ΚΚΕ έστειλε αντιπρόσωπο ο οποίος χαιρέτισε τη συμβολή του Παντελή Πουλιόπουλου!

Εκ μέρους του «Ξ» χαιρετισμό απηύθυνε ο σύντροφος Σεφαφείμ Σεφεριάδης (δείτε σελ. 6)

Από πολιτικής άποψης η εκδήλωση ήταν επίσης πολύ σημαντική. Ο Παντελής Πουλιόπουλος ήταν αναμφίβολα ο πιο σημαντικός μαρξιστής της εποχής του μεσοπολέμου. Εμπνευσμένος από τα ιδανικά της Οκτωβριανής επανάστασης, αφοσιώθηκε από πολύ νωρίς στην υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Και χάθηκε επίσης πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 43 ετών, εκτελεσμένος από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Η Επιτροπή για τη Μνήμη του Παντελή Πουλιόπουλου έχει ήδη επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο με την καμπάνια για την αναστύλωση της προτομής του στην πόλη που γεννήθηκε. Ο επόμενος στόχος της επιτροπής, εξίσου σημαντικός αν όχι σημαντικότερος, είναι η δημιουργία μουσείου του Π. Πουλιόπουλου, στο πατρικό του σπίτι. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να παλέψει και στο οποίο πρέπει να βοηθήσει όλη η Αριστερά – αυτή, εννοείται, που δεν έχει σταλινικές παρωπίδες.

 

Στις Ροβιές της Β. Εύβοιας το 25ο κάμπινγκ Antinazizone-YRE!

  • 25ο κάμπινγκ Αntinazizone – YRE
  • 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου
  • Ροβιές – Βόρεια Εύβοια

Στην καρδιά του χειμώνα (ε, όχι και τόσο…) μια εναλλακτική καλοκαιρινή πρόταση. Ένα καλοκαιρινό πολιτικό/πολιτιστικό/κινηματικό ραντεβού που κρατάει 25 χρόνια τώρα. Το 25ο κάμπινγκ Antinazizone – YRE έκλεισε μέρος και ημερομηνίες!

Θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Ιουλίου και θα τελειώσει την Κυριακή 5 Αυγούστου στο πανέμορφο κάμπινγκ Ροβιές στην Βόρειο Εύβοια.

Συζητήσεις για όλα τα γούστα και τα ενδιαφέροντα. Ταινιάρες παλιές και καινούργιες για μικρούς και μεγάλους. Αυτοδιαχειριζόμενο εστιατόριο/bar με γκουρμέ γεύσεις, καθαρά ποτά και σε τιμές που τσακίζουν τα μνημόνια…

Πάρτι, συναυλίες, εργαστήρια, art against fascism, παιδότοπος, εκδρομές και πολλά ακόμα σε ένα κάμπινγκ που βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, με πολλή σκιά μόλις 2.5 ώρες από την Αθήνα και 4 από την Θεσσαλονίκη.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.campingyre.gr, το www.antinazizone.gr και στο facebook: CampingYRE για ότι έχει σχέση με το κάμπινγκ. Στείλτε τις δικές σας ιδέες και προτάσεις για να τις λάβουμε υπόψη στην διαμόρφωση του τελικού προγράμματος.

 

Πετρούπολη: Οι κάτοικοι λένε STOPσε χωματερή στο λατομείο Μουσαμά

Νίκος Μποσινάκος*

Νέα περιβαλλοντική απειλή και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής συνιστά η πρόθεση της Κυβέρνηση (Υπουργείο Περιβάλλοντος) και της Περιφέρειας Αττικής να δημιουργήσει χωματερή στο λατομείο Μουσαμά, 1.000 μόλις μέτρα από το κέντρο της Πετρούπολης.

Μετά την απόφαση για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής (ο οποίος πλέον έχει υπερβεί τα όρια της αντοχής του) η λύση που επιλέγει η «οικολογική» και «αριστερή» κυβέρνηση είναι να ανοίξει νέες χωματερές, δημιουργώντας νέες περιβαλλοντικές «βόμβες» δίπλα σε κατοικημένες περιοχές.

Η  απάντηση σε τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να είναι μαζική, αποφασιστική και δυναμική. Πρόκειται για άλλη μια ευθεία επίθεση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων, χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια ως φτηνό καύσιμο, ως εμπόρευμα και εν τέλει ως χρυσή επένδυση που αποφέρει κέρδη.

Πιστός σύμμαχος τους, η Κυβέρνηση, που αγνοεί επιδεικτικά τις τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις ειδικών για μια εναλλακτική και προς όφελος των τοπικών κοινωνικών διαχείριση των απορριμμάτων.

Στην Πετρούπολη, που απειλείται άμεσα (η λειτουργία της νέας χωματερής θα ανακοινωθεί εντός του 2018) κάτοικοι πήραν την πρωτοβουλία και την ευθύνη να αυτο-οργανωθούν ώστε να αντιδράσουν συντονισμένα και  αποτελεσματικά.

Την Κυριακή 25 Φλεβάρη, περίπου 25 πολίτες, πολλοί μέλη τοπικών Φορέων, συμμετείχαν σε μια πρώτη συνάντηση και αποφάσισαν να συντονίσουν την δράση τους, δημιουργώντας την κίνηση ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP- Πολίτες εν δράσει. 

Λειτουργώντας  συλλογικά,  ενωτικά και δημοκρατικά μέσα από τακτικές συνελεύσεις, η κίνηση θα απευθυνθεί ανοικτά, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες της Πετρούπολης και των γύρω Δήμων, ώστε να οργανωθεί συλλογικά και από τη βάση, η αντίδραση στην δημιουργία νέας χωματερής.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφωνήσαν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του κόσμου της Πετρούπολης. Παρότι οι συνέπειες αφορούν την περιοχή, η δημοτική αρχή, αν και ανέδειξε –εν μέρει– το ζήτημα, δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τους δημότες, ούτε έχει κάνει αρκετά για να κινητοποιηθούν οι μαθητές, οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η δημιουργία της χωματερής στην πόρτα της Πετρούπολης, είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό κίνημα που να παλέψει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στα συμφέροντα που αυτή προωθεί.

Επιπλέον, θα πρέπει όλες οι δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν, χωρίς αστερίσκους και υπεκφυγές, για δράσεις ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα.

Πρώτος στόχος της κίνησης μας είναι η διοργάνωση στο αμέσως προσεχές διάστημα μιας ανοικτής ενημερωτικής εκδήλωσης τεκμηρίωσης, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και τους τρόπους που θα έπρεπε να επιλέγονται αντί της συνεχούς δημιουργίας νέων χωματερών.

* Μέλος της κίνησης ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν Δράσει, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων 4ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης και μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Νηπιαγωγείου Πετρούπολης

 

Σκουριές: κινητοποιήσεις εν όψει της λήξης της διαιτησίας

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια αποσπάσματα κειμένου της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (στην οποία συμμετέχει το «Ξεκίνημα») σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη διαιτησία. Σε ανοιχτή σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα 5/3 αποφασίστηκε να καλεστεί συλλαλητήριο για το θέμα, την Τρίτη 27/3.

 

Η  (κεκλεισμένων των θυρών) διαιτησία μεταξύ καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold και ελληνικής κυβέρνησης λήγει –εκτός απροόπτου–την  Μ. Παρασκευή 6 Απρίλη.

Στημένη διαιτησία

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι κυβέρνηση και εταιρεία ψάχνουν τρόπο να λύσουν τις επί μέρους διαφορές τους, ώστε να προχωρήσει η περιβόητη «επένδυση» που θα καταστρέψει την Χαλκιδική και την Β. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, παρά τα παχιά λόγια για «ακύρωση των εξορύξεων» και «τήρηση της νομιμότητας» είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την εξόρυξη, δίνοντας την μια άδεια μετά την άλλη. Ψάχνει ταυτόχρονα  το πρόσχημα για να παρουσιάσει την υποχώρηση της ως νίκη.

Η εταιρεία τα θέλει όλα για όλα. Εκβιάζει συνεχώς με «αποχώρηση», ώστε να προχωρήσει τάχιστα στην αποκομιδή κερδών, που φυσικά θα μεταφέρει νόμιμα στα νησιά Μπαρμπάντος.

Ασυλία

Η πρόσφατη επιστροφή των προστίμων 1,7 εκατ. € στην εταιρεία, δήθεν λόγω  καθυστέρησης στον καταλογισμό τους(!!) ανέδειξε και πάλι την ασυλία που απολαμβάνει  η εταιρία.

Η αστυνομία, το δικαστικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τα υπουργεία, με απειλές ή εξαγορές εξυπηρετούν την πολυεθνική Eldorado. Το παιχνίδι είναι στημένο υπέρ της σε αυτό το γήπεδο.

Έτσι 450 αγωνιστές, με πλαστά στοιχεία σέρνονται στα δικαστήρια προκειμένου να ικανοποιηθεί η «μαμά εταιρεία».

Στις 10 Μάη εκδικάζεται μια μεγάλη υπόθεση, του «Λάκκου Καρατζά», όπου 26 συναγωνιστές μας θα αντιμετωπίσουν την δίωξη γιατί αγωνίστηκαν για τον τόπο τους.

Μόνος άγνωστος παράγοντας εμείς

Στο στημένο παιχνίδι υπέρ της εταιρείας λογαριάζουν χωρίς εμάς. Όσους  συμμετείχαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Σκουριές. Όσους πήραν μέρος σε συναυλίες αλληλεγγύης και ενημερωτικές δράσεις. Ομάδες και συλλογικότητες που στήριξαν τον αγώνα. Πολίτες που ανησυχούν με την «περικύκλωση» της Θεσσαλονίκης από ανοιχτές εξορύξεις.

Μαζικά να τους στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα: Να φύγει η εταιρεία και να μην έρθει άλλη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα