Από τη δράση μας

Επιτυχημένες εκδηλώσεις για «Οκτώβρη»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που οργάνωσε από κοινού το Ξεκίνημα με την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (ΑΡΚ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Βόλο που οργάνωσε η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας (στην οποία συμμετέχει το «Ξ»).

Την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στην Αθήνα η αίθουσα του Art Garage γέμισε, με αρκετό κόσμο όρθιο (και άλλους τόσους καπνιστές στο διάδρομο). Γύρω στους 130 συντρόφους και συντρόφισσες πέρασαν από το χώρο για να ακούσουν τη βασική εισήγηση του σ. Σεραφείμ Σεφεριάδη καθώς και εκπροσώπους από πολλούς και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (ΟΝΡΑ, Ροσινάντε, Δικτύωση Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ποδονίφτης, Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Πατησίων).

Επιτυχία σημείωσε και η αντίστοιχη εκδήλωση που έγινε την ίδια μέρα στο χώρο Τακίμ στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τον Παναγιώτη Βογιατζή από το «Ξ» ο οποίος καταπιάστηκε με το ερώτημα «πως έγινε πράξη η ανατροπή του καπιταλισμού στη Ρωσία;», τον Κωνσταντίνο Τσούτση από την ΑΡΚ, ο οποίος μίλησε για την επικαιρότητα της επανάστασης και την αναγκαιότητα της βίας και την Κατερίνα Κλείτσα, η οποία μίλησε για τον ρόλο των γυναικών στην επανάσταση αλλά και της επανάστασης στην απελευθέρωση των γυναικών.

Πάνω από 50 σύντροφοι/ισσες και φίλες/οι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και πήραν μέρος στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, στην οποία αναδείχθηκαν διάφορες πτυχές των γεγονότων.

Στο Βόλο, τουλάχιστον 40 άτομα συμμετείχαν στη συζήτηση της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας Μαγνησίας (στην οποία συμμετέχει το «Ξ»), το Σάββατο 21/10, με τίτλο «1917 – η επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος  –  δημοσιογράφος.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ζωντανή, με τον περισσότερο κόσμο να τοποθετείται πάνω στο θέμα του Σταλινισμού. Το πως δηλαδή, η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας, ακολουθήθηκε από την επιβολή μιας στυγνής δικτατορίας, αλλά και το πως μπορεί το κίνημα να αποφύγει αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Συνολικά γύρω στα 200 άτομα παρακολούθησαν τις τρεις αυτές συζητήσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση και τα διδάγματα που προκύπτουν απ’ αυτήν για το σήμερα. Ένας σημαντικός αριθμός με δεδομένο το κλίμα υποχώρησης που υπάρχει στην κοινωνία.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σε μια σειρά περιοχές μέσα στο Νοέμβρη και θα καταπιαστούν είτε γενικά είτε με ειδικές πτυχές της Οκτωβριανής Επανάστασης. 

 

Τσε Γκεβάρα: «Τόσο ζωντανός όσο ποτέ»

Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα, το Μαθητικό-Φοιτητικό Ξεκίνημα Αθήνας οργανώνει εκδήλωση

 • την Κυριακή 05/11
 • στις 18.00
 • στην Αιόλου 68-70 (μπαίνοντας στη στοά, πρώτη πολυκατοικία δεξιά, 3ος όροφος).

 

Θεσ/νίκη: «Πως ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;» Παρασκευή 10/11

Η Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας και το Antinazi Zone, οργανώνουν αντιφασιστική εκδήλωση με θέμα:

Πως ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους;

 • 4 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα
 • 2 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής
 • Συζήτηση για το αντιφασιστικό κίνημα
 • Παρασκευή 10 Νοεμβρίου

στις 19:30

Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας

Κλεάνθους 57, στο ύψος της Γρ. Λαμπράκη

Ομιλητές:

 • Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, μέλος του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch)
 • Γιάννης Παπίας (Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας)

Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

 

Εκδήλωση στο «π»: «Η θέση της γυναίκας στην Οκτωβριανή Επανάσταση», Σάββατο 4/11

Το «Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού», με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Ρώσικη επανάσταση, οργανώνει μήνα εκδηλώσεων με τίτλο: «1917-2017: 100 χρόνια από τον Οκτώβρη που άλλαξε τον κόσμο».

Η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί

 • Σάββατο 4 Νοέμβρη
 • στις 7:00 μ.μ.
 • Καμπούρογλου και Σαμαρά – Κάτω Πατήσια

Με θέμα: Η θέση της γυναίκας στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Ομιλήτριες:

 • Σίσσυ Βωβού – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
 • Ελένη Μήτσου –  Ξεκίνημα-Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

Συντονίζει:

 • Ιωάννα Μενδώνη – Π-Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού

 

Πετρούπολη: Συνεστίαση «Ξ»

Με 50 άτομα παρόντα, η συνεστίαση του «Ξ» στην Πετρούπολη, στον μεζεδοκαφενέ «Σχοινοβάτης», την Κυριακή 22/10,  άφησε μια πολύ καλή αίσθηση. Ανάμεσα στους φίλους και τις φίλες μας από τη γειτονιά, ξεχωρίζουμε την παρουσία των εργαζομένων του δήμου και των εκπροσώπων της παράταξης «Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων».

Στην ωραία ατμόσφαιρα συνείσφεραν οι Χριστίνα Κυπρίδου, Λουκία Γκαρδιακού και Αθανασία Κανελλοπούλου με τις φωνές και τα τραγούδια τους. Ενώ για άλλη μια φορά η μίνι λαχειοφόρος με βιβλία από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ και χειροποίητα εδέσματα, μας πρόσφερε ένα μικρό χέρι οικονομικής βοήθειας.

 

Προβολή στο ΤΑΚΙΜ: «Το κορίτσι από τη Δανία»

Το ΤΑΚΙΜ, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την ταυτότητα φύλου, προβάλλει την Κυριακή 5 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. την ταινία «Το κορίτσι από τη Δανία».

Μετά το τέλος της ταινίας θα υπάρχει μπάρ και θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα της ταυτότητας φύλου.

 

«Υπόθεση Κατίν – Η ιστορική αλήθεια και ο Ριζοσπάστης»

Την Άνοιξη του 1940, 22.000 αξιωματικοί του Πολωνικού στρατού δολοφονήθηκαν από τα σοβιετικά στρατεύματα υπό τις εντολές του Στάλιν. Είχε προηγηθεί η Γερμανο-Σοβιετική Συμφωνία μη επίθεσης, η οποία περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα και το μοίρασμα της Πολωνίας ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν. Όταν αποκαλύφθηκε το έγκλημα η σταλινική προπαγάνδα εμφάνισε, σαν υπεύθυνους για τις μαζικές εκτελέσεις, τα γερμανικά στρατεύματα. Το ΚΚΕ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στα οποία υποστηρίζει την άποψη αυτή.

Στο βιβλίο «Υπόθεση Κατίν – Η ιστορική αλήθεια και ο Ριζοσπάστης» ο Χρήστος Κεφαλής καταρρίπτει με στοιχεία και επιχειρήματα τη σταλινική προπαγάνδα και αναδεικνύει τον χαρακτήρα του Σταλινισμού καθώς και το «επίπεδο» της επιχειρηματολογίας του ΚΚΕ.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του «Ξ» επικοινωνώντας:

 • Τηλεφωνικά: 210 2283019 , 2310 540432
 • Μέσω email: [email protected]
 • Ή μέσω της ιστοσελίδας μας: www.xekinima.org

 

Ανοιχτή αντιφασιστική συνέλευση – Δευτέρα 13 Νοέμβρη

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών-πρωτοβουλιών-συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά καλεί σε ανοικτή αντιφασιστική συνέλευση την Δευτέρα 13 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Art Garage (Σολωμού 13, Εξάρχεια).

Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν θα είναι η πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής και η εκστρατεία ματαίωσης της ετήσιας πανελλαδικής φασιστοσύναξης στα Ίμια.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά

mail : [email protected]

τηλ. Επικοινωνίας : 6976436402 , 6942089602

 

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, Τετάρτη 8/11

Οι πολίτες του Βόλου εδώ και καιρό βλέπουν να παίζεται ένα άσχημο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία παιχνίδι πίσω από την πλάτη τους. Το Φεβρουάριο του 2017 η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μία βιομηχανία μέσα στο Δήμο Βόλου, έλαβε άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καίει πλαστικά, χαρτιά, γυαλιά, λυματολάσπη και άλλα απόβλητα αμφιβόλου ποιότητας.

Η αντίδραση των Βολιωτών ήταν καθολική, ενώ οι υπέρμαχοι ισχνοί. Παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βόλο και ήταν επίσης αντίθετο στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, η βιομηχανία συνεχίζει τις καύσεις. Κάθε μέρα ξυπνάμε με έντονη την αίσθηση του καμένου πλαστικού.

Ο Δήμος Βόλου παντελώς απών. Γιατί; Αποκαλύφθηκε. Προ ημερών αποφάσισε με κονδύλι 41 εκατομμύριων ευρώ, που θα μπορούσε να δοθεί σε υγιείς και σύγχρονες μορφές ανακύκλωσης και επανάχρησης σκουπιδιών, να φτιάξει μονάδα προετοιμασίας του υλικού (SRF) στη χωματερή του Βόλου που θα δίνεται στην ΑΓΕΤ για καύση.

Οι μάσκες έπεσαν. Τα σκουπίδια μας θα πηγαίνουν στην ΑΓΕΤ και θα μας επιστέφονται υπό μορφή διοξινών και φουρανίων, δηλαδή καρκίνων, αυτοάνοσων νοσημάτων και στην καλύτερη περίπτωση σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Οι επιπτώσεις αυτές θα φανούν μετά από χρόνια. Ο αγώνας όμως πρέπει να δοθεί τώρα!

Οι πολίτες του Βόλου θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης στο προαναγγελθέν έγκλημα που επίκειται. Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας θα ζήσουν με μόνιμη αέρια ρύπανση σε μία ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στις 18:00 καλούμε όλους τους πολίτες του Βόλου να συμμετάσχουν στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για να σταματήσουμε τις καύσεις σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να πούμε ΟΧΙ στη δημιουργία μονάδας που θα τα προετοιμάζει για καύση. ΟΛΟΙ οι πολίτες και φορείς, στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ξεκινήσουμε τον αγώνα προάσπισης της υγείας μας και της αξιοπρέπειάς μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα