Από τη δράση μας

Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων 

Η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές έβαλε μπροστά ακόμα ένα ακόμα καταστροφικό της σχέδιο: τις συγχωνεύσεις σχολείων. 

Σε πολλές περιοχές (Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Ζωγράφου, Βύρωνας, Περιστέρι, Μοσχάτο κ.α.) Σύλλογοι Γονέων και Δασκάλων έχουν κινητοποιηθεί, διοργανώνοντας συνελεύσεις, πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τις τελευταίες μέρες, σε αρκετές περιπτώσεις, γονείς και δάσκαλοι κλείνουν τα σχολεία! 

Την Τετάρτη 11 Ιούνη στις 18.30 έξω από τη Βουλή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Αττικής κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Ακολουθεί απόσπασμα από την προκήρυξη με την οποία η τοπική οργάνωση του «Ξ» στου Ζωγράφου παρεμβαίνει στη γειτονιά (ολόκληρη η ανακοίνωση στο www.xekinima.org):

Ζωγράφου:«Ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας

Το τέλος των εκλογών περίμενε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει χιλιάδες συγχωνεύσεις / καταργήσεις σχολείων.
Συνολικά, για το 2014 προβλέπονται 1.676 καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν:

  • στο κλείσιμο 1.200 σχολείων και 120 επαγγελματικών σχολών από το 2011
  • στη μείωση κατά 30.000 των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα δημόσια σχολεία από 2010 μέχρι σήμερα (συνταξιοδοτήσεις χωρίς αναπλήρωση των θέσεων, απολύσεις, κλπ).
  • στη μείωση των δαπανών για την Παιδεία κατά 35,5% την περίοδο 2009-2014
Μέσα σ’ αυτό το σχέδιο συμπεριλαμβάνονται και συγχωνεύσεις 8 δημοτικών σχολείων στο Δήμο Ζωγράφου

Πρακτικά αυτό σημαίνει:

  • 4 λιγότερα δημοτικά σχολεία στο Δήμο μας
  • περισσότεροι μαθητές ανά τάξη – έως και 30
  • απολύσεις δασκάλων
Η εξέλιξη αυτή δεν μας εκπλήττει. Παρά τα συνήθη ψέματα που ξεστομίζει η κυβέρνηση, όλοι ξέρουν πως τα Μνημόνια δεν τελείωσαν. Αντιθέτως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να διαλύσουν τη Δημόσια Παιδεία και ότι έχει απομείνει από το «κράτος πρόνοιας», να πάνε τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, να καταργήσουν κάθε δικαίωμα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία 100 χρόνια. 

Και όλα αυτά, γιατί «πρέπει» να πληρώνουμε στον αιώνα τον άπαντα το «χρέος». Ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς, αλλά που καλούμαστε να αναλάβουμε στο ακέραιο. Κυβέρνηση και Τρόικα είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία στον Καιάδα για να συνεχίσουν να οι τοκογλύφοι τραπεζίτες και κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες να βγάζουν κέρδη.

Ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων κινητοποιούνται ήδη δεκάδες σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, καθώς και σύλλογοι δασκάλων. Οι σύλλογοι αυτοί πρέπει να συντονιστούν και να εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο μάχης ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων. Ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος. Ο κοινός βηματισμός μας δυναμώνει και δίνει στους αγώνες μας περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν. 

Με αυτή τη λογική στον αγώνα πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν και οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια, λύκεια), οι φοιτητές, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου για τη διάσωση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Οι κινητοποιήσεις των γονιών και των δασκάλων πρέπει άμεσα να στηριχτούν από ολόκληρη την κοινωνία. Η στήριξη πρέπει να είναι έμπρακτη. Συμμετέχουμε όσοι μπορούμε περισσότεροι στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι σύλλογοι της περιοχής μας».

Νίκαια – τοπικές πορείες

Στη Νίκαια έχουν διοργανωθεί δύο τοπικές πορείες (20 Μάη και 4 Ιούνη) ενώ πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά στις 3 Ιούνη, σε συντονισμό με Συλλόγους Γονέων σχολείων του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού. Την Πέμπτη 5 Ιούνη έγινε, πάλι μαζί με τα άλλα υπό συγχώνευση σχολεία των παραπάνω περιοχών, συγκέντρωση στην πλατεία Σπάθα.

Η «Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη Φτώχεια και το Φασισμό» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») στηρίζει ενεργά στις κινητοποιήσεις, μοιράζοντας υλικό πόρτα – πόρτα στην περιοχή. Την προκήρυξη που μοιράζεται μπορείτε να τη δείτε στο blog: http://protovoulianikaias.wordpress.com&nb

2ήμερο προβολών – συζητήσεων στη Νέα Σμύρνη 15-16/6

Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Ιούνη τέσσερις συλλογικότητες της Νέας Σμύρνης (Πρωτοβουλία ενάντια σε Φασισμό – Ρατσισμό – Κρατική Καταστολή, Εργατική Λέσχη, Λαϊκή Συνέλευση, Ανήσυχοι Γονείς) διοργανώνουν ένα διήμερο προβολών και συζητήσεων στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την Κυριακή στις 21.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του infowar ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε ενώ στις 19.30 θα προηγηθεί συζήτηση με τον Άρη Χατζηστεφάνου. 

Τη Δευτέρα, και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το «μαύρο» στην ΕΡΤ,  στις 21.00 θα προβληθεί video για το κίνημα κατάληψης της ΕΡΤ ενώ πιο πριν (19.30) θα συζητήσουμε με εργαζόμενο της ΕΡΤ για το που βρίσκεται ο αγώνας τους σήμερα.

2ο διήμερο Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Τούμπα

Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιούνη, τέσσερις συλλογικότητες της Τούμπας (Αντιφασιστική Επιτροπή, Πρωτοβουλία Κατοίκων, Συντονισμός ενάντια στους Πλειστηριασμούς, ΚΕΕΡΦΑ) αλλά και αντιφασίστες/τριες της περιοχής διοργανώνουν αντιφασιστικό διήμερο. 

Γαλλική Πρεσβεία, 5/6: Διαμαρτυρία στην επέτειο της δολοφονίας του Κ. Μερίκ 

Την Πέμπτη 5 Ιούνη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την δολοφονία του Γάλλου αντιφασίστα Κλεμάν Μερίκ. 

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά διοργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο αντιφασιστικό κίνημα της Γαλλίας έξω από τα γραφεία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Το χρονικό της δολοφονίας έχει ως εξής: Το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιούνη 2013, ο 19χρονος Γάλλος αντιφασίστας Κλεμάν Μερίκ δολοφονείται στο κέντρο του Παρισιού από ομάδα νεοναζί. Ο Κλεμάν Μερίκ ήταν φοιτητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, και ενεργός στο αντιφασιστικό κίνημα της Γαλλίας καθώς ήταν μέλος της Αντιφασιστικής Δράσης Παρισιού-Προαστίων και ακτιβιστής στην SUD Étudiant. Μέλη της «Εθνικιστικής Επαναστατικής Νεολαίας» (JeuneNationalisteRévolutionnaire) ναζιστικής οργάνωσης που δρα τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, γνωστής για την επιθετική της δράση κατά μεταναστών και αγωνιστών της Αριστεράς, είχαν στήσει ενέδρα στον Γάλλο αντιφασίστα, του επιτέθηκαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια με σιδερογροθιές. Ο Κλεμάν παρέμεινε εγκεφαλικά νεκρός για πολλές ώρες και στην συνέχεια κατέληξε στο νοσοκομείο Σαλ Πετριέ.

28-29 Ιούνη: 8ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Βόλου

Το 8ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Βόλου θα πραγματοποιηθεί για 8η χρονιά στην Παραλία του Βόλου (μπροστά από το πανεπιστήμιο) το Σαββατοκύριακο 28-29 Ιουνίου. 

Με συζητήσεις για τους μετανάστες, το κράτος έκτακτης ανάγκης και την φασιστική απειλή, με συγκροτήματα και μουσικές από διάφορες χώρες και για διαφορετικά γούστα και με κουζίνες από πολλούς λαούς σας καλούμε να διασκεδάσουμε και να φωνάξουμε ότι ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν χώρο στις ζωές μας. 

«Ξ» Βόλου: Μπάρμπεκιου οικ.ενίσχυσης, 18/6

Λίγες εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές και την πολύ κοπιαστική προεκλογική καμπάνια μαζευόμαστε σε μια χαλαρή βραδιά με σουβλάκι, μπύρα, κρασί.

Το αγαπημένο «σπόρ» του τσικνίσματος θα λάβει χώρα την Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 8:00μμ στον όμορφο αίθριο χώρο (πλατάνια) της Αρχιτεκτονικής σχολής Βόλου (Πεδίον Άρεως, πίσω από τα ΚΤΕΛ). 

Με τιμές χαμηλές (για να τις φτάνει η τσέπη μας) αλλά κέφι και διάθεση ψηλά (για να ανταποκρίνονται στα όνειρά μας) σας περιμένουμε για ένα διάλειμμα διασκέδασης!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα