Από τη δράση μας

Βόλος, 16/3: Πολύ μαζική η πορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών!

Στις 16/3 διοργανώθηκε στο Βόλο πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Ξεκίνησε από το Δημαρχείο και κατέληξε στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Ήταν μια συγκλονιστική πορεία με παλμό και δυναμική, που κράτησε για περίπου 3 ώρες. Οι εκτιμήσεις μιλούν για αντίστοιχους ή και μεγαλύτερους αριθμούς σε σχέση με το ιστορικό συλλαλητήριο που έγινε πριν περίπου ένα χρόνο, στις 5 Μάη του 2018, δηλαδή για πάνω από 6-7.000 κόσμου!

Για ακόμη μια φορά πολίτες, σωματεία εργαζομένων, οργανώσεις και άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση, απαιτώντας να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο SRF από το Δήμο Βόλου και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών, φιλική προς το περιβάλλον, με έμφαση στη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Στην κινητοποίηση, πέρα από κατοίκους και συλλογικότητες της πόλης, έβγαλαν καλέσματα και συμμετείχαν επιτροπές αγώνα και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και η κίνηση «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» από την Πετρούπολη Αττικής.

Η τοπική οργάνωση του «Ξ» στο Βόλο στήριξε το συλλαλητήριο με εκστρατεία ενημέρωσης στην τοπική κοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα και μέλη του «Ξ» από Θεσσαλονίκη και Αθήνα συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Πετρούπολη 31/3: Η εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του «Χωματερή STOP – πολίτες εν δράσει» (στο οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα) σε εκδήλωση που οργανώνει την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 18.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61)

Σας καλούμε στην εκδήλωση- συζήτηση που οργανώνουμε την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 18.00 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61) με θέμα:

“Οι κοινωνίες μίλησαν: ΟΧΙ στην επέκταση της Φυλής! ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών! ΟΧΙ χωματερή στο λατομείο Μουσαμά. Η εναλλακτική μας πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ομιλητές: 

 • Τάσος Κεφαλάς, ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων)
 • Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών
 • Νίκος Μποσινάκος, εκπρόσωπος του ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP

Ως «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» από την πρώτη στιγμή που συγκροτηθήκαμε θέσαμε επιπλέον ως στόχο μας την παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων. Οι τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον έχουν μόνο να κερδίσουν από προτάσεις που υπηρετούν το στόχο για μια δημόσια και δημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, σε πολλές αποκεντρωμένες και μικρές μονάδες με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. 

Έρχεται το 26ο κάμπινγκ Antinazizone-YRE! 

Φέτος θα πάμε στις ακτές του Ιονίου, στο κάμπινγκ «Δρέπανο», 5 χλμ. έξω από την Ηγουμενίτσα. Το φετινό 26ο κάμπινγκ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα τελειώσει την Κυριακή 4 Αυγούστου.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.antinazizone.gr και στο Facebook: Camping YRE για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής. Εναλλακτικά στα τηλέφωνα 6976436302 (Αθήνα) και 6977646995 (Θεσσαλονίκη).

Θεσ/νίκη 30/3: 80’s & 90’s LGBT+ party στο ΤΑΚΙΜ!

 • Σάββατο 30 Μάρτη
 • στις 22:00
 • στο ΤΑΚΙΜ, (Κατούνη 25, 4ος όροφος)

Σάββατο 30 Μαρτίου φοράμε τις σαλοπέτες και τις βάτες μας, κρεπάρουμε τα μαλλιά μας, παίρνουμε τα walkman μας και πηγαίνουμε στο lgbt+ πάρτι, αφιερωμένο στις αγαπημένες μας δεκαετίες!

Με τους djs Mcmorait & Rabbit στα decks!

15/3: πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές/τριες στους δρόμους του πλανήτη για το κλίμα! 

Σε 123 χώρες και πάνω από 2.000 πόλεις, οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο euronews.

Οι ειδησεογραφικές σελίδες Guardian και Vox, καθώς και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες! 

Οι κινητοποιήσεις είχαν σαν βάση τις αποχές από τα σχολεία και τις μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα. Οι περισσότερες έγιναν στην Ευρώπη, με σημαντικότερες αυτές στη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, κ.α., αλλά δεν έλειψαν κι αυτές στις ΗΠΑ και χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπως η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊλάνδη κ.α.

Για άλλη μια φορά κυριάρχησαν η ζωντάνια, η μαχητικότητα και τα πρωτότυπα συνθήματα που φώναξαν, ή κράτησαν γραμμένα στα αυτοσχέδια πλακάτ τους οι μαθητές και οι μαθήτριες. Κάποια από αυτά έλεγαν:

«Αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα θα τον είχαν σώσει»

«Χάνουμε τα μαθήματά μας, για να διδάξουμε σε σας ένα μάθημα»

«Η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από τον Βόλντεμορτ» (τον κακό μάγο στον Χάρι Πότερ)

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό»

«Στοιχηματίζω ότι και οι δεινόσαυροι πίστευαν πως έχουν αρκετό χρόνο»

«Θέλω ένα καυτό ραντεβού, όχι έναν καυτό πλανήτη»

«Παλέψτε τώρα, ή κολυμπήστε αργότερα». 

Φυσικά, εντός ενός τέτοιου μαζικού και πλατιού κινήματος υπάρχουν και διαφορετικά επίπεδα συνείδησης. Από τη μια υπήρχαν πολλές αναφορές για τον ρόλο των κυβερνήσεων και των μεγάλων εταιρειών στην καταστροφή του πλανήτη, ενώ είχε μαζική απήχηση το σύνθημα «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». Από την άλλη, σε κάποια στρώματα υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι να «πειστούν» και να εφαρμόσουν μια «καλύτερη πολιτική» για το κλίμα.

Στην Ελλάδα έγιναν μικρές διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Κρήτη.

Βόλος 20/3: Πετυχημένη εκδήλωση του «Ξ» για το περιβάλλον

Την Τετάρτη 20/3, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, στο χώρο «Στέκι Μεταναστών-Χώρος Κινημάτων» η εκδήλωση του «Ξ» με τίτλο «Περιβάλλον ώρα μηδέν – ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη». Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 35 άτομα, ανάμεσα στα οποία βρέθηκαν αγωνιστές από τα περιβαλλοντικά κινήματα του Βόλου, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση και του κινήματος για το νερό.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, η Μαρία Καδόγλου από την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, η Ηλέκτρα Κλείτσα, από την εφημερίδα «Ξεκίνημα» και ο Νίκος Κανέλλης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος στο Ξεκίνημα Βόλου.

Ο Τάσος Κεφαλάς περιέγραψε τα σχέδια για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Ιόνιο και την Ήπειρο ως την Κρήτη και τους κινδύνους που σημαίνουν για ολόκληρη την περιοχή. Η Μαρία Καδόγλου περιέγραψε τις καταστροφικές επιπτώσεις των εξορύξεων στη Χαλκιδική, όπου οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στο νερό και το έδαφος πλέον «χτυπάνε κόκκινο». Η Ηλέκτρα Κλείτσα μίλησε για την κλιματική αλλαγή και το νεολαιίστικο κίνημα που αναπτύσσεται σε μια σειρά χώρες του κόσμου γύρω από το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Νίκος Κανέλλης αναφέρθηκε στο κίνημα του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και τις προτάσεις για ασφαλή, περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε γύρω από θέματα όπως η καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία, η ανακύκλωση, η ανεξέλεγκτη παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων και το μοντέλο κατανάλωσης που προβάλει το σύστημα, οι εναλλακτικές στα ορυκτά καύσιμα και πως αυτές μπορούν να εφαρμοστούν προς το συμφέρον της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

29/3: Live με την Κανελόριζα στο Ρόζα Παρκς

Παρασκευή 29/3  από τις 9.00 μ.μ., το «Ξεκίνημα» σας καλεί στο χώρο «Ρόζα Παρκς» (Αιόλου 68 – 70, στη στοά, στον τρίτο όροφο) σε ένα live με το μουσικό σχήμα Κανελόριζα με παραδοσιακά και ρεμπέτικα από όλη την Ελλάδα, με τις: 

 •  Λουκία Γκαρδιακού, ακορντεόν-φωνή 
 •  Χριστίνα Κυπρίδου, μπεντίρ-φωνή 
 •  Αθανασία Κανελλοπούλου, λάφτα 

Θεσ/νίκη, 7/4: Προβολή ντοκιμαντέρ: «Βίος… Ο άλλος δρόμος» στο ΤΑΚΙΜ

Το Τακίμ προβάλλει ακόμα ένα φιλμ από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Βίος… Ο άλλος δρόμος».

 • Κυριακή 7 Απρίλη
 • 19.30 μ.μ.
 • στο χώρο Τακίμ (Κατούνη 25, 4ος όροφος)

Σκηνοθεσία: 
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιωάννης Κολαξίζης
Διάρκεια: 55΄

*μετά το τέλος της προβολής θα υπάρχει η δυνατότητα για συζήτηση με τους δημιουργούς

Περιγραφή:

Στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την οικονομική κρίση, περισσότεροι από 420 πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους και με σύνθημα «Παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας» δημιούργησαν τον μη κερδοσκοπικό Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Βίος Coop, ο οποίος προσφέρει από το 2013 τοπικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες. Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προτείνοντας ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο και καταδεικνύοντας στην πράξη «άλλους δρόμους» για το μέλλον. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα