Από τη δράση μας

Βρετανία: η Έιμι Μέρφι πρόεδρος του 5ου μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας

Ρεπορτάζ από το σάιτ του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στη Βρετανία)

Γύρω στα μέσα Φλεβάρη η συντρόφισσα Έιμι Μέρφι εκλέχτηκε πρόεδρος του συνδικάτου USDAW, του πέμπτου μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας.

Το USDAW έχει πάνω από 433.000 μέλη που απασχολούνται κυρίως στον τομέα του εμπορίου. Περίπου 160.000 από τα μέλη του εργάζονται (όπως και η σ. Έιμι) στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.

Η συντρόφισσα κέρδισε την εκλογή της στη βάση μιας καμπάνιας με βασικά συνθήματα το αίτημα για 10 λίρες/ώρα μισθό (11,33 ευρώ) και την κατάργηση των «συμβολαίων μηδενικών ωρών» (zero hour contracts). Πρόκειται για συμβόλαια σύμφωνα με τα οποία οι ο εργοδότης καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν όταν υπάρχει δουλειά, για όση ώρα υπάρχει δουλειά και τους πληρώνει αποκλειστικά για αυτές τις ώρες χωρίς καμία άλλη υποχρέωση απέναντι τους. Στην Βρετανία αυτά τα συμβόλαια έχουν πάρει μαζικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Μετά την εκλογή της η Έιμι δήλωσε, ανάμεσα σ’ άλλα:

«Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε στο μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο δουλεύουμε. Σαν πρόεδρος θα συνεχίσω να αμφισβητώ την ηγεσία του συνδικάτου και να αντιπαλεύω την εργοδοσία».

 

Πετρούπολη: Κυριακή 25/2 Μπλόκο στη δημιουργία χωματερής στο Μουσαμά

Οι πολίτες της Πετρούπολης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίσιμη περιβαλλοντική απειλή. Το παλιό λατομείο Μουσαμά σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες και το Θέατρο Πέτρας, είναι υποψήφιο για δημιουργία ΧΥΤΥ (δηλ. χωματερής)!

Όλοι και όλες εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, μαθητές και νεολαία, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέλη τοπικών συλλόγων, στεκιών, μαζικών φορέων, πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να οργανωθούμε σε όλα τα επίπεδα μέσα από επιτροπές κατοίκων για να αποτρέψουμε το έγκλημα…

  • Συναντιόμαστε, συζητάμε, αυτο-οργανωνόμαστε 
  • Κυριακή 25 Φλεβάρη, 12 πμ, 
  • Joylamp cafe (25ης Μαρτίου 140 – μέσα στην στοά -στάση φαρμακείο).

 

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης και διασκέδασης του «Ξ»

Τις προηγούμενες μέρες το «Ξ» πραγματοποίησε με επιτυχία μια σειρά από εκδηλώσεις που σαν στόχο είχαν την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης σε συνδυασμό με την διασκέδαση. Διαβάστε παρακάτω τα σχετικά ρεπορτάζ.

Επίσης, παραθέτουμε ρεπορτάζ από την κοπή πίτας που οργάνωσε το «π», στο οποίο συμμετέχει το «Ξ».

Τσικνοπέμπτη στο χώρο «Ρόζα Παρκς»

Με την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης πραγματοποιήσαμε στο χώρο «Ρόζα Πάρκς» μια ωραία εκδήλωση/ψήσιμο όπου οποία συμμετείχαν περίπου περίπου 40 σύντροφοι/συντρόφισσες. Όλοι μαζί βοηθήσαμε στην διαμόρφωση του χώρου αλλά και στο ψήσιμο του φαγητού.

Υπήρχε ένα πολύ ζεστό κλίμα, διασκεδάσαμε αλλά και συζητήσαμε για διάφορα θέματα που μας απασχολούν. Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά σε μεγάλο βαθμό γιατί διοργανωτές ήμασταν εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες και μέσα από τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο μας καταφέραμε να έχουμε μια πετυχημένη εκδήλωση.

Πιστεύουμε οι επόμενες εκδηλώσεις στον χώρο να έχουν την ίδια επιτυχία και να έρθουν ακόμα περισσότεροι/ες, να τους γνωρίσουμε και να παλέψουμε μαζί για μια καλύτερη κοινωνία.

Συνεστίαση «Ξεκίνημα» Πατησίων και Νέας Ιωνίας 

Για 4η συνεχόμενη χρονιά ο πυρήνας του Ξεκινήματος στα Πατήσια – σε συνεργασία με τους συντρόφους από την Νέα Ιωνία –  διοργάνωσε την ετήσια συνεστίαση του στην ταβέρνα « Καταφύγιο» στα Άνω Πατήσια.

Το πρόγραμμα είχε από όλα τα καλά: Φαγητό, κρασί, λαχειοφόρο αγορά με ωραία δώρα και ζωντανή μουσική από το πολύ όμορφο τρίο που απάρτιζαν οι Χριστίνα Κυπρίδου (μπεντίρ και φωνή) η Λουκία Γκαρδιακού (ακορντεόν και φωνή) και ο Νίκος Φιλιπόσογλου (ούτι) και οι οποίοι έπαιξαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση.

45 σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες (μαζί και αρκετά παιδάκια) περάσαμε όμορφα, πήραμε τις αναγκαίες ανάσες και ενισχύσαμε οικονομικά το Ξεκίνημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ξεκίνημα είναι η μοναδική πολιτική οργάνωση της Αριστεράς στην περιοχή των Πατησίων που οργανώνει τοπική συνεστίαση σταθερά επί 4 χρόνια. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε τέτοιες παραδόσεις πρέπει να συνεχίζονται και να διευρύνονται

Κοπή πίτας στο στέκι «π»

Το Σάββατο 10 Φλεβάρη, το «π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού» πραγματοποίησε εκδήλωση με κοπή πίτας για το 2018 και ρεμπέτικο γλέντι, στο χώρο του, στα Κάτω Πατήσια.

Ο χώρος του στεκιού άρχισε να γεμίζει με κόσμο από νωρίς, καθώς πέρασαν περίπου 50 άτομα κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Ενώ όλοι απόλαυσαν τα φαγητά που είχαν μαγειρευτεί από τα μέλη του στεκιού, το ποτό που έρρεε άφθονο, την κοπή πίτας και όλα αυτά κάτω από τις ρεμπέτικες μελωδίες του Θοδωρή Κωτσάκη στη κιθάρα και του Στάθη Πανόπουλου στο μπουζούκι.

Να σημειώσουμε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η συνεισφορά των καταστηματαρχών της γειτονιάς ήταν πολύτιμη για την λαχειοφόρο αγορά που πραγματοποιήθηκε. Στο κάλεσμα που έγινε για την προσφορά προϊόντων για την οικονομική ενίσχυση του στεκιού, μαζεύτηκαν δεκάδες δώρα.

Το βράδυ του Σαββάτου ήταν μια ευχάριστη ανάπαυλα για όλους, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη και κουράγιο για να ριζώσει το εγχείρημα ακόμα πιο βαθιά στις γειτονιές των Πατησίων και να συνεχίσουμε να κοιτάμε μπροστά αισιόδοξα, αλληλέγγυα και μαχητικά.

 

Παρασκευή 23/2 στη Θεσ/νίκη: Συλλογική κουζίνα ενίσχυσης του αγώνα στις Σκουριές

Η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» στην οποία συμμετέχει το «Ξ» σας καλεί στη συλλογική κουζίνα που οργανώνει την Παρασκευή 23/2

Η διοργάνωση θα γίνει στο Στέκι Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας για να ενισχύσουμε οικονομικά τον Αγώνα με μουσική, κρασάκι, φαγητό και κυρίως άφθονη διάθεση και αισιοδοξία!

Αγωνιζόμαστε συλλογικά, γλεντάμε συλλογικά!

 

Θεσ/νίκη: «Underground», στο ΤΑΚΙΜ, Κυριακή 25/2

Το ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25, 4ος όροφος) προβάλλει την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. την ταινία «Underground».

1995 | Έγχρ. | Διάρκεια: 170’

Σκηνοθεσία Εμίρ Κουστουρίτσα

Η απίστευτη ιστορία μιας κοινότητας ανθρώπων, που μένει κρυμμένη σε ένα υπόγειο χώρο από το 1943 μέχρι το 1991.

 

Κυριακή 25/2: Εργαστήριο γυναικείας αυτοάμυνας, στο χώρο «Ρόζα Παρκς»

Το σχήμα «Μαχητικές κι Ελεύθερες», το οποίο δημιούργησε η ομάδα συντροφισσών του «Ξ» που ασχολούνται συστηματικά με τα ζητήματα της γυναικείας καταπίεσης και που είναι ανοικτό σε όσες θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια, σας καλεί

  • στο 1ο εργαστήριο γυναικείας αυτοάμυνας που βασίζεται σε εξειδικευμένες τεχνικές Κραβ Μαγκά
  • την Κυριακή 25 Φλεβάρη στις 17.00 στο χώρο «Ρόζα Παρκς»

Το πρώτο μισό του εργαστηρίου θα είναι θεωρητικό, ενώ στο δεύτερο μισό θα διδαχθούμε και θα εξασκήσουμε συγκεκριμένες τεχνικές. Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται ανά 2 ή 3 βδομάδες (με βάση τη συνεννόηση των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτριών).

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο Ρόζα Παρκς, Αιόλου 68-70 (στην στοά) στον 3ο όροφο. Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Στην Ελλάδα 1 στις 4 γυναίκες έχει γίνει αποδέκτης σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας. Οι βιασμοί ξεπερνούν τους 4.500 το χρόνο ενώ καταγγέλλεται στις αρχές ένα μικρό μόνο ποσοστό. Την ίδια στιγμή η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στο δρόμο, πολλές φορές ακόμα και στο στενό φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί καθημερινότητα για πολλές γυναίκες. Το να γνωρίζουν οι γυναίκες να αμύνονται μπορεί να τους δώσει δύναμη, θάρρος και ηθικό και σε μια κρίσιμη στιγμή ακόμα και να τις σώσει από βίαιες καταστάσεις.

Για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε:

  • e-mail: [email protected] 
  • fb Μαχητικές και Ελεύθερες
  • Τηλ. 6932374852 

 

LGBT+ party στο ΤΑΚΙΜ με κόσμο και καλή διάθεση!

Το Σάββατο 10/2 ο χώρος Τακίμ οργάνωσε το πρώτο του ΛΟΑΤ+ πάρτι.

Από τις 10:30μμ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, πέρασαν από το πάρτι πάνω από 200 άτομα, χόρεψαν, διασκέδασαν, φλέρταραν σε έναν χώρο φιλόξενο που από την πρώτη στιγμή στην είσοδο έκανε ξεκάθαρο ότι σεξιστικές, ομοφοβικές ή τρανσφοβικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Εξάλλου, το Τακίμ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του έθεσε σαν βασικό στόχο να χωράει και να φιλοξενεί κάθε χρώμα, σεξουαλικό προσανατολισμό και φύλο, κάθε ιδέα και άποψη, εκτός από τις ρητορικές μίσους και κάθε είδους ρατσισμού. Το πάρτι του Σαββάτου 10/2 αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, γεμίζοντας χαρά και αισιοδοξία τόσο όσους/ες το προετοιμάσαμε, όσο και αυτούς/αυτές που μας επισκέφτηκαν για πρώτη φορά!

Με την αισιοδοξία λοιπόν ότι μπορούμε να φτιάξουμε μικρογραφίες της κοινωνίας που ονειρευόμαστε, προχωράμε και σχεδιάζουμε τις επόμενες εκδηλώσεις του Τακίμ, εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συζητήσεις, προβολές και –φυσικά– πάρτι!

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.takim.gr και στο facebook: www.facebook.com/takim.gr/

 

Κυκλοφορεί ο 25ος τόμος της «Μαρξιστικής Σκέψης»

Κυκλοφορεί ο 25ος τόμος του θεωρητικού περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη, αφιερωμένος στην Ρωσική Επανάσταση, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917.

Το περιοδικό μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του «Ξ» επικοινωνώντας με [email protected], www.xekinima.org, 2102283019 (γραφεία Αθήνας) 2310540432 (γραφεία Θεσσαλονίκης).

 

Η ΒΙΟΜΕ γιορτάζει τα 5 χρόνια λειτουργίας, 24 & 25/2

Το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ συμπληρώνει 5 χρόνια λειτουργία και το γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο, με ένα 2ήμερο εκδηλώσεων στις 24 & 25 Φλεβάρη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου στο site του «Ξ» xekinima.org

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής