Από τη δράση μας

Ίμια: Αντιφασιστική συγκέντρωση, πλατεία Ρηγίλλης, Σάββατο 27/1

Δημοσιεύουμε κάλεσμα 22 συλλογικοτήτων (αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών, αριστερών οργανώσεων και σωματείων) για αντιφασιστική συγκέντρωση στη πλ. Ρηγίλλης, το Σάββατο 27 Γενάρη, απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί τους νεκρούς των Ιμίων, οργανώνοντας φασιστικές φιέστες.

Με αφορμή τα γεγονότα στα Ίμια τον Γενάρη του 1996 η Χρυσή Αυγή οργανώνει κάθε χρόνο μια πανελλαδική φασιστοσύναξη στο μνημείο των Ιμίων που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Ρηγίλλης, προσπαθώντας να καπηλευθεί την συναισθηματική φόρτιση που είχε προκαλέσει τότε ο χαμός των τριών πιλότων.

Σε αυτήν συμμετέχουν εγχώριοι και διεθνείς εκπρόσωποι του νεοναζισμού όπως το γερμανικό NPD, η ιταλική Forza Nuova κοκ. Πρόκειται για μια συγκέντρωση που στοχεύει στην συσπείρωση και επίδειξη δύναμης από την μεριά των νεοναζί που συνήθως ακολουθείται από πογκρόμ σε βάρος μεταναστών και αντιφασιστών.

Αυτή η θλιβερή ωστόσο παράδοση έλαβε τέλος τα 2 τελευταία χρόνια χάρη στην συντονισμένη και ενωτική δράση του Αντιφασιστικού Κινήματος. Μέσα από την επιτυχημένη κινητοποίηση μας η χρυσαυγίτικη εθνικιστική φιέστα στην Πλατεία Ρηγίλλης πέρυσι ματαιώθηκε και μεταφέρθηκε κακήν κακώς στα γραφεία τους στην οδό Μεσογείων όπου και πραγματοποιήθηκε μια θλιβερή και άμαζη φασιστοσύναξη.

Φέτος διαδηλώνουμε ξανά στην Πλ. Ρηγίλλης , δίπλα στο μνημείο των Ιμίων. Τούρκοι, Κούρδοι και Έλληνες στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα διεθνισμού, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών ενάντια στις εθνικιστικές υστερίες, τον φασισμό, τους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί μόνο οι κοινοί αγώνες των λαών μας μπορούν να αποτρέψουν νέα Ίμια. Μπορούν να δώσουν ένα τέλος στον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό.

Σε μια περίοδο που η δίκη της υπόδικης συμμορίας μπαίνει στην τελική ευθεία η ΧΑ επιχειρεί να ξεπεράσει τα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα και να ισορροπήσει ανάμεσα σε μια δήθεν σοβαρή και νόμιμη πολιτική δύναμη όπως την θέλει μερίδα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και σε μια εγκληματική οργάνωση ταγμάτων εφόδου κατά τα πρότυπα των χιτλερικών SA και SS όπως πραγματικά είναι.

Δεν εφησυχάζουμε για την δράση και την επίδραση της φασιστικής συμμορίας. Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προβολή της ΧΑ από την κρατική τηλεόραση, την κοινή παρουσία κυβερνητικών στελεχών και χρυσαυγιτών βουλευτών σε Καστελόριζο, Ρω και Στρογγυλή, για την ανοχή στην δράση της και στην διαπλοκή της με τους μηχανισμούς καταστολής. Το φασισμό θεριεύουν η ρατσιστική-ξενοφοβική αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών, ο εθνικισμός και ο καλλιεργούμενος συνεχής μιλιταριστικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών.

Δεν θα τους αφήσουμε. Οι ναζιστικές φιέστες δεκάδων χιλιάδων σε Πολωνία και Ιταλία μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για συνεχή και οξυμένη αντιφασιστική επαγρύπνηση.

Το χρωστάμε σε όσους υπέφεραν και αγωνίστηκαν ενάντια στους Ναζί. Στον καθένα και την καθεμία που θέλει να ζει ελεύθερα και ειρηνικά. Σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας, χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε σε αντιφασιστική – διεθνιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Ρηγίλλης στις 27/1, στις 5 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης θα τοποθετηθούν οι συλλογικότητες που στηρίζουν τη δράση.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ. Μεσογείων

 • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες
 • Οικογενειακή επανένωση, παροχή ασύλου, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.
 • Όχι στα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης
 • Κοινός αγώνας Ελλήνων – Τούρκων –Κούρδων αγωνιστών ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό
 • Ενάντια στον εθνικισμό που τροφοδοτεί το μίσος μεταξύ των λαών
 • Ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο που ενισχύει την φασιστική απειλή
 • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες
 • Κοινός Αγώνας με Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές
 • Ακυρώνουμε εθνικιστικές φασιστικές φιέστες
 • Ούτε σπιθαμή ελεύθερου χώρου στους υπόδικους Ναζί της Χρυσής Αυγής
 • Όχι στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης

Καλούν:

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας -Πειραιά, ΠΕΝΕΝ -Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Antinazi zone -YRE, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ (Συντονισμός για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλογικοτήτων) Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού, Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου, ΚΙΦΑ Ιλίου, ΚΙΦΑ Κ. Πατησίων-Αχαρνών

Στηρίζουν :

Αριστερή Ενότητα σε ΑΕΙ ΤΕΙ, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Ανασύνθεση ΟΝΡΑ, Αριστερή Ανασύνθεση, Ξεκίνημα – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ-νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Λαϊκή Ενότητα.

 

Η ΒΙΟΜΕ δεν πωλείται!

Δράσεις ενάντια στον πλειστηριασμό του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ

Με ανακοινώσεις τους η Συνεργατική Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ (ΣΕΒΙΟΜΕ) και η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Θεσσαλονίκης) καλούν σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στον πλειστηριασμό του οικοπέδου της ΒΙΟΜΕ στις 11 Γενάρη, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Η μαζική παρουσία έχει καθοριστική σημασία γι’ αυτό είναι απαραίτητο όσοι περισσότεροι μπορούν να συμμετέχουν στη δράση αυτή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«…Ζητάμε τη στήριξη της κοινωνίας σε αυτόν τον αγώνα, γιατί αφορά τη δυνατότητα όλων των εργαζομένων να πάρουν την οικονομία και ολόκληρη τη ζωή στα χέρια τους. Απαντάμε: «Αφού δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». Με την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης και της κοινωνίας για να επιβάλουμε τα δικά μας θέλω ακόμη και με το δικό τους αστικό δίκαιο!».

 

Πάρε μέρος στο 1ο Art against fascism στη Θεσσαλονίκη

Το Art against fascism θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 στον κοινωνικό χώρο ΤΑΚΙΜ  – Κατούνη 25, Λαδάδικα

Αν έχεις μουσικό συγκρότημα, θεατρική ομάδα, αν ασχολείσαι  με τα comics, τη φωτογραφία ή έχεις οποιαδήποτε άλλη καλλιτεχνική ανησυχία και θέλεις να παλέψεις ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, δήλωσε συμμετοχή και θα πάρεις μέρος.

Οι συμμετοχές θα είναι ανοιχτές μέχρι και μια εβδομάδα πριν το φεστιβάλ.

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή:

 • στα τηλέφωνα 2310540432 – 6977646995
 • στο e-mail: [email protected]
 • στο facebook Antinazi zone

Ποιος είναι ο στόχος μας:

Στόχος του φεστιβάλ Art against fascism είναι να δώσει βήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και νέους που βλέπουν την τέχνη σαν ένα όπλο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Ενώνουμε και εμείς την φωνή μας, ενισχύουμε και ενδυναμώνουμε τις δράσεις ενάντια στους ναζί, παλεύουμε, διεκδικούμε και φωνάζουμε!

Όπως ο φασισμός σκοτώνει τη φαντασία, έτσι η τέχνη και η δημιουργία τη γεννά!

Ο φασισμός, το δολοφονικό χέρι του συστήματος 

Ο φασισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός, όποια μάσκα κι αν φορέσουν αποτελούν θανάσιμη απειλή για τις ζωές μας. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Όσο κι αν θέλουν να παρουσιάζονται ως «αντισυστημικοί» και «εναντίον όλων», οι Ναζί της Χρυσής Αυγής εξυπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών, γι’ αυτό και είναι ενάντια σε κάθε αγώνα της νεολαίας, των εργαζομένων και του λαού. Ακόμη και μετά τις δολοφονίες του αγωνιστή μουσικού Παύλου Φύσσα, του νέου εργαζόμενου από το Πακιστάν, Σαχτζάτ Λουκμάν και άλλων, παρά τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αγωνιστές του κινήματος, η Χρυσή Αυγή παραμένει με πολύ ψηλά εκλογικά ποσοστά.

Η απειλή του φασισμού είναι υπαρκτή και για να την αντιμετωπίσουμε χρειάζεται να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στο φασισμό.

 

Ποδονίφτης – Ρε(ύ)μα κριτικής των καιρών και δράσης: κυκλοφορεί το 6ο φύλλο

Ο «Ποδονίφτης», η συλλογικότητα της Αριστεράς που δραστηριοποιείται στη Νέα Ιωνία, και στην οποία συμμετέχει το «Ξ» κυκλοφορεί το 6ο του φύλλο. Σ’ αυτό μπορείτε να διαβάσετε:

 • Τα δύο χρόνια της κυβέρνησης Μνημονιακής Αριστεράς, του Φάνη Μπαλάφα
 • Η ρύπανση στο Σαρωνικό, του Κώστα Φωτεινάκη
 • Οι εξελίξεις στην Καταλωνία, του Κώστα Ράπτη
 • Το πάρκο του Ελληνικού, του Πάνου Τότσικα
 • Οι περιπέτειες της δημόσιας υγείας, του Ζήνωνα Πιτσέλη
 • Το συντονισμό Σωματείων και Εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία του Γιώργου Χριστοφόρου

Και επίσης αρθρογραφία για την πόλη της Νέας Ιωνίας:

 • Τα αυτοδιοικητικά της Νέας Ιωνίας (Πρόδρομος Αβακουμίδης)
 • Τα σχέδια της Μητρόπολης της Νέας Ιωνίας για «αξιοποίηση» του οικοπέδου έξω από το σταθμό του Περισσού και τί σχέση έχει αυτό με το γήπεδο της ΑΕΚ (Κώστας Παπακώστας, Ουρανία Γαζέπη).
 • Τον ποιητή Τάκη Σινόπουλο (Ξάνθος Μαϊντάς)

 

Βόλος: Συνεστίαση 2018

Η οργάνωση του «Ξ» στο Βόλο σας προσκαλεί στην ετήσια συνεστίαση που διοργανώνει για την αρχή της νέας χρονιάς με κοπή πίτας. Τη συνεστίαση μας φέτος θα φιλοξενήσει το εστιατόριο

 • «Ένα Τρίτο» (Κ. Καρυωτάκη 12 – κάτω από την Γ. Δήμου),
 • την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 13:30.

Η πρόσκληση, με κόστος 15€, περιλαμβάνει πλήρες μενού, άφθονο κρασί και ζωντανή μουσική με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της συνεστίασης θα διεξαχθεί λαχειοφόρος αγορά με πολλά και χρήσιμα δώρα, προσφορές φίλων και συναγωνιστών. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Οργάνωσης μας σε αυτούς τους απαιτητικούς καιρούς.

 

10ο Παζάρι Μεταχειρισμένων «Ξ» Θεσ/νίκης

Φέτος για 10η συνεχόμενη χρονιά το «Ξ» Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε με επιτυχία το ετήσιο Παζάρι Μεταχειρισμένων στο χώρο ΤΑΚΙΜ, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Δεκέμβρη.

Ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε τα διάφορα πράγματα να ταξινομηθούν (ρούχα ανά κατηγορία, βιβλία, διακοσμητικά, κλπ) και οι δεκάδες φίλες και φίλοι του «Ξ» και του ΤΑΚΙΜ που επισκέφθηκαν το χώρο, να μπορέσουν να προμηθευτούν σε συμβολικές τιμές κάτι που κάποιοι άλλοι δεν χρειάζονται πια αλλά για άλλους είναι χρήσιμα.

Έτσι, στο τελείωμα της χρονιάς, πετυχαίνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα: εφαρμόζουμε στην πράξη τη λογική της επαναχρησιμοποίησης και παράλληλα ενισχύουμε οικονομικά τις δράσεις του «Ξ» για τη νέα χρονιά.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους/ες προσέφεραν πράγματα στο παζάρι μας, αλλά και όσους/ες ήρθαν και μας ενίσχυσαν.

Και του χρόνου!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής