Από τη δράση μας

Διαμαρτυρία του «Ξ» έξω από το Πλαίσιο στη Στουρνάρη (Αθήνα)

Το Σάββατο 20 Φλεβάρη το «Ξεκίνημα» οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το κεντρικό κατάστημα του «Πλαισίου» στο κέντρο της Αθήνας, στη Στουρνάρη.

Μοιράσαμε ανακοινώσεις ενάντια στην άδικη απόλυση της Σοφία Πάτα και στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο «Πλαίσιο» και κουβεντιάσαμε με πελάτες, περαστικούς και περιοίκους. Αντίστοιχη κινητοποίηση είχε οργανωθεί την ίδια μέρα και στο κατάστημα του «Πλαισίου» στην Αγ. Παρασκευή από την τοπική οργάνωση του «Ξεκινήματος» και την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (ΑΡΚ).

Επίσης, η οργάνωση του «Ξ» στη Λάρισα συμμετείχε μαζί με άλλες συλλογικότητες (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στέκι Paratod@s, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, ΚΚΕ μ-λ) στην παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα έξω από το κατάστημα από το οποίο απολύθηκε η Σοφία.

Οι κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα του «Πλαισίου» θα συνεχιστούν, ενώ η ανακοίνωση του «Ξεκινήματος» μοιράζεται σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Λάρισας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, έτσι ώστε η κοινωνία να ενημερωθεί με ποιες εργασιακές σχέσεις καταφέρνει η εταιρεία να έχει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κέρδη εκατομμυρίων ευρώ (10,2 εκατ. ευρώ το 2012, 14,3 εκατ. ευρώ το 2013, 16,1 εκατ. ευρώ το 2014).

Διεκδικούμε την άμεση επαναπρόσληψη της Σοφίας Πάτα και τον τερματισμό του εργασιακού μεσαίωνα στην εταιρεία.

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα Πατήσια, 1/3

Την Τρίτη 1 Μάρτη, η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία στεκιού στα Πατήσια, η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία στα Πατήσια και η Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων-Λαμπρινής πραγματοποίησαν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, έξω από το σούπερ μάρκετ Προμηθευτική στα Άνω Πατήσια.

Η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Μέσα σε 1,5 ώρα γέμισαν 8 αυτοκίνητα με είδη που προσέφεραν άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνεργοι ή συνταξιούχοι από το υστέρημά τους, όπως τρόφιμα μακράς διάρκειας, γάλατα, νερά κοκ, δείχνοντας με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Και είναι ενδεικτικό ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε η δράση, τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά από κόσμο της περιοχής που ενδιαφερόταν για να συνεισφέρει αλλά και για να συμμετέχει.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των μαθητών του 8ου δημοτικού σχολείου της Χαλκίδας που οργάνωσαν τις προηγούμενες μέρες συλλογή ειδών και μάζεψαν 20 κούτες με τρόφιμα, παπούτσια, ρούχα, παιχνίδια και κουβέρτες. Στη συνέχεια επικοινώνησαν μαζί μας, για να μας τα προσφέρουν ώστε να τα μεταφέρουμε στους πρόσφυγες.

Να σημειώσουμε ότι για άλλη μια φορά η δράση μας δεν περιορίστηκε μόνο στις ανάγκες των προσφύγων. Δώσαμε τρόφιμα και σε συμπολίτες μας που τα είχαν άμεση ανάγκη.

Στο τέλος της δράσης κατευθυνθήκαμε πρώτα στην πλατεία Βικτωρίας όπου η κατάσταση ήταν η εξής: δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ ήταν έτοιμα να πάρουν τους 150 περίπου πρόσφυγες που ήταν εκεί και να τους μεταφέρουν σε κέντρα μετεγκατάστασης οπότε θα έμεναν ελάχιστοι και υπήρχε κίνδυνος τα πράγματα που μεταφέραμε να μην αξιοποιόντουσαν. Οπότε, αφού μοιράσαμε ένα μέρος των ειδών στη Βικτώρια, πήγαμε στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά για να παραδώσουμε τα είδη που συλλέξαμε στους αλληλέγγυους-ες που βρίσκονται εκεί και νυχθημερόν κάνουν σκληρή και οργανωμένη δουλειά.

Οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν!  Όπως και η προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα στέκι αλληλεγγύης, κινημάτων και πολιτισμού που  αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά πόσο απαραίτητο είναι για την περιοχή των Πατησίων.

Πάρτι της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία στεκιού στα Πατήσια, 5/3

Η «Πρωτοβουλία για τη δημιουργία στεκιού στα Πατήσια» διοργανώνει πάρτι οικονομικής ενίσχυσης το Σάββατο 5 Μάρτη στις 22.30 στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 15, Εξάρχεια).

Το πρώτο πάρτι που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στις 13 Φλεβάρη, ήταν εξαιρετικά πετυχημένο, με περισσότερα από 150 άτομα να γεμίζουν τον πολυχώρο ΕΚΣΤΑΝ.

Η επιτυχία αυτή δείχνει ότι στην περιοχή υπάρχει αρκετός κόσμος που «διψά» για ένα χώρο κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού. Για ένα κινηματικό στέκι δημοκρατικό, που θα συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα, το φασισμό και το ρατσισμό.

Θεσσαλονίκη: διαμαρτυρία έξω από το Πλαίσιο

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης έξω από το κατάστημα του Πλαισίου στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.

Η παρέμβαση-διαμαρτυρία αφορούσε στην άδικη και προκλητική απόλυση της Σοφίας Πάτα από το κατάστημα της Λάρισας, μίας εργαζόμενης που είχε διακριθεί από την εταιρεία για την απόδοσή της και τώρα απολύεται με την κατηγορία ότι «δεν χαμογελούσε αρκετά». Για τα τεκταινόμενα στη «γαλέρα» του Πλαισίου μπορείτε να διαβάσετε την κατατοπιστική συνέντευξη που έδωσε στο «Ξ» ο Κώστας Κουντουράκης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Πλαίσιο,  στο www.xekinima.org: «Ένας εργασιακός μεσαίωνας που ονομάζεται “ΠΛΑΙΣΙΟ”» (23/2).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων –μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού- η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ήταν ενάντια στις πρακτικές της εταιρείας και μάλιστα αρκετοί ήταν αυτοί οι οποίοι γνώριζαν το ζήτημα λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο πλατιά κοινοποιηθεί το ζήτημα τόσο μεγαλύτερη πίεση μπορεί να ασκηθεί!

Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας: συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, 29/2 & 1/3

Τη Δευτέρα 29/2 και την Τρίτη 1/3, η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας (ΑΚΜ) πραγματοποίησε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο ΣΕΑ Αλμυρού.

Τις προηγούμενες μέρες, η ΑΚΜ έδωσε επίσης πράγματα στους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί, ενώ τα μέλη της βοήθησαν έμπρακτα στην κάλυψη των αναγκών τους, για όσο διάστημα παρέμειναν στον Αλμυρό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα