Aπό τη δράση μας

Σκουριές: Αν όχι τώρα, πότε;

Τα νερά μας χάνονται κάθε λεπτό που η Eldorado καταστρέφει το βουνό. Το δάσος καταστρέφεται με κάθε δέντρο που κόβεται, κάθε δρόμο που ανοίγεται. Το ρέμα του Καρατζά θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Στις Σκουριές το εργοστάσιο κατασκευάζεται και το open pit ανοίγεται. Τα φράγματα δε θ΄αργήσουν να κατασκευαστούν.

Αν όχι εμείς, ποιός;

Δεν αναθέτουμε αρμοδιότητες. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη μας. Εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου. Εμείς που βλέπουμε καθημερινά να καταστρέφεται το βουνό στο οποίο οφείλουμε τη ζωή μας. Όλοι εμείς που εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε. Όλοι εμείς που στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ έναν δίκαιο αγώνα, γιατί είναι και δικός μας αγώνας.

Για όλους εμάς, το αντάμωμα στον Κάκαβο δεν είναι απλά μια πορεία. Διεκδικούμε τη Γη μας και την Ελευθερία μας. Εμείς θα προστατέψουμε τις ζωές μας. Εμείς θα τους σταματήσουμε. Η 23 του Νοέμβρη είναι αυτή η ημέρα.

Πορεία 23/11
Προσυγκεντρώσεις:
Χοροστάσι, Μεγάλη Παναγία, 10:30 π.μ.
Ιερισσός, 10:30 π.μ.
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα «Χρέος και τράπεζες» 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Νοέμβρη με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία των 1000, το ερευνητικό δίκτυο οικονομολόγων RMF (με έδρα το Λονδίνο) και οι ιστότοποι Iskra και R-Project με θέμα «Χρέος και Τράπεζες».  

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν επιστημονικές εργασίες από Έλληνες και ξένους οικονομολόγους. Συγκεκριμένα (και με τη σειρά παρουσίασης) μίλησαν οι Θόδωρος Μαριόλης,  Λεωνίδας  Βατικιώτης, Γιάννης Τόλιος, Duncan Lindo (μέλος του RMF, από το Leeds University) και ο Daniel Munevar (μέλος του RMF και του CADTM).

Στο δεύτερο μέρος  έγινε συζήτηση για τα πολιτικά καθήκοντα που προκύπτουν για την Αριστερά στην παρούσα συγκυρία και στην προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σεραφείμ Σεφεριάδης, Αντώνης Νταβανέλλος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου και  Κώστας Λαπαβίτσας.

Η συζήτηση κράτησε το ενδιαφέρον του κόσμου, από τις 1.30 περίπου που ξεκίνησε, με την αίθουσα κατάμεστη μέχρι το τέλος, γύρω στις 9.30. 

Diamant – καμπάνια του «Ξ» ενάντια στις απολύσεις 

Το «Ξεκίνημα» Θεσ/νίκης έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη εκστρατεία για το θέμα των απολύσεων και για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στην εταιρεία τηλεοπτικών πωλήσεων Diamant. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θερμή. 

Δείτε αναλυτικά το πώς οι «κύριοι» της Diamant συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους, στο σχετικό άρθρο, στην κατηγορία "Εργαζόμενοι". 

Εκδηλώσεις στην Πανευρωπαϊκή Μέρα Αντιφασιστικής Δράσης (8/11)

Στο Βόλο, με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας με τίτλο «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Αντίσταση», το Σάββατο 8 Νοέμβρη. 120-130 άτομα σχεδόν γέμισαν το αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχοντας σε μια πολύ ζωντανή και πολύωρη συζήτηση. 

Η Χαρί Λέκκα, δημοσιογράφος από την ΕΡΑ Βόλου και συντονίστρια της εκδήλωσης, έδωσε αρχικά το λόγο στην ιστορικό Βασιλική Λάζου η οποία έκανε εκτεταμένη αναφορά στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και τη δράση τους την περίοδο εκείνη σε Βόλο, Πήλιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σ. Παναγιώτης Βογιατζής, τακτικός συνεργάτης της «Μαρξιστικής Σκέψης» και μέλος του «Ξ», ο οποίος αναφέρθηκε στο πως αντιμετώπισε η άρχουσα τάξη τα κατοχικά στρατεύματα και την ανεκτική της στάση απέναντι σε αυτά. Τελευταίος μίλησε ο Σπύρος Μαρκέτος κάνοντας τη σύνδεση του τότε με το σήμερα, αναφερόμενος στην έλλειψη δημοκρατίας που όσο περνάει ο καιρός γίνεται και εντονότερη, στη σύγχρονη καταπίεση του ελληνικού λαού και στην ανάγκη που υπάρχει σήμερα για μια νέα αντίσταση και ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Η συμμετοχή του κόσμου έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας που ψάχνουν τους τρόπους της αντίστασης και είναι χρέος μας να αναζητήσουμε, να μελετήσουμε και να συζητήσουμε τα συμπεράσματα από τους ηρωικούς αγώνες και επαναστάσεις της προηγούμενης περιόδου, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις μάχες που έρχονται για να είναι νικηφόρες.

Στην Κέρκυρα πολύ πετυχημένο ήταν το αντιφασιστικό φεστιβάλ που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Αντιφασιστικού Συντονισμού στις 7 Νοέμβρη. Το φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φοιτητικές παρατάξεις, οργανώσεις και πολιτιστικές συλλογικότητες, ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Ταξί», συνεχίστηκε με ένα workshop με θέμα το φασισμό στην εκπαίδευση και με την κεντρική εκδήλωση για τη Νύχτα των Κρυστάλλων και έκλεισε με ζωντανή μουσική. Όλες οι δραστηριότητες ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ειδικά η συνέντευξη που προβλήθηκε από μια Εβραία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. Μαζική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο φεστιβάλ, συμμετοχή που συνολικά ξεπέρασε τα 100 άτομα.

Στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη η αντιφασιστική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα», η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό Νίκαιας – Κορυδαλλού, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, η Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη Φτώχεια και το Φασισμό και το Antinazi Zone – YRE. 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Κώστας Κοκόσης από το ΑΣΜΠ, ο Παναγιώτης Λίλλης από την ΚΑΡ Νίκαιας – Κορυδαλλού και ο Γιώργος Λυγουριώτης από το Antinazi Zone – YRE. Πριν τη συζήτηση προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους της Ασημίνας Προέδρου, Red Hulk, η οποία έδωσε το έναυσμα για τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και για μια ζωντανή κουβέντα, η οποία άγγιξε πολλά ζητήματα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν σχεδόν 80 άτομα.

Στην Περαία Θεσσαλονίκης το Αντιφασιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού διοργάνωσε συνέλευση και συναυλία χιπ χοπ. Πάνω από 50 άτομα, κυρίως μαθητές και νεολαία, συζήτησαν για την άνοδο του φασισμού και η κουβέντα επικεντρώθηκε κυρίως στην εμφάνιση της ΧΑ στα σχολεία. Αποφασίστηκε να διοργανωθεί εκδήλωση με θέμα την βία στα σχολεία σε ημερομηνία κοντινή στις 6/12, ημέρα δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η συναυλία που ακολούθησε ανέβασε το κέφι και στο τέλος της βραδιάς έφυγαν όλοι με χαμόγελο και την υπόσχεση πως οι δράσεις του Αντιφασιστικού Μετώπου θα συνεχιστούν. 

Για την εκδήλωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις δείτε το σχετικό άρθρο στην κατηγορία "Αφιέρωμα".

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα