Από τη δράση μας

Διεθνείς εκστρατείες της CWI

Σουδάν: απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων!

Ένα κύμα διαμαρτυριών που αφορά τη μεγάλη αύξηση στις τιμές των προϊόντων και τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης έχει ξεσπάσει στο Σουδάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το δικτατορικό καθεστώς του Omar Al-Bashir, φοβούμενο ότι αυτές οι διαμαρτυρίες μπορούν να εξελιχθούν σε ένα μεγάλο κίνημα, απάντησε με σκληρή καταστολή. Εκατοντάδες διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ακτιβιστές έχουν δεχτεί επιθέσεις και έχουν συλληφθεί σε μία προσπάθεια της αστυνομίας να εκφοβίσει τον κόσμο που αντιδράει για να σταματήσει να βγαίνει στο δρόμο.

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου πολύ νωρίς το πρωί η αστυνομία συνέλαβε τον βασικό ηγέτη του σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Η σύλληψη αυτή έγινε την επόμενη μέρα από τη μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Η συγκέντρωση μάζεψε χιλιάδες ανθρώπους στο Χαρτούμ οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «όχι στις αυξήσεις των τιμών» και «όχι στην πείνα». Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα διαδήλωση από τότε που ξεκίνησε το κύμα των διαμαρτυριών και αντιμετωπίστηκε με σκληρή καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις με δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και πολλές συλλήψεις.

Την ίδια μέρα το απόγευμα σε άλλη διαδήλωση που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση υπήρξε νέο κύμα συλλήψεων και προφυλακίσεων. Μιλώντας με ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις μας είπαν ότι πριν από τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία η αστυνομία είχε πολύ έντονη παρουσία και είχε βάλει στην πλατεία που θα γινόταν η διαδήλωση αύρες σε μία προσπάθεια να εκφοβίσει τον κόσμο. Τέτοια μέτρα προδίδουν πανικό από την πλευρά της διεφθαρμένης σουδανικής ελίτ και δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα μαζικών εξεγέρσεων την επόμενη περίοδο.

Η Επιτροπή για μία Εργατική Διεθνή (CWI) εκφράζει την αλληλεγγύη της στους ανθρώπους του Σουδάν οι οποίοι παλεύουν μαχητικά το καταπιεστικό καθεστώς του Al-Bashir. Απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών και όσων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες.

Σας καλούμε να στείλετε γράμματα διαμαρτυρίας

• στον Υπουργό Εσωτερικών του Σουδάν Ibrahim Mahmoud Hamid στη διεύθυνση: [email protected]

• και να στείλετε αντίγραφα στο: [email protected]

Τα μηνύματα διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να έχουν το παρακάτω περιεχόμενο:

«Έχουμε εξοργιστεί ακούγοντας τα νέα για την βίαιη καταστολή από την πλευρά των αρχών του Σουδάν ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές οι οποίοι εξασκούν τα βασικά δημοκρατικά τους δικαιώματα. Πρόκειται για μία απαράδεκτη προσπάθεια να επιβληθεί η σιωπή στο λαό του Σουδάν που αντιδράει για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση. Απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες και την απόρριψη όλων των πιθανών κατηγοριών εναντίον τους. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα φροντίσουμε ώστε αυτή η αισχρή καταπάτηση δικαιωμάτων της σουδανικής αντιπολίτευσης να αποκαλυφθεί πλατιά διεθνώς»

 

Πακιστάν: Να σταματήσουν οι επιθέσεις ενάντια στο «Σοσιαλιστικό Κίνημα – Σιντ»!

Το «Σοσιαλιστικό Κίνημα – Σιντ», SMS, το τμήμα της CWI στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν (μία από τις 4 επαρχίες του Πακιστάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας) δέχτηκε πρόσφατα επίθεση από οργανωμένες συμμορίες. Η CWI ξεκίνησε καμπάνια υπεράσπισης του SMS καταγγέλλοντας τις επιθέσεις και ταυτόχρονα την προκλητική στάση της αστυνομίας.

Οι επιθέσεις αυτές έλαβαν χώρα έπειτα από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες που καλέστηκαν από το SMS και τη «Συμμαχία Εργαζομένων στο Σιντ» εναντίον των ακροδεξιών φονταμενταλιστών και φαίνεται ότι διεξάγονται από συμμορίες που κυριαρχούνται από Αφγανούς.

Η συντρόφισσα Σαμπάνα Μάρι, μέλος του SMS δέχτηκε σωματική και σεξουαλική επίθεση καθώς πήγαινε προς τα γραφεία της οργάνωσης. Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές αρχικά αρνήθηκαν να αναλάβουν δράση και στη συνέχεια εξαπέλυσαν ψευδείς κατηγορίες εναντίον αυτών των καταγγελιών. Οι Χαμίντ Τσάνα, Σάχο Λαγκάνι, Μασούκ και Τζαμάλ από το SMS και τη «Συμμαχία Εργαζομένων στο Σιντ» αντιμετωπίζουν επίσης ψευδείς κατηγορίες από τις αρχές! Εν τω μεταξύ, το σπίτι της Σαμπάνα Μαρί δέχτηκε επίθεση από συμμορίες και αυτή χτυπήθηκε βάναυσα μαζί με τα μέλη της οικογένειας της! Η αστυνομία παίρνει έτσι, ουσιαστικά και πρακτικά, το μέρος των συμμοριών!

Η CWI αναπτύσσει εκστρατεία, μέσω τηλεφωνημάτων διαμαρτυρίας, στις πρεσβείες του Πακιστάν στις διάφορες χώρες και στις αστυνομικές αρχές της χώρας

 • Πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα – 2107290122
 • Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Σιντ –  009222199212626, 009222199212627
 • Αναπληρωτής Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Σιντ – 00922339290310, 00922339290309

 

Βόλος: συνεχίζεται μαχητικά η εκστρατεία ενάντια στην καύση

Βόλος: συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών κατά την ομιλία του Υπ. Υγείας Αν. Ξάνθου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») από την ΑΓΕΤ κατά τη διάρκεια ομιλίας του Υπουργού Υγείας Αν. Ξάνθου στο Βόλο. Μέλη της Επιτροπής σήκωσαν πανό ενάντια στην καύση. Εκ μέρους της Επιτροπής ζήτησε και πήρε το λόγο ο Στέλιος Λημνιός ζητώντας να ανακληθεί η άδεια καύσης σκουπιδιών που η κυβέρνηση έχει δώσει στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ που ανήκει στην ελβετογαλλική πολυεθνική Holcim – Lafarge. Στη συνέχεια ο Α. Ξάνθος είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση σέβεται τη δημοκρατία και το δικαίωμα των πολιτών στη διαμαρτυρία ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και ότι «θα» ενημερωθεί.

Ο σύντροφος Νίκος Κανελλής (δημοτικός σύμβουλος Βόλου) απάντησε στον Υπουργό ότι η κυβέρνηση με επιβολή έχει αποφασίσει να δώσει άδεια στην τσιμεντοβιομηχανία και ότι αν οι πολίτες του Βόλου μπορούν να αποφασίσουν δημοκρατικά για το θέμα καμία άδεια δεν θα είχε δοθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών προγραμματίζει νέα ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 7:00 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος) με ομιλητή το Αμερικανό καθηγητή πανεπιστήμιου Paul Connett. Ο Connett είναι καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο St. Laurence της Νέας Υόρκης και έχει ασχοληθεί ειδικά με τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία και την έκκληση διοξινών.

Μπορείτε να δείτε τα σχετικά βίντεο από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα εδώ: https://www.facebook.com/epitropiAgonaVolou/.

 

27/1: Εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Δημοσιεύουμε το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») σε ανοιχτή εκδήλωση σε σχέση με την καύση σκουπιδιών και τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο δράσεών μας για την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών του Βόλου σχετικά με την καύση απορριμμάτων καθώς και τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία διοργανώνουμε ενημερωτική εκδήλωση με επίσημο προσκεκλημένο τον Paul Connett, ομότιμο καθηγητή της Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence της Nέας Yόρκης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η λύση της μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων» (2013) καθώς και πολλών εργασιών σχετικών με τις διοξίνες και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε αυτή τη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί

 • στις 27 Ιανουαρίου 2018
 • στις 19:00 στο Παραλιακό κτήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αμφιθέατρο Σαράτση
 • με ομιλητή τον καθηγητή Paul Connett
 • με τίτλο «Επιχειρήματα σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα κατά της καύσης σκουπιδιών από τις τσιμεντοβιομηχανίες».

 

Πάρε μέρος στο 1ο Art against fascism στη Θεσσαλονίκη

Το Art against fascism θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 στον κοινωνικό χώρο ΤΑΚΙΜ  – Κατούνη 25, Λαδάδικα

Το 2017 ήταν μία δύσκολη χρονιά για το εργατικό και τα κοινωνικά/περιβαλλοντικά κινήματα, όμως υπήρχαν αγώνες που κράτησαν τη φλόγα της αντίστασης ζωντανή, και αυτοί μας δίνουν αισιοδοξία για το 2018!

Το Art against fascism θα πραγματοποιηθεί

 • το Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018
 • στον κοινωνικό χώρο ΤΑΚΙΜ  – Κατούνη 25, Λαδάδικα

Αν έχεις μουσικό συγκρότημα, θεατρική ομάδα, αν ασχολείσαι  με τα comics, τη φωτογραφία ή έχεις οποιαδήποτε άλλη καλλιτεχνική ανησυχία και θέλεις να παλέψεις ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, δήλωσε συμμετοχή και θα πάρεις μέρος.

Οι συμμετοχές θα είναι ανοιχτές μέχρι και μια εβδομάδα πριν το φεστιβάλ.

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή:

 • στα τηλέφωνα 2310540432 – 6977646995
 • στο e-mail: [email protected]
 • το facebook Antinazi zone

Ποιος είναι ο στόχος μας:

Στόχος του φεστιβάλ Art against fascism είναι να δώσει βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και νέους που βλέπουν την τέχνη σαν ένα όπλο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

 

Κοπή πίτας και γλέντι του «Ξ» Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο 20 Γενάρη διοργανώθηκε από το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης γλέντι «αποχαιρετισμού» του 2017. Πάνω από 60 σύντροφοι/ισσες και φίλοι/ες του «Ξ» συμμετείχαν στην βραδιά μας, με ζωντανή μουσική από τους «Mess στον τεκέ» (Μαρία Κακαρώνη-κιθάρα, φωνή, Θωμάς Καραγιάννης-φωνή, Κωνσταντίνα Φουτούλη-βιολί), συλλογική κουζίνα, κοπή ξε-κινηματόπιτας και το καθιερωμένο βίντεο ανασκόπησης της προηγούμενης χρονιάς.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς υπήρξε το καλωσόρισμα στην εκδήλωση από τον Θανάση Μαρίνη εκ μέρους του «Ξεκινήματος». Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουματσιούλης από τη ΒΙΟΜΕ, η Χρυσή Περπερίδου από την «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» και ο Βασίλης Στόλης από την «Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση» έκαναν σύντομους χαιρετισμούς.

 

Ξεκίνημα Βόλου – ζεστό κλίμα και κέφι στην ετήσια συνεστίαση

Το ζεστό κλίμα και το κέφι ήταν τα δυο στοιχεία που χαρακτήρισαν την καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση που πραγματοποίησε το Ξεκίνημα Βόλου την περασμένη Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Πάνω από 45 σύντροφοι και φίλοι είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε σε ένα πιο χαλαρό κλίμα αλλά και να διασκεδάσουμε.

Σε αυτό συνέβαλε πολύ ο όμορφος χώρος του «1/3» που μας φιλοξένησε φέτος, το πολύ καλό φαγητό και φυσικά η κομπανία που επί αρκετές ώρες έπαιξε ακούραστα όμορφα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της συνεστίασης πραγματοποιήθηκε επίσης η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς, για την οικονομική ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης. Η λαχειοφόρος φέτος κλήρωσε 32 δώρα, όλα προσφορές φίλων και μελών του Ξεκινήματος.

 

Συνεστιάσεις από τοπικές οργανώσεις του «Ξ» στην Αθήνα

«Ξεκίνημα» Αγίας Παρασκευής – Παρασκευή 9/2

Ο πυρήνας του Ξεκινήματος Αγίας Παρασκευής,  για να υποδεχθεί το νέο έτος, οργανώνει συνεστίαση με στόχο την οικονομική ενίσχυση του πυρήνα που θα τον βοηθήσει να οργανώσει καλύτερα τη δράση του το 2018.

Στις 9 Φλεβάρη, Παρασκευή  βράδυ στις 9, στην ταβέρνα «Η Ροδιά» που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή στην οδό Αιγαίου Πελάγους 86 θα μαζευτούμε για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να περάσουμε καλά με παρέα και ζωντανή μουσική.

Η πρόσκληση κοστίζει 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού και άφθονο κρασί.

Εν όψει της συνεστίασης οργανώνουμε λαχειοφόρο που θα κληρώσει ένα καλό κινητό τηλέφωνο, βιβλία, καλάθια με βιολογικά προϊόντα, εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.

«Ξεκίνημα Πατησίων & Νέας Ιωνίας» – Κυριακή 11/2

Οι πυρήνες του «Ξ» που δραστηριοποιούνται στις περιοχές των Πατησίων και της Νέας Ιωνίας διοργανώνουν συνεστίαση στις 11 Φλεβάρη, Κυριακή μεσημέρι από τη 1 και μετά στα Πατήσια. Θα βρεθούμε στην ταβέρνα ‘Το Καταφύγιο’  που βρίσκεται στην οδό Χαλεπά 64.

Η πρόσκληση κοστίζει 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού, κρασί ενώ στο χώρο θα υπάρχει και ζωντανή μουσική. Παράλληλα θα διεξαχθεί λαχειοφόρος οικονομικής ενίσχυσης με πολλά πλούσια δώρα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα