Από τη δράση μας

Εκδήλωση, Σάββατο 6/3: Από το #metoo στους συλλογικούς αγώνες

Το Σάββατο 6 Μάρτη, στις 18:30 οι «Μαχητικές & Ελεύθερες» διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Από το #metoo στους συλλογικούς αγώνες».

Συζητάμε για το ξέσπασμα του #metoo στην Ελλάδα, την σεξουαλική παρενόχληση, το cat calling, την έμφυλη βία και το σεξισμό και πως οργανώνουμε συλλογικά τους αγώνες ενάντια σε όλα αυτά.

Στην κουβέντα μας θα βάλουμε και τα κινήματα γυναικών που έχουν ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, από την Πολωνία μέχρι την Αργεντινή και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία και την Ιρλανδία.

Συντονιζόμαστε με τα κινήματα και τους αγώνες των γυναικών στην Τουρκία, την Κύπρο, το Βέλγιο και τη Χιλή με ομιλήτριες που ζουν στις χώρες αυτές.

Ομιλήτριες:

• Κατερίνα Κλείτσα – Ελλάδα – Μαχητικές & Ελεύθερες

• Μαρία Ζουμποπούλου – Ελλάδα – Μαχητικές & Ελεύθερες

• Ecehan Balta – Τουρκία – Αριστερή Πρωτοβουλία Başlangıç

• Μαρία Φράγκου – Χιλή – Colectiva Hidrofeminista La gota negra

• Μαρίνα Κονταρά – Βέλγιο – Campagne ROSA

• Αθηνά Καρυάτη – Κύπρος – Νέα Διεθνιστική Αριστερά (ΝΕΔΑ)

• Έφη Παπαπαύλου – Ελλάδα – Sabbat – Burn the RIch, not the Witch

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live στο facebook από τις σελίδες

• Μαχητικές και Ελεύθερες στην Ελλάδα

• Νέα Διεθνιστική Αριστερά – Νέα Διεθνιστική Αριστερά – Yeni Enternasyonalist Sol στην Κύπρο

Πόλη Ανάποδα, Θεσ/νίκη: «Ενισχύστε το ΕΣΥ, όχι τις απαγορεύσεις»

Μέλη του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Η Πόλη Ανάποδα», στο οποίο συμμετέχουν και μέλη του «Ξ», πραγματοποίησαν χθες Σάββατο 27/2 παρέμβαση στη Νέα Παραλία με κεντρικό σύνθημα «Ενισχύστε το ΕΣΥ, όχι τις απαγορεύσεις και την καταστολή». 

Κυβέρνηση και διοίκηση του Δήμου αντί να επενδύσουν στην δημόσια υγεία και να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία της πόλης, αντί να αγοράσουν πιο πολλά λεωφορεία, αντί να προχωρήσουν σε μαζικά και δωρεάν τεστ εμμένουν σε μέτρα καταστολής και περιορισμού των ελευθεριών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο παραλογισμός της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, μέτρο που δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση και εξαιρετικά αμφίβολα αν όχι αντίθετα αποτελέσματα. Μοιράσαμε πολλές ανακοινώσεις και οι προτάσεις του σχήματος βρήκαν σημαντική αποδοχή στον κόσμο της πόλης.

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού: «Μενδώνη παραιτήσου»

Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 22 Φλεβάρη έξω από το Υπ. Πολιτισμού ζητώντας την παραίτηση της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, λόγω της σκανδαλώδους διαχείρισης της υπόθεσης Λιγνάδη. Η Υπουργός προσπάθησε με κάθε τρόπο να καλύψει τον Λιγνάδη και τις κατηγορίες για βιασμούς ανηλίκων σε βάρος του. Όταν φυσικά η υπόθεση πήρε μεγάλη διάσταση η υπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει για τα μάτια του κόσμου ότι «ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος». Δεν καταδέχτηκε ωστόσο να παραιτηθεί ούτε καν για λόγους ευθιξίας.

Οι συγκεντρωμένοι, προερχόμενοι κυρίως από τον χώρο των τεχνών, φώναξαν συνθήματα απαιτώντας την παραίτηση της Υπουργού ενώ άνοιξαν και πανό έξω από την είσοδο του Υπουργείο το οποίο έγραφε: «Μενδώνη παραιτήσου».

Παρέμβαση «Δεν είναι αθώοι» στα γραφεία της ΕΕ Να αρθεί η ασυλία του Λαγού

Παρέμβαση με πανό πραγματοποιήθηκε στις 22 Φλεβάρη έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την καμπάνια «Δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή», απαιτώντας να αρθεί η ασυλία του καταδικασθέντα Γιάννη Λαγού.

Μέλη της καμπάνιας άνοιξαν πανό το οποίο έγραφε «Στείλτε το νεοναζί δολοφόνο Λαγό στη φυλακή».

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η ακρόαση του Γιάννη Λαγού στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με το αίτημα της άρσης της ασυλίας του.

Ταυτόχρονα, αντίστοιχη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε με ανάρτηση πανό μπροστά από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

4,5 μήνες από την ιστορική 7η Οκτώβρη, ημέρα κατά την οποία το αντιφασιστικό κίνημα υποχρέωσε τη Δικαιοσύνη να καταδικάσει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, τόσο ο Γιάννης Λαγός όσο και ο Χρήστος Παππάς παραμένουν ασύλληπτοι, την ίδια ώρα που η αστυνομία προχωράει σ’ ένα κρεσέντο καταστολής κατά των φοιτητών και των μαθητών που παλεύουν για να μην μετατραπεί η Παιδεία ένα προνόμιο για τους λίγους, αλλά και όσων διεκδικούν και αντιστέκονται.

Το αντιφασιστικό κίνημα θα συνεχίσει τις δράσεις του αφενός για να μπουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες νεοναζί και αφετέρου για να μην αφήσει περιθώρια δράσης και παρέμβασης στις δυνάμεις των φασιστών.

Μαζική κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 4/3 στη Θεσσαλονίκη!

Την Πέμπτη 4/3 φοιτητές/τριες στη Θεσσαλονίκη έδωσαν ακόμη μια φορά το παρών στη μαζική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων. Μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που έχει επιβάλει η κυβέρνηση μετά τις συλλήψεις φοιτητών αλλά και την κατάπτυστη στάση του Πρύτανη, οι φοιτητές συνεχίζουν να διεκδικούν και να προχωρούν σε συλλογικές δράσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως, ενάντια στην καταστολή και την αστυνομοκρατία.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούσαν για συγκέντρωση στην Πρυτανεία, που ακόμα τελεί υπό κατάληψη. Στις 24 Φλεβάρη καθηγητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ είχαν προβεί σε διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Πρυτανείας, καταδικάζοντας όσα συνέβησαν με την εισβολή των ΜΑΤ και της αστυνομίας στον χώρο και κάνοντας ξεκάθαρο, πως είναι δίπλα στους φοιτητές και στηρίζουν τα αιτήματά τους, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί ο νέος νόμος και ρίχνοντας ευθύνες στον Πρύτανη, που έβαλε μέσα την αστυνομία.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί έξω από την Πρυτανεία, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία που πέρασε από το άγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο από φοιτητές-τριες του τμήματος μουσικής επιστήμης και τέχνης του ΠΑ.ΜΑΚ.

Στη συνέχεια η πορεία βρέθηκε έξω από το ΥΜΑΘ και κατέληξε στην Πρυτανεία για το συντονισμό των επόμενων δράσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν αισθητή και η παρουσία της αστυνομίας. Κατά την συγκέντρωση των Φ.Σ. ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και της καταστολής αλλά και κατά του Πρύτανη Παπαϊωάννου.

Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, νέοι/νέες αλλά και σωματεία εκπαιδευτικών και καθηγητών, παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα, πράγμα που δείχνει ότι το φοιτητικό κίνημα δεν πτοείται.

Η διαδήλωση είχε παλμό και δυναμική αλλά και υποστήριξη απ’ τον κόσμο, με χειροκροτήματα από τους δρόμους που περνούσε. Για άλλη μια φορά είδαμε την κοινή στάση και συμπόρευση των φοιτητικών δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. 

Οι διασπαστικές τακτικές είναι εμπόδιο για το κίνημα και τα πολλά καλέσματα για την ίδια μέρα δημιουργούν μπέρδεμα. Η συνεργασία, ο συντονισμός και η ενωτική δράση είναι στοιχεία θετικά και απαραίτητα για τις κινητοποιήσεις.

Δεν μας τρομοκρατούν!

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον αυταρχισμό, ενάντια στο νόμο Κεραμέως. Έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές! Θέλουμε σχολές ανοιχτές και δημοκρατικές. Το θέμα δεν αφορά μόνο τα πανεπιστήμια και την παιδεία. Η εξάπλωση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Φοιτητές κι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε μαζί για να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα, που σαπίζει την κοινωνία! 

Το κινηματικό ραντεβού ανανεώνεται για την Πέμπτη 10 Μάρτη, ημέρα που θα οργανωθεί πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

25/2: Με μεγάλη μαζικότητα η κινητοποίηση στο Βόλο!

Με μεγάλη συμμετοχή και παλμό συνεχίστηκε στις 25/2 η κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως, η οποία είχε τη στήριξη φοιτητών αλλά και μαθητών. Το κάλεσμα έγινε από την Πρωτοβουλία Μαθητών-Φοιτητών. 

Η πορεία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου και τα συνθήματα που κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, ήταν τα εξής:  

«Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για τα ΜΑΤ και την αστυνομία», 

«ΜΑΤ, βία, αστυνομοκρατία, του Χρυσοχοΐδη η δημοκρατία»,  

«Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες απ’ όλες τις σχολές», 

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει».

Ενωμένοι, φοιτητές και μαθητές, αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη παιδεία! Δε θα αφήσουμε αυτό το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα