Από τη δράση μας

Σουδάν: Απελευθερώθηκε ο Μοχάμεντ Σάττι μετά την εκστρατεία αλληλεγγύης!

Μια σημαντική νίκη σημειώθηκε την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, καθώς ο Σουδανός σύντροφος Μοχάμεντ Σάττι (Χαμουντί) αφέθηκε ελεύθερος. Ο σύντροφος όπως και εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές, πολιτικοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, είχαν συλληφθεί την τελευταία περίοδο καθώς είχε ξεσπάσει ένα κύμα καταστολής απέναντι στις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή (CWI) οργάνωσε διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης απαιτώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και λειτούργησε σαν ένας μοχλός πίεσης προς τις σουδανικές αρχές.

Τμήματα της CWI σε μια σειρά χώρες από όλο το κόσμο, έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης. Μεταξύ άλλων, στις 31 Ιανουαρίου, όταν έλαβε χώρα μια νέα μέρα μαζικών διαμαρτυριών στο ίδιο το Σουδάν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο Λονδίνο πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρεσβεία του Σουδάν, με την συμμετοχή ανθρώπων από τη σουδανική κοινότητα, όπου συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την ελευθερία των Σουδανών πολιτικών κρατουμένων και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες, τους φτωχούς, τους νέους και τις γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στην άγρια καταστολή από το καθεστώς του Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Η CWI χαιρετίζει αυτή τη νίκη απέναντι στο σουδανικό κράτος και ευχαριστεί όλους όσους πήραν μέρος στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του Χαμουντί. Παρόλα αυτά, δεκάδες ακτιβιστές εξακολουθούν να κρατούνται υπό τρομερές συνθήκες από το καθεστώς και πρέπει να απελευθερωθούν. Την Τετάρτη 31 Γενάρη, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ενάντια στις αυξήσεις των τιμών στο Χαρτούμ, το Γουαντ Μεντάνι, το Ζάλινγκεϊ και σε άλλες πόλεις, όπου συνελήφθησαν κι άλλοι διαδηλωτές. Υπάρχει ανάγκη για ένα διαρκές κίνημα που δεν θα παλεύει μόνο ενάντια στην κρατική καταστολή στο Σουδάν, αλλά θα δίνει τη μάχη για να ξεριζώσει την καπιταλιστική δικτατορία του Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Η CWI απαιτεί την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που αγωνίζονται ενάντια στο στο σουδανικό καθεστώς και θα συνεχίσει με την εκστρατεία να συμβάλλει στην οικοδόμηση του αγώνα του σουδανικού λαού για ένα ελεύθερο, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό Σουδάν.

 

Βόλος: πολύ μαζική εκδήλωση ενάντια στην καύση απορριμμάτων με ομιλητή τον P. Connett

Πάνω από 500 άτομα παρακολούθησαν τη διάλεξη του Αμερικανού Καθηγητή Χημείας Paul Connett του Πανεπιστημίου St Lawrence της Ν. Υόρκης για τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών, που διοργανώθηκε από την «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ» [1] και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018. Ο Βόλος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, που ανήκει στην πολυεθνική Lafarge – Holcim και βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στον ιστό της πόλης, πήρε τον Απρίλιο του 2017 άδεια από την κυβέρνηση να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών (RDF) ετησίως!

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Ο καθηγητής Paul Connett με το δικό του γλαφυρό τρόπο κέρδισε το κοινό και περιέγραψε πώς η έκλυση των διοξινών από την καύση των σκουπιδιών σε μορφή RDF είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία όλων των πολιτών, καθώς οι διοξίνες, όντας άοσμες και αόρατες, μεταφέρονται με τον αέρα και εισπνέονται από όλους μας, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, οι διοξίνες μεταφέρονται μέσω της τροφικής αλυσίδας (νερό, φυτά, ζώα, ψάρια) στο πιάτο μας και από το μητρικό γάλα στο βρέφος.

Ο Paul Connett τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, φιλική προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπικές μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων σε πλαίσιο δήμου, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η λογική της πρότασής του Paul Connett και της Επιτροπής Αγώνα είναι 1) η όσο το δυνατόν μικρότερη παραγωγή σκουπιδιών (Ζero Waste) και 2) η κυκλική τους διαχείριση, δηλαδή, η διαλογή στην πηγή (με ξεχωριστούς κάδους ανά υλικό), η επανάχρηση και ανακύκλωση, καθώς και η κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων, με όφελος στη γεωργία. Μάλιστα, ανέφερε ότι η γειτονική μας Ρώμη στην Ιταλία είναι μια πόλη που σχεδιάζει σύντομα να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Σήμερα, είπε, η τακτική των πολιτικών και των εταιρειών είναι η παραγωγή όλο και περισσότερων σκουπιδιών, για να αποτελούν μέσο κερδοφορίας για τις πολυεθνικές (που αγοράζουν τα σκουπίδια), ενώ θα έπρεπε να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη παραγωγή τους, εφόσον δημιουργείται αδιέξοδο για το πού θα καταλήξουν μετά τη χρήση τους.

Ο καθηγητής είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σχεδιασμού των βιομηχανικών προϊόντων, ώστε να μην κατασκευάζονται συνεχώς άχρηστες συσκευασίες που καταλήγουν σε τεράστιους σκουπιδότοπους, ότι πρέπει να εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι νόμοι και ότι πρέπει να υπάρχει πραγματικός έλεγχος για το αν τηρούνται οι προδιαγραφές στις βιομηχανίες (τίποτα από τα παραπάνω βέβαια δε συμβαίνει στην Ελλάδα…). Τόνισε ακόμα πως οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύουν τις πόλεις τους όντας ενεργοί και δραστήριοι και να μην αφήνουν τους καιροσκόπους πολιτικούς να δρουν εις βάρος τους. Μάλιστα δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και ότι θέλει να έρθει ξανά στο Βόλο, για να μιλήσει και με το σωματείο των εργαζομένων της ΑΓΕΤ οι οποίοι καθησυχάζονται από την εταιρεία ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Συνεχίζονται οι δράσεις

Χαρακτηριστική ήταν η απουσία σημαντικών φορέων, όπως το Σωματείο Eργαζομένων της ΑΓΕΤ, που πλήττονται πρώτα και κύρια από την καύση. Δεν παραβρέθηκε επίσης κανένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας που έχει δώσει στο παρελθόν έγκριση γι’ αυτού του είδους την καύση, αλλά και του Δήμου Βόλου που σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο μετατροπής των απορριμμάτων σε δευτερογενές καύσιμο SRF με στόχο να τα δίνει στην ΑΓΕΤ για καύση. Η χάραξη πολιτικής, ανέφερε ο κύριος Connett, πρέπει να γίνεται με γνώμονα το όφελος των πολιτών και όχι τα κέρδη των εταιρειών (για παράδειγμα, η ΑΓΕΤ θα μπορούσε να καίει φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας, αλλά κάτι τέτοιο θα κόστιζε περισσότερο στην εταιρεία).

Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει τις δράσεις της, με στόχο την ενημέρωση αλλά και τη δραστηριοποίηση ακόμα περισσότερων πολιτών. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.500 υπογραφές ενάντια στην καύση και υπέρ της ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό για όλους μας σήμερα, στο παρόν, αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών. Στόχος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών είναι να οργανώσει νέες δράσεις, όπως ένα παμβολιώτικο συλλαλητήριο μέσα στο Μάρτιο. Καλεί όλους τους πολίτες του Βόλου να συμμετέχουν, ώστε με την κοινή τους δράση να αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

 

Σημειώσεις:
[1] epitropiagonavolou.blogspot.gr και στο fb: Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου.

 

Σάββατο, 10 Φλεβάρη: Κοπή πίτας και ρεμπέτικο γλέντι στο στέκι «Π», Πατήσια

Το Σάββατο 10 Φλεβάρη, στις 20:00 μ.μ., το «Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού», Καμπούρογλου και Σαμαρά – Κάτω Πατήσια, διοργανώνει κοπή πίτας και ρεμπέτικο γλέντι.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική με τους:

  • Θοδωρή Κωτσάκη – κιθάρα
  • Στάθη Πανόπουλο – μπουζούκι

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα πραγματοποιηθεί λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση του στεκιού.

 

Θεσ/νίκη: Super Heroes LGBT+ Party στο TAKIM, Σάββατο 10/2

  • Σάββατο 10 Φλεβάρη
  • στις 10.30 μ.μ.
  • στο ΤΑΚΙΜ – Κατούνη 25

Φοράμε τις σούπερ στολές μας, παίρνουμε τις σούπερ δυνάμεις μας και ερχόμαστε με τα σούπερ κορμιά μας στο σούπερ lgbt+ party* του ΤΑΚΙΜ!

*straight friendly

 

Το «Ξ» Αθήνας διασκεδάζει

Το «Ξ» οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις συνδυάζοντας την πολιτική με τη διασκέδαση, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες για τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε την επόμενη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε οικονομικά την οργάνωση.

Τσικνοπέμπτη στο χώρο «Rosa Parks»

Την Πέμπτη 8/2, το τσικνίζουμε!

Από τις 8.00 μ.μ., μαζευόμαστε στο χώρο «Rosa Parks», Αιόλου 68-70, στον τρίτο όροφο, τρώμε, πίνουμε και ενισχύουμε οικονομικά το «Ξ».

Πέρα από τα παραδοσιακά κρεατικά στη σχάρα, θα υπάρχουν και σπιτικές χορτοφαγικές λιχουδιές, και βέβαια κρασί, μπίρα και τσίπουρο!

Συνεστίαση του «Ξ» Αγίας Παρασκευής

Ο πυρήνας του «Ξ» στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής σας καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει την Παρασκευή 9 Φλεβάρη. θα βρεθούμε από τις 9 μ.μ. στην Ταβέρνα «Ροδία» (Αιγαίου Πελάγους 86, Αγία Παρασκευή).

Η πρόσκληση κοστίζει 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστο κρασί.

Έχουμε προβλέψει φυσικά για ζωντανή μουσική.

Παράλληλα θα διεξαχθεί λαχειοφόρος οικονομικής ενίσχυσης με πολλά πλούσια δώρα.

Συνεστίαση του «Ξ» Πατησίων & Ν. Ιωνίας

Οι πυρήνες του «Ξ» που δραστηριοποιούνται στις περιοχές των Πατησίων και της Νέας Ιωνίας διοργανώνουν συνεστίαση την Κυριακή 11 Φλεβάρη από τις 14.00 στα Πατήσια. Θα βρεθούμε στην ταβέρνα «Το Καταφύγιο» που βρίσκεται στην οδό Χαλεπά 64.

Ζωντανή μουσική:

  • Χριστίνα Κυπρίδου – μπεντίρ, φωνή
  • Λουκία Γκαρδιακού – ακορντεόν, φωνή
  • Νίκος Φιλιππόσογλου- ούτι

Η πρόσκληση κοστίζει 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού και απεριόριστο κρασί.

Παράλληλα θα διεξαχθεί λαχειοφόρος οικονομικής ενίσχυσης με πολλά πλούσια δώρα.

 

Μαζικό και ζωντανό το 1ο «art against fascism» στη Θεσσαλονίκη!

Το κάλεσμα του 1ου «art against fascism» στο ΤΑΚΙΜ έγραφε ότι ο στόχος του φεστιβάλ είναι:

«…να δώσει βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και νέους που βλέπουν την τέχνη σαν ένα όπλο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό»

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των συμμετεχόντων, δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι πάνω από 250, κοντά στα 300 άτομα πέρασαν συνολικά από το Τακίμ, καθώς από τις 7:00 μμ μέχρι τις 2:00 πμ συνεχώς ερχόταν κι έφευγε κόσμος – ενώ υπήρχαν στιγμές που ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος.

Με παρουσίαση comic, θεατρικές παραστάσεις, stand-up comedy, rap sessions, μουσικά σχήματα, project για αδέσποτα, έκθεση ζωγραφικής, σκίτσου και φωτογραφίας με αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο, ο παραπάνω στόχος επετεύχθη!

Ήταν ένα φεστιβάλ που στηρίχθηκε κατά κύριο λόγω σε μαθητές και φοιτητές οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην προετοιμασία, παρουσίασαν με μεράκι το καλλιτεχνικό κομμάτι που επέλεξαν και έδωσαν τον τόνο από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν ένα ολοκληρωμένο γεγονός που σαν τέτοιο έλειπε από την πόλη και η επιτυχία του το επιβεβαιώνει.

Ένα ακόμα σύνθημα που υπήρχε στο αρχικό κάλεσμα έλεγε ότι:

«Όπως ο φασισμός σκοτώνει τη φαντασία, έτσι η τέχνη και η δημιουργία τη γεννά!»

Κι αυτό ήταν έκδηλο σε όλο το πρόγραμμα, από τους συγκινητικούς «Μονόλογους από τη Γάζα» όπου τρεις μαθητές καθήλωσαν το κοινό, μέχρι το stand-up comedy το οποίο μας έπεισε ότι δε χρειάζεται να είσαι σεξιστής για να βγάλεις γέλιο. Η «Εγκατάσταση του Φόβου», μια αλληγορία που παρουσίασαν τρεις νέοι ηθοποιοί, ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς καθώς προβλημάτισε έντονα τους παρευρισκόμενους σε σχέση με τις προεκτάσεις που μπορεί να έχουν τα απολυταρχικά καθεστώτα, ενώ τόσο ο κοφτερός στίχος του rap όσο και ο ευρηματικός στίχος του αυτοσχεδιαστικού freestyle rap, ανέβασαν τη διάθεση.

Το μαθητικό έντεχνο σχήμα έκανε ένα πολύ καλό μουσικό άνοιγμα, για να συνεχίσει με rock-punk διάθεση το –επίσης μαθητικό– σχήμα «Φυγή» και τέλος οι «bonzai» που στα πρώτα δευτερόλεπτα κατάφεραν να ρίξουν τη μια φάση του ρεύματος, διατήρησαν το ατμοσφαιρικό κλίμα, με πρωτότυπες heavy rock/stoner μουσικές συνθέσεις.

Ακόμα δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε το πολύ ωραίο πανό, τις μουσικές επιλογές στα «κενά», το βίντεο-φωτομοντάζ, όλες τις εικαστικές δημιουργίες, το μπαρ, την κουζίνα, αλλά και τη δύσκολη δουλειά της προετοιμασίας, της προπαγάνδισης και φυσικά του μαζέματος και της καθαριότητας του χώρου.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλες και όλους!

Τέλος, η ανακοίνωση του 1ου «art» έκλεινε αναφέροντας πως:

«Η απειλή του φασισμού είναι υπαρκτή και για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στο φασισμό.»

Και αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα!

Κατ’ αρχήν καλούμε όσες και όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην απολογιστική συνάντηση  του 1ου art against fascism στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στις 6μμ στο χώρο Τακίμ, Κατούνη 25, Λαδάδικα. 

Δε θα μείνουμε μόνο στον απολογισμό, αλλά θα συζητήσουμε για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα ο αντιφασιστικός αγώνας, και θα πέσουν οι πρώτες ιδέες για το επόμενο «art».

 

Βόλος – συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Το επόμενο βήμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ θα είναι η πραγματοποίηση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου στο Βόλο. Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και με τις δράσεις της έχει αναδείξει το θέμα στην τοπική κοινωνία προβάλλοντας τεκμηριωμένα στοιχεία για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η καύση σκουπιδιών με τη μορφή RDF στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου πραγματοποίησε μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον Αμερικανό καθηγητή Χημείας στο πανεπιστήμιο St. Laurence της Νέας Υόρκης Paul Connett (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ σε διπλανές στήλες).

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου μέλη της Επιτροπής έκαναν παρέμβαση στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δ. Κολυνδρίνη βάζοντας και την Περιφέρεια μπροστά στις ευθύνες της.

Ένα μεγάλο πανβολιώτικο συλλαλητήριο θα είναι μια σημαντική κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην καύση. 

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο αγώνας θα κριθεί πρώτα και κύρια από τα κοινωνικά ισοζύγια και δεν είναι καθόλου μια προσπάθεια να πειστούν με λογικά επιχειρήματα οι ιθύνοντες. Η πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία και η κυβέρνηση ξέρουν καλά το κακό που θα προκαλέσουν. Όμως προχωράνε στη θυσία της υγείας στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Το συλλαλητήριο προγραμματίζεται για το τέλος Μαρτίου.

Το Ξεκίνημα Βόλου προτείνει να υπάρξει σύγκλιση και συντονισμός ανάμεσα στο κίνημα ενάντια στην καύση και το κίνημα για το νερό – με στόχο κοινά, μαζικά συλλαλητήρια. 

Το «Ξ» συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στην Επιτροπή Πολιτών και στις δράσεις της. Στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της εκδήλωσης με τον Paul Connett ο σ. Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, μίλησε στο Θεσσαλία TV (24/01/2017). Παράλληλα το «Ξ» συνεχίζει την ανεξάρτητη καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας του Βόλου με μαζικά μοιράσματα της σχετικής προκήρυξής πόρτα, πόρτα, σε εμπορικά μαγαζιά, εργασιακούς χώρους κοκ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα