Από τη δράση μας

Φεστιβάλ «Π», πάρκο Καμπούρογλου και Σαμαρά: τα είχε όλα!

Το φεστιβάλ του «π» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιούνη στο πάρκο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Καμπούρογλου και Σαμαρά στα Κάτω Πατήσια, ήταν ένα φεστιβάλ που είχε απ’ όλα. Τουρνουά σκακιού, παιδικό θεατρικό δρώμενο, συζήτηση για τους ελεύθερους χώρους, συλλογή τροφίμων για τους κατοίκους της περιοχής που τα έχουν ανάγκη, συναυλίες. Και όλα αυτά με πολύ κέφι και όρεξη. Η παρουσία και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής, μικρών και μεγάλων ήταν καταλυτική.

Το φεστιβάλ στήθηκε με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας για την ανανέωση του πάρκου Καμπούρογλου και Σαμαρά, η οποία έχει στόχο να συσπειρώσει τους κατοίκους της γειτονιάς, προκειμένου να δοθεί ο αγώνας για την αναβάθμισή του.

Στις 6.30 ξεκίνησε το τουρνουά σκακιού, ενώ μια ώρα αργότερα τα παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα αλληλεγγύης που γίνονται κάθε Σάββατο στο «π», μαζί με τους εθελοντές δασκάλους τους, μας παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει. Από κάτω δεκάδες παιδάκια μαζί με τους γονείς τους το παρακολούθησαν με μεγάλη χαρά.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων σήμερα» με βασική ομιλήτρια την Τόνια Κατερίνη (πρόεδρο Συλλόγου Αρχιτεκτόνων).

Στο άνοιγμα εκ μέρους του «π» ο Γιώργος Λυγουριώτης ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγκαταλελειμμένο πάρκο και την ανάγκη της δράσης των κατοίκων της περιοχής, μέσω μιας διαρκούς εκστρατείας, μέχρι να καταφέρουμε να αναβαθμιστεί το πάρκο, που τόση ανάγκη έχει η γειτονιά μας.

Έπειτα, η Τόνια Κατερίνη μίλησε για το ξεπούλημα των ελεύθερων δημόσιων χώρων από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία είναι βέβαια εναρμονισμένη στις απαιτήσεις των δανειστών και στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη συντονισμού ανάμεσα στις κατά τόπους επιτροπές αγώνα που αντιστέκονται σε αυτά τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την εισήγηση εκπλαγήκαμε ευχάριστα, όταν είδαμε να παίρνουν το μικρόφωνο παιδιά ηλικίας 10 και 12 χρονών που παίζουν καθημερινά στο συγκεκριμένο πάρκο. Μίλησαν για την ανάγκη του εκσυγχρονισμού της παιδικής χαράς, την ενίσχυση του φωτισμού, τη συχνή καθαριότητα, την απαραίτητη ασφάλεια στο χώρο και τη δημιουργία παρτεριών με πολλά λουλούδια.

Αμέσως μετά ακολούθησαν συναυλίες από τους Ενέδρα, τον Δημήτρη Καρρά καθώς και ρεμπέτικο γλέντι. Όλοι οι μουσικοί έπαιξαν αφιλοκερδώς για να ενισχύσουν το εγχείρημα.

Αυτό που κρατάμε είναι τα αιτήματα των παιδιών. Και οφείλουμε να κάνουμε αυτά τα αιτήματα πραγματικότητα, γιατί θέλουμε να ζούμε σε μια γειτονιά ζωντανή, ευχάριστη και δημιουργική για όλους. Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι υπέγραψαν το σχετικό κείμενο για το πάρκο, ενώ δήλωσαν διάθεση συμμετοχής στην εκστρατεία.

 

Σκουριές – 22/6: ενημερωτικά δρώμενα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θ/νίκη

Δημοσιεύουμε κάλεσμα σε ενημερωτική εκδήλωση, της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην οποία συμμετέχει το «Ξ»

  • Ενημερωτική εκδήλωση με οπτικοακουστικό υλικό
  • Έκθεση τοπικών προϊόντων Χαλκιδικής
  • Εικαστική παρέμβαση από τον Χρήστο Αλαβέρα & μουσική: Fu από τους FuYu 

Πέμπτη 22 Ιουνίου, 8 μ.μ. στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας!

Δείτε επίσης: #skouries #NoDirtyGold

 

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Facebook: facebook.com/epitropiagonathessantigold
Twitter: twitter.com/ThessAntigold
email: [email protected]
Η Επιτροπή συνεδριάζει στο χώρο της, Σωκράτους 14, κάθε Δευτέρα στις 19:30

 

 

Αντιφασιστική πορεία στον Ασπρόπυργο

400 αντιφασίστες και αντιφασίστριες έδωσαν μαχητικό παρόν στην αντιφασιστική διαδήλωση στον Ασπρόπυργο στις 17 Ιούνη.

Κόντρα στην συνεχή βροχή, την απαράδεκτη στάση του δημάρχου Ασπρόπυργου που ζήτησε να απαγορευτεί η διαδήλωση, στην απουσία τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, αλλά και σε ενέργειες  που σε τίποτα δεν βοηθούν το κίνημα όπως το  πέσιμο με σφυριά σε 3 Χρυσαυγίτες λίγες μέρες πριν την συγκέντρωση.

Συμμετείχαν μπλοκ από Πακιστανική κοινότητα, ΚΕΕΡΦΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας Πειραιά, Ορμα, Ταξική Αντεπίθεση.

Η πορεία ξεκίνησε από το δημαρχείο, πέρασε από το ζωσμένο με κλούβες αστυνομικό τμήμα και κατέληξε στην πλατεία Συντριβανίου. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν απειλητικά 10-15 φασίστες που όμως γρήγορα κρύφτηκαν πίσω από τα ΜΑΤ.

Συνοπτικά η πορεία είχε λιγότερους μετανάστες και περισσότερους αγωνιστές-στριες από πολιτικές συλλογικότητες συγκριτικά με την αντίστοιχη που είχε γίνει στις 13 Μάη και είχε δεχτεί συντονισμένη επίθεση από ΜΑΤ και Χρυσαυγίτες.

Είναι προφανές ότι σε περιοχές τύπου Ασπρόπυργου χρειάζεται πολλά να γίνουν ακόμα και κυρίως να δημιουργηθουν τοπικές αντιστάσεις με συνέπεια και συστηματική παρέμβαση στην περιοχή.

 

Ελιά Λεμόνι: Παρεμβάσεις από το «Ξεκίνημα»

To Σάββατο 10/6 και τη Παρασκευή 16/6/2017 πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από το «Ξ» και από αλληλέγγυο κόσμο στα καταστήματα «Ελιά Λεμόνι» επί της οδού Βαλαωρίτου και Μπότσαρη αντίστοιχα, με αφορμή την 2η άδικη απόλυση του Πάνου Γιακουμίδη από τον όμιλο.

Και στις δυο παρεμβάσεις η διεύθυνση του καταστήματος ήρθε σε αμηχανία καθώς οι πελάτες και ο κόσμος που περνούσε από εκεί ενημερώνονταν για τις άδικες απολύσεις του ομίλου το τελευταίο διάστημα και για τις εργασιακές συνθήκες παραβίασης δικαιωμάτων που υφίστανται οι εργαζόμενοι.

Η αντίδραση του κόσμου ήταν θετική με σχόλια του τύπου «καλά τους κάνετε, μπράβο σας!» και κάποιοι από τους εργαζόμενους εκείνη την ώρα δε δίστασαν να εκφραστούν θετικά για τη παρέμβαση, πλησιάζοντας τους αλληλέγγυους που παρευρίσκονταν εκεί και αγνοώντας τη τρομοκρατία που επιβάλλει η διεύθυνση μαζί με την εργοδοσία! Ταυτόχρονα μοιράστηκαν και αρκετές προκηρύξεις (διαβάστε στο xekinima.org “Εστιατόρια «Ελιά Λεμόνι»: για να μείνεις στη δουλειά δεν πρέπει να μιλάς!”)

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν χαρακτηριστικά όπως 

«Στο Ελιά-Λεμόνι, αν ποτέ ζητήσεις δώρα-επιδόματα, έρχονται απολύσεις», 

«Φέρτε πίσω τα δεδουλευμένα, τζάμπα δεν δουλέψαμε ποτέ και για κανένα», 

«Ελιά-Λεμόνι ακούστε το καλά, τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά»  

«Αν είσαι σερβιτόρος ή ντελιβεράς, οργάνωση-αγώνας στους χώρους της δουλειάς»

Η εκστρατεία για να καταβληθούν  τα δεδουλευμένα-δώρα-επιδόματα, κλπ στον απολυμένο Πάνο Γιακουμίδη και να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας στον όμιλο και γενικά στον κλάδο της εστίασης συνεχίζεται.

Μπορεί κάποιος/α να ενημερώνεται για αυτή μέσω της σελίδας στο facebook: Ελιά-Λεμόνι:Γαλέρα Παντοτινή!

 

24ο κάμπινγκ του Antinazi Zone – ΥRE στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας

Η καμπάνια για το 24ο κάμπινγκ του Antinazi Zone – ΥRE ξεκίνησε με μαζικά μοιράσματα φυλλαδίων και αφισοκολλήσεις καθώς και εντατική ηλεκτρονική εκστρατεία.

Διεξάγεται στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας ανάμεσα στις ημερομηνίες 28 Ιουλίου και 6 Αυγούστου.

Το κόστος συμμετοχής είναι 85 ευρώ και περιλαμβάνει μεταφορά στο κάμπινγκ και 9 διανυκτερεύσεις. Για μικρότερης διάρκειας συμμετοχές το κόστος είναι 6 € ανά ημέρα ανά άτομο (χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για σκηνή).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κάμπινγκ, το πρόγραμμα κλπ δείτε:

www.campingyre.gr

www.antinazizone.gr

και στο facebook: camping-YRE

Για κρατήσεις, επικοινωνείστε:

Αθήνα: 210 2283019

Θεσσαλονίκη: 2310540432

Βόλος: 6973322182

Λάρισα: 6984963862

Κέρκυρα: 6982205897

 

Συνεστίαση Ξεκίνημα Πετρούπολης, Κυριακή 2/6

Τη Κυριακή 2 Ιούλη στη 2;00 μμ στο wine-bar «Μπύρι-Μπύρι» στη Πετρούπολη (Εθνικής Αντιστάσεως 7) η οργάνωση του Ξεκινήματος στη Πετρούπολη οργανώνει συνεστίαση.

Θα υπάρχει:

  • Πλούσιο φαγητό
  • Ελεύθερη οινοποσία και
  • Live ρεμπέτικα και λαϊκά

Τιμή ενίσχυσης 14 ευρώ

 

ΤΑΚΙΜ – εκδήλωση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ

Την Τετάρτη 21/6, στο ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25, 4ος όροφος)

Το Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

Από την Τσετσενία μέχρι τα ελληνικά Pride

Πως θα φτάσουμε σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις;

Ομιλητές:

  • Igor Iasine (ακτιβιστής του ΛΟΑΤ+ κινήματος στη Ρωσία), σε ζωντανή σύνδεση μέσω skype
  • Παναγιώτης Ανάπαλης (Ξεκίνημα)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα