Από τη δράση μας

Φλεβάρης 1917: εκδήλωση στο ΤΑΚΙΜ

Το Σάββατο 11/2 έγινε η πρώτη από τη σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης που διοργανώνει το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης. Σαράντα σύντροφοι-σσες και φίλοι-ες παρακολούθησαν τη συζήτηση σχετικά με την επανάσταση του Φλεβάρη που σηματοδότησε την αρχή των γεγονότων που οδήγησαν στον Οκτώβρη – την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους Μπολσεβίκους και τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα ιστορικό βίντεο που μετάφρασε και υποτίτλισε ο σ. Γιάννος Νικολάου, και (παρόλο που προέρχεται από μια αστική σκοπιά) έδωσε στους παρευρισκόμενους μια καλή γενική εικόνα για τα γεγονότα.

Την εισήγηση έκανε εκ μέρους του «Ξ» ο Παναγιώτης Βογιατζής, που είναι και συνεργάτης του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπήρχε στη Ρωσία το ’17, στα χαρακτηριστικά της ρώσικης καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η συμμετοχή της Ρωσίας στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Καταπιάστηκε με τον ρόλο των Σοβιέτ (συμβούλια των εργατών, αγροτών και στρατιωτών αντιπροσώπων) και στο φαινόμενο της δυαδικής εξουσίας ανάμεσα στο Σοβιέτ και την προσωρινή κυβέρνηση. Τέλος, έκανε αναφορά στην σημασία της ύπαρξης ενός επαναστατικού φορέα για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε επανάστασης.

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία υπήρξαν τοποθετήσεις σχετικά με μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την ανασκόπηση των ιστορικών γεγονότων του Φλεβάρη όπως:

• Ο ρόλος που έπαιξε η επανάσταση του 1905 ως «πρόβα τζενεράλε»

• Ο ρόλος των γυναικών μέσα στο κίνημα (η εξέγερση ξεκίνησε με αφορμή μια διαδήλωση γυναικών)

• Η διεθνής κατάσταση με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο

• Τι γινόταν μέσα στα Σοβιέτ και τον ρόλο που αυτά έπαιξαν

• Ο «νόμος της συνδυασμένης και ανισόμερης ανάπτυξης» που οδήγησε την «αλυσίδα να σπάσει στον πιο αδύναμο κρίκο της»

• Η πολιτική γεωγραφία της ρώσικης αριστεράς (Μπολσεβίκοι, Μενσεβίκοι, Μεσραγιόντσι, Σοσιαλεπαναστάτες, κτλ) και τον ρόλο που έπαιξε η κάθε τάση

• Πως η σύγχρονη ιστοριογραφία αντιμετωπίζει τα γεγονότα όπως αυτά του 1917

Σε πολλά θέματα υπήρξε σύνδεση με την σημερινή κατάσταση ως προς το πώς μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα για την δράση μας σήμερα από τα μαθήματα του παρελθόντος.

Οι επόμενες εκδηλώσεις ετοιμάζονται και θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας εγκαίρως.

 

4 μήνες στέκι «Π» και συνεχίζουμε

Το στέκι «π», στους 4 μήνες λειτουργίας του, έχει καταφέρει να κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί: Να δημιουργήσει ένα χώρο που να τους χωράει όλους! Ενα χώρο ανοιχτό και φιλόξενο που να στεγάζει διεκδικήσεις του κινήματος σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, δομές αλληλεγγύης και να πλαισιωθεί από πολιτιστικές δράσεις.

Από τα μέσα Οκτώβρη του προηγούμενου έτους, όπου τελείωσαν οι εργασίες στο χώρο (Καμπούρογλου 44 & Σαμαρά στα Κάτω Πατήσια) ξεκίνησαν ταυτόχρονα και οι πρώτες δράσεις, πολιτικές και πολιτιστικές.

Το γλέντι γνωριμίας στις 22 Οκτώβρη, προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν στη συνέχεια. Πάνω από 140 άτομα πέρασαν εκείνη τη βραδιά (πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να κάτσουν στην αυλή του στεκιού) και ευχήθηκαν «καλή αρχή».

Τους δυο επόμενους μήνες μια σειρά από εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά μαζί με το «Π» συνδιοργάνωσαν στις 26 Νοέμβρη ανοιχτή συζήτηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τις φασιστικές προκλήσεις στο προσφυγικό. Ενώ στις 9 Δεκέμρη η ΕΑΣ Πατησιών πραγματοποίησε εκδήλωση για το Νερό.

Εξαιρετικά πετυχημένες ήταν οι δυο εκδηλώσεις που έγιναν μέσα στο Φλεβάρη. Πρώτα στις 4 Φλεβάρη, στη κοπή πίτας για το 2017, πέρασαν πάνω από 90 άτομα, τα οποία έφαγαν, ήπιαν και απόλαυσαν ζωντανή μουσική. Στη συνέχεια, στις 11 Φλεβάρη, οργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με τον οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα με περίπου 80 άτομα να την παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Σημαντικό στοιχείο του εγχειρήματος είναι και οι δράσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται στο χώρο, καθώς όσο βαθαίνει η κρίση άλλο τόσο πλήττονται τα φτωχά λαϊκά στρώματα Ελλήνων και μεταναστών.

Ετσι, κάθε Τρίτη και Παρασκευή πραγματοποιείται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να δοθούν σε οικογένειες της γειτονιάς, ενώ κάθε Σάββατο παραδίδονται δωρεάν μαθήματα σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. 

Πέρα από τις εκδηλώσεις, ο χώρος λειτουργεί 4 μέρες την εβδομάδα με ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

• Τρίτη και Παρασκευή 6-10.30μμ: αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο και συλλογή ειδών αλληλεγγύης

• Δευτέρα 6.30μμ: μαθήματα σκάκι

• Τετάρτη 6.30-7.30μμ: μαθήματα τάι τσι

• Παρασκευή 8μμ: προβολή ταινίας

• Σάββατο 12-2μμ: μαθήματα σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου

Επόμενη προγραμματισμένη δράση στο «Π» είναι η προβολή της ταινίας «Turtles can fly», την Παρασκευή 24 Φλε- βάρη, στις 20.00. 

 

Εκδήλωση του «Ξ» στα Πατήσια για το Γυναικείο Ζήτημα

Ανοιχτή εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» στα Πατήσια με θέμα:

Γυναίκες στα πρόθυρα εξέγερσης, την Τρίτη 7 Μάρτη, στις 19.30. 

Θα μιλήσουν:

  • Ελένη Μήτσου – Ξεκίνημα
  • Δέσποινα Σπανού – Φύλο Συκής

Παρεμβαίνουν:

• Δώρα Ξυπολιά – μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ 

• Αρετή Αγραφιώτη – συνεργατικό καφενείο «Περιμπα- νού» 

• εκπρόσωπος αγωνιζόμενων καθαριστριών λεωφορείων ΟΣΥ 

• Αννα Σιγαλού – Φύλο Συκής 

 

«Γυναίκες στα πρόθυρα εξέγερσης» – εκδήλωση από το «Ξ» Ζωγράφου, 1 Μάρτη

Η τοπική οργάνωση του «Ξ» στου Ζωγράφου, διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: Γυναίκες στα πρόθυρα εξέγερσης

ΤηνΤετάρτη 1η Μάρτη
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) στις 7.00 μ.μ. 

Συζητάμε για 

  • τα κινήματα που αναπτύσσονται ενάντια στη βία κατά των γυναικών, τους βιασμούς & το δικαίωμα στην άμβλωση
  • τη σεξουαλική παρενόχληση και το σεξισμό
  • τους εργατικούς αγώνες των γυναικών σήμερα

Μιλούν/παρεμβαίνουν:
• Σίσσυ Βωβού (To Μωβ)
• Ελένη Μήτσου (Ξεκίνημα Ζωγράφου)

• Εκπρόσωπος των αγωνιζόμενων καθαριστριών των λεωφορείων της Αθήνας που βρίσκονται πάνω από 1 χρόνο σε κινητοποιήσεις

• Μέσω βίντεο, εκπρόσωποι γυναικείων κινημάτων από ΗΠΑ, Βραζιλία, Ιρλανδία, Τουρκία 

Επικοινωνία: 

www.xekinima.org [email protected] τηλ. 6978942123

 

Ένας απολογισμός του ΤΑΚΙΜ 

Στις 8 Μαΐου του 2016, ο χώρος πολιτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων TAKIM άνοιξε τις πόρτες του. Μετά την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά, βρεθήκαμε σε ένα γλέντι με τους Χαρμάνκιοϊ σε μια συναισθηματική ατμόσφαιρα και χορέψαμε, φάγαμε και ήπιαμε από τα πολύ προσεγμένα είδη που υπήρχαν και είπαμε «καλοτάξιδο»!

Σήμερα, μετράμε ήδη μία σειρά πολύ επιτυχημένων εκδηλώσεων! Εχουμε οργανώσει συζητήσεις για διεθνή θέματα, όπως για την κατάσταση στις ΗΠΑ, αλλά και το καλοκαιρινό “Brexit”, ιστορικές όπως για τον Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη και τον Φλεβάρη του 1917 στην Ρωσία, συζητήσεις για τα σημερινά κινήματα όπως για το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική.

Παράλληλα έχουμε διαθέσει τον χώρο μας ή έχουμε οργανώσει εμείς δράσεις για την στήριξη άλλων κινημάτων. Εχουμε διοργανώσει γλέντι για την οικονομική ενίσχυση της ΒΙΟΜΕ, έχουμε παραχωρήσει τον χώρο στην Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού που οργάνωσε γλέντι και κουζίνα, ενώ επίσης στο TAKIM έχει γίνει συνάντηση συνεταιριστικών εγχειρημάτων. 

Πέρα από τις πολιτικές συζητήσεις, στόχος μας για το TAKIM είναι να συνεισφέρει στην εναλλακτική διασκέδαση, να προσφέρει όμορφες στιγμές που θα συνδυάζουν φτηνή και ποιοτική ψυχαγωγία. Ετσι, διοργανώνουμε συχνά προβολές ταινιών και έχουμε ήδη παρακολουθήσει «Το αλάτι της γης», την «Ολοκαίνουργια Καινή Διαθήκη» και πολλές άλλες ταινίες, αλλά και ντοκιμαντέρ, όπως την «Ταξισυνειδησία» και το «Ludlow». 

Επίσης, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, οργανώσαμε παζάρι μεταχειρισμένων και όσοι/ες ήρθαν βρήκαν πολύ φτηνά ρούχα, βιβλία, είδη σπιτιού κλπ για τα χριστουγεννιάτικα δωράκια ή για προσωπική χρήση!

Στον χώρο του TAKIM, τα τρία πρώτα Σάββατα του Φλεβάρη οργανώθηκαν μαθήματα Τάνγκο «αλλιώς», με διάθεση να σπάσουμε τους ρόλους που θέλουν απαραίτητα τους άντρες- καβαλιέρους να χορεύουν με γυναίκες- ντάμες, όπου άτομα κάθε φύλου, με όποια παρέα θέλανε ή και μόνοι/ες τους βρεθήκαμε για να γνωρίσουμε το αργεντίνικο τάνγκο.

Φυσικά, από τις στιγμές διασκέδασης δε μπορούν να λείπουν και τα γλέντια! Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη οργανώσαμε το γλέντι για τα επίσημα εγκαίνια του χώρου μας με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά. Προσπαθώντας να καλύψουμε μία ευρεία γκάμα γούστων, έχουμε οργανώσει reggae πάρτι, αλλά και πάρτι με βαριά λαϊκά την Τσικνοπέμπτη!

Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας του ΤΑΚΙΜ μας αφήνουν μία γλυκιά γεύση και την πρώτη ιδέα για όσα θα ακολουθήσουν! Αυτούς τους μήνες, έχουμε καταφέρει και λειτουργούμε μέσα στο κέντρο της πόλης, έναν χώρο καθαρό, ζωντανό και γεμάτο φρέσκιες ιδέες! Εναν χώρο που θα μας χωράει όλες και όλους, αφήνοντας όμως απ’ έξω τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία κλπ.

Το επόμενο ραντεβού μας στο ΤΑΚΙΜ 

είναι το Σάββατο 4/3, που διοργανώ-νουμε εκδήλωση με θέμα: Παλεύουμε σαν γυναίκες! 

  • Η ζωή των γυναικών στις ημέρες της κρίσης
  • Οι εστίες αντίστασης στην Ελλάδα
  • Τα γυναικεία κινήματα διεθνώς
    Με ομιλήτριες την Σίσσυ Βωβού (Το Μωβ) και την Κατερίνα Κλείτσα (Ξεκίνημα), με παρεμβάσεις μέσω βίντεο από ακτιβίστριες στην Ιρλανδία, την Πολωνία, την Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

18 Μάρτη: διεθνής μέρα δράσης κατά του ρατσισμού, του πολέμου, του φασισμού και της φτώχειας

Συλλαλητήριο 15:00 Ομόνοια 

Πορεία στα γραφεία της ΕΕ 

Το Σάββατο 18 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση με αφορμή τον ένα χρόνο από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αποτελεί μια πλατιά ενωτική κίνηση που συνυπογράφουν πλήθος από οργανώσεις τις Αριστεράς (από ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δίκτυο, Ξεκίνημα κ.α.) αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές συλλογικότητες, τοπικές κινήσεις και κοινότητες μεταναστών. Τη συγκέντρωση στην Ομόνοια θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκης Ενωσης.

7,126ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής