Aπό τη δράση μας

3ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Θεσσαλονίκη, 20 και 21 Ιούνη

Στις 20 και 21 Ιούνη διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Θεσσαλονίκη, που ήταν το μαζικότερο μέχρι τώρα και απέδειξε ότι το Pride στην Θεσσαλονίκη έχει καθιερωθεί. 

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στο Λευκό Πύργο υπήρχαν τραπεζάκια οργανώσεων, με ενημερωτικό υλικό για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων και άλλων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, με πολύ κόσμο να τα επισκέπτεται και να «μπλοκάρει» τον πεζόδρομο!  Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία όπου υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 6-7.000 κόσμου: ΛΟΑΤ άτομα, αριστερές και κοινωνικές οργανώσεις, μέχρι και οικογένειες με παιδιά, βγήκαμε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων. Το «Ξ» συμμετείχε στις διήμερες εκδηλώσεις, μοιράζοντας το υλικό του και κατεβάζοντας μπλοκ την ημέρα της πορείας. Αναλυτικό άρθρο απολογισμού του Pride μπορείτε να διαβάσετε στο xekinima.org. 

Διήμερο προβολών και συζητήσεων στη Νέα Σμύρνη (15-16/6)

Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Ιούνη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ήμερο προβολών και συζητήσεων στη Νέα Σμύρνη, το οποίο διοργανώθηκε από τέσσερις τοπικές συλλογικότητες (Ανήσυχοι Γονείς Π. Φαλήρου – Ν. Σμύρνης, Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν. Σμύρνης, Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, Πρωτοβουλία Ν. Σμύρνης ενάντια σε Φασισμό – Ρατσισμό – Κρατική Καταστολή).

Την πρώτη μέρα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της δημοσιογραφικής ομάδας του infowar ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. Πριν την προβολή, συζητήσαμε με τον Άρη Χατζηστεφάνου, τόσο για το ντοκιμαντέρ όσο και για το φασιστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά του, τη στενή του σχέση με την οικονομική ολιγαρχία και το κράτος, για τις ευθύνες της Αριστεράς για την άνοδό του αλλά και για τα καθήκοντα που έχει αυτή για την αντιμετώπισή του.

Τη Δευτέρα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, συζητήσαμε με το Γιώργο Γιουκάκη (απολυμένο εργαζόμενο της ΕΡΤ) και το Γιώργο Φιλιππάκη (απολυμένο εργαζόμενο του ΑΛΤΕΡ) για τον αγώνα ενάντια στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η συζήτηση ήταν πλούσια και «άγγιξε» ζητήματα όπως το σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, το ποια μπορεί να είναι η οργάνωση των αγώνων και της αυτοδιαχείρισης των ΜΜΕ. Ακολούθησε video σχετικά με το περσινό κίνημα κατάληψης της ΕΡΤ.

Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο

Το τριήμερο 4-6 Ιούλη θα πραγματοποιηθούν τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 

Στην Αθήνα το φεστιβάλ θα γίνει στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων και στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. 

Μια βδομάδα πριν, στις 28 και 29 Ιούνη, στην παραλία του Βόλου, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της πόλης.

Μέτωπο Θερμαϊκού – προφεστιβαλική εκδήλωση, Σάββατο 28 Ιούνη

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού διοργανώνει την 2η προφεστιβαλική του εκδήλωση για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί 4-6 Ιουλίου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. 

Το πρόγραμμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • 17:30 Τουρνουά Σκάκι και Κουκλοθέατρο «Η Τενεκεδούπολη»
  • 19:00 Συζήτηση: «Η απειλή του φασισμού στην Ευρώπη και πώς απαντάμε.

Ομιλητές:

  • Δημοσθένης Δώδος, Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών
  • Μέλος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας

20:30 Σεμινάριο Αντιφασιστικής Αυτοάμυνας 

21:30 Συναυλία Μαθητικών Συγκροτημάτων (Samemodus και Helleven)

Γλέντι με ζωντανή μουσική

Στον Χώρο επίσης θα υπάρχει μπαρ, Τούρκικη Κουζίνα, συλλογή φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, παιδότοπος, έκθεση φωτογραφίας και βιβλιοπωλείο.

Δεύτερο αντιφασιστικό διήμερο στην Τούμπα (13-14 Ιούνη)

Με επιτυχία στέφθηκε το δεύτερο αντιφασιστικό διήμερο στην Τούμπα.

Δύο συζητήσεις, προβολή του Φασισμός ΑΕ, παιδικό κουκλοθέατρο, δύο live, πάνω από δέκα τραπεζάκια συλλογικοτήτων.

Και πάνω από όλα με κατανόηση ότι χρειάζεται από εδώ και πέρα διαρκής αγώνας για να τσακίσουμε το φάντασμα του φασισμού!

Πλούσια η συζήτηση στην εκδήλωση της ΟΚΤΑΝΑ στην Πετρούπολη στις 13/6

Μια νέα και φρέσκια προσπάθεια, για τη δημιουργία ενός πραγματικά ελεύθερου κοινωνικού χώρου, «τρέχει» το τελευταίο διάστημα στην Πετρούπολη. Άνθρωποι όλων των ηλικιών αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα στέκι, ένα χώρο που να μπορεί να στεγάσει δραστηριότητες, εκδηλώσεις, ακόμα και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η ομάδα που ασχολείται με τον φιλόδοξο αυτό στόχο ονομάζεται ΟΚΤΑΝΑ, όπως και το στέκι που θα δημιουργηθεί. 

Την Παρασκευή, στις 13 Ιούνη, στις 20.30, στην πλατεία Ηρώ, η ΟΚΤΑΝΑ διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Τα κινήματα στην Πετρούπολη – Το χθες γεννάει το αύριο», με ομιλητή τον Αντρέα Μηλιώνη, συγγραφέα του βιβλίου «Η πόλη της πέτρας». 

Από την εκδήλωση πέρασαν πάνω από 200 άτομα και η συζήτηση ήταν πλούσια, σε μια προσπάθεια σύνδεσης των κινημάτων του παρελθόντος (για την παροχή νερού, ενάντια στα λατομεία, για τη δημιουργία Πολιτιστικού κ.α) με αυτά των τελευταίων ετών (κίνημα Γρηγορόπουλου, ενάντια στις καταπατήσεις της Μονής Λαμίας, κοκ).

Οι δράσεις της ΟΚΤΑΝΑ θα συνεχιστούν δραστήρια το επόμενο διάστημα.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Φασισμός ΑΕ» στο Βόλο, Τετάρτη 25 Ιούνη

Η επιτροπή γειτονιάς Αγ. Ελευθερίου της Αντιφασιστικής Κίνησης (ΑΚΜ) διοργανώνει ανοιχτή προβολή του ντοκιμαντέρ «Φασισμός ΑΕ» της ομάδας Infowar και του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου την Τετάρτη 25 Ιουνίου, στις 8:30 μμ στο παρκάκι που βρίσκεται στη συμβολή Λ. Βύρωνος – Περραιβού. Η προβολή αποτελεί προφεστιβαλική εκδήλωση στα πλαίσια του 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Βόλου που διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουνίου στην παραλία του Βόλου. Ολόκληρη την ανακοίνωση – κάλεσμα μπορείτε να τη διαβάσετε στο antinazi-magnesia.blogspot.gr 

Αντιφασιστικό 3on3 τουρνουά μπάσκετ και συναυλία στη Βάρη, Κυριακή 29 Ιούνη

Την Κυριακή 29 Ιούνη ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός 3Β» διοργανώνει 3on3 τουρνουά μπάσκετ (στις 18.00) και στη συνέχεια hip-hop συναυλία με τους: 

  • Πληγωμένες Σκιές -578-
  • 5 αισθήσεις
  • Ravious
  • Tsak
  • Jolly Roger
  • Δύστιχο βλέμμα

H εκδήλωση θα γίνει στα ανοιχτά γηπεδάκια της Βάρης (απέναντι από το ΕΠΑΛ).

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]  και 6948592320

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής