Από τη δράση μας

Πρωτοβουλία Νίκαιας: Σταμάτησε ο πρώτος πλειστηριασμός

Προκήρυξη (αποσπάσματα)  που μοιράζεται από την «Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη Φτώχεια και το Φασισμό» σχετικά με την κινητοποίηση έξω από το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου και την κινηματική αποτροπή πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μιας άνεργης γυναίκας.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014  λίγες μόνο μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας για την παράταση ενός ακόμα χρόνου των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου ανακοινώθηκε ο πρώτος πλειστηριασμός.

Αφορούσε την κατοικία μιας άνεργης γυναίκας … Είναι για μια κατοικία στο Χολαργό αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000€ που την πλειστηριάζει η Τράπεζα Πειραιώς…

Όταν όλα τα έννομα μέσα λοιπόν σταματούν έρχεται η αντίδραση του κόσμου σαν μοναδική βοήθεια. Το πλήθος των 400 περίπου αλληλέγγυων, που με την παρουσία τους εμποδίσαμε να πλειστηριαστεί αυτή η κατοικία, είναι η μοναδική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε…  

Σε όλα μας τα κείμενα σαν «Πρωτοβουλία» πέρα  από την  ενημέρωση  παραθέτουμε και κάποιες προτάσεις για το πώς μπορεί να απαντήσει το κίνημα στην επίθεση που δεχόμαστε. Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η κινητοποίησή μας είναι τα πιο σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Μάιος 2013) το 23% των στεγαστικών δανείων, δηλαδή 17 δισ. και πλέον, το 42,3% των καταναλωτικών (12,3 δισ.) και το 27,5% ( 33,2 δισ.) των επιχειρηματικών εντάσσονται στα «κόκκινα δάνεια». Συνολικά ο αριθμός των κόκκινων δανείων ανέρχεται στις 320.000 – ύψους 62,2 δισ. Εξ αυτών εκτιμάται ότι θα προκύψουν απαιτήσεις πλειστηριασμών για περισσότερα από 180.000 ακίνητα ενώ για χρέη προς το δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ουδεμία προστασία υφίσταται. 

…Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία η διαδικασία προβλέπει τρία στάδια. Στα δύο πρώτα οι τιμές κινούνται στο επίπεδο των αντικειμενικών αξιών που ως γνωστόν είναι πλέον πολύ ανώτερες των εμπορικών. Επομένως η διαδικασία είναι τυπική καθώς άπαντες προσβλέπουν στο τρίτο στάδιο κατά το οποίο οι επιτήδειοι (αυτοί που αγοράζουν και χρυσό και «βοηθάνε» τον κόσμο στα δύσκολα) μπορούν να αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί ένα καλό οίκημα. Σε αυτό ακριβώς το στάδιο έγινε και η δική μας παρέμβαση μετά την κοινοποίηση της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι για να σταματήσει αυτή η επίθεση. Οι πλειστηριασμοί λαμβάνουν μέρος στα Ειρηνοδικεία της κάθε περιοχής που ανήκει η υποψήφια κατοικία, κάθε Τετάρτη και για μία μόνο ώρα (16:00 – 17:00). Τίποτα λοιπόν δεν είναι αδύνατο. Η κίνηση που έγινε στο Χαλάνδρι από τους αλληλέγγυους συναγωνιστές μας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση.

Καλούμε, όσους αντιμετωπίζουν  πρόβλημα με τις τράπεζες ή τα δημόσια ταμεία ή γνωρίζουν συνανθρώπους τους που έχουν πρόβλημα, να έρθουν σε επαφή με την Πρωτοβουλία μας. 

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Επικοινωνία 
e-mail: [email protected]
www.protovoulianikaias.wordpress.com&nb

Αntinazi Ζone Πετρούπολης: Πολεμάμε και Τραγουδάμε…. 

Της Μαριλού Κολοκυθά

Για πρώτη εκδήλωση του Antinazi Ζone στην Πετρούπολη, σίγουρα είμαστε ευχαριστημένοι. Με 40-50 άτομα παρόντα την Δευτέρα 22 Μάρτη γεμίσαμε τον φιλόξενο «Σκοινοβάτη». Δεν τον γεμίσαμε μόνο με την παρουσία μας, αλλά και με τις αντιφασιστικές ιδέες και την μουσική και τα τραγούδια της παρέας.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκαναν οι εισηγήσεις της υπογράφουσας, του Μάκη Ζέρβα από την κολλεκτίβα «Τέχνη εν Κινήσει» και του συνθέτη και τραγουδιστή Λεωνίδα Μαριδάκη για το θέμα «Μουσική και αντιφασισμός». Και ήταν μια καλή έναρξη αφού μετά μίλησαν 15 ομιλητές σε μια συζήτηση με συνεχή ροή.

Ζητήματα που απασχόλησαν ήταν:

  • ποια πρέπει να είναι η σχέση Μουσικών/Μουσικής και των εκπροσώπων της Τέχνης με το αντιφασιστικό, τα κοινωνικά κινήματα και την εργατική τάξη.
  • ποια ρεύματα μουσικής ιστορικά, αλλά και σήμερα αποτελούν την «υπόκρουση» των αντιφασιστικών αγώνων, με ειδική αναφορά στο πανκ, στην hip-hop, στο αμερικάνικο και στο ιταλικό αντιφασιστικό τραγούδι, αλλά και στο ελληνικό πολιτικό τραγούδι της 10ετίας του ’70 και μετά.
  • πως το ίδιο το σύστημα προσπαθεί την αντισυστημική τέχνη να την ενσωματώσει και να την κάνει ακίνδυνη.
  • ποιες είναι οι αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής και ποια τα καθήκοντα της Αριστεράς.

Ειδική αναφορά επίσης έγινε στην Πανευρωπαϊκή Αντιφασιστική Συνάντηση που θα γίνει στην Καλών Τεχνών 11-13 Απρίλη και οργανώνεται από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό στον οποίο συμμετέχει το Antinazi Ζone.

Εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας των 1000  

Ενόψει των ερχόμενων εκλογών η Π-1000 οργανώνει εκδηλώσεις σε μια σειρά γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Την Παρασκευή 21 Μάρτη έγινε εκδήλωση στη Νέα Φιλαδέλφεια, για την οποία υπάρχει ρεπορτάζ στη σελίδα 4. Τη Μ. Τρίτη 15 Απρίλη οργανώνεται εκδήλωση στο Χαλάνδρι και στις αρχές Μάη στη Νίκαια. Εκδηλώσεις προγραμματίζονται επίσης στη Δυτική Αθήνα, στην Ελευσίνα και στου Ζωγράφου. Δείτε παρακάτω ρεπορτάζ από την εκδήλωση που έγινε στη Νέα Ιωνία στις 28 Μάρτη.

Νέα Ιωνία, 28/3, εκδήλωση Π-1000 για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Την Παρασκευή 28 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 στη Νέα Ιωνία με θέμα: Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων; 

Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περιοχή, μιας και ο δήμος Νέας Ιωνίας στο παρελθόν φαινόταν να μπαίνει μπροστά στη σε αυτή τη μάχη. Ομιλητές ήταν ο Τάσος Κεφαλάς, από την ΠΡΟΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων) ο Βαγγέλης Στογιάννης από το Ξεκίνημα και ο Κώστας Παπακώστας από το ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας.

Ο Τάσος Κεφαλάς, ανοίγοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε καταρχήν στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε σχέση με τα απορρίμματα και ειδικά στις ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Το βασικό του σκεπτικό είναι ότι μπορεί να υπάρξει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης ο οποίος να μην έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να μην κοστίζει και αντίθετα να αποφέρει σημαντικά κέρδη στις τοπικές κοινωνίες. Αυτός ο τρόπος προβλέπει την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου ή ακόμα και δύο ή τριών δήμων. 

Ο Βαγγέλης Στογιάννης στάθηκε στην επεξήγηση της πρότασης για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων παραθέτοντας μια σειρά άλλα προβλήματα που δημιουργεί ο σημερινός τρόπος διαχείρισής τους και δεν αντιμετωπίζει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση των κομμάτων της Αριστεράς σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Σε αυτό το σημείο στάθηκε και ο τελευταίος ομιλητής, ο Κώστας Παπακώστας θεωρώντας ότι όλο και περισσότερο η θέση αυτή υιοθετείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και σε κεντρικό αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας και ότι οι δυνάμεις που το στηρίζουν εντός του κόμματος είναι σημαντικές. 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο site του «Ξ», 31/3/2

Μέρα Αντιφασιστικής Δράσης στη Νέα Σμύρνη – Κυριακή 6 Απρίλη

Την Κυριακή 6 Απρίλη, πέντε συλλογικότητες της περιοχής (Πρωτοβουλία ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό και κρατική καταστολή, Λαϊκή Συνέλευση, Εργατική Λέσχη, Ανήσυχοι Γονείς, Αντιφασίστες οπαδοί του Πανιωνίου) διοργανώνουν ένα τοπικό αντιφασιστικό φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Στο χώρο θα υπάρχουν τραπεζάκια από τοπικές συλλογικότητες και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, με προϊόντα από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. Στις 17.30 θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Πως απαντάμε στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη και την Ελλάδα;» με ομιλητές τους Απόστολο Φωτιάδη (δημοσιογράφο – ομάδα infowar) και Ελένη Λεοντοπούλου (Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά). Στις 20.30 θα ακολουθήσει συναυλία στην οποία συμμετέχουν οι Υπεραστικοί, οι Vector Space, οι Ouzo the band και οι Πληγωμένες Σκιές 578. Η δράση οργανώνεται στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Μήνα Δράσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα