Aπό τη δράση μας

Εκδήλωση του «Ξ» στο Βόλο με θέμα «Εργατικές αντιστάσεις – εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης»

Την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου στις 19.00 το «Ξ» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Εργατικές αντιστάσεις – εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης» με ομιλητές τους:

  • Θοδωρή Πανόπουλο (μέλος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ με το σχήμα «Εργατική Αυτονομία»)

  • Αφροδίτη Τζιαντζή (δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών»)

  • Εκπρόσωπο του Σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟΜE

  • Νίκο Κανελλή (ΞΕΚΙΝΗΜΑ, δημοτικός σύμβουλος). Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης:

Η προκήρυξη της τοπικής οργάνωσης του «Ξ» για την προβολή της εκδήλωσης αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από την ύφεση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία περνάνε καθημερινά την αντεργατική πολιτική τους σε βάρος των εργαζομένων και στους περισσότερους χώρους δουλειάς επικρατεί ο φόβος της απόλυσης και η τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Ο αγώνας των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ και το ΣΥΡΜΑ αποτελεί σήμερα ένα φωτεινό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι όταν οι εργαζόμενοι αγωνιστούν ενωμένοι και με αποφασιστικότητα τότε μπορούν να πετύχουν νίκες.

Την ίδια ώρα φωτεινά παραδείγματα ηρωικών αγώνων και αντιστάσεων αποτελούν οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι απολυμένοι της ΕΡΑ, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής κ.α.

Μέσα από τέτοιους σκληρούς αγώνες τίθεται πλέον το ερώτημα: ποιο θα μπορούσε να είναι το εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής; Το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ από τους ίδιους τους εργάτες της αλλά και της συνεταιριστικής λειτουργίας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ακριβώς επειδή η απάντησή που δίνουν είναι: «αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς».

Έτσι ενισχύεται όλο και περισσότερο η ιδέα ότι η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς βιομήχανους και κεφαλαιοκράτες, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και μάλιστα με πιο  ωφέλιμο τρόπο για το σύνολο της κοινωνίας.

Τούμπα: συζήτηση για το Φιλοξενείο Προσφύγων

Την Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Τούμπα σχετικά με την απόφαση του Δήμου να φιλοξενήσει στους παλιούς στάβλους εφτά μονογονεϊκές οικογένειες πολιτικών προσφύγων.

Κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής, παρεμβαίνοντας στη γειτονιά, επιχείρησαν να αναδείξουν τη σημασία να αντισταθούν οι κάτοικοι στο φόβο και να υποδεχτούν τους πρόσφυγες. Το κλίμα της εκδήλωσης ήταν πολύ καλό, πράγμα που δείχνει ότι η Τούμπα της προσφυγιάς δεν ξεχνά τις ρίζες της. Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη δημιουργία κοινωνικών δομών για κάθε φτωχό αλλά και για να την αξιοποίηση και ανάπλαση κάθε ελεύθερου χώρου στην περιοχή θα συνεχιστεί. 

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης στη Ν. Σμύρνη

Την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη η Λαϊκή Συνέλευση, η Εργατική Λέσχη και οι Ανήσυχοι Γονείς συνδιοργάνωσαν μια αντιφασιστική εκδήλωση στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη.

Συζητήσαμε με την Ελένη Κυραμαργιού από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Κερατσινίου – Περάματος – Δραπετσώνας για τις εκδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα στις γειτονιές της Β’ Πειραιά αλλά και για το αντιφασιστικό κίνημα γενικότερα.

Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.». Από την εκδήλωση πέρασαν συνολικά περίπου 50 άτομα και αποτέλεσε συνέχιση της αντιφασιστικής μας δράσης στην πόλη.

Κόρινθος: Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 12-14/9

Από τις 12 ως τις 14 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε το 4ο Αντιρατσιστικό-Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στην Κόρινθο, το οποίο διοργανώθηκε από την Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία της πόλης.

Το «Ξ» ήταν παρών, παρακολουθώντας και παρεμβαίνοντας στις συζητήσεις ενώ ταυτόχρονα είχε και τραπεζάκι με τα υλικά του (εφημερίδες, μπροσούρες, προκηρύξεις κ.α).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής