Από τη Δράση μας…

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στου Ζωγράφου

Στην περιοχή του Ζωγράφου, τα μέλη του «Ξ» συμμετέχουν στην «.Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου – Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες και Μετανάστες».

Η Κίνηση έχει πραγματοποιήσει πολλές παρεμβάσεις έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής, έχοντας συλλέξει πάρα πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Ήδη η πρώτη παρτίδα από αυτά έχει αποσταλεί σε Κω και Σάμο. Η εκστρατεία στηρίζεται από  φορείς και συλλογικότητες της πόλης, όπως ο Συνεταιρισμός Ζωγράφου (ΣΥΝΖΩ) και ο Γυμναστικός Σύλλογος Μαχητικών Τεχνών Ιλισίων, από την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (σωματείο εργαζομένων στα τρόλει)  οποία έδωσε δωροεπιταγές για σούπερ-μάρκετ αξίας 320 ευρώ και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (σωματείο εργαζομένων στα λεωφορεία) το οποίο αγόρασε και έδωσε αδιάβροχα αξίας 175 ευρώ.

Δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα Πατήσια

Στα Πατήσια η Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων-Λαμπρινής και η Ενωτική Αριστερή Συνεργασία έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής. 

Στο κάλεσμα αυτό οι κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν με εξαιρετική θέρμη γεμίζοντας την πρώτη μέρα 7 αυτοκίνητα με ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, κουβέρτες, παιχνίδια για παιδιά, πάνες, φάρμακα κ.α. ενώ τη δεύτερη μέρα γέμισαν 11 αυτοκίνητα. Τα είδη πρώτης ανάγκης που μαζεύονται πηγαίνουν στο κλειστό του Γαλατσίου.

Δράσεις του «Ξ» Θεσσαλονίκης για τους πρόσφυγες

Στη Θεσσαλονίκη, το «Ξεκίνημα» διοργάνωσε στις 25 Σεπτέμβρη εκδήλωση στο «Στέκι Μεταναστών» καλώντας τον κόσμο να φέρει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 200 άτομα πλημμύρισαν το χώρο και προσέφεραν πάρα πολλά πράγματα.

Δυο μέρες μετά, 27 άτομα γέμισαν επτά πορτ μπαγκάζ και δύο αυτοκίνητα με τα είδη που είχαν μαζευτεί και τα πήγαν σε αποθήκη στο Κιλκίς, όπου από εκεί μεταφέρθηκαν στην Ειδομένη.

Θεσσαλονίκη: Δράσεις στο 5ο διαμέρισμα, την Τούμπα και το κέντρο

Πέρα από τις κεντρικέ εκδηλώσεις και δράσεις τα μέλη του «Ξ» στην πόλη συμμετέχουν σε δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σε γειτονιές της πόλης.

Στο 5ο διαμέρισμα το «Ξ» διοργάνωσε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στις 9 Οκτώβρη στο χώρο της ΕΡΤ3, ενώ  στις 21 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με συζήτηση, ενημέρωση και συλλογή πραγμάτων.

Ανάλογη εκδήλωση από το «Ξ» έγινε στο κέντρο Θεσσαλονίκης στις 22 Οκτώβρη.

Στην Τούμπα, η τοπική Αντιφασιστική Επιτροπή (στην οποία συμμετέχουν μέλη του «Ξ») συνέλεξε είδη πρώτης ανάγκης στις 10 Οκτώβρη και στις 20 του μηνός πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα: «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς;» και ομιλητές τη συντρόφισσα Ρένα Μεζιλτσόγλου εκ μέρους της Αντιφασιστικής και το Γιάννη Παπαδόπουλο από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία.

Μεγάλη επιτυχία της συναυλίας αλληλεγγύης στο Βόλο

Στο Βόλο, η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας (ΑΚΜ) στην οποία συμμετέχει το «Ξ», οργάνωσε ανάμεσα σε άλλα συναυλία αλληλεγγύης, το Σάββατο 10 Οκτώβρη όπου μαζεύτηκαν περισσότερες από 3 ψηλές παλέτες φορτωμένες με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκη, αφού εκατοντάδες άτομα προσέφεραν πράγματα και χρήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει τόσο στην ομάδα «Άνωση – εθελοντές Βόλου» που προσέφερε πολύ σημαντική ποσότητα ειδών αλλά και τους/τις εργαζόμενους/ες μεγάλου εμπορικού καταστήματος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης οι οποίοι συγκέντρωσαν τις προηγούμενες ημέρες τρόφιμα για αυτόν το σκοπό.

Διαβάστε πιο αναλυτικό άρθρο απολογισμού στο site μας: «Βόλος: Πολύ επιτυχημένη η Συναυλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες από την ΑΚΜ» – 12/10

Σύσκεψη αντιφασιστικού συντονισμού στα Πατήσια

Στις 21 Οκτώβρη (ημέρα έκδοσης του «Ξ») πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής Επιτροπής ευρεία σύσκεψη συντονισμού, με κύριο σκοπό την απάντηση που πρέπει να δοθεί στις προκλήσεις των φασιστών στην περιοχή. Δημοσιεύουμε το κάλεσμα της συνάντησης:

«Η Αντιφασιστική Επιτροπή Πατησίων – Λαμπρινής καλεί όλες τις κοινωνικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές συλλογικότητες της περιοχής μας, αλλά και κάθε ενεργό συμπολίτη μας σε ανοικτή σύσκεψη συντονισμού την Τετάρτη 21/10 στις 7:30μμ στα γραφεία της Τοπικής ΕΛΜΕ στη Γκράβα (Ταϋγέτου 60).

 Αντικείμενο της σύσκεψης συντονισμού είναι:

Η απάντηση των φασιστικών προκλήσεων  που συνέβησαν στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, όπως η τραμπούκικη επίθεση σε κλιμάκιο μελών της Λαικής Ενότητας την Κυριακή 13/9 καθώς και οι επιθέσεις σε stand, γραφεία άλλων σχηματισμών. Επιθέσεις που δε μπορούν να μείνουν χωρίς την καταδίκη τους από την τοπική κοινωνία, μια που οδηγούν στην αποθράσυνση των συμμοριών που τις οργανώνουν.

Η οργάνωση και ο συντονισμός της αναγκαίας αλληλεγγύης μας στους πρόσφυγες και μετανάστες».

Κινητοποιήσεις υπέρ του αριστερού και κουρδικού κινήματος στην Τουρκία

Η βομβιστική επίθεση σε ειρηνική διαδήλωση στην Άγκυρα σκόρπισε το θάνατο σε εκατοντάδες διαδηλωτές. Πορείες αλληλεγγύης στο τουρκικό και κουρδικό λαϊκό κίνημα πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις. Το «Ξ» συμμετείχε στις συγκεντρώσεις αυτές, προτάσσοντας την ανάγκη κοινής πάλης των λαών ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και τις πολιτικές του κεφαλαίου.

Εκστρατεία ενημέρωσης από το «Ξ» Ζωγράφου για τον Υμηττό

Για ακόμα μια φορά ο Υμηττός κινδυνεύει. Ο κίνδυνος προέρχεται αυτή τη φορά από την προσφυγή που έκανε ο Δήμος Κορωπίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διεκδικώντας να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

Περισσότερα από 28.000 στρέμματα στον Υμηττό διεκδικούνται από ιδιώτες και την Εκκλησία ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες αυθαίρετα που χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες με ψεύτικες άδειες αναψυκτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ (κυρίως από την πλευρά της Βάρης, του Κορωπίου κλπ) περιμένουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν.

Το «Ξ» πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης στην περιοχή για το θέμα, διεκδικώντας την ουσιαστική προστασία του Υμηττού.

Εκστρατεία από το «Ξ» Βόλου για τις εργοδοτικές επιθέσεις στη ΒΙ.ΠΕ

Στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου η κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι βιομήχανοι (στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την κερδοφορία τους) επιτίθενται στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε κάποιους χώρους (πχ ΒΙΣ, Ιμάντας) οι εργάτες έχουν απαντήσει με μαχητικές κινητοποιήσεις. Το «Ξ» στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και μοιράζει προκήρυξη στα εργοστάσια της περιοχής με προτάσεις οργάνωσης, συντονισμού και κλιμάκωσης της πάλης.

Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (ένα από τα βασικά «φιλέτα») έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες κινητοποιήσεις έχουν οργανωθεί, με κεντρικότερη το τριήμερο δράσης της ΟΜΥΛΕ.

Τα μέλη του «Ξ» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στηρίζουν τις κινητοποιήσεις αυτές. Την προκήρυξη που μοιράζεται μπορείτε να τη διαβάσετε στις σελίδες 8 – 9.

Ο Δήμος Βόλου εξοντώνει τα αδέσποτα

Την Κυριακή 18 Οκτώβρη φιλοζωικές οργανώσεις από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και άλλες πόλεις διοργάνωσαν, στο Βόλο, πανελλαδική κινητοποίηση. Αιτία της κινητοποίησης ήταν οι καταγγελίες από τις φιλοζωικές οργανώσεις Βόλου ενάντια στη δημοτική αρχή του Μπέου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο καταφύγιο αδέσποτων σκύλων.  

Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν δραματική: Σκυλιά σκελετωμένα, άρρωστα και με βαριές παθήσεις. Κουφάρια και ψόφια σκυλιά στα πέριξ του καταφυγίου. Φάρμακα ληγμένα, σκυλοτροφή κάκιστης ποιότητας και μια δήθεν υπάλληλος του καταφυγίου,  η όποια δεν είναι δηλωμένη πουθενά.

Το «Ξ» Βόλου είναι μπροστά τις κινητοποιήσεις που γίνονται ενάντια στην πολιτική Μπέου, η οποία μετατρέπει τα αδέσποτα ζώα σε αντικείμενα.

Διαβάστε σχετικό άρθρο του σ. Κώστα Ιατρόπουλου, τοπικού συμβούλου στο Βόλο, στο σάιτ μας: «Ο Δήμος Βόλου εξοντώνει τα αδέσποτα», www.xekinima.org, 20/10/15.

Πραγματοποιήθηκε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η φθινοπωρινή έκδοση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις της, το βράδυ της Κυριακής  18/10.  Τις τρεις ημέρες που διήρκησε, Έλληνες και μετανάστες όλων των ηλικιών βρεθήκαμε, συζητήσαμε και διασκεδάσαμε, κάτω από το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «Να ανοίξουμε τα σύνορα, να βγούμε στους δρόμους»!  

Οργανώθηκαν τρεις κεντρικές συζητήσεις:

Την Παρασκευή 16/10 η συζήτηση με θέμα το πώς θα οργανώσουμε τους αγώνες μας ώστε να σταματήσουμε τον πολυδιάστατο πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Στη συνέχεια, το Σάββατο 17/10 οργανώθηκε συζήτηση για τις πολλαπλές όψεις του φασιστικού φαινομένου και την οργάνωση του πολυμέτωπου αντιφασιστικού αγώνα, ενώ την Κυριακή 18/10 αναρωτηθήκαμε: «There Is No Alternative»?  αναζητώντας δρόμους για να περάσουμε από τις κοινωνικές αντιστάσεις στη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων, σε μια ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση με τις κοινωνικές, κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες του Φεστιβάλ.

Αν και το γεγονός ότι το Φεστιβάλ δεν έγινε καλοκαίρι σε ανοιχτό χώρο, μείωσε τη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και τη συμμετοχή του κόσμου! Παράλληλα, φάνηκε ότι παρά τη δυσάρεστη συζήτηση που άνοιξε λίγες μέρες πριν το Φεστιβάλ σε σχέση με τον «αποκλεισμό» του ΣΥΡΙΖΑ (Διαβάστε: «Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης και ΣΥΡΙΖΑ» www.xekinima.org, 8/10/15) αυτό δεν απέτρεψε τον κόσμο από το να συμμετάσχει!

7,135ΥποστηρικτέςΚάντε Like
594ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής