Από τη δράση μας

Τα μέλη του «Ξ» συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές παρατάξεις, τοπικές κινήσεις, αντιφασιστικές επιτροπές κλπ. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις δράσεις μας του τελευταίου διαστήματος.

Του Πάρη Μακρίδη

Κοινωνική αλληλεγγύη από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας

Το Σάββατο 1 Ιούνη η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας πραγματοποίησε ακόμα μία εξόρμηση στα σούπερ μάρκετ του Βόλου με σκοπό τη συλλογή τροφίμων, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι ακόμα μια φορά πολύ θετική. Τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται διοχετεύονται σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης της πόλης, όπως το «Στέκι Αλληλεγγύης για Όλους», τη «Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου», την «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» και την ομάδα «Αλατοστράτα».

Η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας κάνει τέτοιες εξορμήσεις κάθε πρώτο Σάββατο κάθε μήνα με στόχο το συνδυασμό της κοινωνικής, ταξικής αλληλεγγύης και της καταπολέμησης των αιτιών που οδηγούν τους ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μαζική αντιφασιστική πορεία στη Νέα Σμύρνη

Το Σάββατο 8 Ιούνη πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία στη Νέα Σμύρνη. Αφορμή στάθηκε η εξόρμηση που έκαναν οι Χρυσαυγίτες στην πλατεία στη 1 Ιούνη, πράγμα που ενεργοποίησε ένα ευρύ φάσμα αντιφασιστικών δυνάμεων της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι η πορεία οργανώθηκε μέσα σε δύο μέρες ήταν πολύ μαζική καθώς πάνω από 500 αντιφασίστες/τριες συμμετείχαν σε αυτήν. Η πορεία κατευθύνθηκε στις γειτονιές της πόλης όπου μοιράστηκαν εκατοντάδες φυλλάδια.

Αυτή ήταν μια σημαντική απάντηση στους φασίστες. Η εμφάνισή τους στη Νέα Σμύρνη (η πρώτη μετά την είσοδό τους στη Βουλή) ήταν το επακόλουθο μιας σειράς επιθέσεων σε μετανάστες και της επίθεσης στο μαθητή στα όρια Νέας Σμύρνης-Παλαιού Φαλήρου.  Ο συντονισμός των αντιφασιστικών συλλογικοτήτων στην περιοχή (πάνω από 10 συλλογικότητες συμμετείχαν στην πορεία) έκανε ένα σημαντικό βήμα με την κοινή αυτή πορεία και χρειάζεται περεταίρω συντονισμός και προσπάθεια έτσι ώστε να αποκρουστεί μια και καλή το φασιστικό φαινόμενο.

Καθιστική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για την Ιερισσό

Την Πέμπτη 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Η διαμαρτυρία ήταν μαζική και διοργανώθηκε από τις «Επιτροπές Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού» ενώ ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν η αποφυλάκιση των προφυλακισθέντων για την επίθεση στις Σκουριές.

Το κίνημα των κατοίκων της Ιερισσού ενάντια στα μεταλλεία έχει «αγκαλιασθεί» από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Πορείες αλληλεγγύης για τους εξεγερμένους στην Τουρκία

Τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας δίνουν μια σκληρή μάχη απέναντι στον Ερντογάν και το τουρκικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, καθώς παλεύουν για δημοκρατικά δικαιώματα και για μια καλύτερη ζωή. Η αλληλεγγύη που μπορούν να δείξουν οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σημαντική για τον αγώνα τους, αφού ο εχθρός είναι κοινός. Έτσι, την Κυριακή 2 Ιούνη, τη Δευτέρα 3 Ιούνη και την Τρίτη 4 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Βόλο αντίστοιχα, διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τους εξεγερμένους στην Τουρκία, με τη μαζικότερη να γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχαν σχεδόν 1.500 άτομα.

Εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπ.Πο. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης

Το «Ξ» δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στο χώρο των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού μέσα από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) στην οποία συμμετέχουν σ. από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ αλλά και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Ιούνη, η ΕΑΚ αύξησε τις ψήφους της, διατηρώντας τις 2 έδρες που είχε. Δεν κατάφερε να σπάσει την αυτοδυναμία των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Η ΕΑΚ θα συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και για έναν συνδικαλισμό όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στη σελίδα 9.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα