Aπό τη δράση μας

Ο Πολ Μέρφι εκλέγεται στο ιρλανδικό κοινοβούλιο! 

Σε αναπληρωματική εκλογή στο Νοτιοδυτικό Δουβλίνο το «Σοσιαλιστικό Κόμμα – CWI» εκλέγει τον 3ο του βουλευτή

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (αδελφή οργάνωση του «Ξ» και μη έχοντας βέβαια καμία σχέση με τους σοσια-ληστές του ΠΑΣΟΚ) στη Νότια Ιρλανδία, κατέβηκε στις εκλογές για την πλήρωση μίας έδρας στην εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικού Δουβλίνου. Στην καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 11 Οκτώβρη, η έδρα πέρασε στον υποψήφιο του ΣΚ, Πολ Μέρφι, γνωστό και στο ελληνικό εργατικό και αριστερό κίνημα από τις επισκέψεις του στη χώρα μας.

Το εκλογικό σύστημα στη Ν. Ιρλανδία είναι εντελώς διαφορετικό από το ελληνικό. Όταν παραιτείται κάποιος βουλευτής δεν αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο αναπληρωματικό (του ίδιου κόμματος) γιατί το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό κατά εκλογική περιφέρεια. Αυτό σημαίνει πως γίνονται αναπληρωματικές εκλογές για την συγκεκριμένη εκλογική θέση και μόνο γι’ αυτήν. Η θέση περνάει στον υποψήφιο που θα έρθει πρώτος στην αναμέτρηση αυτή.

Ο Πολ Μέρφι κέρδισε την έδρα ερχόμενος πρώτος σε ψήφους και έχοντας να αντιμετωπίσει 7 άλλους υποψήφιους. Ανάμεσα στους 8 συνολικά υποψήφιους, είχε να ανταγωνιστεί τα «παραδοσιακά» κόμματα εξουσίας, Φιάνα Φολ, Φίνε Γκέιλ και Εργατικό Κόμμα, καθώς και το ανερχόμενο αριστερό κόμμα Σιν Φέιν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 9.565 ψήφους, με δεύτερο το Σιν Φέιν με 8.999, σε σύνολο 24.000 περίπου ψηφοφόρων. Τα κόμματα του κατεστημένου κατέρρευσαν: Φιάνα Φολ 2.200, Εργατικό Κόμμα 2.492 και Φίνε Γκέιλ 3.857.

Πρόκειται για μεγάλη πολιτική νίκη για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δείχνει πως οι επαναστατικές σοσιαλιστικές ιδέες έχουν απήχηση, κόντρα σε όλους όσους στην Αριστερά διδάσκουν «μετριοπάθεια» και «ρεαλισμό».

Πρόκειται, πιο γενικά, για μια πολιτική ανατροπή που αρχίζει ήδη να συζητείται στις γραμμές των αναλυτών της άρχουσας τάξης. 

Όχι μόνο γιατί έχουμε κάθετη πτώση των ποσοστών των κομμάτων της άρχουσας τάξης αλλά και γιατί για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες το Σοσιαλιστικό Κόμμα κερδίζει αναπληρωματικές εκλογές νικώντας τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων και ξεπερνώντας το Σιν Φέιν. Η πρώτη φορά που έγινε αυτό ήταν τον περασμένο Μάη, σε αναπληρωματικές εκλογές στο Δυτικό Δουβλίνο, όπου η υποψήφια του ΣΚ, Ρουθ Κοπινγκερ κέρδισε την έδρα μετά την παραίτηση βουλευτή της συμπολίτευσης.

Με την εκλογή του Πολ Μέρφι, το ΣΚ έχει αυτή τη στιγμή 3 έδρες στο ιρλανδικό κοινοβούλιο. 

Θεσ/νίκη: Χιλιάδες στη συναυλία στήριξης στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης 

Την Τρίτη 7 Οκτώβρη, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη γιόρτασε τα τρία χρόνια λειτουργίας του με μια μεγάλη συναυλία στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην οποία τραγούδησαν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Ματούλα Ζαμάνη και ο Γιάννης Χαρούλης. 

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρόν, δείχνοντας ότι οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης μπορούν και πρέπει να στηρίζονται μαζικά και ενεργητικά. 

Το «Ξ» στήριξε την εκδήλωση αυτή, προβάλλοντας την και συμμετέχοντας σ’ αυτήν. Παράλληλα παρέμβηκε μοιράζοντας την προκήρυξη που έχουμε εκδώσει για την παραχώρηση της δημόσιας Υγείας στην ιδιωτική εταιρεία ΕΣΑΝ (δείτε: www.xekinima.org, 20/9: «Παραδίδουν όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) σε μια ιδιωτική εταιρεία»).  Μοιράστηκαν συνολικά 3.000 προκηρύξεις (όλες όσες μας είχαν απομείνει). 

Βόλος: αποτίμηση της εκδήλωσης «Εργατικές αντιστάσεις – εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης»

Πλούσια συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και ουσιαστικός διάλογος μέσα σε ένα πραγματικά συντροφικό κλίμα. Αυτή ήταν η εικόνα από την ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το Ξεκίνημα Βόλου στις 2/10 με θέμα «Εργατικές αντιστάσεις – εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης» και ομιλητές τους Μάκη Αναγνώστου (μέλος του Σωματείου της ΒΙΟΜΕ) Θοδωρή Πανόπουλο (μέλος του ΔΣ του Σωματείου του ΙΜΑΝΤΑ) και Νίκο Κανελλή (μέλος του «Ξ» και δημοτικό σύμβουλο στο Βόλο). Δυστυχώς, η Αφροδίτη Τζιαντζή (δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών) δεν κατάφερε να παρευρεθεί και να μιλήσει στην εκδήλωση όπως ήταν προγραμματισμένο, όμως έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα το οποίο και διαβάστηκε στην έναρξη της εκδήλωσης.

Οι τρεις εισηγήσεις έπιασαν πολλές πτυχές πάνω στο θέμα της εκδήλωσης. Μερικές από αυτές ήταν: η εμπειρία της ΒΙΟΜΕ, οι δυσκολίες και τα προχωρήματά της, η εμπειρία από άλλα εργοστάσια που έβαλαν λουκέτο στη Β. Ελλάδα, η εμπειρία από τον αγώνα των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ ο οποίος συνεχίζεται, προτάσεις για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν στον αγώνα αυτό από εδώ και πέρα, η σημασία των κινημάτων αλληλεγγύης σε κάθε εργατικό αγώνα, προγραμματικά ζητήματα του εργατικού κινήματος (τα αιτήματα για εθνικοποιήσεις, εργατικό έλεγχο και διαχείριση, κεντρικό σχεδιασμό) το πως αυτές οι μάχες αλλάζουν τη συνείδηση των εργαζομένων και επαναφέρουν το όραμα της κοινωνικής αλλαγής και του σοσιαλισμού σε μαζικά στρώματα της κοινωνίας κ.α.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις. Ενδεικτικά ο Βασίλης Πέτσης (απολυμένος της ΕΡΑ Βόλου) αναφέρθηκε στον αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Βόλου, ο Βασίλης Καλατζής (βιομηχανικός εργάτης στην ΜΕΤΚΑ) αναφέρθηκε στη σημασία των κινημάτων αλληλεγγύης σε κάθε εργατικό αγώνα ενώ ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος (μέλος της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό) ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του νερού στην περιοχή και υποστήριξε την ανάγκη σύνδεσης των περιβαλλοντικών αγώνων των κατοίκων στα ορεινά χωριά και των αγώνων των εργαζομένων της πόλης.

Εκδήλωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας, Κυριακή 19 Οκτώβρη

Με αφορμή την 70η επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τη ναζιστική γερμανική κατοχή, η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας οργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ του Φώτη Λαμπρινού «Άρης Βελουχιώτης – Το Δίλημμα». 

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19/10, στις 19:00, στο «Στέκι Μεταναστών – Χώρο Κινημάτων» (Ιωλκού 33) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 17 Οκτώβρη στις 21.00 η οργάνωση του «Ξ» στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει γλέντι με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Το γλέντι θα γίνει στο Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23 και Βενιζέλου) και η οικονομική ενίσχυση θα είναι 5 € (φαγητό και ένα ποτήρι κρασί ή τσίπουρο). Τα χρήματα θα πάνε στην ενίσχυση των δράσεων του «Ξ» και του Στεκιού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα