Από τη δράση μας

Θεσ/νίκη: δράση για Νηπιαγωγείο δίπλα στην «Αλυσίδα»

Ρεπορτάζ απ’ το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 25 Απρίλη πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχόμενη εβδομάδα μια ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα να γίνει Νηπιαγωγείο και ελεύθερος χώρος το οικόπεδο που βρίσκεται κάτω από το συγκρότημα «Αλυσίδα» στην περιοχή της Χαριλάου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αδόμητο οικόπεδο περίπου 2,5 στρεμμάτων που είχε δεσμεύσει από το 1996 ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να γίνει χώρος εκπαίδευσης, όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητος και πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τον επιστρέψει στους ιδιοκτήτες – με κίνδυνο να χτιστούν πολυώροφες οικοδομές.

Εδώ και κάποιες εβδομάδες τα δημοτικά σχήματα «Πόλη Ανάποδα» και «Δύναμη Ανατροπής» έχουν ξεκινήσει μαζική εκστρατεία στη γειτονιά, ενώ πρόσφατα συγκροτήθηκε και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων για την περιοχή της Αλυσίδας», με σκοπό την κινητοποίηση της γειτονιάς ενάντια στην απόφαση του Δήμου και τη συλλογή υπογραφών για να έρθει εκ νέου το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δεσμευτεί ο Δήμος ότι στο οικόπεδο θα γίνει Νηπιαγωγείο αλλά και ελεύθερος χώρος.

Στη δράση συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα όπου λίγο μετά τις 12μμ έγινε για 1 ώρα περατζάδα – μικρή πορεία στα στενά γύρω από το οικόπεδο, όπου ενημερώνονταν ο κόσμος για το ζήτημα και καλούνταν να υπογράψει ενάντια στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου. Η ανταπόκριση ήταν παραπάνω από θετική, καθώς στις διασταυρώσεις όπου η πορεία στεκόταν, δεκάδες κόσμος κατέβαινε από τα σπίτια του για να υπογράψει και παρακινούσε και άλλους γείτονες να κάνουν το ίδιο!

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της γειτονιάς είναι ενάντια στην απόφαση του Δήμου και επιβεβαιώνει την τεράστια ανάγκη που έχει η συνοικία σε χώρους εκπαίδευσης και ελεύθερους χώρους!

Το επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθούν οι ενημερωτικές δράσεις, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόσμου της γειτονιάς, να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός υπογραφών ενάντια στην απόφαση του Δήμου, για να έρθει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ακολουθήσει μαζική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο που να απαιτήσουμε να γίνει Νηπιαγωγείο και ελεύθερος χώρος στη γειτονιά, για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι τσιμέντο και οικοδομές για τα συμφέροντα των εργολάβων.

«Ξ» Βόλου: κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση για τα πρόστιμα του Πολυτεχνείου

Ανακοίνωση του «Ξ» Βόλου

Η τοπική οργάνωση του «Ξ» Βόλου απευθύνει κάλεσμα σε φίλους/ες και συναγωνιστές/τριες, ώστε να συνδράμουν οικονομικά με όποιο ποσό μπορούνε για την κάλυψη των προστίμων που επιβλήθηκαν σε τέσσερα μέλη του «Ξ», στις 17 Νοέμβρη 2020.

Όπως όλοι θυμόμαστε, η κυβέρνηση της ΝΔ, εντελώς αδικαιολόγητα και καταπατώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα, είχε επιβάλλει απαγόρευση των διαδηλώσεων/εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο για 3 ημέρες σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στον Βόλο οι αστυνομικές αρχές, με μια πρωτοφανή απόφαση, απαγόρευσαν την κυκλοφορία στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το Πανεπιστήμιο. Οι συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο, σε μια σειρά πόλεις και στον Βόλο, δέχτηκαν την καταστολή της αστυνομίας και σε αυτό το πλαίσιο επιβλήθηκαν εκατοντάδες πρόστιμα. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν με το πρόσχημα της μη τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά στην πραγματικότητα αφορούσαν τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Στον Βόλο, τέσσερα μέλη της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» δέχτηκαν πρόστιμα (300 ευρώ το καθένα) επειδή σήκωσαν πανό και μοίρασαν φυλλάδια για το Πολυτεχνείο. Κι αυτό έγινε,  παρότι τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Η επιβολή προστίμων ήταν μια ξεκάθαρα κατασταλτική κίνηση με πολιτική εντολή, που στόχο είχε όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται – και όχι την προστασία από την πανδημία. Από την πλευρά μας κάναμε ενστάσεις, οι οποίες βέβαια απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τώρα τα πρόστιμα βεβαιώνονται στην Εφορία και είμαστε υποχρεωμένοι να τα πληρώσουμε, την ίδια ώρα που περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για το αν θα κριθούν αντισυνταγματικά ή όχι.

Η επιβολή προστίμων για πολιτικούς λόγους δεν είναι προσωπική υπόθεση, γι αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Η καταστολή έχει στόχο το κίνημα και τους ανθρώπους που το αποτελούν. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε και τη δική σας οικονομική ενίσχυση. Η συλλογική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων είναι σημαντική και έτσι χρειάζεται να είναι στο εξής.

Γι’ αυτό σας καλούμε να συνδράμετε στην προσπάθεια. Αν το ποσό που συγκεντρώσουμε είναι μεγαλύτερο από το αναγκαίο –ή στην περίπτωση που τα πρόστιμα κριθούν αντισυνταγματικά πριν πληρωθούν– τα χρήματα που θα συγκεντρώσουμε θα δοθούν σε συναγωνιστές που αντιμετωπίζουν διώξεις λόγω κινηματικών δράσεων.

Μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον παρακάτω λογαριασμό:

ALPHABANK

Αρ. Λογαριασμού: 298002330000164

IBAN: GR3001402980298002330000164

Δικαιούχος: ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Εάν επιθυμείτε να καταθέσετε σε άλλη τράπεζα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 6973322182

28ο κάμπινγκ Antinazi zone – YRE: 30/7-8/8, Δρέπανο Θεσπρωτίας

Το πιο σίγουρο «εμβόλιο» ενάντια στον εγκλεισμό! Μετά από μήνες λοκντάουν, απαγορεύσεων, πανδημίας, κυβερνητικών επιθέσεων και καταστολής. Το φετινό κάμπινγκ δεν θα είναι απλά μια ακόμα διοργάνωση που μετράει 28 χρόνια. Αλλά μια ανάσα ζωής, χαράς και ελευθερίας.

Δίπλα στην θάλασσα. Στην πανέμορφη Θεσπρωτία. Στο κάμπινγκ «Δρέπανος» (www.drepano.gr). Από την Παρασκευή 30 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 8 Αυγούστου. Με φτηνές τιμές για διαμονή, ομαδική μετάβαση με δικά μας λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συλλογική διατροφή και οινοποσία. Σε χώρο διαμορφωμένο ώστε να είμαστε σε συνεχή επαφή με την φύση.

Ασφαλώς και με όλα τα υγειονομικά μέτρα που θα απαιτούν οι περιστάσεις την περίοδο που θα γίνει το κάμπινγκ. Με συζητήσεις, εργαστήρια, συναυλίες, πάρτυ, εκδρομές, προβολές ταινιών, παιδικό στέκι κα.

Εσείς πρέπει να φέρετε την σκηνή σας. Αν δεν έχετε μπορείτε να νοικιάσετε με μικρή επιβάρυνση. Θα έχουμε και λίγα δωμάτια μέσα στο κάμπινγκ για όσους και όσες επιμένουν να αντιστέκονται στην μαγεία της σκηνής.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.campingyre.gr, στο www.antinazizone.gr και στο facebook Camping YRE για όλες τις λεπτομέρειες. Για τους πιο ανυπόμονους υπάρχουν τα 6976436302 (Αθήνα) και 6977646995 (Θεσσαλονίκη)

Τοπικές συλλογικότητες προετοιμάζουν την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης κατά της καύσης 

Την Κυριακή 18 Απρίλη, η πρωτοβουλία «Χωματερή STOP-Πολίτες εν δράσει» στην Πετρούπολη και η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN» οργάνωσαν συνελεύσεις που στο επίκεντρό τους βρισκόταν η Πανελλαδική Ημέρα Δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών που θα πραγματοποιηθεί στις 29/5.
Το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες νέες συνελεύσεις που σαν στόχο έχουν την προετοιμασία της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης μέσα από ενημερωτικές εξορμήσεις. 

Πετρούπολη – Χωματερή STOP: Πετυχημένη συνέλευση την Κυριακή 18/4

Μετά από αρκετό καιρό -λόγω της πανδημίας- πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/4/2021, δια ζώσης συνέλευση της πρωτοβουλίας μας ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν δράσει. Στο άλσος Αγίου Δημητρίου συναντηθήκαμε με όλα τα μέτρα ασφαλείας- πάνω από 20 συναγωνιστές και συναγωνίστριες, ενώ αρκετοί ακόμη συμμετείχαν ενεργά μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και των κινηματικών δράσεων στις οποίες συμμετέχουμε ενάντια στους σχεδιασμούς για επέκταση των εγκαταστάσεων στη Φυλή.

Τα σχέδια της Κυβέρνησης για διαιώνιση της χρήσης της εγκατάστασης στη Φυλή παίρνουν σάρκα και οστά, παρά τις παραπλανητικές υποσχέσεις του κ. Πατούλη για κλείσιμο της χωματερής. 

Από την πλευρά μας συζητήσαμε για την πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια συντονισμού συλλογικοτήτων και φορέων από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αθήνα, Αλιβέρι, Κρήτη κ.α) ενάντια στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για προώθηση της μαζικής καύσης σκουπιδιών ως μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων. Ο συντονισμός αυτός θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση δράσεων πανελλαδικά την 29η Μαΐου, ημέρα που συλλογικά όλοι οι φορείς ορίσαμε ως Πανελλαδική Ημέρα κατά της Καύσης Σκουπιδιών. 

Βόλος: H πρώτη ενημέρωση γειτονιάς για την πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης σκουπιδιών

Την Κυριακή 18/4 είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με κατοίκους της πολύπαθους συνοικίας που γειτνιάζει με την ΑΓΕΤ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της συζήτησης, το κυρίαρχο ερώτημα που τέθηκε ήταν το πώς μπορεί ο αγώνας που ξεκίνησαν οι Βολιώτες πριν από τέσσερα χρόνια να συνεχιστεί και να έχει αποτέλεσμα. Κι αυτό το ερώτημα υπάρχει σε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, καθώς τα τέσσερα αυτά χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί τρία μεγαλειώδη παμβολιώτικα συλλαλητήρια και άλλα δυο μαθητικά, καθώς και αμέτρητες δράσεις, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις κλπ, αλλά η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ συνεχίζεται.

Από την πλευρά μας, τα μέλη της Πρωτοβουλίας «NO BURN» υπενθυμίσαμε ότι μπορούμε είτε να αποδεχτούμε τον αργό θάνατο που υπόσχεται η πολύχρονη έκθεση στους τοξικούς ρύπους που εκλύει η καύση σκουπιδιών –και μάλιστα «έξω από τις πόρτες μας»– αδρανώντας απέναντί του, είτε να συνεχίσουμε πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά τους αγώνες κατά της καύσης.

Φιλοδοξούμε, στο μέτρο των δυνάμεών μας, να επισκεφτούμε ως τις 29 Μαΐου και άλλες γειτονιές της πόλης, γιατί πιστεύουμε ότι η άμεση επαφή και συζήτηση μεταξύ μας είναι διαδικασίες που συμβάλλουν στη μαζικοποίηση του κινήματος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα